Zbaterea ochiului (Blefarospasm): cauze, simptome, tratament

16. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Blefarospasm

 

Zbaterea ochiului (Blefarospasm) este o contractie anormala a muschilor pleoapelor, care se manifesta prin inchiderea si deschiderea involuntara a ochilor, cu clipire excesiva. Ceea ce incepe ca o tresarire a ochiului se transforma in tulburare neurologica, cu afectarea muschii de la nivelul pleoapelor si poate ajunge chiar si pana la inchiderea completa a ochilor. Vederea limitata determina schimbarea stilului de viata. Optiunile de tratament sunt variate si pot fi aplicate in functie de manifestari. 

Zbaterea ochiului (Blefarospasm) este un spasm al pleoapelor, o miscare ce nu poate fi controlata. Tresarirea este de mai multe tipuri si fiecare varianta in parte are alte cauze de aparitie. In unele situatii zbaterea ochiului poate fi severa, ceea ce iti poate afecta puternic viata personala si profesionala. 

Ce este zbaterea ochiului (Blefarospasm)?

Zbaterea ochiului (Blefarospasm) este o patologie medicala in care miscarile musculare incontrolabile ale pleoapelor determina clipirea si inchiderea ochiului, dar si dificultati de deschidere mai apoi, cunoscute si sub numele de distonie. Acest lucru poate afecta capacitatea ta de a vedea clar si corect in jurul tau. 

Blefarospasmul este o afectiune rara, uneori poate fi dificil de diagnosticat, mai ales ca la inceput apar micile tresariri ale ochiului, care dispar la scurt timp. Contractiile incontrolabile ale pleoapelor pot fi insesizabile o perioada, dar treptat se pot intensifica, iar episoadele de zbatere a ochilor se pot observa mai des. Cand boala progreseaza este foarte posibil sa te trezesti in situatia in care ai o tresarire involuntara constanta, ceea ce poate favoriza inchiderea partiala a ochiului. 

Spasmele oculare se pot manifesta la ambii ochi, iar deschiderea pleoapelor poate fi tot mai dificil de realizat. Desi blefarospasmul nu conduce la orbire este foarte posibil sa primesti un diagnostic de orbire functionala daca nu mergi la medicul specialist cand observi primele simptome. Faptul ca nu poti tine ochii deschisi iti afecteaza viata si intervine in rutina zilnica, perturband activitatile personale si profesionale. (1)

Zbaterea ochiului este cunoscuta in literatura de specialitate ca blefarospasm esential benign, o afectiune bilaterala. Trebuie sa facem distinctia intre aceasta forma si blefarospasm secundar ce poate sa apara in asociere cu alte afectiuni, o tulburare de miscare sau o boala oculara specifica, precum keratopatia sau iritatia oculara. (2)

Simptome si semne ale zbaterii ochiului (Blefarospasm)

  • Zvancniri usoare si rare ce se intensifica si indesesc pe masura ce boala progreseaza;

  • Clipire constanta;

  • Ochi uscati;

  • Ochi obositi si iritati;

  • Ingustarea campului vizual;

  • Dificultati in a tine ochii deschisi;

  • Fotofobie;

  • Grimase faciale cand blefarospasmul este asociat cu sindromul Meige. (1), (2)

Zbaterea ochiului (Blefarospasm): cauze

Cauza aparitiei zbaterii ochiului sau a blefarospasmului ramane necunoscuta. Se crede ca blefarospasmul se poate datora activitatii electrice anormale de la nivelul ganglionilor bazali, structuri profunde din creier, implicati in controlul miscarii. (1)

Cu alte cuvinte, mesajele chimice nu reusesc sa treaca de la o celula nervoasa la alta in cadrul centrilor miscarii, ganglionii bazali. Pentru moment nu se stie de ce apare aceasta deteriorare sau deficienta de functionare. 

O alta posibila cauza ar fi un factor genetic, spunem aceasta dupa ce s-a observat ca tulburarea neurologica apare in cadrul unei familii in care cel putin un membru a fost diagnosticat cu blefarospasm. (3)

Unii factori pot contribui la aparitia zbaterii ochiului (blefarospasm): 

  • stres;

  • oboseala ochilor;

  • ochi iritati;

  • odihna insuficienta;

  • unele medicamente - cele pentru Parkinson sau cele cu continut de cofeina;

  • alergiile. (4)

 

Zbaterea ochiului - cauze

 

Aceasta tulburare poate sa se manifeste oricand, dar incidenta este mai mare la persoanele de varsta mijlocie. Desi uneori aparitia blefarospasmului a fost asociata senzatiei de ochi uscati nu s-a stabilit o legatura intre cele doua.

De asemenea se poate ca persoanele diagnosticate cu unele afectiuni sa se confrunte si cu blefarospasm, asa cum poate fi cazul in: 

  • distonie generala;

  • sindrom Meige;

  • dischinezie tardiva;

  • boala Wilson. (1)

Optiuni de tratament in zbaterea ochiului (Blefarospasm)

Diagnosticul medical pentru blefarospasm se poate stabili dupa un examen fizic, alaturi de discutarea simptomelor. Medicul trebuie sa aiba, de asemenea, acces la informatiilor necesare despre istoricul medical si familial. 

Tratament medicamentos

Medicamentele pe care medicul specialist ti le poate prescrie sunt cele a caror menire este de a bloca miscarile musculare incontrolabile. Totusi, raza de actiune a acestora este oarecum limitata, iar efectul este diferit de la o persoana la alta. (1)

Tratament injectabil

Injectiile cu toxina botulinica diminueaza contractiile musculare, aceasta varianta fiind una dintre cele mai utilizate pentru a trata blefarospasmul. De regula este nevoie de mai multe injectii, atat deasupra pleoapelor, cat si sub acestea. Poate fi vorba de un tratament injectabil ce se poate intinde pe durata a 4 luni, pentru eficienta.

Pe durata tratamentului se pot inregistra reactii adverse precum caderea pleoapei - ptoza, vedere dublata sau uscarea ochilor. Picaturile speciale pentru ochi cu suplimente lacrimale din farmacii pot ajuta la ameliorarea acestui ultim simptom neplacut. (3)

Tratament chirurgical

Miectomia este o interventie chirurgicala de excizie a unei portiuni din muschiul orbicular al ochiului. Nu se realizeaza in toate situatiile fiind recomandata dupa injectii cu toxina botulinica ce nu au avut rezultat. Sunt si cazuri in care interventia se poate aplica de mai multe ori pentru rezultate optime. (3), (4)

Managementul stilului de viata

Alaturi de terapiile medicale, specialistul iti va indica si o schimbare a stilului de viata, precum si o gestionare eficienta a factorilor de stres. Managementul stresului, odihna de calitate, alimentatia echilibrata, evitarea exceselor si renuntarea la vicii, precum si o viata cu miscare periodica sunt importante pentru mentinerea sanatatii oculare, dar si pe cea a intregului organism. 

La toate acestea se adauga, purtarea ochelarilor de soare, de calitate, in mediul exterior pe tot parcursul anului care este importanta, alaturi de efectuarea controalelor medicale oftalmologice periodice, precum si de tratarea adecvata a bolilor cronice diagnosticate. 

Materialul despre zbaterea ochiului (Blefarospasm) este informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Mergi la medic la primele simptome sau daca te confrunti deja cu spasme ale ochilor de ceva timp si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Blepharospasm - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21546-blepharospasm

2. Blepharospasm - https://eyewiki.aao.org/Blepharospasm#:~:text=Blepharospasm%20is%20abnormal%20contraction%20of,episodic%20closure%20of%20the%20eyelids.

3. Blepharospasm - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/blepharospasm

4. Eye Twitching - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/eye-twitching

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice