Cancer la buze: cauze, simptome, tratament

Cancerul la buze este un tip de cancer oral ce apare si se dezvolta in celulele scuamoase ale buzelor. Aceste celule anormale evolueaza rapid, necontrolat si determina aparitia unor leziuni sau tumori la nivelul buzelor. De regula, diagnosticarea se face inca din stadiile incipiente ale bolii, iar rata de supravietuire este foarte mare. Tratamentul vizeaza interventie chirurgicala, chimioterapie, radioterapie.
Cancerul la buze poate sa apara oriunde pe buza superioara sau pe cea inferioara. Factorii de risc care favorizeaza aparitia acestui tip de cancer sunt soarele, excesul de alcool si fumatul.
Ce este cancerul la buze?
Cancerul la buze este considerat un tip de cancer oral, ce apare in orice loc pe suprafata buzelor, pe cea superioara sau inferioara, cu o mai mare prevalenta pe buza inferioara. De regula, cancerele la buze sunt carcinoame cu celule scuamoase, adica boala debuteaza in celulele subtiri si plate din stratul mijlociu si exterior al pielii.
Cancerul la buze apare mai des la persoanele cu piele deschisa la culoare, in special la barbati trecuti de 50 de ani, fiind considerat forma cea mai cunoscuta de cancer oral.
La inceput, leziunile cancerului la buze pot fi confundate cu herpesul oral, afectiune care dispare de regula in termen de aproximativ 10 zile, in timp ce pentru cancerul la buze ai nevoie de tratament de specialitate. (1)
Cauze ale aparitiei cancerului la buze
Pana in prezent nu a putut sa se identifice cauza de aparitie a cancerului la buze, dar exista o serie de factori ce favorizeaza dezvoltarea acestei afectiuni:
fumatul - consumul de tigari, trabuc, pipa, mestecare de tutun;
consum excesiv de alcool;
expunere exagerata la soare sau solar;
piele deschisa la culoare;
varsta peste 40 de ani;
sexul - barbatesc;
sistem imunitar slabit;
lipsa legumelor si a fructelor din dieta zilnica;
unele tulburari genetice. (1), (2), (3)
Simptome ale cancerului la buze
Petec de culoare deschisa pe buza, plat sau usor ridicat la debutul bolii;
Durere;
Noduli;
- Cruste;
Vezicule sau ulcer ce apare si nu mai dispare;
Inflamatia maxilarului;
Sangerare. (1), (2)
Cum se diagnosticheaza cancerul la buze?
Pentru un diagnostic corect si complet este nevoie ca medicul sa cunoasca istoricul familial si medical al pacientului, inainte de efectuarea examinarii fizice. Pot fi necesare investigatii suplimentare: teste de sange, imagistica - CT, RMN, PET (tomografie cu emisie de pozitroni), biopsie a tesutului. (2)
In situatia in care exista informatii sau suspiciuni potrivit carora cancerul la buze s-a raspandit si in alte regiuni ale corpului, medicul poate sugera o endoscopie. Cu ajutorul dispozitivului special ce are in varf camera si lumina, specialistul investigheaza tubul digestiv, pentru a vedea daca exista semne de cancer in interiorul cavitatii bucale sau la nivelul gatului. (1)

Optiuni de tratament in cancerul de buze
Interventie chirurgicala
Chirurgul va inciza zona afectata de cancer la buze, impreuna cu o portiune a tesutului sanatos din jur, pentru a se asigura ca nu exista riscul de raspandire a bolii. In cazul cancerelor la buze de mici dimensiuni, dupa aceasta interventie va urma una reparatorie a zonei, pentru ca tu sa poti manca, bea si vorbi normal, iar viata sa nu iti fie afectata prea mult. Cand suprafata afectata de cancer la buze este mare sau presupune excizia unei bucati consistente de tesut este foarte posibil sa ai nevoie de o interventie de amploare pentru reconstruirea buzei, cu tesut provenit din alte regiuni ale corpului sau chiar de reconstructia unei suprafete generoase a fetei.
Alaturi de excizarea tesutului buzei, cancerul raspandit in zona gatului poate determina specialistul sa realizeze si o indepartare a ganglionilor limfatici din zona gatului. (2), (4)
Terapia cu radiatii
Radioterapia pentru cancerul la buze poate fi o procedura singulara sau care survine dupa o interventie chirurgicala. Sedintele de terapie cu radiatii presupun ca aceasta sa ajunga la buza, iar uneori si la ganglionii din zona gatului. Pentru situatii speciale, medicii folosesc doze mari de radiatii concentrate, procedura numita brahiterapie. (2)
Chimioterapie
Chimioterapia este o varianta de tratare a cancerului la buze, folosita singura sau in asociere cu radioterapia. Rezultatele pot fi foarte bune, dar si raspunsul organismului este uneori destul de puternic, fiind vorba de un tratament dur. (2)
Tratament medicamentos
Unele medicamente care se administreaza in cancerul la buze, in asociere cu chimioterapia ofera rezultate foarte bune. (2)
Medicul poate recomanda administrarea unor suplimente alimentare pentru afectiuni oncologice, pentru un sprijin in plus al organismului epuizat.
De multe ori tocmai combinarea metodelor de tratament ofera rezultate bune, evident, totul depinde si de gradul de afectare al cancerului, precum si de rapiditatea cu care pacientul ajunge la medic.
Imunoterapie
Imunoterapia este un tratament menit sa ofere suport organismului pentru a lupta cu cancerul la buze. Sistemul imunitar al organismului uman observa si lupta cu celulele canceroase daca reuseste sa le identifice. Problema este ca uneori celulele canceroase se pot ascunde prin producerea unor proteine specifice, astfel incat sistemul imunitar nu le detecteaza.
Cu imunoterapie sau cu terapie genica se intervine in acest proces si organismul este ajutat sa identifice cancerul si sa lupte impotriva lui. Medicul poate sa iti recomande aceasta forma de tratament cand alte variante nu si-au dovedit utilitatea sau alte optiuni nu iti sunt benefice. (2), (5)
Terapie si suport
Alaturi de toate aceste variante de ingrijire vei avea nevoie de multa rabdare si intelege a cancerului si a modului in care aceasta boala iti afecteaza organismul. Poate fi extrem de greu de trecut peste socul initial cand afli ca ai cancer la buze, dar poate fi si mai complicat de gestionat intreaga situatie, motiv pentru care este benefic ajutorul unui psihoterapeut sau al unui grup suport.
De asemenea, familia si prietenii sunt esentiali pentru a te ajuta sa faci fata bolii si tratamentului. (2)
Acest articol este informativ si nu poate inlocui un diagnostic stabilit de un medic specialist, dupa efectuarea investigatiilor de specialitate. Daca crezi ca te confrunti cu unele simptome ca cele descrise in acest material despre cancerul la buze, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Lip Cancer - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21933-lip-cancer
2. Lip cancer - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lip-cancer/symptoms-causes/syc-20355079
3. Lip cancer - https://www.cancercenter.com/cancer-types/oral-cancer/types/lip-cancer
4. Surgical management of lip cancer - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3146335/
5. Lip Cancer - https://www.healthline.com/health/lip-cancers