Alergie la mucegai: cauze, simptome, tratament

1. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Alergie la mucegai

 

Mucegaiul se intalneste pretutindeni, de la materialele de constructii din interiorul casei pana la diverse zone din mediul extern, iar reactiile alergice pe care le provoaca sunt frecvente. Alergia la mucegai poate sa apara brusc si sa provoace o serie de simptome neplacute la nivelul cailor respiratorii si al pielii.

Din fericire, exista o serie de masuri preventive si optiuni de tratament care pot ameliora aceste efecte. Iata ce trebuie sa stii despre cauzele alergiei la mucegai, principalele simptome, dar si optiunile de tratament disponibile!

Ce este alergia la mucegai si care sunt factorii de risc?

Alergia la mucegai presupune aparitia anumitor reactii neplacute atunci cand organismul tau intra in contact cu sporii de mucegai.

Principalii factori de risc includ:

  • antecedente familiale de alergii si astm;
  • expunerea la mucegai in locuinta sau pe parcursul activitatilor profesionale;
  • imunitate scazuta provocata de oboseala, infecţii recente sau alte boli cronice;
  • un nivel crescut de umiditate in locuinta [1].

Cauzele alergiei la mucegai

Cauza principala a alergiei la mucegai este inhalarea sporilor produsi de anumite tipuri de mucegai, precum Aspergillus sau Cladosporium [3]. Acestia se multiplica rapid in conditii de umiditate crescuta si pot declansa un raspuns exagerat al sistemului tau imunitar, in cazul in care ai o predispozitie. Sporii pot fi prezenti in aer si inhalati chiar daca mucegaiul nu este vizibil.

De asemenea, poti dezvolta o alergie si prin ingerarea mucegaiurilor din anumite produse alimentare [2].

Principalele simptome ale alergiei la mucegai

 

Simptome ale alergiei la mucegai

 

Simptome alergiei la mucegai sunt foarte asemanatoare cu cele provocate de alte alergii. Acestea includ:

  • stranut si secretii nazale abundente - acestea sunt unele dintre cele mai comune simptome ale alergiei la mucegai. De asemenea, poate aparea o senzatie de mancarime si congestie la nivelul nasului. Ca urmare, poti incepe sa respiri pe gura, indeosebi in timpul somnului;
  • tusea - poate fi un simptom persistent, mai ales in cazul expunerii cronice la acest agent patogen;
  • simptome cutanate - pot aparea eczeme, eruptii cutanate sau piele uscata. Aceste reactii pot fi insotite si de o senzatie de mancarime locala;
  • astmul brosic - in cazuri rare, expunerea la mucegai poate declansa sau agrava astmul. Simptomele pot include wheezing (suierat in timpul expiratiei), respiratie ingreunata, dureri toracice si iritarea mucoasei respiratorii. Expunerea prelungita poate duce chiar la crize respiratorii acute [2].

Cum se trateaza alergia la mucegai?

Primul pas in tratamentul alergiei la mucegai este identificarea si evitarea factorilor declansatori. Se recomanda evitarea contactului direct cu mucegaiul sau expunerea prelungita la medii umede. De obicei, tratamentul include si medicamente ce ajuta la ameliorarea simptomelor si, uneori, chiar la prevenirea noilor episoade. Planul de tratament este stabilit de catre medic si poate include:

  • medicamente antihistaminice - acestea sunt disponibile sub forma de comprimate, picaturi si spray-uri nazale si sunt folosite pentru a reduce simptomele de rinita, conjunctivita alergica sau alte semne de alergii;
  • sprayuri nazale cu corticosteroizi - acestea ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul mucoasei nazale;
  • substante cu efect decongestionant - se gasesc sub forma de picaturi sau spray-uri nazale si te ajuta sa respiri mai usor.

Anumite persoane pot beneficia de terapie imunologica specifica, in cazurile severe [4]. De aceea, este important sa te adresezi medicului curant pentru a primi recomandari individualizate in functie de severitatea simptomelor tale si starea generala a organismului.

Masuri de preventie

 

Masuri de preventie a alergiei la mucegai

 

Daca te confrunti cu alergia la mucegai, poti lua anumite masuri pentru a preveni aparitia simptomelor. Este recomandat sa verifici in mod regulat nivelul de umiditate din casa si sa folosesti un dezumidificator pentru a o mentine la un nivel constant, de preferat sub 50%. Daca exista zone cu mucegai vizibil, foloseste produse antifungice pentru curatarea si dezinfectarea acestora. 

Aeriseste-ti casa in mod regulat si foloseste un purificator de aer cu filtru HEPA ce poate capta sporii de mucegai. Evita sa iti usuci rufele in interiorul casei, pentru a preveni cresterea nivelului de umiditate. Atunci cand iesi afara in locatii unde sporii de mucegai pot fi prezenti in numar ridicat, precum in padure sau pe terenurile agricole, poarta o masca de protectie pentru a evita inhalarea sporilor.

Alergia la mucegai iti poate afecta calitatea vietii si, uneori, poate provoca probleme severe de sanatate. Daca te confrunti cu simptome alergice, programeaza-te cat mai repede la un consult medical, pentru a beneficia de un diagnostic precis si un tratament adecvat! Medicul iti poate oferi un plan de tratament adaptat nevoilor tale, dar si informatii detaliate despre masurile preventive utile in cazul tau.

Disclaimer:

Acest articol nu inlocuieste un consult medical de specialitate! Toate informatiile prezentate au un rol pur informativ. Pentru ajutor de specialitate adreseaza-te medicului.

Surse informative: 

[1] Mold Allergy - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2021, accesat in data de 8 Feb. 2023

[2] Mold Allergy: What It Is, Symptoms, Treatment, Prevention. Cleveland Clinic, 2022, accesat in data de 8 Feb. 2023.

[3] Mold Allergy. Asthma & Allergy Foundation of America, 17 Jan. 2023, accesat in data de 8 Feb. 2023.

[4] Bozek, A., and K. Pyrkosz. Immunotherapy of Mold Allergy: A Review. Human Vaccines & Immunotherapeutics, vol. 13, no. 10, 24 May 2017, pp. 23972401, accesat in data de 8 Feb. 2023.

 

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice