Apa minerala: beneficii, proprietati, contraindicatii
Apa minerala carbogazoasa sau plata reprezinta o sursa importanta de hidratarea, cu continut bogat de minerale. Din punct de vedere medical, apa minerala este importanta cand vine vorba de cantitatea continuta de minerale si oligoelemente. Considerata sigura pentru consum, apa minerala poate avea unele efecte negative si este contraindicata celor cu afectiuni digestive.
Apa minerala este o resursa naturala provenita din rezervoare subterane si spre deosebire de apa obisnuita de la robinet nu este supusa unor procedee chimice.
Ce este apa minerala?
Apa minerala, plata sau carbogazoasa este o resursa naturala de care toate organismele vii au nevoie permanent pentru a trai. Apa este implicata in toate procesele din organism si este o resursa naturala cu numeroase minerale si oligoelemente benefice care provin din surse naturale si asupra carora nu se intervine.
De regula apa minerala contine:
- calciu;
- magneziu;
- potasiu;
- sodiu;
- bicarbonat;
- fier;
- zinc. (1)
Uneori se poate vorbi de adaugare de dioxid de carbon in apa minerala, alteori de indepartarea gazului de dioxid de carbon sau de eliminare a unor substante considerate toxice. Diferenta intre apa carbogazoasa de la sursa si cea infuzata dupa extractie consta in CO2 care in primul caz este provenit din sursa naturala.
Calciul si magneziul din apa minerala ofera cele mai mari beneficii pentru sanatate, in timp ce iodul, fluorul si litiul sunt cele mai importante oligoelemente de care organismul are nevoie zilnic. Aportul regulat de apa minerala in dieta ofera un dublu avantaj, cel al hidratarii optime, alaturi de un continut bogat de minerale si oligoelemente. (2)
Beneficii oferite organismului si proprietati ale apei minerale
Poate sustine sanatatea sistemului osos
Apa minerala are un continut mare de calciu cu potential in promovarea sanatatii sistemului osos. Regenerarea tesutului osos se face in conditii normale in adolescenta si tinerete, dar odata cu inaintarea in varsta, pierderea osoasa poate depasi formarea de noi structuri, ceea ce determina aparitia oaselor fragile si a fracturilor.
Miscarea permanenta, o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos pot preveni pierderea osoasa. Apa minerala ar putea oferi un ajutor in plus. Un studiu comparativ realizat cu lapte, suplimente pe baza de calciu si apa minerala a aratat ca aceasta din urma, cu continut bogat de calciu, poate sa imbunatateasca aportul de calciu din organism.
Magneziul si bicarbonatul din apa minerala sustin si ele sanatatea oaselor, iar studiile efectuate pe femei in varsta care au primit un aport suplimentar de magneziu si bicarbonat au scos la iveala ca acestea aveau o densitate osoasa mai mare fata de cele cu o dieta cu putine minerale. (1), (3)
Scade tensiunea arteriala
Un nivel redus al magneziului in corp poate determina hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva si afectiuni care cauzeaza batai neregulate ale inimii. Apa minerala bogata in magneziu poate oferi ajutor pentru a reduce riscul unor boli cardiovasculare, cel putin aceasta a reiesit dintr-un studiu mai vechi. Desi rezultatele au fost incurajatoare, mai sunt necesare teste in acest sens. (1), (3)
Favorizeaza circulatia sangelui
Calciul, magneziul si potasiul din apa minereala pot favoriza o buna circulatie a sangelui la nivelul organismului. Calciul intareste oasele, dar regleaza totodata rata si ritmul batailor inimii. Cu alte cuvinte, apa minerala poate proteja impotriva bolilor de inima, iar studiile realizate pana acum au relevat ca la un consum constant de produs carbogazos s-a redus semnificativ nivelul de trigliceride, dar si cel de colesterol "rau" LDL, crescand nivelul de colesterol "bun" HDL la femeile aflate in postmenopauza.
Chiar si cu aceste date sunt necesare studii amanuntite pentru a se constata efectele pe termen lung ale unui consum constant de apa minerala si beneficiile oferite. (1), (4)
Promoveaza sanatatea sistemului digestiv
Magneziul din apa minerala poate oferi o imbunatatire a miscarilor intestinale deoarece are capacitatea de a atrage apa la nivelul intestinului, ceea ce inseamna o consistenta normala a scaunului, relaxarea muschilor intestinali si miscari peristaltice regulate. Toate acestea pot conduce la un sistem digestiv mai sanatos, dar si la prevenirea constipatiei.
De acest beneficiu ar putea sa se bucure si persoanele cu dispepsie sau indigestie, prin imbunatatirea simptomelor neplacute, care se pot observa pe fondul consumului de apa minerala. Totodata se poate sesiza si o redresare a functiei vezicii biliare. (3), (4)
Hidratarea garantata
Apa minerala carbogazoasa la fel si cea plata ofera hidratarea optima organismului la un consum adecvat. Consumul de apa carbogazoasa este la fel de bun ca cel al apei plate, ba mai mult, poate oferi si senzatie de satietate pentru o perioada indelungata. (5)
Contraindicatii si atentionari in privinta consumului de apa minerala
Apa minerala contine acid carbonic care baloneaza si poate determina sughit si dureri de stomac. Cantitatea de agenti patogeni pe care apa minerala imbuteliata o poate contine difera de la o sursa de provenienta la alta si de modul de ambalare.
Sticla de plastic poate conduce la intoxicatie cu particule de plastic, deoarece contine o substanta numita bisfenol A sau BPA ce poate interfera cu functia hormonala normala. Apa minerala imbuteliata in recipiente din sticla isi pastreaza mai bine proprietatile, iar cantitatile de particulele in suspensie sunt reduse.
Apa minerala are un pH mai scazut si este acida, motiv pentru care poate deteriora smaltul dintilor. (1)
Persoanele care au o dieta cu continut redus de sodiu trebuie sa ocoleasca marcilor de apa minerala bogate in sodiu. Cei care se confrunta cu boala de reflux gastroesofagian ar trebui sa evite apa minerala pentru a nu agrava problemele de sanatate. (4)
Exista variante de apa minerala cu arome care contin zahar, indulcitori artificiali si multi alti aditivi, ce pot conduce la boli de inima, diabet, obezitate si afectiuni cronice, probleme dentare sau cu stomacul. Recomandarea este evitarea acestor produse. (5)
Apa minerala reprezinta o sursa importanta de hidratare si de minerale esentiale unei bune functionari a organismului. Acest articol despre apa minerala este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Daca ai unele probleme de sanatate, consulta medicul si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. What are the health benefits of mineral water? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/324910
2. Health-related effects of natural mineral waters - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19890742/
3. Does Mineral Water Have Health Benefits? - https://www.healthline.com/nutrition/mineral-water-benefits
4. Health Benefits of Mineral Water - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-mineral-water
5. Is Sparkling Water Good for You? - https://health.clevelandclinic.org/is-sparkling-water-healthy/