Leucopenia: ce este si ce afectiuni poate indica

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
leucopenia

Este posibil sa fi auzit, de-a lungul timpului, despre notiunea de leucopenie, fara sa stii ce semnificatie are. In acest articol poti descoperi ce este leucopenia, ce tipuri de leucopenie exista, cum se manifesta aceasta, ce anume indica si ce optiuni de tratament exista. 

Ce este leucopenia?

Sangele uman este compus din multiple tipuri de celule sangvine, iar dintre ele, celulele (globulele) albe sunt cele care actioneaza in cazul in care organismul trebuie sa se lupte cu o infectie. Acestea sunt cunoscute din punct de vedere medical drept leucocite si au rol esential in sistemul imunitar. Termenul “leucopenie” se refera la numarul scazut de globule albe.

Numarul de leucocite considerat sanatos se incadreaza in intervalul 4.000 - 11.000 pe microlitru. Se considera ca o persoana are leucopenie cand numarul globulelor albe scade sub circa 4.000/microlitru. Numarul poate varia in functie de laboratoarele medicale. [1]

Asadar, persoanele care sunt diagnosticate cu leucopenie inregistreaza in fluxul sangvin leucocite scazute, avand un numar mai mic decat cele din intervalul considerat normal. Acesta se poate diagnostica numai in urma unor analize de sange care sunt executate la laborator. Testul de sange poarta denumirea de hemoleucograma completa (CBC).

Celulele albe se creeaza in maduva osoasa si in tesutul limfatic, de unde sunt trasportate prin sange in organism, iar prin intermediul lor, ai capacitatea de a lupta cu infectiile si afectiunile. Cand numarul lor este redus, corpul devine vulnerabil, intrucat nu mai este la fel de capabil de a lupta contra lor. 

Forme de leucopenie

Exista cinci forme de leucopenie, care sunt stabilite in functie de tipul de leucocite care sufera deficitul. 

1. Neutropenia

Neutropenia se refera la scaderea numarului de neutrofile, celulele responsabile cu lupta contra infectiilor de natura bacteriana si fungica. Neutropenia este cel mai sever tip de leucopenie. Printre cauzele neutropeniei mentionam unele tipuri de cancer, unele medicamente (unele antibiotice, unele antivirale, unele antiinflamatorii, unele antiaritmice), unele infectii (varicela, Epstein-Barr, unele tipuri de hepatita virala), unele boli autoimune. Neutropenia nu genereaza simptome, dar creste riscul de a contacta infectii cu evolutie severa [2].

2. Bazopenia

Bazopenia implica reducerea numarului de bazofile, celulele albe intalnite cel mai putin in sange. Aceasta poate aparea cand se manifesta reactii inflamatorii declansate de alergeni sau cand exista un stres major, o inflamatie acuta, in caz de hipertiroidism sau de tratament in care se administreaza corticoizi. Desi bazopenia nu reprezinta, in mod obisnuit, un motiv de alarma, exista situatii in care numarul extrem de scazut de bazofile trebuie investigat din punct de vedere medical [3].

3. Eozinopenia

Eozinopenia presupune scaderea numarului de eozinofile, care actioneaza impotriva parazitilor si atunci cand exista nivel foarte ridicat de stres, inflamatii acute, afectiuni alergice, de genul astmului sau alte afectiuni, de exemplu, sindromul Cushing. Exista si variatii circadiene ale numarului de eozinofile, care este minim dimineata si maxim seara, dupa cum poate aparea un nivel de eozinopenie si ca urmare a tratamentului cu unele medicamente [1].

4. Limfopenia

Limfopenia desemneaza numarul scazut de limfocite, celulele care ofera protectie organismului in fata infectiilor virale. Aaceasta poate fi asociata cu limfomul Hodgkin, infectia HIV, iradierea, lupusul eritematos sistemic sau tuberculoza. Infectia cu virusul gripal poate genera, ulterior, o limfopenie destul de semnificativa. Limfopenia este frecvent intalnita si in anemia aplastica [3].

5. Monocitopenia

Monocitele sunt cele mai mari celule din sange. Rolul lor este de protectie impotriva fungilor, bacteriilor, virusilor, dar ele participa si la repararea tesuturilor distruse de procesele inflamatorii. Monicitopenia, deficitul de monocite, apare dupa administrarea de glucocorticoizi, dar nivelul lor revine la normal in aproximativ 12 ore. Aceasta se mai intalneste in infectiile severe, cand insoteste neutropenia, in anemia aplastica si in infectia cu HIV [2].

Cauze

Mai multi factori pot duce la leucopenie, prin faptul ca distrug leucocitele din sange. Cand vine vorba despre leucopenie, cauze comune ale acesteia pot fi infectii de tip viral, cum sunt gripele si racelile, care pot provoca leucopenie temporara. Alte cauze comune sunt:

  • Bolile infectioase, printre care tuberculoza, HIV si SIDA;
  • Tulburari de natura autoimuna, de exemplul artrita reumatoida si lupus;
  • Cancere, printre care leucemia;
  • Tulburari congenitale, de pilda, sindromul Kostmann sau mielocatexis;
  • Sarcoidoza, care senifica o reactie exagerata din partea sistemului imunitar si care provoaca
  • inflamatii in zone mici din corp si care poate ajunge sa afecteze si maduva osoasa; 
  • Malnutritie, pe fondul deficientelor de folat, zinc, cupru sau vitamina B12;
  • Afectiuni la nivelul celulelor sangvine si ale maduvei osoase, cum sunt sindroamele mielodisplazice, anemia aplastica si splina hiperactiva.

Leucopenia poate fi si consecinta unor tratamente si medicamente, de exemplu, terapie pe baza de radiatii, chimioterapie, transplant de maduva osoasa.

Exista simptome?

leucocite

Din pacate, nu exista simptome pentru leucopenie. In schimb, daca te confrunti des cu infectii, acest lucru ar trebui sa te determine sa ceri ajutorul medicului. Persoanele care sufera des infectii sunt predispuse la a dezvolta leucopenie. Printre simptomele specifice infectiei din organism sunt febra, frisoanele, transpiratia.

Persoanele care sunt diagnosticate cu neutropenie severa pot avea urmatoarele simptome: febra, ulceratii orale, colonice, astenie, oboseala si infectii care se manifesta, de regula, prin leziuni tegumentare, tuse, disurie, polkaiurie.

Diagnostic

Diagnosticul de leucopenie, adica al unui numar mic de leucocite, se stabileste in urma analizelor de laborator, adica al hemoleucogramei. Medicul va interpreta analizele si va evalua simptomele pe care le are pacientul (care sunt asociate cu alte afectiuni). Formele grave de leucopenie (leucemia de tip acut, anemia aplastica sau sindromul mielodisplazic) sunt asociate cu anemie sau trombocitopenie.

In functie de rezultate, in cazul in care leucopenia este izolata, medicul poate cere investigatii suplimentare, pentru a confirma sau a exclude alte posibile afectiuni, cum sunt urmatoarele:

  • Cele care apar pe fondul administrarii unor medicamente si care sunt diverse si multe la numar;
  • Afectiuni care au legatura cu sistemul imunitar (asociere cu boli de tip autoimun);
  • Cele care au cauze de natura infectioasa - bacteriene, fungice, virale;
  • Deficit de vitamina B12 sau de acid folic (vitamina B9).

De asemenea, si alte afectiuni pot fi asociate cu leucopenie izolata, si anume, cele endocrinologice; alcoolism (adictia de alcool); afectiuni maligne; hipersplenism (splina marita).

Optiuni de tratament

In cazul in care un medicament provoaca leucopenie, atunci ii poate recomanda pacientului un inlocuitor sau poate reface in totalitate schema de medicatie. Este deosebit de important ca pacientul sa nu isi modifice pe cont propriu medicatia, deoarece numai un medic detine cunostintele si pregatirea necesare stabilirii diagnosticului si tratamentului. Pacientul si-ar putea inrautati situatia daca nu urmeaza intocmai indicatiile medicale de specialitate.

Daca un tratament duce la leucopenie, medicul il poate intrerupe temporar. De exemplu, atunci cand leucopenia este o consecinta a chimioterapiei, medicul poate recomanda stoparea, pentru o perioada determinata, a acesteia, timp in care organismul isi reface numarul normal de leucocite in sange. Medicul este cel care stabileste metodele de tratament, care difera in functie de pacient si de cauzele care au dus la leucopenie.

Exista obiceiuri sanatoase pe care le poti adopta daca te confrunti cu leucopenie, deoarece au rol benefic, putand imbunatati conditia sau sa reduca riscul de a face infectie in organism. Alimentatia, in leucopenie, trebuie sa fie sanatoasa si echilibrata, sa eviti leziunile (taieturi, zgarieturi), sa beneficiezi de odihna corespunzatoare si sa respecti practicile bunei igiene, pentru a reduce expunerea la germeni.

Tratamentul medicamentos pentru leucopenie este prescris de medic si poate include antibiotice sau antifungice disponibile in farmacii, care sa lupte impotriva infectiilor. Nu exista tratament naturist pentru leucocite scazute.

Important de retinut: Acest articol nu substituie consultul medical de specialitate. Scopul sau este pur informativ. Medicul este singurul in masura sa stabileasca in mod corect diagnosticul si tratamentul, in baza analizelor de laborator si al particularitatilor pacientului.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit informatiile din urmatoarele surse:

  1. Stump-Sutliff, K.A. “Low White Blood Cell Count: 6 Possible Causes for a Low WBC.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/cancer/white-blood-cell-count-low, accesat la 1 iulie 2022;
  2. “Low White Blood Cell Count.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 24 Nov. 2020, www.mayoclinic.org/symptoms/low-white-blood-cell-count/basics/definition/sym-20050615#:~:text=A%20low%20white%20blood%20cell,one%20medical%20practice%20to%20another, accesat la 1 iulie 2022;
  3. Seladi-Schulman, Jill. “Leukopenia: Types, Symptoms, Causes, Treatment & More.” Healthline, Healthline Media, 22 Nov. 2021, www.healthline.com/health/leukopenia, accesat la 1 iulie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor