Depresia in sarcina: de ce apare, recomandari

6. 6. 2023 · 5 minute de citit

Sarcina este considerata o perioada frumoasa din viata unei femei. Sunt si situatii in care depresia in sarcina este o problema cu care viitoarea mama se confrunta si pentru care poate avea nevoie de ajutor de specialitate.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Depresia in sarcina: de ce apare, recomandari

Simptomele depresiei in sarcina se suprapun peste schimbarile suferite la nivel psihic de gravida, motiv pentru care uneori afectiunea ramane nediagnosticata. 

Nu trebuie sa te sperii daca te confrunti cu depresie in sarcina. Multe femei se regasesc in aceasta situatie. Iti spunem in acest material tot ce trebuie sa stii despre depresia in sarcina, o problema ce se poate trata eficient. 

Ce este depresia in sarcina?

Sarcina poate fi o perioada minunata, dar si plina de incertitudini si stres. Depresia in sarcina sau depresia antepartum este o schimbare emotionala care te determina sa nu te simti bine cu tine si sa ai sentimente de tristete, anxietate, lipsa totala de interes pentru tot ceea ce reprezinta sarcina si pentru ceea ce se intampla in jurul tau. Riscul mare este ca odata dezvoltata depresia in sarcina ea sa se manifeste si dupa nastere, vorbim astfel de depresie postpartum sau postnatala

Depresia in sarcina este o tulburare de dispozitie care implica modificari ale chimiei creierului. In sarcina transformarile hormonale afecteaza chimia creierului, ceea ce poate determina depresie si anxietate. (1)

Simptomele depresiei in sarcina pot fi confundate cu schimbarile normale din aceasta perioada, iar problema ramane netratata. Efectele sale asupra psihicului mamei pot fi puternice si pot afecta relatia dintre mama si copil. (2)

Semnele si simptomele depresiei in sarcina

  • Tristete persistenta;
  • Episoade de plans incontrolabil;
  • Probleme de concentrare;
  • Lipsa interesului pentru pasiuni;
  • Schimbarea obiceiurilor alimentare ce duce la crestere diminuata in greutate pe durata sarcinii sau mancat compulsiv;
  • Anxietate; 
  • Deznadejede;
  • Sentimente de vinovatie sau de inutilitate;
  • Stima de sine scazuta;
  • Tulburari de somn - insomnie in sarcina sau stare de somnolenta permanenta;
  • Fumat, consum de alcool sau de substante interzise;
  • Durerile resimtite la nivelul corpului nu pot fi ameliorate cu nimic;
  • Ganduri suicidale sau tentativa de sinucidere. (2), (3)

Cauzele despresiei in sarcina

Sarcina in sine, prin schimbarile provocate la nivelul intregului corp poate creste riscul de aparitie a depresiei. Daca te-ai confruntat cu depresie inainte de sarcina este posibil ca aceasta sa reapara acum sau chiar sa se intensifice in aceasta perioada. (4)

Exista si niste factori declansatori ai depresiei in sarcina: 

  • probleme in relatia cu partenerul;
  • dificultati financiare;
  • istoric familial de depresie;
  • tratamente pentru infertilitate;
  • avort spontan anterior;
  • sarcina nedorita sau neplanificata;
  • evenimente stresante in viata;
  • complicatii pe parcursul sarcinii;
  • istoric de abuz sau trauma. (1)

Impactul pe care il are depresia in sarcina asupra viitoarei mame si a copilului

Depresia in sarcina te afecteaza in primul rand pe tine si apoi poate influenta negativ dezvoltarea copilului. In depresie nu mai poti sa ai grija de tine, sanatatea iti este influentata de alegerile nutritionale facute, de consumul in exces al unor produse ilegale sau de fumat, in conditiile in care alimentatia in sarcina este deosebit de importanta.

Lipsa unei hrane adecvate inseamna afectarea dezvoltarii normale a copilului si privarea acestuia de nutrientii esentiali de care are nevoie in viata intrauterina. La toate acestea se mai adauga si faptul ca la copil ajung substante nocive care isi pot pune amprenta asupra sistemului nervos sau cardiovascular. 

efectele depresiei in sarcina

 

Depresia in sarcina poate insemna si ca nu te odihnesti suficient, te izolezi si devii anxioasa, resimti din plin impactul stresului asupra ta si implicit si aceste comportamente negative ajung la copil. Tulburarea te poate priva de stabilirea unei conexiuni cu bebelusul nenascut. Nu ii vei vorbi, iar acesta nu iti va raspunde si nu va putea reactiona corespunzator la emotiile si sentimentele tale. (4)

Cercetarile au aratat ca bebelusii nascuti de mama depresive sunt mai putini activi, dar mai agitati si sunt capabili de o atentie redusa fata de cei ale caror mame sunt tratate sau nu se confrunta cu aceasta tulburare in sarcina. (1)

Tratamentul depresiei in sarcina

Psihoterapie

Depresia in sarcina poate fi tratata. Pentru rezultate eficiente in depresia in sarcina poti primi recomandare de psihoterapie, terapie cognitiv comportamentala, sprijin de la familie, partener, prieteni, dar si un ajutor specific din partea altora in aceeasi situatie, prin intermediul grupurilor suport. (1)

Tratament medicamentos

Antidepresivele prescrise in sarcina sunt contestate de multi medici deoarece exista legatura directa intre ele si malformatii fizice, probleme cardiace, hipertensiune pulmonara sau greutate redusa la nasterea copiilor cu mame diagnosticate cu depresie in sarcina si care au luat tratament medicamentos. Tratamentul medicamentos este indicat doar in anumite situatii. (1), (5)

Remedii si terapii naturale

Unele schimbari in stilul de viata si dieta pot oferi sprijinul necesar in trecerea peste depresia din sarcina: 

  • exercitii fizice periodice, in functie de fiecare situatie in parte, daca nu ai contraindicatie;
  • practicarea unor activitati fizice usoare - inot, exersarea respiratiei, yoga, pilates;
  • odihna de calitate;
  • modificari ale dietei - alimentatie bogata in fruct, legume si proteina de origine animala de calitate, cu eliminarea alimentelor procesate, a zaharului si a cofeinei;
  • administrarea unor remedii naturiste, produse pe baza de plante si vitamine, la recomandarea medicului curant;
  • suplimente alimentare cu acizi grasi Omega-3 si ulei de peste, cu indicatie medicala pentru lupta impotriva depresiei;
  • acupunctura. (1), (5)

Alaturi de depresia in sarcina te mai poti lupta cu simptome ale unor tulburari de anxietate sau de tulburare obsesiv-compulsiva. Ajutorul medical este important pentru ca atat tu, cat si copilul sa aveti o viata sanatoasa. 

Depresia in sarcina este o tulburare comuna ce poate afecta mama, dar si copilul. Acest material este informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Daca crezi ca te confrunti cu aceasta problema, mergi la medic si urmeaza indicatiile acestuia! In cazul in care cunosti o viitoare mama ce ar putea suferi de depresie in sarcina, ofera sprijin neconditionat pentru ca aceasta sa ajunga la medicul specialist!

 

Surse de informare:

1. Depression During Pregnancy - https://americanpregnancy.org/uncategorized/depression-during-pregnancy/

2. Pregnancy week by week. Depression durin pregnancy: You're not alone - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/depression-during-pregnancy/art-20237875

3. Depression During and After Pregnancy - https://www.cdc.gov/reproductivehealth/features/maternal-depression/index.html

4. Depression During Pregnancy - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9310-depression-during-pregnancy

5. Depression in pregnancy - https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/depression/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor