Furnicaturi maini si picioare: care sunt cele mai frecvente cauze
Majoritatea adultilor au momente in care percep senzatia de furnicatura la nivelul mainilor sau al picioarelor si, de cele mai multe ori, acestea sunt determinate de cauze temporare si care nu starnesc ingrijorare. Totusi, daca episoadele sunt frecvente sau daca senzatia devine una permanenta, e bine sa consulti medicul, deoarece poate lua in calcul o serie de posibile probleme.
Continutul articolului
Neuropatia diabetica
Neuropatia periferica se refera la leziunile localizate la nivelul unui nerv al membrelor. Neuropatia diabetica este diagnosticata atunci cand leziunea apare odata cu diabetul. Cel mai frecvent, simptomele apar la membrele inferioare, dar neuropatia diabetica se poate manifesta si la nivelul bratelor sau al mainilor.
In cazul diabetului, nivelul crescut de glucoza din sange poate determina afectarea nervilor si a vaselor de sange. Conform studiilor, aproximativ jumatate dintre pacientii diagnosticati cu diabet sufera de neuropatie periferica [1].
Carentele de vitamine
Carentele de vitamine pot aparea ca urmare a unui aport insuficient sau a unei tulburari de absorbtie si stocaj.
- Vitamina B12 este necesara in procesele energetice celulare. Principalele surse de vitamina B12 sunt produsele de origine animala, motiv pentru care veganii si vegetarienii trebuie sa consume un supliment vitaminic. Carenta de vitamina B12 determina afectare neurologica, ceea ce se poate manifesta si prin furnicaturi la maini si picioare.
- Vitamina B6 nu poate fi stocata in organism, prin urmare este nevoie de un aport zilnic pentru prevenirea carentelor. Un nivel scazut de vitamina B6 determina, pe langa parestezii, modificari cognitive.
- Vitamina B1 este implicata in transmiterea impulsurilor nervoase. Persoanele cu o alimentatie bogata in cereale rafinate sunt expuse unui risc de hipovitaminoza B1, care poate determina furnicaturi.
- Vitamina E poate fi deficitara in organism ca urmare a unei tulburari de absorbtie a grasimilor. Hipovitaminoza E se asociaza cu parestezii si probleme de coordonare.
Vitamina B9 (acidul folic) poate determina aparitia de furnicaturi, in special la persoanele cu varsta mai mica de 40 ani [2].
Compresiunea unui nerv
Compresiunea unui nerv se produce atunci cand tesuturile din jur preseaza asupra acestuia. Accidentele, miscarile repetitive si afectiunile inflamatorii pot determina o astfel de compresiune.
Compresiunea nervilor cervicali poate determina aparitia furnicaturilor sau a durerii la nivelul mainilor. Compresiunea nervilor lombari poate face ca senzatia de durere sa coboare pe fesa si coapsa pana pe picior si se poate asocia si cu aparitia furnicaturilor [3].
Sindromul de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian este o afectiune relativ frecventa, care consta in compresia nervului median la nivelul tunelului carpian de la incheietura mainii. Printre cele mai dese cauze ale sindromului de tunel carpian se numara miscarile repetitive si presiunea externa. Cel mai adesea, in cazul acestei afectiuni, senzatiile de furnicaturi sunt localizate la nivelul primelor 4 degete ale mainii [4].
Insuficienta renala
Atunci cand rinichii nu mai functioneaza corespunzator, deseurile metabolice si excesul de lichide se acumuleaza in tesuturi, determinand leziuni la nivelul nervilor. Cel mai adesea, furnicaturile generate de afectiunile renale sunt localizate la nivelul picioarelor si al gambelor [5].
Sarcina
In sarcina avansata este normal sa se produca o usoara retentie de fluide, care sa exercite un anumit grad de presiune asupra nervilor. Simptomele dispar de la sine dupa nastere. In cazul aparitiei bruste a unor edeme pronuntate, este imperativ sa contactezi de urgenta medicul - e posibil sa fie cea dintai manifestare a eclampsiei, o afectiune care poate pune in pericol vietile mamei si bebelusului [3].
Unele medicamente
Exista medicamente care pot determina afectare nervoasa, ceea ce genereaza senzatia de furnicatura la nivelul extremitatilor. Este un efect secundar frecvent al medicatiei impotriva cancerului si a infectiei cu HIV/SIDA.
Alte medicamente care pot determina aparitia de furnicaturi sunt:
- unele medicamente pentru controlul tensiunii arteriale;
- unele antiinfectioase;
- unele anticonvulsivante [1].
Boli autoimune
In mod normal, sistemul imunitar te protejeaza impotriva agentilor patogeni. Uneori, insa, functionarea sa este exacerbata, acesta ajungand sa atace tesuturile proprii ale organismului. Printre bolile autoimune incriminate se numara:
- Artrita reumatoida, o boala autoimuna care afecteaza articulatiile, determinand durere si inflamatie. Cele mai expuse articulatii sunt cele ale mainilor, picioarelor si gleznelor.
- Scleroza multipla este o boala autoimuna in care este afectat invelisul de mielina care protejeaza nervii si permite transmiterea influxului nervos. Furnicaturile la nivelul mainilor, al picioarelor si al fetei este unul dintre cele mai frecvente simptome in scleroza multipla.
- Boala celiaca afecteaza intestinul subtire si se manifesta in contact cu glutenul, o proteina prezenta in grau si alte cereale. Furnicaturile apar frecvent la persoanele care se confrunta cu acest tip de afectiune gastrointestinala [5].
Infectii
Exista infectii care pot determina aparitia paresteziilor. Cele mai des intalnite sunt:
- Boala Lyme este o infectie bacteriana transmisa prin muscatura capuselor infectate. Atunci cand nu este tratata corespunzator, boala Lyme poate determina afectarea nervilor.
- Zona Zoster este determinata de reactivarea virusului care determina aparitia varicelei. In general, Zona Zoster afecteaza o suprafata limitata a corpului, inclusiv mainile si picioarele, determinand furnicaturi in zona eruptiei;
- Hepatita B si C sunt determinate de virusuri cu localizare hepatica, ale caror consecinte pot fi ciroza sau cancerul hepatic. In ambele tipuri de hepatita, o complicatie rara este crioglobulinemia, o afectiune in care temperaturile scazute determina aglutinarea unor proteine sangvine, asociata inflamatiei locale si furnicaturilor [1].
Furnicaturile la nivelul mainilor si al picioarelor pot fi determinate si de alte cauze, unele dintre ele rare. Medicul este singurul in masura sa identifice motivele pentru care te confrunti cu acest simptom si sa recomande un protocol de tratament adecvat.
Bibliografie:
- https://www.healthline.com/health/tingling-in-hands-and-feet#causes afisat la 31.08.2022;
- https://www.foundationforpn.org/causes/ afisat la 31.08.2022;
- nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Numbness afisat la 31.08.2022;
- ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Paresthesia-Information-Page afisat la 31.08.2022;
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321423#possible-causes-of-tingling afisat la 31.08.2022.