Aftele bucale la copii: cauze si optiuni de tratament
Aftele sunt rani mici, dureroase, care apar la nivelul cavitatii bucale. Aftele bucale la copii apar pe interiorul buzelor si obrajilor, pe limba si sub aceasta. Aceste leziuni pot impiedica copiii sa manance, sa bea sau chiar sa vorbeasca. Tratate la domiciliu sau sub indrumare medicala, aftele reapar adesea.
Cele mai cunoscute afectiuni la nivelul gurii sunt aftele, atat la bebelusi, cat si la copii si adulti. Aftele bucale la copii sunt leziuni care apar imediat dupa ce s-a inregistrat senzatie de furnicaturi la nivelul cavitatii bucale. Desi apar peste noapte, aceste formatiuni nu dispar la fel de repede. In cele mai multe cazuri nu este nevoie de tratament special.
La copiii mici, durerea poate determina crize puternice de plans, medicul pediatru putand prescrie un tratament care sa amelioreze disconfortul si durerea pentru perioade scurte de timp.
Numai daca aftele cresc in dimensiuni sau sunt foarte multe, pe o suprafata mica, din cavitatea bucala a copiilor, se inflameaza si incep sa supureze, trebuie sa consultati medicul pentru ca acesta sa recomande un tratament personalizat copiilor.
Ce sunt aftele bucale la copii?
Cunoscute si sub numele de ulcere aftoase, aceste formatiuni apar in cavitatea bucala, pe partea interioara a obrajilor, buzelor, pe limba și sub limba, fiind leziuni dureroase. Aftele sunt denivelari sau pete rosii, la nivelul mucoasei cavitatii bucale, care isi schimba culoarea in alb.
O afta poate sa apara dupa o leziune care s-a produs in gura sau dupa ce a avut loc o intindere a unui tesut. De asemenea, aftele pot sa apara la copii daca acestia isi musca interiorul buzelor si al obrajilor sau chiar limba. Insa, nu doar din aceste cauze apar aftele. Infectiile, stresul sau anumite alimente pot la fel de bine sa favorizeze aparitia acestor leziuni neplacute. Durerea produsa de aceste mici leziuni este intensa si ar trebui sa dispara in maximum 10 zile de la debut. Insa vindecarea propriu-zisa se produce abia dupa 3 saptamani.
Tipuri de afte bucale la copii
Afte bucale minore
Sunt leziuni de mici dimensiuni care nu necesita tratament pentru a se vindeca, in urma carora nu raman cicatrici.
Afte bucale majore
Aceste afte sunt de mare dimensiune, cu forme neregulate sau rotunde, dar profunde. Durerea este destul de mare pentru ca suprafata afectata este semnificativa. Fiind profunde, necesita un timp indelungat pentru vindecare, adica de pana la o luna de la debut sau chiar mai mult. In plus, o leziune majora lasa si cicatrici in zona in care a aparut.
Afte bucale herpetiforme
Acest tip de afte este destul de rar si in ciuda denumirii doar asemanarea este cu herpesul. Sunt ulceratii de mici dimensiuni, cu potential de unire, astfel incat, de multe ori, se va forma o singura afta mare, dar care se va vindeca destul de repede si nici nu va lasa semne.
Cauzele aftelor bucale la copii
Aftele bucale au cauze variate de aparitie, cu toate acestea motivul formarii ulceratiilor nu este pe deplin cunoscut, iar frecventa si aparitia afectiunilor la nivelul cavitatii bucale este recurenta la unele persoane.
Leziuni si raniri ale cavitatii bucale
De ce apar aftele bucale la copii? Anumite obiecte introduse in gura de copii pot fi cauza de aparitie a aftelor bucale. Afte bucale au fost raportate la bebelusi. In cazul lor durerile pot fi confundate cu cele ale eruptiei dentare si trec netratate. In acelasi timp, afte bucale la copii de un an apar frecvent pentru ca acestia incep sa descopere lumea inconjuratoare si introduc in gura tot felul de obiecte si jucarii cu care isi pot leza partea interioara a obrajilor si buzelor, locul ideal pentru aparitia acestor ulceratii.
Ranirile cavitatii bucale pot fi facute si din cauza unui periaj brutal, energic.
Tot aici trebuie sa amintim si leziunile care pot sa apara ca urmare a realizarii unor lucrari dentale de rutina, ce pot creste riscul de aparitie a aftelor bucale la copii.
Purtarea aparatului dentar
Uneori si utilizarea unui aparat dentar poate favoriza aparitia aftelor bucale la copii. Aceste aparate sunt folosite o lunga perioada de timp, iar neatentia poate duce la leziuni ale interiorului obrajilor si buzelor, pentru ca apoi sa apara si aftele bucale.
Infectii virale sau bacteriene
Anumite infectii in organism pot duce si la aparitia aftelor bucale. Bacteriile prezente la nivelul cavitatii bucale pot determina aparitia aftelor.
Dieta cu probleme
Carenta unor vitamine, problemele metabolice legate de absorbtia nutrientilor, sensibilitatea la unele alimente sau chiar alergiile la anumite produse, sunt cauze pentru aparitia aftelor bucale.
Sistem imunitar deficitar
Un sistem imunitar slabit, in special la copiii care racesc frecvent, poate creste riscul aparitiei aftelor bucale. Diversificarea si acomodarea treptata cu noile alimente, trecerea la o noua etapa in dezvoltare fac ca aftele bucale la copii de 2 ani sa fie o cauza a disconfortului cand sistemul lor imunitar nu mai este capabil sa lupte cu agentii patogeni.
Medicamente
Nu toate produsele administrate copiilor vor duce la aparitia aftelor bucale, dar sunt destul de multe siropuri, solutii si unguente pe care mamele le utilizeaza in incercarea de a veni in ajutorul acestora cand sunt bolnavi. Unele au potential pentru a determina producerea de afte bucale la copii de 3 ani. Varsta pentru aparitia acestor leziuni nu este limitata doar la bebelusi si copiii foarte mici. Afte bucale la copii de 5 ani sunt raportate dupa utilizarea indelungata a unor medicamente sau a unor paste de dinti care contin sulfati.
Stres
Evenimentele presante din viata copiilor pot fi cauza aparitiei aftelor bucale. Stresul actioneaza asupra salivei, modificand pH-ul acesteia, ceea ce inseamna ca unele bacterii vor gasi mediul propice pentru a se dezvolta si a favoriza aparitia aftelor bucale.
Mostenirea genetica
Sunt cercetari care au relevat faptul ca anumite persoane sunt predispuse la dezvoltarea ulceratiilor la nivelul gurii, mai mult decat altele. Desi nu este o afectiune care se transmite de la o persoana la alta daca sunt utilizate aceleasi tacamuri, este totusi rezultatul unei mosteniri genetice.
Dereglari hormonale
Unele fete pot experimenta in preajma aparitiei menstruatiei, pe fondul modificarilor hormonale din organism, episoade repetate cu afte bucale.
Anumite boli
Unele boli diagnosticate la copii pot determina aparitia aftelor bucale. Boala celiaca, boala Crohn, HIV/SIDA, precum si deficiente si probleme ale sistemului imunitar cresc considerabil riscul de aparitie pentru afte bucale la copii.
Afte bucale la copii: simptome
Furnicaturi si arsuri
Aceste senzatii sunt de fapt primele simptome ale aftelor bucale la copii, ce apar inainte de debutul ulceratiilor.
Durere
Durerea si senzatia de arsura apar imediat ce s-a format afta. Din aceasta cauza disconfortul apare atat la vorbire, cat si in timpul masticatiei.
Unii copii pot refuza alimentele solide si chiar si pe cele lichide pentru ca resimt durere acuta de fiecare data cand ingereaza diverse produse.
Leziuni colorate
Aftele sunt de regula albe, dar culoarea lor poate fi uneori si galbena, baza denivelarii fiind insa intotdeauna rosie.
Apatie si oboseala
Durerea persistenta, refuzul hranei si disconfortul creat de aftele bucale pot determina stare de oboseala, cu imposibilitatea odihnei de calitate, precum si apatie, in cazul unor copii. Numai in cazuri grave se poate ajunge la extinderea leziunilor si in exteriorul gurii, dar deja vorbim de complicatii ale altor boli.
Cand este cazul sa mergi la medic?
De regula aftele bucale la copii asociate cu febra pot fi semnul altor afectiuni. Cand suprafata pe care sunt raspandite aftele bucale este mare, durerea este intensa si impiedica copilul sa manance si sa vorbeasca, este bine sa mergeti la un consult medical de specialitate pentru ca dupa un diagnostic corect copilul sa beneficieze de cel mai bun tratament.
Motive de ingrijorare sunt si in momentul in care aftele bucate sunt grupate si se contopesc intr-o formatiune de mari dimensiuni sau se infecteaza si incep sa supureze. Medicul este singurul in masura sa prescrie un tratament adecvat, care sa duca la ameliorarea durerilor.
Cum se diagnosticheaza aftele bucale la copii?
Medicul pediatru poate identifica si diagnostica aftele bucale la copii, dar si un medic stomatolog va putea sa stabileasca daca este vorba de afte bucale la copii sau nu, doar prin examinarea lor vizuala. Cu toate acestea, este bine ca medicul sa primeasca toate informatiile legate de istoricul pacientului. In unele cazuri, daca specialistul are suspiciuni sau leziunile sunt extinse, poate cere analize de sange si chiar efectuarea unei biopsii pentru confirmarea diagnosticului.
Afte bucale la copii: optiuni de tratament
In majoritatea cazurilor, tratamentul aftelor bucale la copii se aplica in situatii speciale. Aftele copiilor nu necesita tratament, pot trece frecvent de la sine, dupa o perioada de 1 - 2 saptamani.
Medicamente
In anumite conditii, medicul poate prescrie unele produse pentru ameliorarea sau diminuarea durerii. Acestea pot fi sub forma de siropuri, geluri si mai rar pastile. In caz de afte bucale, tratamentul rapid pentru bebelusi poate viza administrarea unui analgezic local cu efect de amortire a zonei pentru o scurta perioada de timp, dar si pentru grabirea vindecarii, astfel incat acesta sa poata manca si bea.
De asemenea se pot prescrie de catre medic chiar si produse antimicrobiene si unele corticosteroidice pentru un tratament rapid al aftelor bucale, dar numai in situatii speciale si doar copiilor ceva mai mari.
Utilizarea unor plasturi cu eliberarea de diverse substante si uleiuri poate reduce durerea si grabi vindecarea, dar nu exista suficiente informatii in acest sens. De aceea, daca achizitionati si utilizati astfel de solutii sau decideti administrarea de suplimente alimentare, acordati atentie la reactiile organismului si la primele semne adverse solicitati ajutor medical de urgenta.
Internare in situatii grave
Deshidratarea severa si refuzul hranei pot duce la spitalizare pentru ca organismul a pierdut nutrientii esentiali de care are nevoie, nu ii mai poate lua din alimente si are nevoie de ajutor pentru a-si reveni. Acesta este motivul pentru care uneori copiii mici sunt internati si li se administreaza intravenos solutii pentru reechilibrarea hidrolitica.
Extra sfat: solutiile hidrolitice gata preparate, existente in farmacii, administrate acasa, la indrumarea medicului, in faze incipiente, cand copiii mici refuza mancarea si lichidele pot preveni deshidratarea si o eventuala internare.
Interventii chirurgicale
Procedurile operatorii pentru aftele bucale nu se aplica decat in situatii foarte grave, cand nimic nu are niciun efect. De regulă, aceasta optiune este rezervata adultilor.
Remedii naturale
Exista mai multe remedii pentru afte bucale la copii pe care le puteti avea in vedere. Rezultatele nu sunt mereu aceleasi, pentru ca si copiii sunt diferiti, iar raspunsul organismului este individualizat, in functie de situatie.
Unele persoane au incercat ceai pentru afte bucale la copii, altele au optat pe administrarea de iaurt, miere, lapte. Gheata aplicata local a fost utilizata cu rezultate uneori.
Tinctura de propolis, la aftele bucale la copii ca tratament naturist, poate oferi rezultate bune pentru unii copii.
Atentie: nu toate remediile naturiste si medicamentele fara prescriptie pentru a trata afectiuni ale cavitatii bucale, pe care adultii le pot folosi sunt indicate si copiilor. Gargara cu apa si sare, bicarbonatul de sodiu, dizolvat in apa poate ajuta la ameliorarea durerilor, dar nu sunt usor de tolerat de copii.
Aftele bucale la copii pot sa apara atat in perioada copilariei, cat si in adolescenta. Leziunile pot sa reapara la intervale de timp, cauzele nefiind cunoscute pe deplin. Desi majoritatea aftelor bucale la copii trec fara aplicarea unui tratament special, sunt si situatii in care medicul poate indica produse pentru ameliorarea durerii si pentru a grabi vindecarea. Recomandarea noastra este sa nu incercati tot ce auziti la rude si prieteni, specialistul este singurul in masura sa ofere un tratament adecvat.
Aftele bucale la copii sunt dureroase, iar cei mici pot ajunge sa refuze mancarea si lichidele pe fondul algiei. Consultati medicul daca aftele se infecteaza!
Surse de informare:
- Canker Sores - https://kidshealth.org/en/parents/canker.html
- Canker Sore in Children: Care Instructions - https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=av2506
- What is an Aphthous Stomatitis (Canker Sore)? - https://www.cincinnatichildrens.org/health/a/aphthous-stomatitis
- Canker sores - https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=939&language=English
- Oral conditions - young children - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/oral-conditions-young-children
- Mouth Ulcers - http://www.pediatricweb.com/webpost/iframe/Illness_432.asp?tArticleId=1646