Ceai de cimbrisor: proprietati, beneficii, contraindicatii
Ceaiurile de plante nu se remarca doar prin gustul si aroma placute. Din cele mai vechi timpuri, ele au fost folosite pentru a ameliora simptomele a diverse afectiuni si pentru a mentine sanatatea organismului. In acest articol ne vom opri asupra ceaiului de cimbrisor, o planta cu multiple utilizari si foarte apreciata pentru proprietatile sale medicinale. Care sunt acestea si ce beneficii poate avea consumul de ceai de cimbrisor pentru sanatatea ta poti afla din randurile de mai jos.
Ce este ceaiul de cimbrisor?
Cimbrisorul sau Thymus serpyllum L. este o planta perena, erbacee, din familia Lamiaceae, cu tulpina taratoare, care se simte cel mai bine in soluri uscate, pietroase, pe campii nisipoase si pe pajisti. Infloreste in perioada mai - septembrie, cand se si recolteaza partile sale aeriene, care, dupa uscare si maruntire, pot fi folosite pentru a prepara diverse siropuri, tincturi, infuzii, decocturi sau uleiuri.
Adeseori, planta uscata si maruntita este insa folosita pentru a prepara ceai. Se prepara foarte simplu: se adauga 1-2 lingurite de cimbrisor la o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat 10-15 minute, dupa care se poate strecura si consuma. In functie de preferinte, poti adauga miere, zahar sau alti indulcitori ori il poti consuma simplu, neindulcit. Licoarea rezultata este delicioasa, are o aroma foarte placuta, intensa, si un gust distinctiv.[1]
Daca nu poti recolta si usca chiar tu aceasta planta medicinala, nu-ti face griji: nu vei intampina nicio dificultate in a gasi ceai de cimbrisor in farmacii sau magazine.
In ceea ce priveste utilizarile sale, produsele pe baza de cimbrisor, inclusiv ceaiul, sunt folosite in mod traditional pentru afectiuni respiratorii, cum ar fi tusea sau bronsita, afectiuni ale rinichilor si vezicii urinare, pentru imbunatatirea circulatiei sangelui si scaderea colesterolului, stimularea sistemului imunitar, dar si pentru a trata gazele intestinale si colicii.[2]
Proprietati ale ceaiului de cimbrisor
Ceaiul de cimbrisor are mai multe proprietati deosebite. In multe tari din Europa (inclusiv in Romania) si din lume, exista o traditie indelungata de a-l folosi ca:
- antihelmintic (pentru combaterea viermilor intestinali);
- antiseptic;
- antispastic (pentru combaterea spasmelor musculare);
- carminativ (calmeaza durerile abdominale si ajuta la eliminarea gazelor intestinale);
- diaforetic (creste secretia glandelor sudoripare);
- dezinfectant;
- expectorant (ajuta la eliminarea secretiilor produse de caile respiratorii);
- sedativ;
- tonic.[1]
Beneficii ale ceaiului de cimbrisor
Datorita proprietatilor sale, consumul de ceai de cimbru poate ajuta la ameliorarea simptomelor a diverse afectiuni si la mentinerea sanatatii. Iata cateva dintre beneficiile atribuite acestei licori, cu mentiunea ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma efectivitatea cimbrisorului si ceaiului de cimbrisor in situatiile enumerate mai jos:
- ajuta la ameliorarea tusei si a altor simptome ale afectiunilor respiratorii;
- contribuie la reducerea tensiunii arteriale;
- sustine sistemul imunitar;
- contribuie la buna functionare a ficatului;
- elimina parazitii intestinali;
- ajuta la scaderea nivelului colesterului LDL (colesterolul rau);
- contribuie la mentinerea sanatatii orale;
- calmeaza crampele abdominale;
- amelioreaza crampele si durerile menstruale;
- imbunatateste circulatia sangelui;
- favorizeaza eliminarea gazelor intestinale;
- amelioreaza durerile de cap;
- ajuta la ameliorarea simptomelor infectiilor urinare;
- calmeaza anxietatea.[1][2]
Contraindicatii ale ceaiului de cimbrisor
In general, ceaiul de cimbrisor este considerat sigur pentru majoritatea persoanelor. Totusi, nu se recomanda consumul acestuia de catre femeile insarcinate deoarece nu exista inca suficiente informatii pentru a stabili efectul sau asupra sarcinii. Daca urmeaza sa ai un copil, evita consumul de ceai de cimbrisor sau cere sfatul unui medic inainte de a face acest lucru.
Prudenta in consumul acestui ceai se recomanda si persoanele diagnosticate cu afectiuni ale tiroidei (poate incetini activitatea acestei glande), dar si celor care sufera de hipotensiune (poate reduce tensiunea arteriala mai mult decat este normal, ceea ce poate duce la aparitia ametelilor si a altor simptome neplacute).[2]
Ceaiul de cimbrisor este folosit de sute de ani in medicina traditionala pentru a calma durerile de cap sau cele menstruale, pentru a ameliora tusea sau alte simptome asociate cu infectiile respiratorii, ca sedativ, dar si ca tonic, pentru a reduce tensiune arteriala, precum si pentru a reduce colesterolul marit. Mai este apreciat si pentru efectele pe care le are asupra tractului gastrointestinal, pentru efectul antihelmintic, dar si pentru toate celelalte proprietati pe care le-am enumerat mai sus. Dupa cum am vazut, lista beneficiilor ce ii sunt atribuite este una destul de lunga, ceea ce explica si popularitatea sa in randul celor interesati de remedii naturiste, care pot ajuta la mentinerea sanatatii. Cu cateva exceptii, poate fi consumat, in cantitati moderate, de oricare dintre noi, fara a exista riscul aparitiei unor efecte adverse.
Atentie! Acest articol are rol strict informativ. Nu exista suficiente studii pentru a confirma eficacitatea ceaiurilor de plante sau a altor remedii naturiste in ameliorarea simptomelor afectiunilor care pot aparea de-a lungul vietii si acestea nu pot fi utilizate ca substitut al unui tratament prescris de un specialist. Discuta cu medicul tau inainte de a consuma ceai de cimbrisor, in special daca ai fost diagnosticat/a cu o anumita boala, urmezi un tratament medicamentos sau esti insarcinata.
Bibliografie:
- Jarić, Snežana, et al. Review of Ethnobotanical, Phytochemical, and Pharmacological Study ofThymus SerpyllumL, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2015, 2015, pp. 110, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525464/, https://doi.org/10.1155/2015/101978. Accessed 16 Feb. 2023.
- WILD THYME: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews, Webmd.com, 2015, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-702/wild-thyme. Accessed 16 Feb. 2023.