Probabil toti stim ca proteina din zer (whey protein) este produsa din lapte. Dar ce probabil multi nu stiu este cum se intampla aceasta tranzitie, din laptic intr-o pudra plina de proteina din zer. Lucrurile functioneaza cam asa: laptele de vaca este incalzit sau tratat cu acid sau enzime si alte chimicale, cunoscut ca procesul de fabricare a branzei, care separa proteinele sale solide (din care se obtin un numar mare de alte produse lactate) de proteinele sale lichide (adica zerul). Casul, care reprezinta cea mai mare parte din proteinele de cazeina, este indepartat, in timp daca in urma tuturor acestor procese ramane vreo cantitate de proteina solubila, abia atunci zerul lichid se transforma in suplimentele de proteina din zer pe care le stim. Acest zer este pulverizat pe interiorul unui tub mare de otel incalzit pentru a “usca” zerul, lucru extrem de negativ care denatureaza, dauneaza si degradeaza aminoacizii. Apoi, zerul uscat este filtrat pentru a elimina lactoza, carbohidratii si grasimea. Acest lucru se face folosind filtre cu ochiuri mai mari sau mai inguste sau se folosesc enzime care distrug anumite componente. In timpul procesului, unele dintre proteine sunt descompuse pe compusi mai mici si chiar si pe aminoacizi liberi.
Un nou supliment de data asta din lapte, nu din zer, numit ironic "zer nativ", se obtine printr-un proces diferit de cel al pudrei de zer obisnuite pe care o stim. Proteina nativa (nativ conform dexului se poate traduce prin natural, pur, necombinat cu alte substante, forma cea mai aproape de natura) pur si simplu scapa de procesul de fabricare a branzei, cu mai multe etape, toate negative, despre care am discutat putin mai sus si ne-am convins cat de mult denatureaza si afecteaza produsul final. Proteina nativa se obtine direct din lapte ce este apoi filtrat. Ca tip de filtrare este folosita filtrarea printr-o membrana, lucru foarte comun in acest domeniu. Pentru cine conteaza, filtrarea are doua etape, ambele desfasurate la 15*C in laboratoarele Lactalis - microfiltrare si mai apoi ultrafiltrare - totul pentru a pastra intacta forma nativa a proteinei si mai ales, un nivel cat mai ridicat de microfractiuni peptidice benefice si al altor elemente pozitive din lapte. Rezultatul final este o proteina intacta si “mai” completa daca-mi scuzati expresia, nativa (mai aproape de forma proteinei originala), proteina care are un profil de aminoacizi usor diferit de cel al zerului obisnuit, conform unui studiu publicat in BMC Nutrition. Practic si mai pe scurt, pudrele de proteina obisnuite sunt obtinute din zer, concret, zerul este un produs secundar rezultat in urma procesarii laptelui de obicei la temperaturi ridicate ce inevitabil duce la denaturare si pierderi calitative, in timp ce Native Protein Isolate (proteina nativa) este direct obtinut din lapte si asta la temperaturi scazute si cu un nivel de denaturare practic inexistent. Alta chestie importanta in cazul proteinei native este faptul ca laptele acesta provine din Franta, de la procesatorul numarul 1 in lume de lapte Lactalis, si vine de la vacute fericite, crescute in aer liber si soare, ce se hranesc cu iarba, carora nu li se adminstreaza hormoni sau antibiotice. Despre cate produse putem spune asta? Zero hormoni, zero antibiotice, vacute hranite cu iarba si ce stau la soare, zero chimicale prin teste riguroase, nivel scazut de carbohidrati, nivel scazut de grasimi, nivel extrem de scazut de lactoza. Daca proteina nativa are toate aceste avantaje si caracteristici, proteina din zer obisnuita provine din urma procesarii laptelui si respectiv branzei, astfel contine reziduuri din branza, diferite chimicale in timp ce zerul este expus de mai multe ori la temperaturi ridicate care inevitabil reduc proprietatile naturale benefice si denatureaza proteina.
Valoare energetica / Energy 488 kJ / 117 kcal
Grasimi / Fat 0,6 g (0,7 g)
din care acizi grasi saturati / Of which saturated 0,1 g (0,2 g)
Carbohidrati / Carbohydrates 0,9 g (2,2 g)
din care zaharuri / Of which sugars 0,9 g (1,1 g)
Proteine / Protein 28 g 94% (27 g 89%)
Sare / Salt 0,08 g (0,09 g)
*Continutul de sare se datoreaza exclusiv sodiului prezent in mod natural in produsele alimentare. / *The salt content is exclusively due to the presence of naturally occurring sodium.
Profilul de aminoacizi per 100 G proteina: Leucina / Leucine (BCAA) 11,8 g; Izoleucina / Isoleucine (BCAA) 5,4 g; Valina / Valine (BCAA) 5,2 g; Tirozina / Tyrosine 3,6 g; Prolina / Proline 4,6 g; Fenilalanina / Phenylalanine 3,6 g; Glicina / Glycine 1,8 g; Triptofan / Tryptophan 2,3 g; Histidina / Histidine 2,0 g; Arginina / Arginine 4,7 g; Serina /Serine 4,3 g; Acid aspartic / Aspartic acid 11,1 g; Treonina / Threonine 5,0 g; Metionina / Methionine 2,3 g; Cisteina / Cysteine 2,8 g; Lizina / Lysine 9,6 g; Alanina / Alanine 4,7 g; L-glutamina* / L-glutamine* 17,4 g.
*Valorile L-glutaminei bazate pe continutul de acid glutamic. / *L-glutamine values based on glutamic acid content.
ALERGENI: LAPTE SI SOIA. Poate contine urme de fructe cu coaja lemnoasa, arahide, oua si peste. Nu este recomandat copiilor sau femeilor insarcinate.
Mod de administrare: Se amesteca 30 g (1 cupa - pana la semnul de 50ml) cu 200-250 ml de de lichid. Consumati de 1-3 ori pe zi. Adaugati apa in shaker, dupa care puneti cele 30 g pudra si amestecati viguros.
Atentionari: Suplimentele alimentare se recomanda exclusiv persoanelor sanatoase, cu varste intre 18-55 ani. Nu se administreaza gravidelor sau femeilor care alapteaza. A nu se lasa la indemana copiilor. A nu se depasi doza zilnica recomandata. Folosirea acestui supliment alimentar nu inlocuieste dieta normala. A se consuma, de preferinta, pana la sfarsitul perioadei mentionate pe ambalaj. A se pastra la loc uscat si racoros.
Suplimentele alimentare nu au proprietati de tratare sau vindecare a vreunei boli.
Forma de prezentare: 2kg.