Cocobacili: ce sunt, valori, afectiuni asociate
Cocobacilii sunt bacterii cu forma deosebita, fie tija scurta, fie formatiuni ovale. Cocobacilii sunt de mai multe tipuri, atat Gram-pozitive, cat si Gram-negative si pot provoca diverse boli la oameni de la moderate pana la severe. Nu toate sunt responsabile pentru afectiuni ale organismului, unii cocobacili pot fi inofensivi.
Explicam in continuare ce sunt cocobacilii, valori si afectiuni asociate ce pot fi diagnosticate pe fondul prezentei lor in organism si optiunile de tratament in astfel de cazuri.
Ce sunt cocobacilii?
Cocobacilii sunt bacterii cu forma intermediara intre coci - bacterii sferice si bacili - bacterii cu forma de baston sau de tije. Cocobacilii sunt structuri deosebite, tije scurte, dar pot fi si variante ovale. Aceste bacterii sunt Gram-pozitive sau Gram-negative, clasificate astfel, in functie de capacitatea lor de a absorbi o coloratie Gram specifica de laborator, creata ca test pentru semnalarea prezentei bacteriilor in culturi. Ce inseamna acest lucru? Bacteriile Gram-pozitive absorb coloratia si devin violet, in timp ce bacteriile Gram-negative nu sunt capabile de absorbtie si se coloreaza in roz.
Analizele de laborator sunt importante deoarece in functie de forma si coloratia Gram a bacteriilor pot fi diagnosticate si mai apoi tratate corespunzator infectii provocate de diversi cocobacili in organismul uman. (1)
Afectiuni ce pot fi cauzate de cocobacili
La oameni, cocobacilii pot cauza unele afectiuni, de la moderate pana la severe, dar sunt si tipuri de cocobacili care sunt inofensivi. Prezentam aici principalele afectiuni asociate ce pot fi diagnosticate prin teste de laborator.
Vaginoza bacteriana
Cocobacilul Gram-negativ Gardnerella vaginalis poate determina vaginoza bacteriana la femei, afectiune ce apare in momentul in care bacteriile de la nivelul vaginului se afla in dezechilibru. Scurgerile vaginale la femeile afectate prezinta culoare alba laptoasa sau galbena si miros caracteristic de peste. Totusi, nu toate femeile care au vaginoza bacteriana se confrunta cu aceste simptome.
Pneumonie
Cocobacilii Gram-negativi Haemophilus influenzae cauzeaza pneumonie, o infectie pulmonara care determina febra, frisoane, tuse, transpiratie, dificultati respiratorii, dureri in piept si cefalee. La nivelul organismului acesti cocobacili cauzeaza inflamatia creierului si a maduvei spinarii, adica meningita bacteriana, precum si infectii ce apar in fluxul de sange.
Infectia cu Chlamydia
Infectia cu transmitere sexuala Chlamydia este determinata de cocobacilii Gram-negativ Chlamydia trachomatis. De regula problemele sunt semnalate la femei prin simptome precum scurgeri vaginale neobisnuite, sangerari intre menstre si urinare cu senzatie de usturime si durere. Totusi, barbatii pot fi la randul lor afectati, scurgerile anormale albicioase, dureri testiculare si in timpul urinarii fiind semne ale infectiei cu Chlamydia.
Netratata, Chlamydia poate sa conduca la infertilitate la barbati, dar si la femei. In plus, pentru reprezentantele sexului frumos, infectia cu Chlamydia care nu este tinuta sub control poate creste riscul de aparitie a bolii inflamatorii pelvine. (1), (2)
Bruceloza
Cocobacilii Gram-negativi din genul Brucella cauzeaza bruceloza, o afectiune comuna la animale, dar care apare si la oameni pe fondul consumului de produse lactate nepasteurizate, precum si ca urmare a prezentei unor leziuni si taieturi la nivelul membranelor mucoase, bacteriile putand patrunde astfel in interiorul organismului facil.
De la oi, capre, bovine, porcine, caini de vanatoare, cerbi, elani, bizoni cocobacilii speciei Brucella ajung in organismul uman si determina simptome specifice afectiunii bruceloza precum dureri de cap, febra si senzatie de slabiciune generalizata, transpiratie, frisoane, dureri in tot corpul. (1), (2), (3)
Parodontita
Cocobacilul Gram-negativ Aggregatibacter actinomycetemcomitans este raspunzator pentru dezvoltarea parodontitei, o infectie a gingiilor care provoaca daune la nivelul acestora, afectiunea putand sa ajunga pana la osul care sustine dintii, atunci cand nu este tratata la timp sau corespunzator, ceea ce poate conduce la pierderea dentara. Acest cocobacil poate sa determine parodontita agresiva, o problema diferita de gingivita.
In mod normal, in flora bacteriana a cavitatii bucale se regasesc acesti cocobacili care se pot raspandi rapid de la o persoana la alta. Pe langa inflamarea si sangerarea gingiilor, cocobacilii provoaca dureri la masticatie, conduc la respiratie urat mirositoare, dar si la colorarea gingiilor afectate ce devin rosii sau violet.
A. actinomycetemcomitans se regaseste si in alte in alte zone ale corpului unde cauzeaza alte infectii la nivelul tractului urinar, dar si abcese sau endocardita. (2), (3)
Tuse convulsiva
Bordetella pertussis este un cocobacil Gram-negativ care determina o infectie bacteriana grava, tusea convulsiva. Febra usoara este insotita de secretii nazale si tuse. Ulterior apar greata si varsaturile, epuizarea generala a organismului si o tuse distinctiva insotita de un sunet ascutit.
Pentru sugari tusea convulsiva este extrem de periculoasa deoarece poate insemna aparitia apneei, adica a pauzei in respiratie, lucru care le poate pune viata in pericol. (1), (2), (3)
Ciuma
Cocobacilul Gram-negativ Yersinia pestis cauzeaza ciuma, una dintre cele mai devastatoare infectii din istorie. De numele acestui cocobacil se leaga "ciuma neagra" din secolul XIV. Febra brusca, frisoane, dureri de cap si in tot restul corpului, slabiciune generalizata, greata insotita de varsaturi sunt simptome ale ciumei care inca mai este raportata la nivel mondial. Desi numarul de cazuri este tot mai mic in continuare sunt inregistrate decese. (1), (2)
Cocobacili: valori si tratament
De identificarea cocobacililor in laborator depinde tratamentul acordat de medicul specialist. Modul in care bacteriile se coloreaza, dispunerea si infectiozitatea sunt elemente care ofera medicului informatiile necesare si valorile esentiale pe care le are in atentie astfel incat sa poata sa te ajute. De cele mai multe ori infectiile cu cocobacili sunt tratate cu antibiotice. Acestea sunt prescrise in functie de nevoi si de manifestarile caracteristice.
Exista si alta varianta de tratament pentru o parte dintre afectiunile asociate cocobacililor. Vaccinarea impotriva Bordetella pertussis si Yersinia pestis au condus la tot mai putine cazuri de tuse convulsiva si ciuma raportate. De asemenea, vaccinul impotriva meningitei si a cocobacilului Haemophilus influenzae este utilizat pe scara larga si a determinat reducerea ratelor de infectie. (1), (2), (3)
Acest articol despre cocobacili este strict informativ. Daca te confrunti cu simptome asemanatoare celor descrise in acest material, consulta medicul si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Coccobacilli. What Are They, Treatment, and More - https://www.osmosis.org/answers/coccobacilli
2. Your Guide to Coccobacilli Infections - https://www.healthline.com/health/coccobacilli
3. Coccobacilli (Gram Negative Bacteria) - https://laboratoryinfo.com/coccobacilli/