Dermatita periorala: cauze, manifestari si optiuni de tratament

14. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
dermatita periorala

Dermatita periorala este asemanatoare cu o iritatie care apare in jurul gurii. Parcurge acest articol pentru a afla ce presupune, mai exact, aceasta afectiune, care sunt cauzele sale, ce factori de risc exista, cum se manifesta si in ce constau optiunile de tratament. 

Ce este dermatita periorala?

Aceasta afectiune reprezinta un fel de iritatie in jurul gurii, care, in unele cazuri, se poate extinde pana la nas sau chiar si la ochi. De regula, arata ca o iritatie rosiatica sau scuamoasa, iar pe pielea inchisa la culoare, leziunile pot fi hiperpigmentate sau maronii. Papulele pot contine fluid incolor ce uneori se elimina. Este posibil sa apara si prurit (mancarime) usor sau o senzatie slaba de arsura.

Dermatita periorala este des intalnita la femeile care au varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, dar este posibil sa apara la orice varsta. De asemenea, se poate ivi si la copii. [1] Episoadele specifice acestei afectiuni pot dura saptamani sau chiar luni, iar deseori se manifesta in stare cronica si reapare. Se poate remedia insa cu ajutorul unui tratament adecvat de la medicul dermatolog si dupa ce sunt inlaturati, pe cat posibil, agentii care o declanseaza.

Cauze

Ce este dermatita periorala

Nu se cunoaste cu exactitate cauza care determina aparitia dermatitei periorale. Specialistii sugereaza insa ca ar putea aparea ca urmare a unor tratamente topice pe baza de steroizi, care au fost prescrise pentru o alta afectiune. Inclusiv spray-urile nazale ce contin corticosteroizi ar putea duce la declansarea acestui tip de dermatita, deoarece pacientul inhaleaza steroizi. [1]

Printre cauzele posibile ale dermatitei periorale ar putea sa se afle si utilizarea unor produse cosmetice care au ingrediente precum vaselina sau baza de parafina, intrucat acestea ar putea cauza sau inrautati afectiunea. Alte ingrediente care pot fi raspunzatoare de aparitia acesteia sunt fluorul si sulfatul de lauril.

Factori de risc 

Unele persoane au un risc mai crescut decat altele de a dezvolta dermatita periorala. Iata care sunt factorii de risc:


  • Sexul - femeile sunt mai predispuse decat barbatii la a face dermatita periorala, iar dintre ele, cele tinere si de varsta mijlocie au risc mai mare [1];
  • Utilizarea pe fata a cremelor si a unguentelor in componenta carora intra steroizi;
  • Aplicarea unor produse demachiante pe zona iritata, fapt ce inrautateste eruptiile, mai ales daca nu au fost recomandate de medicul dermatolog si nu sunt adecvate tipului de ten;
  • Istoricul de alergii sau infectii bacteriene ori fungice;
  • Dereglarile hormonale (pe fondul administrarii anticonceptionalelor hormonale, ale menopauzei);
  • Folosirea pastei de dinti ce are in compozitie fluor;
  • Aplicarea unor produse pentru protectie solara, mai ales in cazul copiilor.

Manifestari 

Dermatita in jurul gurii la copii si la adulti arata asemanator cu papule rosiatice si scuamoase. In unele cazuri, pot aparea si in zone precum cele de sub ochi, pe frunte sau ca o iritatie pe barbie.

Micile papule contin fie fluid transparent, fie puroi si pot fi confundate cu acneea. Daca te confrunti cu dermatita periorala, este posibil sa manifesti si alte simptome, precum prurit sau senzatia de usturime, in special pe masura ce iritatia se inrautateste.

Stabilirea diagnosticului de dermatita periorala

Stabilirea diagnosticului de dermatita periorala

Dermatologul este cel care examineaza din punct de vedere vizual pielea si care iti adreseaza intrebari in legatura cu istoricul medical. Este posibil sa solicite un test de cultura pentru a exclude o posibila infectie. In timpul testului, ti se va preleva un strat mic de piele din zona afectata, ce va fi ulterior trimis la laborator. Acolo, celulele vor fi testate pentru bacterie sau fungi. 

Este posibil sa fie necesara si o biopsie la nivelul pielii, mai ales daca iritatia nu raspunde la tratamentele care se aplica standard. In acest mod, dermatologul stabileste daca este vorba despre dermatita periorala sau daca suferi de alta afectiune ce are simptome asemanatoare, precum acneea, rozaceea, tinea facis sau dermatita seboreica.

Optiuni de tratament

Dermatita periorala este dificil de tratat si poate persista mai multe luni. Potrivit specialistilor, chiar si dupa cateva saptamani de tratament, afectiunea se poate inrautati inainte sa aiba loc ameliorari. In cazul unor persoane, poate deveni cronica. [1] 

Tratamentul pentru dermatita periorala consta, potrivit specialistilor, in incetarea utilizarii cremelor topice pe baza de steroizi sau a spray-urilor nazale ce contin steroizi, daca este posibil. Aceste produse pot agrava simptomele si este posibil ca ele sa fi declansat afectiunea, motiv pentru care trebuie sa inceteze contactul pielii cu ele.

In unele cazuri, incetarea brusca a medicatiei cu steriozi poate provoca reactivarea dermatitei periorale, astfel ca medicul poate sugera incetarea treptata a medicatiei respective. Cu toate acestea, este important ca intreruperea oricarui tratament sa se faca numai la recomandarea medicului si sub supravegherea acestuia. 

Dermatita periorala la bebelusi si adulti poate necesita medicatie specifica, pe care medicul o prescrie in functie de nivelul de gravitate. Printre medicamentele recomandate se afla creme sau unguente cu efect imunosupresor, antibiotice topice sau antibiotice pe cale orala. 

In cazul diagnosticului de dermatita periorala, nu exista tratament naturist, dar poti face unele schimbari ale dietei si ale stilului de viata. Iata ce este indicat sa ai in vedere:

  • Inceteaza utilizarea scruburilor dure pentru fata sau a produselor de curatare ce au in componenta parfum. In schimb, foloseste doar apa calda cand ai eruptii pe fata, iar cand s-au vindecat, poti incepe sa utilizezi sapun cu formula delicata si evita sa mai aplici scrub!
  • Evita sau redu considerabil produsele de machiaj si de intretinere, daca nu sunt recomandate de medic!
  • Spala frecvent cu apa fierbinte fetele de perna si prosoapele, pentru a distruge microorganismele si a inlatura microparticulele ce pot irita pielea!
  • Evita sau redu consumul alimentelor sarate sau picante, intrucat pot irita si mai mult zona din jurul gurii!

Dermatita periorala dureaza intre cateva saptamani si cateva luni, pana ce papulele se retrag. Tratamentul adecvat oferit de medicul dermatolog si evitarea factorilor care stimuleaza aceasta afectiune pot contribui la procesul de vindecare.

Masuri de prevenire

Intrucat factorii de risc pentru dermatita periorala variaza, iar cauza nu este deocamdata inteleasa pe deplin, nu exista o reteta standard pentru a putea evita declansarea acesteia. Insa, exista lucruri pe care le poti face pentru a putea reduce riscul de aparitie a afectiunii sau de a se inrautati:

  • Evita aplicarea locala a produselor care contin steroizi! Foloseste numai ce iti recomanda dermatologul, iar daca te confrunti cu o alta afectiune ce necesita medicatie pe baza de steroizi, informeaza medicul respectiv ca ai fost diagnosticat cu dermatita periorala!
  • Foloseste cu precautie produse cosmetice de intretinere! Intreaba dermatologul ce creme hidratante si de curatare poti folosi si incearca sa alternezi produsele, ca sa nu se obisnuiasca tenul cu ele! De regula, se recomanda produse dermatocosmetice care au formule special create pentru pielea sensibila. 
  • Redu timpul pe care il petreci in natura, deoarece contactul pielii tale cu vantul, caldura si razele ultraviolete poate inrautati afectiunea! De asemenea, tine cont de faptul ca unele medicamente care se recomanda pentru dermatita periorala pot avea drept efect secundar o sensibilizare a pielii in fata razelor soarelui. Atunci cand te expui mai mult timp la soare, asigura-te ca iti protejezi pielea cu produse ce au factor de protectie solara si care au fost recomandate de dermatolog.

Informatiile despre dermatita periorala prezentate anterior au caracter pur informativ. In cazul in care prezinti simptome ce pot fi asociate cu aceasta afectiune, mergi la un consult de specialitate!

Sursa de referinta:

1. Kinman, Tricia. “What You Need to Know about Perioral Dermatitis.” Healthline, Healthline Media, 11 Jan. 2022, www.healthline.com/health/perioral-dermatitis, accesat la 12 octombrie 2022.

  • Lotiunea Dr. Max Suncare SPF50 pentru copii protejeaza pielea de arsurile solare si de alte agresiuni si formeaza o bariera subtire de protectie la suprafata pielii, impiedicand ca razele solare sa patrunda in piele. De asemenea, imbunatateste hidratarea pielii, elasticitatea, ofera un aspect neted, reduce senzatia de mancarime, roseata si iritatii.
  • Gel de dus cu miere si aloe Apivita Bee My Honey curata delicat pielea fara sa o deshidrateze si, in acelasi timp, catifeleaza pielea datorita mierii de cimbru.
  • Lotiunea Dr. Max Suncare SPF50 este o lotiune destinata pielii sensibile, ce are o consistenta lichida si o absorbtie rapida in piele.  Aceasta ofera protectie UV deoarece contine filtre UVA & UVB si este rezistenta la apa.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor