Alimente care cresc tensiunea rapid: dieta pentru hipotensivi
Tensiunea arteriala este un indicator esential al sanatatii cardiovasculare. Aceasta reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor si este generata, in principal, de activitatea inimii. Atunci cand inima bate, ea pompeaza sange in artere, creand astfel tensiune arteriala. In acest articol iti spunem cum se manifesta hipotensiunea si ce cauze are, dar si ce alimente o pot creste rapid. Este esential sa mentii tensiunea arteriala in limite normale, prin adoptarea unui stil de viata sanatos.
Continutul articolului
- Cum functioneaza tensiunea arteriala
- Ce este tensiunea arteriala scazuta?
- Tipuri de tensiune arteriala scazuta
- Cauzele tensiunii arteriale scazute
- Simptomele hipotensiunii arteriale
- Cand se recomanda sa mergi la medic?
- Alimente recomandate in caz de hipotensiune
- Sfaturi pentru evitarea tensiunii arteriale scazute
- Important de retinut
Cum functioneaza tensiunea arteriala
Valorile normale ale tensiunii arteriale se situeaza de obicei intre 90/60 si 120/80 milimetri de mercur (mm Hg). Tensiunea arteriala este exprimata prin doua valori:
- sistolica: este reprezentata de valoarea superioara, indica forta cu care inima pompeaza sange in artere atunci cand se contracta.
- diastolica: este valoarea inferioara, reflecta presiunea in artere atunci cand inima se relaxeaza intre batai.
Atunci cand noteaza masurarea, medicii scriu cifra sistolica deasupra celei diastolice. Tensiunea arteriala nu este o constanta, ea fiind influentata de mai multi factori. Printre acestia se numara:
- varsta;
- sexul;
- greutatea corporala;
- nivelul de activitate fizica;
- alimentatia;
- consumul de alcool;
- consumul de tutun;
- nivelul de stres;
- prezenta anumitor boli.
Ce este tensiunea arteriala scazuta?
Tensiunea arteriala scazuta, numita si hipotensiune arteriala, inseamna lucruri diferite pentru persoane diferite. Tensiunea arteriala scazuta, cunoscuta si sub numele de hipotensiune arteriala, este atunci cand sangele circula prin vasele de sange la presiuni mai mici decat cele normale. Nu exista un standard acceptat pentru tensiunea arteriala scazuta, dar expertii medicali recunosc o valoare mai mica de 90/60 mm Hg ca fiind hipotensiva (2). Este posibil sa poti creste tensiunea arteriala scazuta prin mentinerea hidratarii. O deficienta a unor vitamine, cum ar fi folatul si vitamina B12, poate provoca, de asemenea, tensiune arteriala scazuta, astfel incat consumul de alimente cu acesti nutrienti poate ajuta.
Tipuri de tensiune arteriala scazuta
Exista diferite tipuri de hipotensiune arteriala, care variaza in ceea ce priveste momentul in care tensiunea arteriala scade. Principalele tipuri sunt:
Hipotensiunea arteriala ortostatica
Este cunoscuta si sub numele de hipotensiune posturala. Apare cand tensiunea arteriala a unei persoane scade atunci cand se ridica din pozitia sezand sau culcat. Aceasta poate provoca ameteli sau lesin si poate duce la caderi sau raniri, in special la persoanele in varsta. O persoana poate avea hipotensiune ortostatica din cauza:
- deshidratarii;
- administrarii unor medicamente;
- unei afectiuni neurologice;
- unei probleme cardiace.
Hipotensiunea postprandiala
Hipotensiunea postprandiala este tensiunea arteriala scazuta care apare dupa ce ai mancat. Procesul digestiv necesita ca organismul sa pompeze mai mult sange in stomac si in intestinul subtire. La unele persoane, acest lucru nu se intampla in mod eficient si poate aparea tensiunea arteriala scazuta. Hipotensiunea postprandiala poate aparea si in urma unui accident vascular cerebral. De asemenea, poate fi legata de varsta unei persoane sau de o predispozitie genetica.
Hipotensiunea arteriala severa legata de soc
Aceasta forma de hipotensiune este o forma extrema, in care tensiunea arteriala scade pana la niveluri periculoase pentru sanatate. Este o urgenta medicala, iar o persoana cu simptome de soc are nevoie de asistenta medicala imediata. Socul poate rezulta in urma unei hemoragii, a unor arsuri majore sau a unei pierderi excesive de lichide corporale (2).
Cauzele tensiunii arteriale scazute
Tensiunea arteriala scazuta poate fi temporara sau de durata mai lunga. De asemenea, poate indica o afectiune medicala de baza. Cauzele care stau la baza tensiunii arteriale scazute pot include urmatoarele:
- inaintarea in varsta;
- odihna prelungita la pat;
- anumite medicamente;
- efectele secundare ale medicamentelor pentru hipertensiune arteriala;
- diabetul;
- sarcina;
- problemele cardiace;
- problemele endocrine;
- infectie severa;
- socul anafilactic (anafilaxie);
- scaderi ale volumului de sange din cauza sangerarilor sau a deshidratarii;
- deficiente nutritionale, cum ar fi in vitamina B12 si acid folic (2).
Simptomele hipotensiunii arteriale
Medicul poate pune diagnosticul de tensiune arteriala scazuta daca valoarea citita este sub 90/60 mm Hg si daca pacientul are si alte simptome, inclusiv:
- vedere incetosata;
- confuzie sau probleme de concentrare;
- ameteli;
- lesin;
- greata sau varsaturi;
- slabiciune.
Cand se recomanda sa mergi la medic?
Este indicat sa soliciti imediat asistenta medicala in cazul urmatoarelor simptome:
- tahicardie;
- respiratie superficiala;
- piele rece sau umeda.
Aceste simptome pot indica un soc, iar acesta este o urgenta medicala.
Alimente recomandate in caz de hipotensiune
Consumul anumitor tipuri de alimente te poate ajuta sa cresti tensiunea arteriala. Monitorizeaza simptomele si masoara regulat tensiunea arteriala pentru a vedea ce functioneaza. Incearca sa consumi:
- mai multe lichide: deshidratarea scade volumul de sange, ceea ce face ca tensiunea arteriala sa scada. Mentinerea hidratarii este deosebit de importanta atunci cand faci exercitii fizice.
- alimente bogate in vitamina B12: o cantitate prea mica de vitamina B12 poate duce la un anumit tip de anemie, care poate provoca tensiune arteriala scazuta si oboseala. Alimentele bogate in B12 includ oua, cereale imbogatite, carne.
- alimente bogate in folat: prea putin folat poate contribui, de asemenea, la anemie. Printre exemplele de alimente bogate in folat se numara sparanghelul, fasolea, lintea, citricele, verdeturile cu frunze, ouale si ficatul.
- sare: alimentele sarate pot creste tensiunea arteriala: peste afumat, produse murate si masline.
- cofeina: cafeaua si ceaiul cu cofeina pot creste temporar tensiunea arteriala prin stimularea sistemului cardiovascular si cresterea ritmului cardiac.
Sfaturi pentru evitarea tensiunii arteriale scazute
Iata cateva modificari pe care le poti face in dieta pentru a te ajuta sa ridici tensiunea arteriala:
- mananca mese mici mai frecvent: mesele mari pot provoca scaderi mai dramatice ale tensiunii arteriale, deoarece organismul lucreaza mai greu pentru a digera mesele mari.
- bea mai multa apa si limiteaza alcoolul. Deshidratarea scade tensiunea arteriala.
- daca faci exercitii fizice in aer liber in conditii de caldura extrema, fa pauze frecvente si asigura-te ca te hidratezi adecvat.
- evita petrecerea unor perioade indelungate in saune si jacuzzi, fiindca pot provoca deshidratare.
- schimba lent pozitiile corpului (cum ar fi statul in picioare).
- evita odihna prelungita la pat.
- poarta ciorapi de compresie, care sustin o mai buna circulatie (1).
Important de retinut
- Tensiunea arteriala scazuta are diverse cauze, iar persoanele cu hipotensiune arteriala nu vor avea adesea niciun simptom. Medicii trebuie sa abordeze orice simptome de tensiune arteriala scazuta si sa afle daca exista o cauza de baza.
- Odata ce cineva a identificat motivul pentru tensiunea arteriala scazuta, poate fi indicat sa bea mai multe lichide sau sa manance alimente sarate.
- Simptomele de tensiune arteriala scazuta din cauza unui soc necesita asistenta medicala urgenta (2).
Disclaimer
Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:
(1) Healthline, „Raise Low Blood Pressure Naturally Through Diet”: https://www.healthline.com/health/low-blood-pressure-diet
(2) Medical News Today, „What to eat with low blood pressure”:https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-blood-pressure-diet