Puncte de grasime pe fata: de ce apar si cum le putem trata?

27. 8. 2024 · 8 minute de citit

Punctele de grasime de culoare alba sau galbui care apar in special la nivelul fetei pot aparea atat la nou-nascuti, cat si la adolescenti si la persoane mature. In cele ce urmeaza, vom prezenta ce reprezinta punctele de grasime, din ce cauza apar acestea si cum pot fi tratate si chiar evitate.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Puncte de grasime pe fata: de ce apar si cum le putem trata?

Ce reprezinta punctele de grasime care apar pe fata?

Punctele de grasime, cunoscute in termeni medicali cu numele de “milia” (un punct – milium, mai multe puncte - milia), reprezinta acele puncte albe sau galbui care apar pe piele in lipsa unei cauze specifice. Acestea au dimensiuni de unul-doi milimetri si contin in interiorul lor o proteina numita keratina. Aceasta este o proteina importanta din organism care se gaseste de obicei in tesuturile pielii, la nivelul parului si in unghii. 

Punctele de grasime isi fac simtita prezenta atunci cand celulele moarte de keratina raman blocate sub piele. Uneori, ele pot fi initial confundate cu forme incipiente de acnee. Insa, spre deosebire de acnee, punctele de grasime nu produc inflamatii locale si este posibil sa dispara de la sine dupa cateva luni. De obicei, punctele de grasime nu produc mancarimi si nu sunt dureroase. Cu toate acestea, ele pot provoca disconfort, in special estetic.

Punctele de grasime sau milia apar cel mai adesea la nivelul fetei, in general pe suprafete care nu sunt acoperite cu un tesut grasos, cum ar fi pleoapele, nasul, barbia, partea superioara a pometilor. Punctele de grasime apar de cele mai multe ori grupate pe suprafata pielii. Desi mai rar, ele pot aparea si pe alte parti ale corpului, cum ar fi pe trunchi, spate sau pe organele genitale.

Punctele de grasime apar frecvent in cazul copiilor nou-nascuti, afectand temporar aproximativ jumatate din numarul acestora, ele disparand de la sine in scurt timp.

Uneori, punctele de grasime sunt confundate cu o afectiunea cunoscuta sub numele de “perlele Epstein”, chisturi gingivale alb-galbui care apar in cazul majoritatii bebelusilor. Alteori, sunt mentionate in mod eronat sub denumirea de “acnee infantila”.

Totodata, punctele de grasime pot afecta copiii mai mari, adolescentii si adultii, in cazul acestora, fiind de multe ori nevoie de interventii cosmetice sau medicale pentru indepartarea chisturilor, a punctelor dure formate.

De ce apar punctele de grasime pe fata?

Punctele de grasime apar din cauze diferite la bebelusi fata de adolescenti si adulti.

In cazul nou-nascutilor si al bebelusilor, cauza este necunoscuta, punctele fiind uneori chiar confundate, in mod eronat, asa cum am spus mai inainte, cu "acneea infantila", care este declansata de hormonii materni si care se manifesta cu simptome inflamatorii. Un nou-nascut se naste, de obicei, cu puncte de grasime, in timp ce "acneea inflantila" apare abia dupa primele doua-patru saptamani de la nastere.

In cazul adolescentilor si al adultilor, punctele de grasime pot fi asociate cu anumiti factori agravanti sau cu anumite probleme de sanatate ale pielii cum ar fi:

  • efectuarea unor proceduri cosmetice de peeling chimic, precum microdermabraziunea sau cele cu laser;
  • utilizarea unor uleiuri aplicate pe piele sau a produselor nepotrivite pentru ten, creme grase, care blocheaza glandele sebacee si sudoripare;
  • iritatii provocate de creme cosmetice care contin derivati de vitamina A ori produse pe baza de alcool;
  • utilizarea pe termen lung a cremelor care contin steroizi;
  • transpiratie in exces;
  • proces de imbatranire in urma caruia pielea isi pierde capacitatea naturala de a se exfolia;
  • arsuri la nivelul pielii;
  • eruptii veziculare, arsuri solare aparute ca urmare a expunerii prelungite la razele UV - soare/la solar;
  • reactii alergice la anumite plante, cum ar fi iedera;
  • eruptii veziculare datorate unei afectiunii manifestate la nivelul pielii precum Epidermoliza Buloasa, care reprezinta un grup de boli ereditare caracterizate prin eruptii veziculare pe piele si mucoase; Pemfigoidul Bulos care este cea mai frecventa boala buloasa, produsa prin mecanism autoimun sau Porfiria Cutanata tardiva care apare la persoanele cu predispozitie genetica, dupa expunerea la hepatotoxine sau in contextul unor tumori hepatice.

Cate tipuri de puncte de grasime exista?

Puncte de grasime sunt clasificate in functie de:

  • varsta la care apar chisturile;
  • cauza care determina aparitia acestora. 

La randul lor, aceste tipuri se impart in:

  • puncte de grasime primare;
  • puncte de grasime secundare.

Varianta primara se formeaza direct din keratina blocata la nivelul pielii si poate aparea la bebelusi si la adulti.

Varianta secundara, desi are acelasi aspect estetic, ea apare atunci cand se blocheaza canalele de la nivelul pielii din cauze precum leziuni, arsuri sau daca este provocata de formatiuni veziculare.

Varianta de nou-nascuti este considerata varianta primara de puncte de grasime si apare pe fata, scalp si partea superioara a trunchiului, ea disparand de la sine.

Varianta primara la copii si adulti se manifesta prin aparitia de chisturi, puncte albe in jurul pleoapelor, a fruntii si pe organele genitale si poate disparea in timp de la sine.

Varianta juvenila poate aparea pe fondul unor probleme genetice rare precum sindromul carcinomului cu celule bazale Pachyonychia congenita si din cauza unor tulburari genetice sau boli autoimune ale pielii, precum lupus. Chisturile pot avea un diametru de cativa centimetri si apar cel mai frecvent persoanele de sex feminin de varsta mijlocie, insa pot afecta deopotriva copiii si persoanele de sex masculin.

Varianta eruptiva multipla consta in grupuri de puncte de grasime care provoaca si mancarime si care pot aparea pe fata, pe brate si pe trunchi si se pot manifesta pe durata catorva saptamani sau luni.

Varianta traumatica apare in cazul in care s-au produs leziuni la nivelul pielii din cauza unor arsuri, eruptii cutanate.

Varianta asociata utilizarii de medicamente sau produse cosmetice este declansata de folosirea unor produse precum cremele cu steroizi sau a unor produse de machiaj care blocheaza porii precum:

  • Lanolina;
  • Parafina lichida;
  • Uleiul de parafina;
  • Petrolatum.

Cum putem trata si preveni punctele de grasime?

Medicul specialist dermatolog poate stabili o formula de tratament in urma unui diagnostic dat pe baza unui consult de specialitate care consta in examinarea suprafetei pieli in zonele afectate si a problemelor tenului. In unele cazuri, poate fi necesara efectuarii unei biopsii a leziunilor.

In cazul nou-nascutilor si al sugarilor, punctele de grasime vor disparea de la sine, nefiind necesar un tratament medical sau cosmetic. In cazuri rare, daca aceste puncte persista, medicul dermatolog poate efectua anumite proceduri de curatare a zonelor afectate.

In cazul copiilor, adolescentilor, al adultilor, punctele de grasime pot disparea in cateva luni de la sine. In cazul in care acestea creeaza disconfort fizic sau estetic, pot fi stabilite anumite proceduri sau tratamente de curatare a zonelor afectate precum:

  • Crioterapie cu azot lichid - tehnica prin care se ingheata punctele de grasime;
  • Decaparea punctelor de grasime - tehnica prin care se utilizeaza unui ac steril si se elimina continutul chistului;
  • Aplicarea de creme cu vitamina A, ca suport pentru exfolierea pielii;
  • Tratament cu laser in zonele afectate;
  • Diatermie - tehnica prin care se genereaza caldura extrema pentru a distruge chisturile;
  • Indepartarea chisturilor prin metode chirurgicale.

Cateva sfaturi utile pentru a scapa de punctele de grasime:

  • Nu incerca sa storci sau sa indepartezi punctele de grasime;
  • Nu atinge fata bebelusului cu varsta sub sase luni pentru a incerca sa elimini punctele de grasime;
  • Curata in permanenta zona afectata de punctele de grasime folosind sapun fara parabeni, sapunuri si solutii micelare adecvate tenului;
  • Practica baile cu aburi pentru zonele afectate, pentru a deschide porii;
  • Efectueaza operatiuni de exfoliere corecta si delicata a pielii fara a o irita;
  • Apeleaza la metode de peeling facial care contin substante cu rol de exfoliere delicata a pielii;
  • Foloseste creme cu vitamina A;
  • Foloseste produse cosmetice cu factor de protectie solara SPF 30 sau mai ridicat, in functie de gradul de sensibilitate al pielii si care contin uleiuri minerale in compozitie.

Atentie! Cere sfatul medicului dermatolog inainte de a utiliza orice tip de produs.

De asemenea, pot fi aplicate pe zona afectata, la recomandarea medicului, urmatoarele tipuri de ingrediente pentru a facilita eliminarea punctelor de grasime:

Asadar, chiar daca nu intotdeauna, insa, in multe cazuri, poti preveni cu succes aparitia punctelor de grasime daca:

  • Folosesti creme de protectie solara pe tot parcursul anului;
  • Eviti expunerea excesiva la razele UV;
  • Utilizezi creme care contin uleiuri minerale;
  • Aplici tratamente de igiena personala atenta al pielii prin curatare zilnica, exfoliere periodica, tratamente specifice indicate de dermatolog;
  • Integrezi in alimentatie produse pentru dieta sanatoase, legume, fructe proaspete, vitamine si minerale;
  • Folosesti suplimente necesare sanatatii pielii, parului si unghiilor, la recomandarea medicului;
  • Abordezi un stil de viata echilibrat si eviti expunerea corpului la factorii de mediu poluanti.

 

Concluzie

Punctele de grasime pot afecta pe toata lumea, important este insa ca acestea sa fie tratate corespunzator in functie de cauza aparitiei si varsta persoanei. Indiferent de varsta pe care o ai, atunci cand te confrunti cu aparitia punctelor de grasime, se recomanda sa te adresezi unui medic dermatolog, pentru a gasi cele mai adecvate solutii. In cazul in care nu te confrunti cu aceasta problema, pastreaza-ti un stil de viata sanatos si activ si formeaza-ti o rutina zilnica de igiena a pielii.

 

Referinte:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice