Deviatia de sept: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Deviatia de sept reprezinta o afectiune frecvent intalnita, afectand in jur de 80% din populatia globului. Desi problema poate ramane deseori nedetectata, aceasta poate duce si la aparitia unor simptome care afecteaza calitatea vietii. De aceea, este important sa apelezi la sfaturile unui specialist pentru a vedea cum poti ameliora problema.
Descopera mai multe informatii despre deviatia de sept nazal: de ce apare, cum se manifesta si ce poti face in privinta ei.
Ce este deviatia de sept?
Septul reprezinta un perete cartilaginos si osos care desparte cele doua fose nazale, prin care circula aerul. Deviatia de sept apare atunci cand acest perete nu este drept, prezentand o curbura catre partea dreapta sau stanga. In consecinta, pot aparea diferite probleme respiratorii.
Deviatia de sept reprezinta o problema des intalnita si se poate manifesta sub forme mai severe sau mai putin severe. De cele mai multe ori, deviatia nu este una foarte pronuntata, asa ca este posibil ca afectiunea sa nu fie depistata. Acest lucru se intampla deoarece nu apar simptome deranjante specifice.
Cauze
Exista doua cauze principale care determina aparitia acestei afectiuni nazale si, astfel, putem diferentia doua tipuri de deviatii. Pe de-o parte, putem vorbi despre deviatia de sept congenitala. Specialistii nu cunosc cauza exacta a acesteia, insa suspecteaza o mica lezare suferita in timpul sarcinii sau a nasterii, care duce la o dezvoltare necorespunzatoare a nasului.
Pe de alta parte, celalalt tip este deviatia de sept posttraumatica. Aceasta apare in urma unei leziuni suferite la nivelul piramidei nazale, care afecteaza integritatea septului si cauzeaza deplasarea sa catre stanga sau dreapta. Astfel de leziuni apar in cazul unor accidentari si loviri cu obiecte tari si voluminoase, in special in cazul practicarii anumitor sporturi.
Factori de risc
Exista o serie de factori care pot creste riscul de a suferi o astfel de anomalie a septului. Asa cum am mentionat mai sus, riscul devine mai mare in cazul persoanelor care practica sportul la un nivel de amator sau de performanță, cum ar fi: sporturi de contact (box), fotbal, baschet, handbal, volei si alte sporturi asociate cu un risc crescut de accidentare in zona capului.
Insa, este posibil ca si alte afectiuni sa creasca riscul de aparitie a deviatiei de sept, cauzand ingustarea foselor nazale. Acestea includ diferite malformatii ale craniului, prezenta unor tumori, polipii nazali si anumite infectii (rinita, sinuzita).
Simptome
In cazul in care deviatia este mai severa, vor aparea o serie de simptome:
- Obstructia cailor respiratorii manifestata cu precadere sub forma congestiei nazale (nasul infundat). Una sau ambele nari pot fi obstructionate de septul deviat, iar simptomele tind sa devina mai pregnante in caz de raceala sau alergie.
- Aparitia frecventa a infectiei sinusurilor, manifestata prin dureri de cap sau in zona nazala.
- Durerile pot aparea si local, exact in locul deviatiei, in cazul in care aceasta este foarte severa.
- Respiratia zgomotoasa in timpul somnului (sforaitul).
- Secretiile nazale abundente (rinoree).
- Sangerarile nazale frecvente, din cauza uscarii mucoasei nazale.
Complicatii
In cazul in care deviatia de sept este una severa si ramane netratata, exista riscul de a dezvolta alte probleme mai serioase. Daca obstructia foselor nazale este una puternica, poate fi afectat mirosul si chiar auzul, manifestandu-se initial prin aparitia urechilor infundate. Acest lucru se poate intampla deoarece ventilatia catre ureche va fi obstructionata.
O alta complicatie este asociata cu afectarea somnului. Din cauza congestiei nazale pronuntate, pacientul poate alege sa doarma mai mult pe o anumita parte sau poate suferi de insomnii si tulburari ale somnului. De asemenea, respiratia pe gura poate duce la uscarea cavitatii bucale.
Deviatia de sept severa provoaca un disconfort cu adevarat pronuntat. Pe langa toate simptomele specifice, poate aparea si o senzatie deranjanta de presiune si durere in zona sinusurilor, lucru care afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii.
Diagnostic
In cazul in care pacientul prezinta simptomele de mai sus sau a suferit un traumatism la nivelul nasului, medicul va realiza o serie de investigatii pentru a depista o eventuala deviatie de sept. In prima faza, va fi necesar un examen clinic prin care medicul va folosi instrumente speciale pentru a privi fosele nazale si a vedea daca acestea sunt obstructionate.
O alta metoda prin care se poate observa deviatia este prin realizarea unei endoscopii nazale. Procedura se realizeaza cu ajutorul unui endoscop, format dintr-un tub subtire si flexibil, dotat cu o camera video. Astfel, medicul poate examina interiorul cavitatii nazale.
Si alte investigatii imagistice pot evidentia prezenta septului deviat. Acestea includ radiografia si tomografia computerizata, cea din urma oferind imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor.
Metode de tratament
Medicul poate recomanda un tratament adresat ameliorarii simptomelor nazale, dar si corectarea deviatiei prin metode chirurgicale.
Tratament simptomatic
Pentru a ameliora disconfortul cauzat de acesta anomalie nazala, medicul ar putea sugera utilizarea unor decongestionante sub forma a diferite spray-uri nazale sau a unor medicamente specifice. Daca pacientul sufera de alergii, simptomele ar putea fi ameliorate si cu ajutorul unui tratament adresat acestei probleme.
Insa, aceasta metoda nu ajuta la vindecarea deviatiei de sept. Ea poate fi utilizata ca metoda intermediara pentru a imbunatati calitatea vietii pana in momentul in care se poate realiza o interventie chirurgicala.
Tratament chirurgical
Corectia septului poate avea loc doar printr-o interventie chirurgicala. Procedura se poate realiza in mai multe moduri, in functie de situatia fiecarui pacient. Aceste modalitati includ rezectia septului (indepartarea deformatiilor de la nivelul cartilajului si/sau al osului nazal), repozitia (recomandata doar in cazul in care deviatia este prezenta pe cartilaj), o combinatie dintre cele doua sau prin septoplastie (septul este readus in pozitia sa mediana).
In cazul in care se opteaza pentru septoplastie, aceasta se poate realiza impreuna cu o alta procedura - rinoplastia - prin care se intervine si asupra formei nasului. Astfel, pacientul nu doar ca isi va recapata functionalitatea nasului, ci va putea si sa obtina trasaturi mai armonioase.
Recuperarea dupa operatie
Interventiile chirurgicale asupra septului nu reprezinta operatii complicate, iar recuperarea este una rapida. Pacientul poate fi externat a doua zi, insa ii vor fi introduse in nari niste tampoane care sa opreasca sangerarea si sa mentina septul in pozitia corecta.
La cateva zile dupa procedura (medicul va comunica momentul exact in functie de starea fiecarui pacient), acesta va trebui sa se intoarca pentru un control si pentru ca aceste tampoane sa fie indepartate. Zona va trebui curatata periodic, iar pacientul va trebui sa evite efortul fizic. In cazul in care apar manifestari neplacute, acesta va trebui sa se prezinte imediat la medic.
Este posibila prevenirea deviatiei de sept?
Daca pacientul nu sufera o deviatie congenitala, afectiunea poate fi prevenita. Cel mai bun mod este acela de a evita, pe cat posibil, accidentarile. Cei care practica sporturi ar trebui sa ia toate masurile de precautie necesare (de exemplu, purtarea castilor). In timpul drumurilor cu masina, purtarea centurii de siguranta este absolut obligatorie.
Aceleasi reguli se impun si in urma interventiei chirurgicale de corectare a septului. Pentru a preveni recidiva, este necesar sa nu existe accidentari viitoare la nivelul nasului. De asemenea, medicii ar putea recomanda ca pacientul sa doarma pe spate sau sa evite purtarea ochelarilor pentru ca pun prea multa presiune pe trunchiul nazal.
Deviatia de sept reprezinta o problema mult mai comuna decat ne-am astepta. Insa, in multe dintre cazuri, aceasta duce la aparitia unor simptome minore sau poate fi complet asimptomatica, de aceea este mult mai greu de depistat. In cazul in care, totusi, simptomele incep sa isi lase amprenta asupra vietii pacientului, ar trebui ca acesta sa consulte un medic.
Daca ai de-a face in mod frecvent cu congestie nazala, sangerari sau alte simptome mai severe, mergi la un consult. Apoi, medicul iti va confirma sau nu daca este vorba despre deviatie de sept si iti va recomanda un tratament potrivit.
Surse:
Deviatia de sept. https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/deviatia-de-sept
Totul despre deviatia de sept nazal: cauze, simptome si tratament. https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/articole-medicale/totul-despre-deviatia-de-sept-nazal-cauze-simptome-si-tratament
Deviatie de sept nazal. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/deviatie-de-sept-cauze-simptome-tratament-operatie