Zucchini - beneficii, proprietati, contraindicatii
„Zucchini” este denumirea unui tip de dovlecel specific Italiei, dar care s-a raspandit in multe locuri de pe globul pamantesc, datorita proprietatilor sale si a faptului ca poate fi integrat cu usurinta in multe mancaruri sanatoase. Citeste in acest articol despre beneficiile pe care le ofera, dar si cand trebuie evitat.
Beneficiile consumului de zucchini
Acest aliment este gatit ca o leguma, dar din punct de vedere botanic este considerat fruct. Exista numeroase varietati de zucchini, care au nuante diferite de verde, de la cel spre galben, la unul inchis, fiecare fiind bogate in vitamine, minerale si antioxidanti. Iata care sunt beneficiile oferite de zucchini:
Poate imbunatati sanatatea ochilor
Compusii din zucchini, printre care luteina si zeaxantina, contribuie la protejarea celulelor din ochi. O dieta bogata in acesti compusi poate reduce riscul de a dezvolta cataracta sau alte afectiuni oculare. [1]
Contribuie la o digestie sanatoasa
Este posibil ca acest aliment sa ajute digestia, datorita cantitatii mari de apa pe care o contine si fibrelor insolubile. In zucchini se gasesc si fibre solubile, ce hranesc bacteriile benefice din intestine si care pot fi utile in reducerea inflamatiei si in afectiuni precum sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colita ulcerativa. [1]
Are rol in preventia si gestionarea diabetului
In zucchini exista o cantitate ridicata de vitamina B6. Cercetarile sugereaza ca aceasta vitamina poate contribui la reglarea glicemiei si ar putea ajuta in prevenirea si gestionarea diabetului zaharat de tipul 2. [1]
Ajuta la intarirea organismului
Antioxidantii in numar mare ce se afla in zuccchini sunt utili in protejarea organismului impotriva radicalilor liberi. Carotenoizii pe care ii contine, precum luteina si betacarotenul, pot avea rol benefic pentru ochi, piele, inima si, de asemenea, contribuie la lupta contra unor tipuri de cancer, precum cel de prostata. [2]
Ar putea imbunatati sanatatea inimii
Datorita fibrelor pe care le contine, acest aliment ar putea fi benefic pentru inima si ar putea scadea riscul de dezvolta boli cardiovasculare, potrivit unui studiu. [2] Pectina, una dintre fibrele solubile care se afla in zucchini, s-a aratat eficienta in reducerea colesterolului “rau” LDL si a celui total. Potasiul poate avea si el rol in scaderea riscului de afectiuni cardiace si infarct. [2]
Contribuie la intarirea vederii
Acest lucru este posibil datorita aportului de vitamina C si a betacarotenului din zucchini. Cei doi nutrienti sunt importanti pentru sanatatea oculara. Potrivit cercetarilor, antioxidantii luteina si zeaxantina se pot acumula in retina, imbunatatind vederea si reducand riscul de a dezvolta afectiuni la nivel ocular, inclusiv cataracta. [2]
Poate sprijini pierderea in greutate
Consumul frecvent de zucchini, ca parte dintr-o dieta sanatoasa, poate duce la slabire. Datorita faptului ca are o cantitate mare de apa in compozitie si putine calorii, creste senzatia de satietate.
Proprietati
Acest tip de dovlecel este bogat in antioxidanti, vitamine, minerale si alti compusi benefici pentru sanatate. O cana de zucchini gatit, echivalentul a 223 de grame, ofera:
- 17 calorii;
- Trei grame de carbohidrati;
- Cate un gram de fibre, proteine si zaharuri;
- Sub un gram de grasimi;
- Vitamine: A (40% din cantitatea recomandata zilnic), C, K, folati;
- Minerale: mangan (16% din cantitatea recomandata zilnic), potasiu, magneziu, cupru, fosfor si cantitati mici de calciu, zinc si fier.
Contraindicatii
Persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil se pot confrunta cu probleme de natura gastrointestinala dupa ce consuma zucchini, astfel ca le este contraindicat. In cazul in care este consumat crud, unora le-ar putea cauza meteorism abdominal sau indigestie, din cauza fibrelor, si este important sa fie precaute. [2]
In cazul in care manifesti alergie la polen, consumul de zucchini, mai ales in stare cruda, iti este contraindicat, deoarece ai putea prezenta astfel de reactii si la acesta. Daca suspectezi ca ai putea fi alergic la zucchini, consulta un imunolog sau fa un test alergologic inainte, care iti va clarifica indoielile. [2]
Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, hidrateaza-te corespunzator si acorda importanta odihnei si relaxarii. Daca te confrunti cu manifestari neplacute dupa ce ai consumat zucchini, iar acestea persista, discuta cu un medic.
Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de referinta:
1. Contributors, WebMD Editorial. “Zucchini: Health Benefits, Nutrients, Preparation, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini#:~:text=Zucchini%20is%20rich%20in%20vitamin,a%20protective%20role%20against%20diabetes.&text=Compounds%20such%20as%20lutein%20and,by%20filtering%20blue%20light%20wavelengths, accesat la 8 august 2022;
2. Petre, Alina. “12 Health and Nutrition Benefits of Zucchini.” Healthline, Healthline Media, 19 Feb. 2019, www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits, accesat la 8 august 2022;
3. Cherney, Kristeen, et al. “Zucchini 101: Nutrition, Health Benefits, Recipes, and More.” EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/diet-nutrition/all-about-zucchini-nutrition-benefits-types-side-effects-and-more, accesat la 8 august 2022.