Rinoreea (secretia nazala): cauze, simptome asociate, tratament

11. 11. 2024 · 8 minute de citit

Rinoreea sau scurgerea nazala abundenta este o problema comuna ce apare la copii si adulti. Rinoreea poate fi insotita de congestie nazala sau de rinita. In cele mai multe situatii, rinoreea dispare fara tratament, dar sunt si cazuri in care este nevoie de interventia medicului pentru a se vindeca.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Rinoreea (secretia nazala): cauze, simptome asociate, tratament

 

Rinoreea (secretia nazala) este o afectiune ce apare si dispare. In general copiii sunt mai predispusi sa se confrunte cu nasul care curge pe tot parcursul anului. Uneori rinoreea se suprapune cu rinitele si alergiile. Secretiile nazale abundente apoase sau mai consistente pot sa ajunga uneori in zona din spatele gatului, ceea ce duce la infectii si inflamatii pentru care este nevoie de tratament medical de specialitate. 

Medicul este singurul in masura sa ofere un diagnostic corect si complet, dar si un tratament adecvat. 

Ce este rinoreea?

Pentru a intelege mai bine ce este rinoreea trebuie sa precizam de unde vin mucozitatile nazale. Mucoasa nazala prezinta in interior mai multe glande care produc secretii nazale. Atunci cand apare o reactie alergica, secretiile nazale sunt abundente, iar scurgerile sunt aproape continue. Cand activitatea glandelor din mucoasa nazala este intensa putem vorbi de rinoree. 

Raceala ce apare in sezonul rece sau la trecerea dintre anotimpuri, la schimbarile bruste de temperatura, poate determina secretie nazala abundenta. Insa poate sa apara si pe fondul unei infectii la nivelul tractului respirator superior, ca un raspuns la un alergen. 

Rinoreea, desi este suparatoare si neplacuta, poate fi doar un simptom care sa dispara de la sine. Secretiile nazale trebuie eliminate, iar daca din diverse motive acest lucru nu se produce eficient prin suflarea nasului, mucusul se poate scurge in spatele nasului (1). Acest lucru determina inflamatia urechii si aparitia otitelor la copii sau alte infectii la nivelul cailor aeriene superioare la copii si adulti. 

Cei mici trebuie invatati de la varste fragede sa isi sufle nasul corect pentru a evita infectiile. Bebelusii pot beneficia de sprijinul parintilor prin ajutorul dat de “batista sugarului”, aspiratorul nazal care le va elibera nasul de secretiile abundente. 

Tipuri de rinoree 

Exista mai multe tipuri de rinoree in functie de lichidul produs si eliminat:

  • Apoasa - secretiile si scurgerile nazale sunt abundente, limpezi sau clare;
  • Consistenta - secretiile si scurgerile nazale sunt mucoase, vascoase;

In functie de locul de eliminare putem vorbi de 2 tipuri de rinoree;

  • Rinoree in zona anterioara - scurgerea se realizeaza prin nas, ceea ce face ca persoana afectata sa fie nevoita sa isi sufle constant nasul;
  • Rinoree in zona posterioara - scurgerea lichidului se face in spatele nasului. Senzatia care apare este de inghitire si expectorare a secretiilor de la acest nivel. 

Care sunt cauzele rinoreei?

Principalele cauze ale rinoreei sunt (2):

  • raceala, gripa, temperatura scazuta;
  • alergii;
  • infectii la nivelul sinusurilor sau ale polipilor nazali;
  • infectii ale cailor aeriene superioare;
  • rinite alergice;
  • utilizarea un timp indelungat a unor medicamente;
  • folosirea spray-urilor nazale pentru decongestie nazala;
  • corpuri straine ce au patruns in nas - mai ales in cazul copiilor mici. 

 

Secretia nazala

 

Alaturi de acestea pot fi adaugate si alte cauze: 

  • sinuzita cronica;
  • astm sau astm ocupational (3); 
  • sarcina;
  • schimbarile hormonale;
  • aerul uscat din casa;
  • fumul de tigara;
  • infectii cu virusul sincitial respirator (RSV) (3);
  • deviatie de sept;
  • scurgere de lichid spinal (3) sau de lichid cefalorahidian (5);
  • tumori;
  • dependenta de anumite substante ilegale (4). 

Sunt insa si situatii in care rinoreea apare cronic, fara a putea fi diagnosticata cauza si fara ca scurgerea continua sa duca la aparitia altor probleme de sanatate, asa cum este cazul in rinita non-alergica sau rinita vasomotorie (3). 

Care sunt semnele si simptomele rinoreei?

  • Scurgeri nazale limpezi, vascoase sau colorate (galben-verzui);
  • Congestie nazala sau nas infundat cu perioade de respiratie deficitara;
  • Stranut puternic si in episoade repetitive, pe tot parcursul zilei - asa cum se intampla in alergii;
  • Lacrimarea ochilor pe fondul tusei si al secretiei nazale abundente;
  • Tuse;
  • Dureri de cap;
  • Ameteli;
  • Febra si frisoane;
  • Senzatie de usturime si durere la nivelul cavitatii nazale;
  • Sangerari nazale pe fondul suflarii nasului des. 

Sunt mai multe boli cu simptome de raceala. Nasul care curge, durerea in gat si raceala pot fi simptome asociate si in noul tip de coronavirus. Printre simptomele de COVID-19 rinoreea este un semn, asadar trebuie atentie pentru a nu confunda cele doua probleme medicale. 

Diagnosticul rinoreei

Un diagnostic corect si complet al rinoreei poate fi stabilit de medic pe baza informatiilor primite de la pacient, a consultului, dar si a unor analize suplimentare. 

Medicul trebuie consultat daca simptomele de rinoree nu trec in aproximativ 10 zile de la debut sau starea generala se deterioreaza. 

Atunci cand mergi la medic ofera informatii despre istoricul medical, medicamente prescrise pentru boli cronice, precum si date despre ce suplimente alimentare sau remedii naturiste ai luat inainte de consultatie. De asemenea, nu uita sa precizezi ce produse si care a fost perioada de utilizare a spray-urilor nazale sau a altor medicamente fara reteta achizitionate din farmacii. Daca utilizezi in mod uzual produse din categoria mama si copilul, nu uita sa ii comunici specialistului despre acestea.    

Medicul poate recomanda teste de laborator de sange, consult ORL, teste alergologice, cultura din sputa, CT, radiografia sinusurilor si o antibiograma, a bacteriilor din secretiile nazale pentru a identifica antibioticul corespunzator tratarii infectiei (7). 

Optiuni de tratament pentru rinoree

Tratament la domiciliu

Rinoreea poate fi tratata la domiciliu in fazele de debut prin suflarea corecta a nasului si curatarea frecventa, astfel incat sa nu se ajunga la inghitirea secretiilor. In cazul bebelusilor si al copiilor mici aspirarea secretiilor nazale se face cu pompita speciala sau cu aspiratorul nazal. 

Extra sfat: curatarea corecta a secretiilor nazale se realizeaza in doi pasi simpli: pulverizarea spray-ului nazal si aspirare sau suflarea nasului. 

Daca rinoreea apare la fiecare episod alergic poti folosi un produs specific pe care cu siguranta il ai in casa, antihistaminic oral pentru adulti sau picaturi/siropuri in cazul copiilor. De asemenea, incearca sa eviti factorii alergeni cunoscuti (3). 

Hidratarea optima este necesara in conditiile in care rinoreea determina o pierdere importanta de fluide. Un remediu naturist la care oricine poate apela este cel de a inhala aburii dintr-un vas cu apa fierbinte (4). 

Umidificarea aerului poate fi o solutie, alaturi de filtrarea aerului din casa in cazul persoanelor cu alergii la praf, spori, polen. 

Tratament medicamentos

Dupa ce are toate informatiile de la pacient si rezultatele investigatiilor suplimentare, specialistul stabileste diagnosticul si cauta cea mai buna varianta de tratament pentru pacient (5). 

Tratamentul rinoreei variaza si poate consta in utilizarea unor produse diferite, in combinatii. Secretiile nazale apoase au ca tratament picaturi pentru nas, urechi, spray de gat si spray nazal pentru decongestie si curatarea cailor respiratorii superioare. Urmeaza sfaturile medicale si foloseste produsele numai in perioada indicata, in dozele optime, fara a intrerupe tratamentul mai devreme daca simptomele dispar. 

Doctorul poate prescrie un tratament cu antibiotice cand constata ca rinoreea a aparut pe fondul unei infectii bacteriene. Alteori poate fi vorba despre administrarea unor antihistaminice pentru tratarea rinoreei alergice (4).

Copiii primesc de regula si siropuri care sa ii ajute sa expectoreze, pentru a elibera caile respiratorii superioare si pentru a evita dezvoltarea infectiilor. 

Extra sfat: intreaba medicul ce spray nazal poate fi utilizat pentru subtierea secretiilor nazale si igienizarea corecta a nasului copiilor. 

Tratament chirurgical

Deviatia de sept poate pune uneori probleme mari in respiratie, iar rinoreea poate fi doar un simptom secundar al acesteia. Daca problemele respiratorii se agraveaza si pe fondul unor rinite alergice, medicul poate recomanda interventia chirurgicala de corectare a deviatiei de sept, care reda independenta in respiratie si duce si la eliminarea rinoreei.

Operatia (6) poate fi recomandata de medic si in situatii in care pacientii, copii sau adulti, respira doar pe nas, se confrunta cu congestie nazala cronica, au infectii ale urechilor si gatului in mod frecven. Daca somnul si calitatea vietii sunt afectate, interventia chirurgicala poate fi una dintre variantele de tratament despre care vei afla mai multe de la medicul specialist pentru a lua cea mai buna decizie. 

Prevenirea rinoreei

Nu se poate vorbi despre prevenirea rinoreei, ci de reducerea riscului de aparitie a cauzelor, prin mentinerea unei igiene corespunzatoare si a unui stil de viata sanatos. 

Mainile trebuie sa fie curate si inainte de a sufla nasul si dupa ce acesta este curatat. Servetele trebuie sa fie de unica folosinta si dupa utilizare se arunca la cosul de gunoi, fara ca alta persoana sa le manipuleze. 

Copiii au tendinta de a folosi anumite obiecte la comun, motiv pentru care raceala si gripa se raspandesc foarte usor. Daca ii inveti pe copii de la varste fragede sa respecte normele elementare de igiena si la primele semne ale bolii nu ii lasi in colectivitate, previii raspandirea racelilor comune si riscul de aparitie a rinoreei scade. 

Rinoreea sau secretia nazala are cauze variate de aparitie si de regula poate trece fara tratament. Cand dupa 10 zile nasul curge in continuare sau au aparut si alte simptome deranjante, mergi la medic pentru consultatie, diagnostic si tratament adecvat nevoilor, pentru a preintampina dezvoltarea unor infectii bacteriene sau aparitia altor complicatii!

Surse de informare:

1. Respiratory Tract Symptom Complexes - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7310934/

2. Stuffy or runny nose – adult - https://medlineplus.gov/ency/article/003049.htm

3. Runny nose - https://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/causes/sym-20050640

4. Nasal Discharge: Cause, Treatments, and Prevention - https://www.healthline.com/health/nasal-discharge

5. Chronic Rhinorrhea: 7 Surprising Causes of Constant Runny Nose - https://health.clevelandclinic.org/chronic-rhinorrhea-surprising-causes-constant-runny-nose/

6. Chronic Rhinorrhea (Runny Nose) - https://www.stanfordchildrens.org/en/service/ear-nose-throat/conditions/chronic-rhinorrhea

7. Nasal Congestion and Rhinorrhea - https://www.msdmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/approach-to-the-patient-with-nasal-and-pharyngeal-symptoms/nasal-congestion-and-rhinorrhea

 

  • Dr. Max Sinutin sirop este un supliment alimentar, de origine vegetala, cu o compozitie echilibrata pe baza de extracte din plante, care ajuta la eliminarea secretiilor de la nivelul sinusurilor si a tractului respirator superior.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice