Acid linoleic: beneficii, proprietati, utilizari

20. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Acid linoleic

Acidul linoleic este un compus intalnit in numeroase alimente, care poate oferi o serie de beneficii pentru sanatate ce nu ar trebui trecute cu vederea. Insa, exista si riscuri asociate, in cazul in care compusul este consumat in exces. De aceea, este important sa stii ce este acest tip de acid, unde se poate gasi si cum ar trebui sa il incluzi in alimentatie, astfel incat sa poti obtine beneficiile pe care le ofera si sa nu iti pui sanatatea in pericol.

Ce este acidul linoleic?

Acidul linoleic este un tip de acid gras esential polinesaturat, care face parte din clasa Omega-6 si se gaseste cu precadere in uleiurile vegetale. Acesta poarta denumirea de acid gras esential deoarece este necesar pentru o nutritie sanatoasa, insa nu poate fi produs in mod natural de catre organism. Asadar, substanta poate fi procurata doar prin intermediul dietei. In jur de 90% din cantitatea totala de acizi grasi Omega-6 consumata in medie de catre o persoana provine din acid linoleic. [1]

Este important ca substanta sa nu fie confundata cu acidul linoleic conjugat, care este un derivat din acidul linoleic simplu. Acestea au o structura chimica similara, insa compusul conjugat este obtinut printr-un proces numit biohidrogenare a acidului de baza. Procesul are de obicei loc in urma actiunii microbilor din tractul gastrointestinal al animalelor rumegatoare, asa ca acidul conjugat este prezent in mod natural in alimentele procurate de la acestea (carne si produse lactate). [1]

Proprietati

Acidul linoleic este lichid la temperatura camerei si poate fi fie incolor, fie de culoare galben pal, cu un gust usor amar sau lipsit de aroma. Din punct de vedere molecular, este un compus instabil, ceea ce inseamna ca se descompune in alti compusi secundari atunci cand este incalzit, dar si in timpul depozitarii. Pe masura ce acesta devine ranced, gustul sau amar se intensifica. [2]

Acidul reprezinta sursa principala de calorii din numeroase alimente, mai ales cele procesate, fiind un ingredient de baza in cazul acestora. La fel ca alti acizi grasi, acesta transforma alimentele in produse gustoase si le ofera o aroma aparte, cauzand si o modificare a texturii acestora. [2]

Insa, fiind un acid gras, substanta ajuta corpul sa produca energie. Ea contribuie si la sinteza unor alti compusi esentiali in organism, descrisi drept "hormoni locali". Acestia mediaza buna functionare a unei serii de procese importante, precum reglarea nivelului de lipide din sange, a tensiunii arteriale, a functiei de coagulare, a inflamatiei, a functiei imune si a celei de reproducere. [1]

Nu in ultimul rand, acest acid este si o componenta structurala importanta a membranelor celulare. Asadar, le poate influenta proprietatile si le poate asigura permeabilitatea, flexibilitatea sau fluiditatea. [1]

Beneficiile consumului de acid linoleic pentru sanatate

Atunci cand este consumat cu moderatie, acidul linoleic poate aduce o serie de beneficii pentru sanatate.

Beneficii cardiovasculare

Conform unui studiu realizat de Asociatia Americana a Inimii, cel putin 5-10% din energia provenita din acizii grasi Omega-6, cu precadere din acidul linoleic, pot contribui la o reducere a riscului cardiovascular. Insa, pentru ca acest lucru sa poata fi posibil, este necesar sa existe un echilibrul intre consumul de Omega-6 si Omega-3, alti acizi grasi esentiali, cu numeroase beneficii pentru sanatate. [3]

In urma unei analize a rezultatelor mai multor studii, s-a putut observa o alta corelatie pozitiva intre acest acid si sanatatea cardiovasculara. Conform acestora, inlocuirea a 5% din energia obtinuta din acizi grasi nesaturati cu energie provenita din acidul linoleic poate contribui la o reducere cu 9% a riscului de aparitie a bolii coronariene si cu 13% a riscului de deces din cauza acestei afectiuni. [4]

Insa, sunt necesare mai multe studii pe subiect, deoarece exista si rezultate care nu indica legaturi intre acidul linoleic si reducerea riscurilor cardiovasculare.

Sustinerea functiei cerebrale

Datorita rolului pe care acidul linoleic il joaca in functionarea membranelor celulare, acesta ar putea fi asociat cu anumite beneficii pentru sanatatea creierului. Cercetatorii sunt de parere ca substanta poate fi implicata in raspunsul natural al organismului la leziunile cerebrale. Conform unui studiu realizat pe subiecti animali, acidul linoleic ar putea influenta functia neurotransmitatorilor si poate participa in raspunsul organismului la leziunile ischemice ale creierului. [5]

Imbunatatirea functiei sistemului imunitar

Atat acizii grasi Omega-6, cat si Omega-3 joaca un rol important in gestionarea afectiunilor autoimune de natura inflamatorie. Se pare ca acestia ar putea preveni sau reduce aparitia unor forme severe ale acestora, stimuland functiile imune ale organismului si regland raspunsurile imune ale celulelor. Totusi, este important de mentionat ca ambele tipuri de acizi grasi sunt implicati in aceste procese. [6]

Promovarea sanatatii pielii si a părului

Acidul linoleic poate contribui la sustinerea functiei de bariera a pielii, astfel imbunatatind hidratarea sa, dar ajuta si la inchiderea leziunilor cutanate si la reducerea inflamatiei. [7] In plus, utilizarea uleiurilor bogate in acid linoleic (de exemplu uleiul de argan) poate fi benefic si pentru par, sustinand cresterea acestuia. [8]

Imbunatatirea functiei sistemului reproducator

Buna functionare a sistemului reproducator este strans legata de prezenta acizilor grasi polinesaturati in organism. Se pare ca acestia ajuta la permeabilitatea membranelor, lucru care este necesar in procesul de fertilizare. [9] De asemenea, un alt studiu animal a putut identifica o imbunatatire a activitatii hormonilor estrogeni si o mai buna performanta reproductiva in cazul indepartarii ovarelor, ceea ce ar putea insemna beneficii in cazul simptomelor menopauzei. [10] 

Protejarea densitatii osoase

O analiza a mai multor studii umane a putut descoperi corelatii intre un consum mai mare de acizi grasi polinesaturati si o densitate osoasa minerala mai ridicata, asadar riscul de fracturi devine mai mic. Acizii influenteaza si metabolismul celulelor osoase, asadar pot aduce beneficii pentru schelet si pot reduce riscul de aparitie a osteoporozei. [11]

Utilizari

Acidul linoleic este cel mai consumat acid gras polinesaturat, fiind prezent in numeroase alimente. Acesta se gaseste in numeroase uleiuri vegetale (ulei de floarea soarelui, porumb, soia, susan, sofranel), in nuci si seminte (seminte de floarea soarelui, seminte de pin, nuci pecan, nuci braziliene), precum si in carnea de vita, miel, pui, lapte, branza si oua. Insa, in cazul produselor de origine animala, cantitatea de acid linoleic poate varia in functie de alimentatia animalelor. Acidul este prezent si in multe produse procesate. [1]

Riscuri si precautii asociate cu consumul de acid linoleic

Este important ca, in alimentatie, sa existe intotdeauna un echilibru intre aportul de Omega-3 si cel de Omega-6. Insa, de multe ori, se ajunge la un consum excesiv al acizilor Omega-6 si un consum insuficient de Omega-3. Astfel, se poate ajunge la o crestere a nivelului de inflamatie din organism, lucru care poate fi asociat cu aparitia a numeroase afectiuni. De aceea, este recomandat sa optezi pentru consumul de alimente sanatoate, care servesc drept sursa naturala de acid linoleic, si sa eviti alimentele procesate bogate in acest ingredient.

Acidul linoleic este un compus prezent in numeroase alimente, motiv pentru care este considerat principala sursa de acizi grasi Omega-6. Pentru o viata sanatoasa, este recomandat sa il consumi cu moderatie si sa optezi pentru alimente neprocesate si sanatoase. Atentie! Articolul are doar informativ si nu poate inlocui recomandarile nutritionale oferite de catre un specialist. Nu ezita sa iei legatura cu un medic oricand ai o problema sau cand ai intrebari.

Surse:

1. Axe, Dr. Josh. “The Fat That Helps Brain, Heart, Skin, Bone & Reproductive Health.” Dr. Axe, draxe.com/nutrition/linoleic-acid/. Published 12 December 2022. Accessed 18 July 2023.

2. Nelson, Corey. “What Is Linoleic Acid? Facts, Health Effects, and How to Avoid It.” Zero Acre Farms: Meet Cultured Oil, www.zeroacre.com/blog/linoleic-acid-facts. Published 8 July 2022. Accessed 18 July 2023.

3. Harris, William S. et al. “Omega-6 Fatty Acids and Risk for Cardiovascular Disease.” Circulation, www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.108.191627. Published 26 January 2009. Accessed 18 July 2023.

4. Farvid MS;Ding M;Pan A;Sun Q;Chiuve SE;Steffen LM;Willett WC;Hu FB; “Dietary Linoleic Acid and Risk of Coronary Heart Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies.” Circulation, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25161045/. Published 26 August 2014. Accessed 18 July 2023.

5. Hennebelle, Marie, et al. “Linoleic Acid Participates in the Response to Ischemic Brain Injury through Oxidized Metabolites That Regulate Neurotransmission.” Scientific Reports, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5489485/. Published 28 June 2017. Accessed 18 July 2023.

6. LS;, Harbige. “Fatty Acids, the Immune Response, and Autoimmunity: A Question of N-6 Essentiality and the Balance between N-6 and N-3.” Lipids, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12848277/. Published April 2003. Accessed 18 July 2023.

7. Lin, Tzu-Kai, et al. “Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils.” International Journal of Molecular Sciences, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/. Published 27 December 2017. Accessed 18 July 2023.

8. Munkhbayar, Semchin, et al. “Role of Arachidonic Acid in Promoting Hair Growth.” Annals of Dermatology, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737836/. Published February 2016. Accessed 18 July 2023.

9. Wathes, D. Claire. Abayasekara, D. Robert E. Aitken, R. John. “Polyunsaturated Fatty Acids in Male and Female Reproduction.” Biology of Reproduction, academic.oup.com/biolreprod/article/77/2/190/2629661. Published 1 August 2007. Accessed 18 July 2023.

10. Parhizkar, Saadat, and Latiffah A Latiff. “Supplementary Health Benefits of Linoleic Acid by Improvement of Vaginal Cornification of Ovariectomized Rats.” Advanced Pharmaceutical Bulletin, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3846030/. Published 7 February 2013. Accessed 18 July 2023.

11. Longo, Amanda B, and Wendy E Ward. “Pufas, Bone Mineral Density, and Fragility Fracture: Findings from Human Studies.” Advances in Nutrition (Bethesda, Md.), U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4785467/. Published 15 March 2016. Accessed 18 July 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor