Ciubotica cucului - beneficii, proprietati, contraindicatii
Sanatate din natura - iata ce ne dorim cu totii, sa ne putem pastra sanatatea folosind doar remedii naturale. Desi eficiente, plantele medicinale au, pe langa beneficii, riscuri si contraindicatii, prin urmare este important sa le cunosti si pe acestea inainte de inceperea unui tratament. In acest articol poti afla tot ceea ce este important de stiut atunci cand vine vorba despre una dintre cele mai populare plante medicinale: ciubotica cucului.
Etimologie
Denumirea latina a acestei plante este Primula officinalis sau Primula veris. Dar ciubotica cucului are si o multime de alte denumiri populare, printre care: tata oii/vacii, aglica, anghelina, cinci foi, cizma cucului, maneca doamnei, urechita ursului, clopotel.
Denumirea latina provine de la veris = de primavara, planta facand parte dintr-o familie cu aproximativ 400 specii, unele dintre ele considerate plante decorative de gradina [1].
Descriere
Ciubotica cucului este o planta ierboasa, sempervirescenta, perena, care poate atinge o inaltime de pana la 25 cm. Prefera solurile umede si foarte alcaline, dar manifesta o adaptabilitate crescuta la diverse conditii de mediu, ea fiind originara din Europa si Asia. Poate fi observata frecvent in campurile deschise, pe pajisti sau pe creste stancoase [2].
Radacina plantei este de tipul unui rizom scurt, cilindric si destul de gros din care pornesc radacini lungi de pana la 20 cm.
Planta rasare primavara relativ devreme, sub forma unei rozete de frunze din care creste tulpina florifera, fara frunze. Aceasta formeaza o inflorescenta umbeliforma si multiflora cu flori galbene, hermafrodite, cu cate 5 petale.
Frunzele au culoare verde deschis si forma ovalara, alungita, cu suprafata usor incretita si cu marginea ondulata. Suprafata lor, ca si a tulpinei, este paroasa si catifelata [1].
Ciubotica cucului - recoltare
Atunci cand vine vorba despre ciubotica cucului, se utilizeaza, in scopuri medicinale, atat rizomul, cat si florile.
Rizomul plantei se recolteaza, de preferinta, primavara devreme sau toamna tarziu.
Florile se recolteaza cat mai tinere, cat mai aproape de momentul primei infloriri. Caliciul paros se indeparteaza, florile se spala si apoi se pun pe hartie absorbanta pentru uscare. Se usuca in timp, intr-o camera umbroasa, si se depoziteaza in pungi de hartie sau de panza [2].
Ciubotica cucului in alimentatie
Florile de ciubotica cucului sunt comestibile, motiv pentru care se consuma frecvent crude, in salate, carora le imprima un miros dulce si un gust usor citric. In plus, ele au si valoare estetica mare, oferind salatelor un aspect unic.
Florile pot fi folosite si in creme sau deserturi si chiar in bauturi pentru aroma lor specifica. Daca vrei sa te bucuri de ele pe tot parcursul anului, le poti conserva in otet de mere cu miere diluat cu apa, asemanator muraturilor la otet.
Ciubotica cucului - proprietati
In compozitia plantei intra o serie de substante active care au proprietati medicinale recunoscute. Este vorba despre saponozide triterpenice dintre care cele mai cunoscute sunt primulina si acidul primulinic. In plus, planta contine amidon, zaharuri, uleiuri volatile, saponozide si flavonoide, dar si vitamina C si caroteni [1].
Ciubotica cucului - actiune
Ciubotica cucului este cea mai bine cunoscuta pentru actiunea sa emolienta si fluidizanta a secretiilor bronsice. In plus, ea actioneaza ca un antispatisc si secretolitic, dar este utilizata si pentru efectele diaforetice, calmante, sedative, cicatrizante si sudorifice [2].
Indicatii terapeutice pentru ciubotica cucului
Datorita modului sau de actiune, ciubotica cucului este indicata in urmatoarele tipuri de patologii:
- Stimuleaza imunitatea datorita continutului de minerale (potasiu, calciu, sodiu) si betacaroteni;
- Poate fi folosita in cazul tulburarilor menstruale si al simptomelor asociate menopauzei: bufeuri, dismenoree, sindrom premenstrual;
- Este recomandata in diverse tulburari nervoase: anxietate, neliniste, insomnii, cefalee, migrene, balbaiala;
- Datorita efectelor antispastice are efecte benefice in afectiunile renale, tulburarile gastrointestinale, afectiuni ale vezicii urinare;
- Fiind emolienta si secretolitica, ciubotica cucului se foloseste in afectiunile tractului respirator: brosnita, astm bronsic, pneumonie, gripa, raceala;
- Se foloseste extern in cazul echimozelor, contuziilor, plagilor sau ulceratiilor cutanate [2].
Contraindicatii
Contrar opiniei generale cum ca utilizarea plantelor medicinale este intotdeauna sigura, ciubotica cucului are o serie de contraindicatii de care trebuie sa tii cont inainte de a o include in rutina ta zilnica:
- Radacina incetineste coagularea sangelui, asadar se recomanda consultarea medicului in cazul persoanelor care sunt deja in tratament cu fluidizante si anticoagulante;
- Este contraindicata in sarcina si alaptare;
- In cantitati mari, planta are actiune toxica manifestata prin greata, varsaturi si tulburari digestive;
- Consumul radacinii este contraindicat in cazul persoanelor care sufera de tulburari gastrice, pe care le poate acutiza [1].
Cum se consuma ciubotica cucului?
Exista mai multe moduri in care se poate consuma planta, in functie de segmentul utilizat.
Ceaiul de ciubotica cucului
Se prepara cu jumatate de lingurita de planta la o cana cu apa. Se infuzeaza cu apa clocotita timp de 4 - 7 minute, se strecoara si se consuma, eventual cu miere si lamaie.
Decoctul de ciubotica cucului
Se prepara cu 1 - 2 lingurite pulbere de rizomi la 250 ml apa, se fierb timp de 5 - 10 minute, se strecoara si se consuma 2 - 3 cani pe zi.
Tinctura de ciubotica cucului
Tinctura se prepara dintr-o lingurita pulbere de rizomi la 200 ml otet din vin. Se macereaza 5 zile, se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare.
La fel ca in cazul oricaror alte remedii naturale, este recomandat sa consulti medicul inainte de a modifica tratamentul pe care ti l-a recomandat deja. Altminteri, efectele sale benefice pot fi surclasate de contraindicatiile pe care le are.
Bibliografie:
- http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology_en/plant_details.php?id=386 afisat la 11.08.2022
- file:///C:/Users/ancas/Desktop/poze%20hm/13653-53851-1-PB.pdf afisat la 11.08.2022