Controlul ginecologic: ce trebuie sa stii?

8. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
doctor vorbeste cu o pacienta

Controlul ginecologic este esential pentru monitorizarea starii tale de sanatate, dar si pentru detectarea simptomelor timpurii ale unor afectiuni care ti-ar putea afecta sistemul reproducator. Pentru ca tu sa fii cat mai bine pregatita atunci cand mergi la ginecolog, ti-am pregatit o serie de informatii detaliate despre ce presupune controlul, cat de frecvent este indicat sa il faci, ce teste se efectueaza, dar si cum sa te pregatesti. Iata ce trebuie sa stii!

Ce este controlul ginecologic si in ce consta?

ecografie abdominala

Controlul ginecologic este o evaluare amanuntita a sanatatii sistemului reproducator. De cele mai multe ori, vizita la medicul ginecolog presupune un examen medical fizic și un set de teste care poate varia, in functie de nevoile tale.

Prima etapa a controlului ginecologic este discutia cu medicul. Acesta iti va pune intrebari legate de starea ta de sanatate, istoricul medical si eventualele simptome sau afectiuni. De asemenea, este posibil sa discutati despre metodele contraceptive folosite sau despre sarcina (daca este cazul).

Urmatoarea etapa este examenul fizic. In cadrul acestuia, medicul iti va verifica sanii, abdomenul si organele genitale externe prin palpare si vizualizare. Apoi, specialistul va folosi un speculum pentru a vedea mai bine interiorul vaginului si colul uterin. In aceasta etapa, sunt colectate si probele pentru analizele de laborator.

Dupa prelevarea probelor, medicul ginecolog iti va examina si organele interne, cum ar fi ovarele și uterul, folosind doua degete pentru palpare. De asemenea, acesta poate recomanda o ecografie abdominala sau transvaginala pentru o vizualizare mai buna a structurilor anatomice interne. In anumite cazuri, poate fi necesar si un examen rectal [2].

La final, medicul va discuta cu tine despre urmatorii pasi, va trimite probele prelevate la un laborator si va elabora un plan de tratament, daca este nevoie.

Cat de frecvent trebuie sa faci un control ginecologic?

Intervalul la care este recomandat sa faci un control ginecologic poate varia in functie de varsta si istoricul tau medical. In general, este bine ca prima vizita la ginecolog sa aiba loc atunci cand ti-ai inceput viata sexuala sau planuiesti sa o faci. Desigur, poti merge si inainte de acest moment, daca ai anumite simptome sau ai nevoie de consiliere specializata.

In general, specialistii recomanda un control ginecologic anual. De asemenea, este recomandat ca femeile intre 21 si 29 de ani sa faca un test Papanicolau o data la 3 ani, in timp ce femeile intre 30 si 64 de ani au nevoie fie de un test Papanicolau o data la 3 ani, un test HPV o data la 5 ani, sau ambele teste o data la 5 ani [1].

Femeile tinere pot face controale mai des daca au un istoric medical sau afectiuni care necesita monitorizare atenta, spre exemplu endometrioza sau boli cu transmitere sexuala. De asemenea, femeile care se pregatesc pentru sarcina ar trebui sa isi programeze un control ginecologic pentru evaluarea starii de sanatate.

Daca te confrunti cu simptome severe in zona genitala, precum dureri de intensitate crescuta sau sangerari abundente, adreseaza-te medicului ginecolog cat mai curand!

Ce teste se efectueaza in cadrul unui control ginecologic?

Ce teste se efectueaza in cadrul unui control ginecologic

Pe langa examenul vizual si palparea, ce au rolul de a ajuta la identifica semnelor de inflamatie, infectie sau alte afectiuni, vizita la ginecolog presupune si o serie de teste de laborator precum:

  • analize de sange si urina - sunt folosite pentru a detecta prezența bacteriilor sau virusurilor din organism, precum si pentru verificarea nivelurilor anumitor hormoni;
  • examenul de secretie vaginala - se realizeaza pentru identificarea infectiilor vaginale sau a bolilor cu transmitere sexuala;
  • testul Papanicolau - se efectueaza pentru a determina daca exista modificari anormale ale celulelor prelevate de la nivelul cervixului, ceea ce ar putea indica prezenta cancerului cervical;
  • ecografia abdominala sau pelvina - pot fi folosite pentru a vizualiza uterul, ovarele si alte structuri interne ale zonei pelvine. Aceste teste pot ajuta la identificarea eventualelor tumori, chisturi ovariene sau chiar abcese ovariane. De asemenea, examenul ecografic poate oferi informatii despre dimensiunea uterului si pozitia ovarelor si a altor organe din zona pelvina.

Cum te pregatesti pentru un control ginecologic?

Pentru ca examinarea sa se poata desfasura in cele mai bune conditii, este recomandat sa-ti programezi controlul ginecologic in perioada in care nu te afli in timpul menstruatiei. De asemenea, pentru ca rezultatele analizelor sa fie cat mai clare, este necesar sa eviti activitatea sexuala, utilizarea tampoanelor sau aplicarea medicamentelor locale, precum ovule sau spermicide, cu cel putin 48 de ore inainte de prelevarea probelor [2].

Este posibil sa resimti un usor disconfort in timpul controlului ginecologic, insa nu ar trebui sa simti durere [3]. In cazul in care aceasta apare, spune-i medicului tau imediat.

Controlul ginecologic regulat te ajuta sa-ti mentii starea de sanatate si sa iei decizii informate cu privire la contraceptie sau sarcina. Tratarea afectiunilor ginecologice inca din stadiile incipiente este recomandata pentru diminuarea simptomelor neplacute si marirea sanselor de vindecare.

Disclaimer: Acest articol are un rol pur informativ. Daca te confrunti cu simptome ce pot indica o afectiune ginecologica, adreseaza-te cat mai curand unui medic specialist!

Surse de informare:

  1. Pap and HPV Tests | Office on Womens Health. Womenshealth.gov, 2018, Accesat in data de 19 Ian. 2023.
  2. Pelvic Exam. WebMD, WebMD, 6 Feb. 2002, Accesat in data de 19 Ian. 2023.
  3. Pelvic Exam: Procedure Details, Schedule & Results. Cleveland Clinic, 2021, Accesat in data de 19 Ian. 2023.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor