Alcool in sarcina: 5 lucruri importante de stiut

24. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Alcool in sarcina

 

Sarcina este o perioada deosebita din viata oricarei femei. Alcoolul in sarcina este un pericol la adresa copilului. Viitoarele mame care se confrunta cu aceasta problema si nu se pot abtine in sarcina risca enorm si pot naste un copil cu numeroase afectiuni, fizice si psihice. 

Nu se cunosc toate implicatiile pe care alcoolul in sarcina le poate exercita asupra bebelusului, de aceea una dintre recomandarile medicului specialist este inca din momentul confirmarii sarcinii sa eviti consumul de alcool de orice fel. 

1. Cum este afectat copilul de consumul de alcool in sarcina?

Consultarea unui ghid al sarcinii pe saptamani iti va oferi informatii despre dezvoltarea pas cu pas a copilului tau si despre transformarile prin care treci. 

Daca bei orice tip de alcool tot ce ai ingerat tu ajunge, in aceeasi concentratie, prin cordonul ombilical, la copil. Alcoolul baut trece din sangele tau, prin placenta, la copil. Ficatul micutului nu poate metaboliza alcoolul, acest organ nici macar nu este complet pana la finalul perioadei de sarcina, asadar exista riscul ca alcoolul sa ramana mai mult timp la nivelul corpului fatului. 

Expunerea la alcool a fatului ii poate afecta grav dezvoltarea, dar creste si riscul de aparitie a avortului spontan, de nastere prematura cu o greutate mica, ceea ce influenteaza evolutia ulterioara a copilului. (1)

2. Care sunt problemele generate de consumul de alcool in sarcina?

Si un consum moderat de alcool, ocazional sau repetat in sarcina conduce la probleme grave de dezvoltare a copilului. Una dintre cele mai cunoscute probleme cu care un nou-nascut se poate confrunta daca mama lui a consumat alcool in sarcina este una dintre tulburarile din spectrul alcoolismului fetal. Vorbim de un grup de tulburari care vizeaza:

  • sindromul alcoolic fetal;
  • tulburare de neurodezvoltare legata de alcool;
  • malformatii congenitale legate de alcool. 

Alcoolul in sarcina este cauza principala de aparitie a malformatiilor congenitale la fat. In sindromul alcoolic fetal sugarii au de regula trasaturi faciale anormale, dar problemele vor continua si dupa nastere, copiii pot avea tulburari de crestere, deficiente ale sistemului nervos central si de invatare. Sunt si situatii in care prezenta sindromului alcoolic fetal determina moarte fetala. 

Probleme de dezvoltare, memorare, atentie si de invatare, dar si dificultati legate de controlul impulsurilor vor avea si copiii nascuti cu tulburare de neurodezvoltare legata de alcool. 

Malformatiile congenitale legate de alcool vizeaza anomalii ale inimii, rinichilor, oaselor, auzului, individuale sau o combinatie a acestora. (2)

Dizabilitatile fizice, intelectuale si comportamentale cu care se poate confrunta pe viata un copil nascut de o mama care a consumat alcool pe parcursul sarcinii sunt variate: 

  • trasaturi faciale anormale, precum o creasta neteda intre nas si buza superioara - philtrum;
  • cutie craniana de mici dimensiuni;
  • inaltime sub medie;
  • coordonare slaba;
  • comportament hiperactiv;
  • dificultati de atentie;
  • probleme de concentrare;
  • memorie slaba;
  • greutate in invatare;
  • intarziere de vorbire la copii;
  • dizabilitate intelectuala sau IQ scazut;
  • prezenta slaba sau lipsa abilitatilor de rationament si judecata;
  • tulburari de somn in copilarie;
  • afectiuni oculare sau de auz;
  • defecte ale organelor interne - rinichi, inima;
  • deficiente ale sistemului osos. (3)

 

Problemele generate de consumul de alcool in sarcina

 

3. Care sunt complicatiile ce apar la copiii nascuti de mame ce au consumat alcool in sarcina?

Pe langa problemele de ordin fizic si psihic, implicatiile ce apar la copiii nascuti de mame ce au consumat alcool in sarcina sunt vaste. Acesti copii se vor confrunta cu diverse tulburari de natura psihiatrica ce isi pun amprenta asupra sanatatii mintale de la varste fragede, vor avea o educatie incompleta si posibil un comportament criminal. (2)

Tulburarile fizice si psihice vor face ca acesti copii sa nu poata sa obtina si sa mentina o slujba, asadar se vor lupta cu somajul, cu probleme sociale si de relationare care ii vor impinge la consum de alcool si de substante interzise. 

4. Cum sa eviti consumul de alcool in sarcina?

Ideal este ca inainte de a lua decizia conceperii unui copil sa renunti la consumul de alcool. Daca nu ai reusit sau sarcina este un eveniment neplanificat, confirmarea graviditatii trebuie sa te determine sa iei masuri urgente. Riscul ca fatul sa fie afectat de consumul de alcool ocazional din prima luna, in care poate nu stiai ca esti insarcinata este redus. 

Suportul partenereului este esential, la fel cel al familiei si prietenilor, dar poti adera la un grup suport care sa te ajute sa faci fata presiunii si sa nu te mai gandesti la un pahar de alcool. (1)

Evitarea mediilor sociale in care se consuma alcool, eliminarea alcoolului din casa, identificarea unor activitati inlocuitoare celor desfasurate anterior sarcinii, socializarea alaturi de prieteni cu alternative sanatoase la consumul de alcool precum apa fructata sau smoothies pot fi optiuni de ajutor. (4)

5. Despre mituri legate de alcool in sarcina

Mitul consumului de alcool sigur in cantitati mici sau ocazional este ireal. Nu exista studii care sa sustina sau sa infirme ca o anumita cantitate de alcool este sigura in sarcina. In schimb, exista dovezi solide potrivit carora consumul de alcool in sarcina poate afecta grav dezvoltarea fizica si psihica a copilului. 

Legatura dintre ereditate si tulburarile din spectrul alcoolismului fetal nu exista daca mama nu consuma alcool in sarcina. O femeie care s-a nascut cu o tulburare de acest tip, a primit ajutor de specialitate în copilarie si nu a baut pe durata sarcinii nu poate naste un copil cu aceasta deficienta. 

Studiile efectuate la barbatii care consuma alcool sau sufera de alcoolism in perioada conceperii copilului nu au oferit dovezi care sa sustina ideea potrivit careia copilul va avea una dintre tulburarile din spectrul alcoolismului fetal. Tatal are un rol important in concepere, dar consumul de alcool la mama determina una dintre afectiunile specifice tulburarii. (5)

Acest material este informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Daca ai probleme cu alcoolul in sarcina, cere ajutorul medicului, iar daca suspectezi ca nou-nascutul ar putea avea tulburari ca cele descrise in acest material nu ezita sa consulti specialistul si sa urmezi indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Drinking alcohol while pregnant - https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/drinking-alcohol-while-pregnant/

2. Alcohol and Pregnancy - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/staying-healthy-during-pregnancy/alcohol-and-pregnancy

3. Alcohol Use During Pregnancy - https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/alcohol-use.html#:~:text=There%20is%20no%20known%20safe,exposed%20to%20alcohol%20before%20birth.

4. Alcohol and pregnancy - https://www.nhsinform.scot/ready-steady-baby/pregnancy/looking-after-yourself-and-your-baby/alcohol-and-pregnancy

5. Alcohol and Pregnancy Questions and Answers - https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/faqs.html

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice