Anemia megaloblastica: cauze, simptome, tratament

27. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Anemia megaloblastica

 

Anemia megaloblastica este o forma de anemie macrocitara in care maduva osoasa produce celule stem cu globule rosii anormal de mari. Aceasta forma de anemie provine din deficit de vitamina B12 si/sau vitamina B9 cunoscuta si ca folat. Diagnosticarea se bazeaza pe raspunsul oferit de o hemoleucograma, iar tratamentul vizeaza cauza, motiv pentru care se urmareste reechilibrarea deficitului din organism, prin administrare de vitamina B12 separat sau in asociere cu acid folic. 

Anemia megaloblastica este o afectiune care nu poate fi considerata rara, in care nu exista suficiente globule rosii in sange sau hemoglobina. Maduva osoasa produce mai putine astfel de celule, insa, de dimensiuni mai mari care vor muri mult mai repede decat eritrocitele normale, ceea ce determina aparitia anemiei

Ce este anemia megaloblastica?

Anemia megaloblastica este o afectiune a sangelui care face ca maduva osoasa sa produca globule rosii foarte mari. Este considerata un tip de anemie ce apare pe fondul unui deficit de vitamine, mai precis vitamina B12 si/sau B9 sau folat. Pentru a sesiza unde apar problemele, trebuie sa facem precizarea ca organismul are nevoie de o anumita cantitate de celule rosii sau eritrocite cu rol de a transporta oxigenul de la plamani la organe si tesuturi si inapoi. 

Celulele rosii din sange se nasc in celulele stem ale maduvei osoase, iar vitaminele B12 si B9 sunt necesare corpului pentru a produce globule rosii. Cand exista un deficit al celor doua vitamine in corp, apar niste celule anormal de mari, megaloblasti, ce nu se pot divide si nici nu se pot reproduce ca niste celule normale. Acest lucru inseamna, de fapt, ca tu ai mai putine celule rosii sanatoase in maduva osoasa. 

Megaloblastele sunt precursori mari de celule rosii din sange cu cromatina necondensata. Megaloblastele sunt fie mult prea mari si nu pot iesi din maduva osoasa pentru a intra in fluxul de sange, fie reusesc sa intre in sange, dar au o viata mult prea scurta si acesta este motivul pentru care te confrunti cu anemie. 

Daca nu este tratata, anemia megaloblastica poate conduce la probleme neurologice, pierderi de memorie, probleme de echilibru sau parestezie, furnicaturi in brate si picioare. (1)

Cauzele anemiei megaloblastice

  • Deficit de vitamina B12;
  • Utilizare defectuoasa a vitaminei B12 in organism;
  • Deficit de vitamina B9 sau de folat. 

Cea mai frecventa cauza a deficientei vitaminei B12 este anemia pernicioasa, care se manifesta si la persoanele mai tinere, nu doar la varstnici. De asemenea, aceasta problema rar evidentiata se poate identifica si la persoanele care urmeaza o dieta vegana. 

Alte cauze ale deficitului de vitamina B12 sunt:

  • gastrectomie - indepartarea chirurgicala a unei parti din stomac;
  • sindromul Zollinger-Ellison - organismul este impiedicat sa absoarba vitamina B12;
  • sindromul buclei oarbe - alimentele ingerate nu se mai misca in intestine, bacteriile se inmultesc excesiv si consuma vitamina B12;
  • infestare cu tenia pestelui;
  • insuficienta pancreatica. 

Cauze probabile ale deficitului de folat sunt: 

  • malabsorbtia;
  • dieta restrictiva;
  • excesul de alcool;
  • gatirea excesiva a fructelor si legumelor, ceea ce duce la pierderea vitaminelor;
  • sindromul intestinului scurt;
  • boli ale sistemului digestiv - boala celiaca, boala Crohn;
  • anemie hemolitica;
  • dializa;
  • anorexie;
  • unele medicamente administrate in colita ulceroasa, dar si unele anticonvulsivante. (1), (2)

Semne si simptome in anemia megaloblastica

Uneori anemia megaloblastica poate fi evidentiata in cadrul analizelor de sange de rutina. De obicei aceasta forma se dezvolta in timp, ceea ce inseamna ca la inceput pacientii nu au simptome specifice, iar cand acestea incep sa fie resimtite anemia megaloblastica este severa. 

Manifestarile din anemia megaloblastica pot fi asemanatoare celor din orice tip de anemie: 

  • oboseala accentuata;
  • slabiciune musculara care poate sa insemne incapacitatea de a mai duce la indeplinire activitatile de rutina;
  • paloarea - pielea este mai deschisa la culoare decat de obicei;
  • dificultati respiratorii - dispnee;
  • ameteala, palpitatii sau senzatie de lesin;
  • senzatii de furnicaturi la nivelul membrelor;
  • pierderea senzatiilor musculare;
  • icterul - apare din hemoliza intramedulara. (1), (3)

 

Semne si simptome in anemia megaloblastica

 

Diagnosticarea anemiei megaloblastice

Descrierea simptomelor este o partea importanta a consultatiei medicale, dar nu trebuie omis istoricul medical pe care trebuie sa il aduci la cunostinta medicului. Dupa examinarea fizica, specialistul iti va recomanda analize de sange complete pentru evidentierea nivelului de vitamina B12 si folat din organism, precum si frotiu de sange periferic, alaturi de masurarea numarului de reticulocite sau de eritrocite imature din sange. (1)

Tratamentul in anemia megaloblastica

Anemia megaloblastica se trateaza prin administrarea de suplimente alimentare cu vitaminele deficitare. Pentru a trata deficitul de vitamina B12 este posibil ca medicul sa iti recomande unele injectii cu vitamina B12 timp de cateva saptamani, pana ce nivelul acesteia revine la normal in organismul tau. Cand problema pentru deficitul de vitamina B12 din organism este reprezentata de imposibilitatea organismului de a absorbi aceasta vitamina, tratamentul injectabil pentru tine se va repeta periodic, o data la cateva luni si va fi pe viata. Si daca te numeri printre cei diagnosticati cu anemie pernicioasa este foarte probabil sa primesti indicatie de administrare a unor suplimente alimentare cu vitamina B12, pentru toata viata.

Tratamentul pentru deficienta de folat poate veni prin prescrierea unor tablete de acid folic. Medicul va insista pentru verificarea nivelului de vitamina B12 din organism pentru a se asigura ca este in parametri normali, deoarece efectele administrarii de vitamina B9 ofera ameliorarea simptomelor anemiei megaloblastice, ascunzand o deficienta de B12 ce poate duce la probleme neurologice. (1)

Este foarte important sa verifici prin analize periodice nivelul celor doua vitamine, daca ai fost diagnosticat cu anemie megaloblastica, sa urmezi o dieta echilibrata bogata in alimente care contin o cantitate mare de vitamina B12 si B9, sa bei alcool cu moderatie si sa iti iei suplimentele recomandate, conform instructiunilor specialistului. 

Acest articol este informativ si nu poate inlocui un control medical de specialitate. Daca crezi ca te confrunti cu simptome asemanatoare celor descrise in anemia megaloblastica din cadrul acestui material, mergi la medic pentru diagnostic si tratament adecvat!

Surse de informare:

1. Megaloblastic Anemia - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23160-megaloblastic-anemia#:~:text=Megaloblastic%20anemia%20is%20a%20form,or%20vitamin%20B9%20(folate).

2. Megaloblastic Macrocytis Anemias - https://www.msdmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/anemias-caused-by-deficient-erythropoiesis/megaloblastic-macrocytic-anemias

3. Megaloblastic Anemia - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537254/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice