Bebe la 8 luni: dezvoltare si sfaturi utile

27. 11. 2023 · 11 minute de citit

Oare ce face un bebe la 8 luni? Cat ar trebui sa doarma? Cate scutece ar trebui sa murdareasca? Cum ar trebui sa se comporte? De ce plange? Alimentatia sa este suficient de echilibrata? Ce greutate ar trebui sa aiba? Sunt intrebari pe care cu siguranta ti le-ai pus cel putin o data acum ca bebe a implinit varsta de 8 luni sau se pregateste sa faca acest lucru. Afla raspunsul la aceste intrebari, precum si multe alte lucruri interesante cu privire la ce te poti astepta de la un bebe ajuns la 8 luni de viata in randurile de mai jos. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Bebe la 8 luni: dezvoltare si sfaturi utile

Cum se dezvolta bebelusul la 8 luni?

La opt luni, bebe este foarte activ, tot mai puternic si mai mobil. Unii bebelusi se tarasc sau merg de-a busilea deja, altii chiar incep sa se ridice in picioare ajutandu-se de mobilier. Isi poate arcui gatul pentru a primi in jur si se poate intoarce de pe burta pe spate si invers intr-o clipa.[5]

In aceasta perioada, isi dezvolta si dexteritatea - va incepe sa invete sa apuce obiecte mici cu degetul mare si aratator, le poate trece dintr-o mana in alta si le poate duce la gura.[3] Si daca nu s-a intamplat deja, este posibil sa apara primul dintisor.[6]

Continua sa creasca in inaltime si in greutate, desi parca putin mai lent decat in primele luni de viata. Conform graficelor elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, un bebelus de 8 luni ar trebui sa cantareasca aproximativ 8,6 kg - daca este baiat, respectiv 7,9 kg - daca este fetita. In ceea ce priveste inaltimea sa, aceasta se va situa undeva in jurul valorilor de 70,6 cm pentru baieti, respectiv 68,7 cm pentru fete.[1]

Tine totusi cont ca exista multi factori care pot influenta cat ia in greutate bebelusul la 8 luni sau ce inaltime are acesta, inclusiv mostenirea genetica sau dieta acestuia.

Asa ca, inainte de a te panica pentru ca bebe nu se incadreaza in grafic, discuta cu un pediatru pentru a afla daca ai sau nu motive de ingrijorare. 

Dincolo de dezvoltarea sa fizica, poate ai observat deja ca bebe „vorbeste” tot mai mult, folosind o varietate de sunete. Raspunde atunci cand i se vorbeste si ii poti chiar ghici starea de spirit dupa inflexiunile vocii. Se va uita la tine daca il strigi pe nume, poate recunoaste chiar si numele altor persoane cu care interactioneaza frecvent ori denumirile unor obiecte comune (ex: minge, cana, sticla, biberon etc.). 

In plus, copilul la 8 luni poate deja sa recunoasca nu doar nume sau denumiri, ci si fetele cunoscute, ceea ce reprezinta un pas important in dezvoltarea abilitatilor sale sociale.[5][6][7]

Adora sa exploreze lumea din jur si sa-si exerseze noile abilitati, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru tine. Cu cat mai activ si mai mobil este, cu de atat mai multe energie si rabdare vei avea nevoie pentru a tine pasul cu el.

Ce activitati poate avea un bebe la 8 luni?

La varsta de 8 luni, bebelusii incep sa devina mai activi si mai interesati de lumea din jurul lor.

Activitatile de dezvoltare motorie sunt esentiale in aceasta etapa. Bebelusii de aceasta varsta incep sa dobandeasca mai mult control asupra miscarilor proprii, putand sa se tarasca, sa se ridice in pozitie sezand sau chiar sa incerce sa se ridice in picioare cu ajutor. Jocurile care incurajeaza aceste abilitati, precum asezarea obiectelor la o distanta mica pentru a-l determina sa incerce sa se tarasca sau sa se ridice, pot fi foarte benefice. 

La aceasta varsta, simturile bebelusului sunt, de asemenea, in plina dezvoltare. Activitatile senzoriale, cum ar fi jocurile care implica texturi, sunete si culori diferite, pot ajuta la dezvoltarea simturilor. Spre exemplu, cartile de povesti cu texturi sau jucariile muzicale sunt instrumente excelente de stimulare sensoriala.

Dezvoltarea limbajului este un alt aspect important in aceasta etapa. Activitati precum cititul povestilor, vorbitul cu bebelusul si cantatul pot ajuta la dezvoltarea abilitatilor de comunicare a celui mic.[5][6][7]

Atentie! Cand organizezi un program pentru un bebe de 8 luni trebuie sa tii cont si de orele sale de somn, dar si de cele de masa. In acest fel, vei stii cand sa programezi activitati mai relaxante precum cititul povestilor si cand sa-i propui activitati pentru care are nevoie de mai multa energie. 

Simturile unui bebe la 8 luni

La 8 luni, vederea bebelusului s-a dezvoltat semnificativ. La aceasta varsta, bebelusii pot vedea destul de bine de aproape si de departe. In plus, sunt capabili sa se concentreze asupra obiectelor care se misca rapid. Incepe sa-ti dezvolte coordonarea mana-ochi.

Auzul bebelusului este, de asemenea, bine dezvoltat la aceasta varsta. Poate distinge diferite sunete si tonuri de voce.

Bebe la 8 luni de viata incepe sa-si dezvolte preferintele alimentare. Este posibil sa refuze anumite alimente, fiecare pentru ca gustul lor nu este pe placul sau, fie pentru ca ii displac anumite texturi sau arome. Daca bebelusul nu accepta imediat un aliment nou, nu renunta. Poate fi nevoie de 10 incercari sau mai multe inainte ca unui copil sa invete sa-i placa mancarea noua.[3][7]

Care este programul de somn al unui bebe la 8 luni?

La varsta de 8 luni, ritmul somnului unui bebelus incepe sa se regleze, iar acesta doarme aproximativ 14 ore pe zi. Acest interval de timp este adesea impartit intre somnul de noapte si doua reprize de somn in timpul zilei. 

Stabilirea unei rutine de somn este esentiala in aceasta perioada. Rutina poate fi flexibila, insa trebuie sa includa activitati care il relaxeaza pe bebelus, precum o baie calda inainte de culcare, o poveste sau un cantec de leagan. Toate acestea pot ajuta bebelusul sa se adapteze mai usor la noile schimbari si sa doarma mai bine.

Retine totusi ca fiecare bebelus este diferit. Unii vor avea reprize de somn mai scurte, altii mai lungi. Cum si cat doarme un bebe la 8 luni depinde de multi factori, inclusiv de programul familiei.[3][5] 

Dieta unui bebe la 8 luni

Dieta unui bebe la 8 luni

Bebe la 8 luni are o alimentatie din ce in ce mai variata. La urma urmei, deja ati invatat impreuna multe despre diversificare

Alimente precum cerealele pentru copii, fructele, legumele, lactatele sau carnea nu-i mai sunt straine lui bebe. Totusi, laptele matern sau formula de lapte praf raman o parte esentiala a dietei sale, oferind nutrienti esentiali pentru dezvoltarea sa optima.

Abilitatile sale motorii ar trebui sa fie suficient de bine dezvoltate pentru a permite introducerea alimentelor care pot fi apucate cu degetele. Alimente precum bananele, painea prajita, pastele, carnea bine gatita si cerealele pot fi taiate in bucati mici si oferite bebelusului.

Atentie la alimentele care ar putea prezenta un risc de sufocare, cum ar fi morcovi cruzi, popcorn, struguri, afine si stafide, si nu lasa niciodata copilul nesupravegheat in timpul mesei![3][5]

Digestia bebelusului la 8 luni

La varsta de 8 luni, sistemul digestiv al bebelusului a evoluat semnificativ de la nastere. Parca ai si uitat de colici.

In aceasta etapa, copilul incepe sa fie capabil sa digere alimente mai solide. Este totusi posibil sa apara unele probleme digestive. Acestea pot include constipatia sau diareea si pot fi semnale ca bebelusul are dificultati in a digera anumite alimente. In astfel de cazuri, este recomandat sa se consulte un medic pediatru.[4] 

Cate scaune are un bebe de 8 luni?

Frecventa scaunelor la un bebe de 8 luni poate fi varia in functie de o serie de factori, cel mai important fiind alimentatia. Unii bebelusi pot avea scaun o data pe zi, in timp ce altii pot avea scaun de mai multe ori pe zi sau chiar o data la cateva zile. Acest lucru nu este neobisnuit si nu ar trebui sa cauzeze ingrijorare, atata timp cat bebelusul nu da semne ca l-ar durea burtica si are un apetit normal.

Diversificarea alimentatiei poate duce la schimbari in ceea ce priveste consistenta si culoarea scaunelor. Orice schimbare brusca sau simptome de disconfort ar trebui insa sa fie un semnal de alarma si un motiv pentru a consulta un medic.[4] 

Cat urineaza un bebe de 8 luni?

Cate scutece uda un bebelus de 8 luni depinde de cantitatea de lichide pe care acesta le consuma. In general, un bebelus poate urina o data pe ora, la fiecare 3, 4 sau chiar 6 ore. 

Indiferent de numarul scutecelor pe care le uda, retine ca urinarea nu ar trebui sa fie niciodata dureroasa pentru bebelus. Semnele de suferinta in timpul urinarii, precum plansul sau iritabilitatea, pot semnala o problema de sanatate, cum ar fi o infectie a tractului urinar. In astfel de cazuri, este esential sa se contacteze imediat medicul pediatru.[4] 

Culoarea urinei poate oferi, de asemenea, indicii valoroase despre starea de hidratare a bebelusului. Urina sanatoasa variaza de la galben deschis la inchis. Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat este mai concentrata, sugerand ca bebelusul nu consuma suficiente lichide. Prezenta sangelui in urina sau petele de sange pe scutec nu sunt nici ele normale si necesita atentie medicala urgenta.[4] 

Pentru a mentine un sistem urinar sanatos la un bebelus de 8 luni si pentru a preveni deshidratarea, este esential ca acesta sa consume suficient lapte matern sau formula de lapte praf si apa. 

Cum se comporta un bebe la 8 luni?

Comportament bebe 8 luni

Bebelusii de 8 luni sunt fascinati de lumea inconjuratoare si devin foarte interesati de jocurile de tip „de-a v-ati ascunselea” si au capacitatea de a urmari obiecte cu privirea. In plus, incep sa inteleaga conceptul de cauza si efect, observand, de exemplu, ca o jucarie va face zgomot daca o lovesc.

Bebelusul manifesta o predilectie fata de persoanele familiare, devenind totodata mai reticent fata de straini. Desi intelege ca inca mai existi chiar daca nu esti langa el, prefera sa te aiba in preajma, este foarte atasat de tine si poate chiar refuza sa doarma ori sa manance in absenta ta. Poate chiar sa inceapa sa planga de fiecare data cand iesi din camera.

De obicei, aceste episoade de plans nu dureaza mai mult de cateva minute si aceasta anxietate de separare este o etapa absolut normala. Totusi, ea poate persista pana in jurul varstei de 2 ani, deci este important sa inveti sa o gestionezi.[3]

De ce plang bebelusii la 8 luni? Pe langa anxietatea de separare, exista multe alte motive pentru care micutul tau ar putea avea episoade de plans, inclusiv eruptiile dentare, foamea, setea, oboseala sau chiar plictiseala. Poate fi chiar un semn ca bebe trece printr-un puseu la 8 luni. 

In acelasi timp, poate indica un disconfort, o durere ori alte probleme de sanatate. Daca bebe plange mult, cere sfatul unui medic.[2]

Semnale de alarma

Fiecare bebelus este diferit. Cu toate acestea, exista anumite semnale de alarma la care parintii ar trebui sa fie atenti si care ar putea indica intarzieri sau probleme in dezvoltarea copilului. De exemplu, daca bebelusul nu a inceput sa se miste deloc, acesta poate fi un semnal de alarma. In mod normal, la aceasta varsta, bebelusii incep sa se rostogoleasca, sa se tarasca sau chiar sa incerce sa se ridice in pozitie verticala.

Cere sfatul unui medic si daca bebe: 

  • nu manifesta niciun interes pentru obiecte sau nu atinge obiecte;
  • nu te recunoaste pe tine sau pe persoanele cu care interactioneaza frecvent;
  • nu face contact vizual;
  • nu se intoarce catre voci;
  • nu reactioneaza cand i se spune pe nume sau aude alte sunete; 
  • nu incearca sa imite sunete; 
  • nu se intinde catre obiecte si nu le poate duce la gura.[5][6][7]

In toate aceste cazuri, este esential sa discuti cu medicul pediatru. 

Alte recomandari pentru dezvoltarea unui bebe la 8 luni

Evita expunerea la ecrane, acum si in lunile urmatoare. In acest moment, cititul, cantatul si vorbitul sunt cele mai bune modalitati de a-l distra pe bebelus. Pentru a-l ajuta sa-si dezvolte limbajul, este ideal sa comunici cu el cat mai mult posibil. Raspunde la sunetele pe care le face si foloseste-ti vocea si expresiile faciale pentru a-i arata cum decurge o conversatie.

Jocurile sunt o alta modalitate excelenta de a-ti implica bebelusul in activitati distractive si educative. Poti incerca jocuri care implica sunete sau te poti preface ca esti diferite animale pentru a-i stimula imaginatia.

Permite-i sa exploreze camerele locuintei voastre si sa descopere obiecte noi si interesante. Asigura-te insa ca face acest lucru intr-un mediu sigur pentru el. In acest scop:

  • indeparteaza toate obiectele periculoase, precum produsele de curatare, cosmeticele, obiectele ascutite etc.
  • asigura-te ca nu poate deschide dulapurile din baie si bucatarie - sistemele de blocare pentru dulapuri pot fi foarte utile cand vine vorba de siguranta copiilor;
  • foloseste protectii pentru prize;
  • instaleaza porti pentru siguranta in zona scarilor din casa; 
  • nu-l lasa pe bebe sa se joace cu obiecte mici, inclusiv bucati de jucarii sau monede - pot reprezenta un pericol de sufocare prin inghitire.[3]

Ca parinte, cu siguranta te-ai intrebat cel putin o data ce mananca, cand si cum doarme sau cate scaune are un bebe de 8 luni, cat urineaza un bebe de 8 luni, cum se comporta acesta, de ce plange sau ce activitati sunt cele mai potrivite pentru el. Speram ca ai gasit cel putin o parte dintre raspunsurile care te interesau. 

Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Daca ai intrebari privind sanatatea si dezvoltarea bebelusului tau, adreseaza-te in primul rand unui medic. 

Surse de referinta: 

  1. „Average Baby Weight and Length: Month-By-Month Charts”, Verywell Family, 2022, www.verywellfamily.com/first-year-infant-growth-431721. Accessed 21 Nov. 2023.
  2. „Excessive Crying in Infants”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2023, medlineplus.gov/ency/article/003023.htm. Accessed 21 Nov. 2023.
  3. Watson, Stephanie. „Baby Development: Your 8-Month-Old”, WebMD, 28 Nov. 2022, www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-8-month-old. Accessed 21 Nov. 2023.
  4. „What Are Some of the Basics of Infant Health?” NICHD, 7 Sept. 2021, www.nichd.nih.gov/health/topics/infantcare/conditioninfo/basics#f7. Accessed 21 Nov. 2023.
  5. „Your 8-Month-Old Baby’s Milestones and Development”, Verywell Family, 2018, www.verywellfamily.com/your-8-month-old-baby-development-and-milestones-4173159. Accessed 21 Nov. 2023.
  6. „Your Baby’s Growth and Development - 8 Months Old”, Pregnancy, Birth and Baby , Healthdirect Australia, 16 Oct. 2023, www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-8-months-old. Accessed 21 Nov. 2023.
  7. „Your Baby’s Hearing, Vision, and Other Senses: 8 Months (for Parents)”, KidsHealth, The Nemours Foundation, 2023, kidshealth.org/en/parents/sense812m.html. Accessed 21 Nov. 2023. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice