Anemie aplastica: cauze, simptome, tratament

21. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Anemie aplastica

 

Anemia aplastica este o conditie medicala in care organismul nu mai produce suficiente celule de sange noi. Acest lucru determina oboseala extrema, sangerari si infectii repetate. Anemia aplastica poate pune viata in pericol in anumite conditii, motiv pentru care ai nevoie de un diagnostic corect si de ingrijiri medicale. 

Anemia aplastica este o afectiune rara si grava cu care te poti confrunta la orice varsta. Uneori aceasta tulburare se manifesta brusc, alteori poate sa progreseze lent. Chiar daca exista si forme ceva mai usoare de anemie aplastica, cazurile severe necesita transfuzii de sange si transplant de celule stem. 

Ce este anemia aplastica?

Anemia aplastica este o afectiune rara a sangelui in care celulele stem din maduva osoasa nu pot crea suficiente celule sanguine si acest lucru face sa fie evidentiate alte probleme in organism: 

  • globule albe - un numar mic de globule albe determina leucopenie sau neutropenie;
  • globule rosii - in numar mic provoaca anemie;
  • trombocite - prea putine cauzeaza trombocitopeniei. 

De ce sunt atat de importante aceste 3 tipuri de celule sanguine? In conditii normale, dupa ce sunt produse la nivelul maduvei osoase ele ajung in fluxul de sange astfel: 

  • globulele rosii sau eritrocite, transporta oxigenul pe care il preia de la nivelul plamanilor si il duce in tot corpul;
  • globulele albe sau leucocitele au rol de a lupta si de a distruge agentii patogeni din organism;
  • trombocitele sau plachetele sanguine sunt responsabile de oprirea sangerarii si de coagularea sangelui. (1)

Tipuri de anemie aplastica

Anemie aplastica mostenita

Acest tip de anemie aplastica poate sa apara din cauza unei mutatii aleatorii a genei. De regula se evidentiaza la copii si adultii tineri. 

Anemie aplastica dobandita 

Forma apare din cauza unor probleme ale sistemului imunitar, in special la persoanele varstnice, dar se poate regasi si la adultii tineri. (1)

Cauze ale aparitiei anemiei aplastice

Cea mai cunoscuta cauza este deficienta prezenta in sistemul imunitar al organismului care face ca celulele stem din maduva osoasa sa fie atacate de propriul organism si astfel nu se mai produc suficiente celule sanguine noi sau maduva osoasa este goala, adica asplastica. 

Factori care contribuie la aparitia anemiei aplastice prin afectarea maduvei osoase si a productiei de celule sanguine: 

  • radioterapia si chimioterapia - aceste tratamente utilizate pentru a trata cancerul pot sa determine distrugerea celulelor canceroase, dar si pe a celor sanatoase din maduva osoasa, de aceea anemia aplastica este considerata un efect secundar si temporar al tratamentului;
  • substante chimice toxice - expunerea la pesticide si insecticide sau benzen;
  • unele medicamente prescrise - pentru artrita reumatoida, precum si o parte dintre antibioticele prescrise pentru diferite infectii;
  • infectii virale - hepatita, virusul Epstein-Barr, citomegalovirusul, parvovirusul B19, HIV;
  • boli autoimune;
  • istoric familial;
  • sarcina;
  • factori necunoscuti - anemie aplastica idiopatica. (2), (3)

Asocieri cu alte boli rare

Literatura de specialitate vorbeste despre cazuri diagnosticate de anemie aplastica, alaturi de o tulburare rara cunoscuta ca hemoglobinurie paroxistica nocturna, care determina descompunerea eritrocitelor din sange foarte devreme. Fie aceasta conditie medicala duce la anemie aplastica, fie anemia aplastica evolueaza spre hemoglobinurie paroxistica nocturna. (2)

Simptome in anemia aplastica

Oamenii cu anemie aplastica sunt afectati diferit de boala si prezinta manifestari mai usoare sau mai severe. Aceasta tulburare poate fi de scurta durata sau se poate transforma intr-o boala cronica, cu complicatii grave ce pot fi fatale. Cele mai frecvente simptome sunt: 

  • oboseala permanenta;
  • dificultati de respiratie;
  • ritm cardiac rapid, uneori neregulat;
  • infectii frecvente sau prelungite; 
  • piele palida;
  • vanatai inexplicabile, usoare, dar care nu trec usor;
  • sangerari nazale sau la nivelul gingiilor, pierderile de sange se opresc cu greu;
  • diverse eruptii cutanate;
  • ameteala;
  • dureri de cap;
  • febra. (2)

 

Simptome in anemia aplastica

 

Cum se diagnosticheaza anemia aplastica?

Istoricul medical si familial sunt importante de adus la cunostinta medicului specialist, alaturi de informatii corecte legate de simptomele sesizate. Dupa examinarea clinica, specialistul iti va recomanda realizarea unor teste de laborator complete de sange, dar si a unei biopsii de maduva osoasa pentru stabilirea diagnosticului corect si complet si excluderea altor afectiuni cu manifestari asemanatoare, precum anemia Fanconi. (2)

Optiuni de tratament in anemie aplastica

Transfuzii de sange

Cu ajutorul transfuziilor de sange, medicul iti poate controla sangerarile si iti ofera acele celule sanguine de care organismul tau are nevoie, dar pe care maduva ta osoasa nu le poate produce. Transplantul de sange vizeaza introducerea de globule rosii care vor determina cresterea numarului acestor celule in sange, tratand astfel oboseala si ameliorand simptomele anemiei. Administrarea trombocitelor in transfuzii ajuta la prevenirea sangerarii excesive. 

Desi transfuziile de sange sunt benefice, uneori tocmai repetarea procedurii, sub supraveghere medicala, poate conduce la complicatii precum acumularea in organism a unei cantitati prea mari de fier. Acest lucru poate fi temperat prin administrarea unor medicamente specifice. Un alt aspect care este atent monitorizat de medicul care te trateaza este probabilitatea ca organismul sa dezvolte anticorpi la celulele transfuzate, astfel incat eficienta sa nu mai fie la fel de mare. Si aici exista solutii si tratamente de ajutor. (2)

Transplant de maduva osoasa

Acest tip de tratament iti ofera celule stem sanatoase care sa te ajute sa compensezi deficientele din organism. Solutia este benefica si eficienta. Metoda vizeaza distrugerea maduvei osoase proprii cu radiatii si/sau medicamente si inlocuirea acesteia cu celule stem sanatoase de la un donator compatibil, un membru al familiei. 

Procedura s-a dovedit de succes in special la persoanele sub 40 de ani, iar rezultatele au demonstrata ca recidivele sunt rare, desi complicatiile si infectiile grave sunt destul de frecvente. Dintre acestea amintim sterilitatea si caderea temporara a parului.

Medicii pot face transplant de maduva osoasa de la donatori neinruditi in situatii de anemie aplastica severa. (4)

Tratament medicamentos

Uneori, specialistul poate opta pentru un tratament medicamentos cu imunosupresoare, corticosteroizi, pastile care stimuleaza maduva osoasa sa produca noi celule, antibiotice si antivirale pentru tratarea si prevenirea infectiilor. (3)

Acest articol contine informatii generale despre anemia aplastica ce nu pot inlocui un consult medical avizat. Daca suferi de anemie aplastica urmeaza indicatiile medicului! Sesizarea unor simptome ca cele din acest material, trebuie sa te determine sa mergi de urgenta la medic pentru diagnostic si tratament adecvat.

Surse de informare: 

1. Aplastic Anemia - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16747-aplastic-anemia

2. Aplastic anemia - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aplastic-anemia/symptoms-causes/syc-20355015

3. Aplastic Anemia - https://www.msdmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/anemias-caused-by-deficient-erythropoiesis/aplastic-anemia

4. Aplastic Anemia - https://www.hopkinsmedicine.org/kimmel_cancer_center/cancers_we_treat/blood_bone_marrow_cancers/aplastic_anemia.html

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice