Boala Meniere: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ce este boala Meniere?
Numita dupa medicul francez care a descoperit-o, boala Meniere afecteaza in primul rand organele auditive si de echilibru ale organismului, care sunt strans conectate in urechea interna. Practic, boala Meniere este o tulburare a urechii interne care poate duce la vertij, ameteala si pierderea auzului. Excesul de lichid si presiunea din urechea interna duc la aceste simptome. In cele mai multe cazuri, boala Meniere afecteaza o singura ureche.
Desi boala Meniere poate afecta persoanele de orice varsta, cele aflate intre 40 si 60 de ani sunt mult mai susceptibile de a se confrunta cu aceasta afectiune care este considerata cronica. Boala nu are niciun efect asupra sperantei de viata si este, in general, benigna [1].
Boala Meniere afecteaza in diferite stadii persoanele, simptomele dezvoltandu-se in timp. Afectiunea prezinta trei stadii, dupa cum urmeaza [2]:
- Stadiul incipient - Persoana se confrunta cu episoade bruste de vertij periferic care dureaza de la 20 de minute pana la o zi intreaga. Urechea se poate simti blocata sau plina, persoana poate manifesta o pierdere a auzului si tinitus, care de obicei dispar dupa ce episodul se incheie.
- Stadiul mediu - Simptomele de vertij tind sa devina mai putin grave in aceasta etapa, in timp ce pierderea auzului si tinitusul vor creste in intensitate. Multe persoane vor experimenta perioade de remisiune a bolii care pot dura cateva luni.
- Stadiul avansat - In stadiile tardive ale bolii Meniere, persoanele nu vor suferi de vertij la fel de des sau chiar simptomele vor disparea. Cu toate acestea, tinitusul si pierderea auzului vor progresa, persoanele se vor confrunta cu pierderi de echilibru in mod regulat.
Cauze
Cauza de declansare a bolii Meniere este necunoscuta. Simptomele bolii Meniere par a fi rezultatul unei cantitati anormale de lichid, endolimfa, acumulata in urechea interna sau pot aparea pe fondul unei anomalii in structura urechii interne [1].
Factorii care afecteaza acumularea de lichid care ar putea contribui la boala Meniere includ [2], [3]:
- consumul de alcool;
- stresul si calatoriile;
- schimbari meteorologice (ex. modificarile presiunii barometrice);
- fumatul;
- anxietatea;
- oboseala;
- fluctuatiile hormonale;
- o infectie virala;
- efectele secundare ale anumitor medicamente;
- drenaj necorespunzator al fluidelor, poate din cauza unui blocaj sau a unei anomalii anatomice;
- raspuns imun anormal;
- antecedentele familiale ale bolii;
- migrenele.
Deoarece nu a fost identificata o singura cauza, este probabil ca boala Meniere sa rezulte dintr-o combinatie de factori.
Simptome
Simptomele bolii Meniere tind sa apara ca episoade sau atacuri.
Dupa un episod, semnele si simptomele se imbunatatesc si ar putea disparea complet pentru o vreme. In timp, frecventa episoadelor se poate diminua.
Semnele si simptomele pe care le prezinti cand ai probleme cu urechea interna [2], [3]:
- episoade recurente de vertij periferic - senzatie de ameteala care incepe si se opreste spontan. Episoadele de vertij apar fara avertisment si dureaza de obicei 20 de minute pana la 24 de ore;
- pierderea auzului - poate aparea episodic, in special la inceputul anului. In cele din urma, cele mai multe persoane se confrunta cu pierderea permanenta a auzului;
- zgomote in ureche - tinitus este perceptia unui sunet, zumzet, fluierat sau suierat in ureche;
- senzatie de plenitudine in ureche, de urechi infundate – plenitudine fonetica este senzatia de presiune intr-o ureche afectata;
- pierderea echilibrului;
- durerea de ureche;
- greata, varsaturi si transpiratie cauzate de vertij sever.
Atentie! Boala Meniere poate fi confundata cu alte tulburari ale urechii interne, cum ar fi labirintita.
Episoadele imprevizibile de vertij si perspectiva pierderii permanente a auzului pot fi cele mai dificile probleme ale bolii Meniere. Boala poate provoca oboseala si stres si poate deveni un handicap daca vertijul te face sa-ti pierzi echilibrul, crescand riscul de caderi si accidentari.
Diagnosticare
Medicul specialist efectueaza un examen clinic si analizeaza istoricul medical al persoanei. Un diagnostic al bolii Meniere necesita:
- manifestarea a doua episoade de vertij, fiecare cu o durata de 20 de minute sau mai mult, dar nu mai mult de 12 ore;
- pierderea auzului verificata printr-un test auditiv;
- tinitus sau un sentiment de urecheplina;
- excluderea altor cauze cunoscute ale acestor probleme.
Medicul specialist va efectua o serie de teste specifice precum [4]:
- Evaluarea auzului - test auditiv sau audiometrie prin care se evalueaza cat de bine detectezi sunetele la diferite tonuri si volume si cat de bine distingi intre cuvintele cu sonoritate similara. Persoanele cu boala Meniere au de obicei probleme de auz pe frecvente joase sau pe frecvente combinate inalte si joase cu auz normal pe frecventele medii.
- Posturografie–test computerizat care arata pe ce parte a sistemului de echilibru - vederea, functia urechii interne sau senzatiile de la nivelul pielii, muschilor, tendoanelor si articulatiilor - te bazezi cel mai mult, care sunt elementele care pot provoca probleme.
- Electrocohleografie - testul analizeaza urechea interna ca raspuns la sunete si poate determina daca exista o acumulare anormala de lichid in urechea interna.
- Testarea scaunului rotativ - permite detectarea modului in care miscarea ochilor afecteaza urechea interna.
- Testarea potentialelor evocate miogene vestibulare - masoara reactia la zgomote bruste si puternice.
- Test de raspuns auditiv automat la trunchiul cerebral - in timp ce porti casti, un computer va masoara undele cerebrale pe masura ce raspunzi la diferite sunete.
Probleme de sanatate similare
Pentru a confirma un diagnostic al bolii Meniere, medicul trebuie sa excluda alte boli care provoaca simptome similare. Acestea includ boala autoimuna a urechii interne, otoscleroza, fractura osoasa temporala, otosifilisul, nevrita vestibulara, migrenele vestibulare si labirintita acuta sau chiar probleme cauzate de otita si dopul de cerumen.
Teste imagistice suplimentare. Medicul ar putea recomanda efectuarea unui RMN sau CT pentru a exclude posibilitatea altor boli.
Optiuni de tratament
Boala Meniere este o afectiune cronica pentru care nu exista solutii de vindecare. Cu toate acestea, exista cateva tratamente care pot ameliora simptomele, de la medicamente la interventii chirurgicale (pentru cele mai complicate cazuri). Nu exista tratamente pentru pierderea auzului.
Tratament medicamentos
Medicul specialist poate prescrie medicamente pentru a ameliora simptomele bolii Meniere [3].
- Antiemetice - Medicamentele pentru rau de miscare pot ameliora simptomele de vertij, greata si varsaturi. Daca greata si varsaturile devin o problema, medicul poate prescrie un medicament antiemetic sau antigreata.
- Diuretice, steroizi - Pentru retentia de lichid in urechea interna, medicul poate prescrie un medicament diuretic pentru a ajuta la reducerea cantitatii de lichid din corp. De asemenea, medicul poate injecta medicamente in urechea interna prin intermediul urechii medii pentru a ajuta la reducerea simptomelor de vertij.
Terapii si proceduri neinvazive
Unele persoane cu boala Meniere pot beneficia de terapii si proceduri neinvazive, cum ar fi [1]:
- Auditiv - un aparat auditiv in urechea afectata de boala Meniere ar putea imbunatati auzul.
- Terapia cu presiune pozitiva - pentru vertijul greu de tratat, aceasta terapie presupune aplicarea de presiune la urechea medie pentru a diminua acumularea de lichid. Un dispozitiv numit generator de impulsuri Meniett aplica impulsuri de presiune asupra canalului urechii printr-un tub de ventilatie.
- Fizioterapie - Exercitiile de reabilitare vestibulara pot ameliora simptomele de vertij. Aceste exercitii ajuta la antrenarea creierului pentru a tine cont de diferenta de echilibru dintre cele doua urechi.
Majoritatea persoanelor cu boala Meniere nu necesita interventie chirurgicala, dar aceasta este o optiune pentru cei care se confrunta cu episoade grave si in cazul in care alte tratamente nu au dat rezultate.
Interventii chirurgicale
Procedurile chirurgicale aplicate includ [1]:
- Procedura sacului endolimfatic–Sacul endolimfatic are rol in reglarea nivelului de lichid al urechii interne. In timpul procedurii, sacul endolimfatic este decomprimat, ceea ce poate atenua excesul de lichid. In unele cazuri, aceasta procedura este cuplata cu plasarea unui tub care dreneaza excesul de lichid din urechea interna.
- Labirintectomie–Medicul chirurg indeparteaza portiunea de echilibru a urechii interne, eliminand astfel atat echilibrul, cat si functia auditiva din urechea afectata. Aceasta procedura se efectueaza numai daca suferi deja o pierdere a auzului aproape totala sau totala in urechea afectata.
- Sectiunea nervului vestibular–Aceasta procedura implica taierea nervului care conecteaza senzorii de echilibru si miscare din urechea interna la creier (nervul vestibular). Aceasta procedura corecteaza de obicei problemele cu vertijul in timp ce incearca sa pastreze auzul in urechea afectata.
Remedii naturiste
Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca un tratament naturist nu inlocuieste un tratament medical.
Schimbarea dietei poate ajuta la reducerea cantitatii de lichid din urechea interna si la ameliorarea simptomelor. Alimentele si substantele pe care sa le limitezi sau sa le excluzi din dieta si nutritie includ [3]:
- sare - ai nevoie de un aport constant de sare; fluctuatiile aportului de sare pot urca sau cobori presiunea din ureche, declansand un atac;
- cafeina - bauturile cofeinizate pot declansa simptome cum ar fi tinitus;
- ciocolata;
- alcool;
- fumat;
- glutamat monosodic (MSG).
Alte schimbari ale stilului de viata recomandate includ [3]:
- consum moderat de lichide: este important sa bei sase pana la opt pahare de apa pe zi, astfel incat corpul sa nu retina lichidul.
- practica de gestionare a stresului: stresul si anxietatea sunt legate de boala Meniere, dar ambele pot fi si o cauza si un simptom al bolii. Poate fi benefic sa inveti sa gestionezi stresul si sa incerci tehnici de relaxare sau meditatie.
Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului.
Boala Meniere este o afectiune a urechii cu care se pot confrunta in special adultii trecuti de 40 de ani. Daca suferi de simptome ale bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.
Surse de informare:
[1] Mayo Clinic Stuff. “Meniere’s disease.”, Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/symptoms-causes/syc-20374910 Accesat in 08.07.2022.
[2] Victory, Joy, “Meniere's disease.” Healthy Hearing, 2022, https://www.healthyhearing.com/help/tinnitus/menieres-disease Accesat in 08.07.2022.
[3] Martel, Janella, “Meniere's disease.”, Healthline, https://www.healthline.com/health/menieres-disease#treatments Accesat in 08.07.2022.
[4] Bhargava, Hansa. “Meniere's disease.” Webmd, 2020, https://www.webmd.com/brain/what-is-meniere-disease Accesat in 08.07.2022.