Alunite rosii: ce sunt, cauze, simptome, tratament
In general, pe piele pot aparea 2 tipuri de alunite: negre si rosii. Alunitele negre sunt frecvente si sunt formate din melanocite (acestea sunt celulele care produc melanina, pigmentul care da culoare pielii).
Continutul articolului
Alunitele rosii se mai numesc angioame senile, sunt pete rosii, mici si cel mai adesea netede. Culoarea rosie vine de la faptul ca un astfel de angiom colecteaza in interior vase de sange. Cel mai adesea, alunitele rosii apar pe trunchi, picioare, umeri si brate. Au intre 2-4 milimetri in dimensiune, culoarea poate fi de la roz la rosu inchis si sunt inconjurate de un halou de o culoare mai deschisa.
Aproximativ 50% dintre adulti au astfel de alunite rosii pe piele, dupa varsta de 30 de ani. Sunt de asemenea foarte frecvente dupa 75 de ani (aproximativ 75%). Oricine poate avea alunite rosii, indiferent de rasa sau sex (2).
Alunitele rosii nu sunt periculoase. In cele mai multe cazuri sunt benigne. Ele trebuie monitorizate cu atentie in cazul in care sangereaza, sau isi modifica aspectul, fiindca intr-o asemenea situatie poate fi vorba despre cancer de piele. De asemenea, alunitele rosii mai pot provoca ingrijorare atunci cand pe piele apar brusc mai multe puncte rosii, asimetrice. Sangerarea poate aparea daca angiomul este zgariat, frecat sau taiat (2).
Cauzele alunitelor rosii
Cauza alunitelor rosii nu este cunoscuta, dar cercetarile au scos in evidenta faptul ca poate fi vorba despre (5):
- imbatranire.
- sarcina: din cauza dezechilibrului hormonal.
- factori genetici.
- expunere la poluare chimica: la brom de exemplu. Persoanele care se afla in contact prelungit cu bromurile ar trebui sa vorbeasca cu un medic despre posibilele efecte nocive ale acestei substante. Trebuie mentionat ca sunt necesare cercetari suplimentare in acest sens.
- expunere prelungita la soare.
- modificari ale functiei hepatice.
- alimentatie necorespunzatoare.
Cauza alunitelor rosii nu este cunoscuta, dar adesea ele apar la gravide. Se crede ca hormonii si nivelurile ridicate de prolactina pot fi un factor de dezvoltare a acestor alunite in timpul sarcinii. In cele mai multe cazuri, alunitele rosii se vor reduce sau vor disparea dupa nastere (5).
De asemenea, dezvoltarea alunitelor rosii poate fi cauzata de dilatarea capilarelor pe piele (1). Pe masura ce capilarele se dilata, ele se inrosesc si se inflameaza. Atunci cand se rup, ele devin vizibile la suprafata pielii (4).
Poate exista o legatura intre aparitia alunitelor rosii si varsta (2), pentru ca cel mai adesea aceste alunite apar in jurul varstei de 30 de ani si cresc in numar si dimensiune odata cu inaintarea in varsta.
Simptomele alunitelor rosii
Alunitele rosii sunt asimptomatice. Daca totusi apar mancarimi in zona unei alunite rosii atunci trebuie avut grija ca zona sa nu fie zgariata, pentru ca angiomul poate fi iritat si ar putea sangera. Este bine de stiut ca mancarimea de piele poate aparea nu numai din cauza unei alunite rosii, ci si in urma alergiei, acneei, gradului ridicat de uscare a pielii, sau unor afectiuni precum zona zoster sau varicela (5). Daca pielea continua sa provoace mancarime si sa provoace disconfort, trebuie consultat medicul pentru tratament.
Alunitele rosii pot fi usor confundate cu cuperoza (rozaceea). Diferenta este aceea ca in cazul cuperozei apar extensiile rosiatice (vasele paianjen) (3).
Este important sa fie urmarite alunitele sau formatiunile care se dezvolta in timp pe piele, mai ales daca acestea isi modifica in timp forma, pentru ca exista riscul ca alunitele sa fie cancerigene. Daca astfel de semne pe piele se multiplica, sau daca isi modifica forma, culoarea sau incep sa sangereze, atunci zona trebuie evaluata dermatologic de medicul specialist (4).
Cum se trateaza alunitele rosii
Cele mai multe alunite periculoase rosii sunt benigne, dar unele persoane isi doresc eliminarea alunitelor din motive estetice. Iata care sunt cele mai frecvent utilizate metode de a scapa de alunitele rosii:
- electrocauterizare: alunitele rosii sunt arse cu ajutorul curentului electric care trece printr-o sonda. Procedura este sigura, iar perioada de recuperare este redusa.
- criochirurgie: procedura necesita azot lichid. Azotul lichid este pulverizat pe alunita timp de cateva secunde, provocand racirea locului si desprinderea alunitei. Procedura este rapida si de obicei este nevoie de o singura sedinta. De asemenea, ingrijirea de dupa interventie este simpla si nu este nevoie de nimic extraordinar pentru ingrijirea pielii in zona afectata.
- chirurgia cu laser: laserul emite caldura necesara pentru a arde si indeparta alunita. Este o procedura usoara si rapida, dar poate fi nevoie de mai multe sedinte, in functie de numarul alunitelor si de dimensiunea acestora.
- excizia chirurgicala a alunitelor: este varianta de tratament recomandata in cazul unei formatiuni maligne. In cazul in care biopsia a confirmat melanomul, procedura ajuta la indepartarea tesuturilor canceroase.
Indepartarea alunitei rosii, indiferent de metoda aleasa, nu necesita o procedura complicata. Se poate face o anestezie locala, pentru ca pacientul sa nu resimta durere in timpul procedurii. Excizia chirurgicala dureaza cel mai mult (30-60 minute) (1).
Indepartarea alunitelor rosii acasa
Indepartarea alunitelor rosii la domiciliu nu este recomandata din mai multe motive:
- medicul dermatolog trebuie sa confirme ca este vorba despre o alunita rosie, si nu de o leziune care necesita un alt fel de tratament.
- taierea, arderea (cauterizarea alunitelor), sau inghetarea alunitei acasa poate fi extrem de dureroasa si poate duce la infectii, sau cicatrici semnificative. Medicii realizeaza aceste proceduri cu ajutorul unor instrumente sterile.
Oricine doreste indepartarea alunitelor rosii din motive estetice trebuie sa consulte medicul pentru a vedea care sunt optiunile sigure.
Cum se previne aparitia alunitelor rosii
Fiindca nu se cunoaste cu exactitate cauza aparitiei alunitelor rosii, nu se pot oferi sfaturi privind preventia acestora. Cu toate acestea, se recomanda evitarea mediilor poluate chimic (mai ales cu bromuri), dar si expunerea prelungita la soare, mai ales in lipsa unor produse de ingrijire cu factor de protectie solara.
De retinut
- Alunitele rosii sunt frecvente si sunt, in cele mai multe cazuri, inofensive. Nu necesita un tratament special, cu exceptia cazurilor in care alunita deranjeaza (5).
- Daca aspectul alunitei se modifica, medicul dermatolog poate sa excluda conditii grave precum cancerul de piele (2).
- Medicul poate solicita efectuarea unei biopsii, cu scopul de a exclude alte afectiuni de piele.
- Alunita rosie nu dispare de la sine, dar in mod normal nu provoaca probleme. Daca este iritata, alunita poate sangera (2).
- Alunita rosie se diagnosticheaza prin examinarea atenta a pielii. Nu sunt necesare teste suplimentare, in cele mai multe cazuri.
- Nu este necesar un tratament pentru alunitele rosii, dar este posibil ca pacientul sa doreasca eliminarea lor, din motive de estetica.
- In cazul in care alunitele sangereaza (daca nu sunt netede, ele sunt usor de zgariat), pielea trebuie tratata ca o rana, se aplica unguent antibacterian si se acopera cu un bandaj.
- Indepartarea alunitelor rosii poate provoca cicatrici.
- Nu se recomanda indepartarea alunitelor rosii acasa.
- Daca alunitele rosii recidiveaza, nu exista neaparat motive de ingrijorare, alunitele sunt inofensive.
- Trebuie consultat medicul daca alunita rosie deranjeaza, daca sangereaza, daca isi modifica forma (5).
Disclaimer
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre alunitele rosii au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la un caz la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. In cazul in care ai alunite rosii, monitorizeaza-le evolutia si mergi la consult dermatologic in cazul in care acestea sangereaza, isi modifica forma, sau intervin alte simptome.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Everything Skin Clinic, Cherry angioma: the difference between red moles and black moles: https://everythingskin.co.uk/patient-information/blogs/cherry-angioma-red-and-black-moles/
- Healthline, How to get rid of cherry angiomas: https://www.healthline.com/health/cherry-angioma
- Medical News Today, Should I worry about a cherry angioma?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312594
- Health, What to know about cherry angiomas, or those red moles you might see on your skin: https://www.health.com/condition/skin-conditions/cherry-angiom
- Cleveland Clinic, Cherry angioma: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22786-cherry-angioma