Constipatia la copii si bebelusi: cauze si remedii

23. 10. 2024 · 6 minute de citit

Va prezentam principale motive care duc la constipatie si cele mai la indemana remedii la care puteti apela intr-o prima faza. Daca problemele continua, doar un consult de specialitate si investigatiile de laborator vor putea determina identificarea unui tratament personalizat pentru fiecare copil in parte. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Constipatia la copii si bebelusi: cauze si remedii

Constipatia este o problema suparatoare care duce la un disconfort atat pentru bebelusi, cat si in cazul copiilor mai mari. Cauzele pot fi variate, iar tratamentul adecvat pentru constipatia cronica, in special, va fi stabilit de medicul specialist, dupa un consult si investigatii medicale amanuntite. 

Constipatia este definita ca fiind dificultatea sau imposibilitatea eliminarii materiilor fecale. Scaunul este tare si greu de evacuat in constipatie. Desi tranzitul intestinal este diferit, unii copii pot avea scaun o data la cateva zile, in timp ce altii au zilnic. Durerea apare cand eliminarea materiilor fecale se realizeaza greu pentru ca acestea sunt tari. 

Constipatia se poate manifesta atat la bebelusi, cat si la copii ceva mai mari, iar cauzele sunt foarte diferite. 

Constipatia si tranzitul intestinal

Bebelusii au un numar mai mare de scaune zilnic, fata de copiii mici. In acelasi timp se spune ca cei alaptati la san nu se constipa, dar nu este mereu adevarat. De asemenea, si cei alaptati cu formula de lapte se pot constipa usor. 

In situatii fara astfel de probleme un bebelus poate avea 3 - 5 scaune zilnic, in timp ce dupa varsta de 1 an numarul acestora scade. In anumite conditii, un copil mic, poate avea 2 - 3 scaune pe saptamana, la fel de bine cum un altul, de aceeasi varsta, poate avea tranzit zilnic. 

Constipatia ocazionala

Uneori, daca mergeti cu cei mici in vacanta sau apar anumite situatii neprevazute care determina modificari substantiale ale rutinei zilnice, puteti constata aparitia constipatiei la copii. 

Chiar si amanarea momentului in care copilul spune ca are nevoie sa mearga la toaleta si nu poate, din diverse motive, sa o faca chiar atunci, poate determina constipatia ocazionala.

Constipatia cronica

Acest tip de constipatie este de lunga durata, iar cu trecerea timpului lucrurile devin mai dificile si pentru micutul afectat si pentru parintii, care trebuie sa identifice o modalitate de ajutor. 

Indicat este ca in astfel de situații sa mergeti la medic si prin investigatiile care vor fi efectuate sa se poata stabili schema de tratament pe termen mediu sau lung, astfel incat disconfortul si durerea, la eliminarea scaunelor tari, sa fie reduse si indepartate. 

Cauzele constipatiei la bebelusi

Printre cele mai frecvente cauze ale constipatiei la bebelusi, care determina nu doar eliminarea scaunelor tari, ci si durere, disconfort, irascibilitatea, plans se numara:

  • Schimbari in alimentatie - trecerea de la hranirea la san la cea cu lapte formula sau schimbarea tipului de formula lapte;
  • Diversificarea - introducerea treptata a unor noi alimente poate induce constipatie, organismul bebelusului nefiind suficient de capabil sa tolereze anumite legume sau fructe. 
  • Hidratare redusa - fie sezonul rece, fie cel cald, bebelusii au nevoie sa bea multe lichide. Acest lucru ii ajuta si la tranzitul intestinal. 
  • Medicamente - anumite tratamente prescrise de medicul pediatru, pentru alte probleme de sanatate, pot determina constipatia bebelusului. Tot medicul va va ajuta pentru a gasi cea mai buna solutie. 

Cauzele constipatiei la copii

  • Schimbarea alimentatiei - trecerea de la alimentele cu care era obisnuit la cele specifice adultilor.
  • Deshidratarea sau consumul insuficient de lichide - consumul de apa in cantitati mari este deosebit de important, indiferent de sezon. 
  • Schimbari in rutina zilnica  - trezirea la o alta ora decat cea obisnuita, plecarea intr-o calatorie, schimbarea domiciliului etc.
  • Consumul unor medicamente - anumite produse, chiar prescrise de medic pot induce constipatie. 
  • Consum mare de produse lactate - laptele, branza, iaurtul in cantitati mari pot duce la constipatie. 
  • Probleme de sanatate - anumite boli cronice pot determina aparitia constipatiei, caz in care medicul specialist va poate ajuta. 

Remedii in constipatie

In situatii de constipatie ocazionala puteti apela la remedii simple pentru a veni in sprijinul bebelusilor sau al copiilor, fara a merge la medicul pediatru. 

Daca vorbim de constipatie cronica atunci medicul este singurul care poate sugera un tratament adecvat, remediile naturiste fiind considerate terapii complementare. 

Pentru bebelusi

  • Apa si ceai usor indulcit intre mese. Apa si mancarea pot fi servite copiilor din recipiente si accesorii in forme atractive, colorate. 
  • Masaj usor in zona abdominala si rotirea picioruselor dupa masa, pentru stimularea tranzitului intestinal.
  • Baie calduta si masaj usor pe burtica.
  • Oferirea sucului de portocale sau a piureului de fructe crude: mere, struguri, pere, prune, capsuni. 
  • Introducerea cerealelor in alimentatie.
  • Evitarea alimentelor care pot constipa - banana, orez, morcov, mar copt. 

In situatii deosebite medicul pediatru va poate prescrie folosirea unor supozitoare cu glicerina sau a altor solutii pentru sanatatea copiilor.  

Pentru copii

  • Hidratare corespunzatoare, indiferent de perioada anului in care apare problema.
  • Eliminarea alimentelor cu potential efect de inducere a constipatiei.
  • Baie calda si masaj usor pe burtica.
  • Masaj pe trunchi si abdomen.
  • Sucuri naturale din fructe crude.
  • Miscari fizice usoare, chiar si cand au dureri. Mersul pe jos poate ajuta.
  • Schimbarea alimentatiei si introducerea unei diete bogate in fibre. 

Orice modificare trebuie comunicata medicului pediatru. Daca episodul de constipatie de prelungeste medicul va recomanda solutia potrivita. 

Nu folositi produse despre care auziti de la alti parinti sau pe care vi le ofera rudele. Daca nu acordati atentie unei astfel de situatii, copiii pot dezvolta probleme serioase de sanatate. In plus, exista riscul ca produsele pe care le utilizati pentru copii, la indemnul altor persoane, sa le faca mult rau. Sanatatea copiilor este esentiala si tratamentul trebuie sa vina numai din partea personalului medical. 

Extra sfat: incurajarea copiilor sa mearga la toaleta dupa un ritual propriu ar trebui sa fie o prioritate pentru parinti. Mesele regulate, la intervale de timp aproximativ egale, vor duce la aparitia unei rutine care poate sa aiba un impact major asupra tranzitului intestinal, astfel incat copiii sa nu dezvolte complicatii si probleme. 

In momentele in care apare chiar si un episod de constipatie ocazionala parintii trebuie sa ofere sprijin copiiilor si bebelusilor, astfel incat disconfortul sa fie eliminat cat mai rapid. 

Constipatia la copii si bebelusi este un motiv de ingrijorare pentru parinti. Daca este vorba de un episod ocazional nu trebuie sa va nelinistiti, dar cauza tot ar trebui identificata. In cazul constipatiei cronice, parintii ar trebui sa ceara ajutor de specialitate, medicul pediatru fiind cel care poate oferi informatiile si suportul necesar, pentru ca cei mici sa treaca peste aceasta problema deranjanta, astfel incat lucrurile sa nu se acutizeze in timp. 

Constipatia la copii si bebelusi este un factor major de disconfort. Cu ajutorul parintilor sau a medicului, problema poate sa isi gaseasca rezolvare. 

Surse de informare:

1. Constipation in children - https://www.nhs.uk/conditions/baby/health/constipation-in-children/

2. Constipation in Children - https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Constipation.aspx

3. Constipation in Children - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/constipation-in-children

4. What to Do If Your Child Is Constipated - https://www.webmd.com/children/child-constipated

 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice