Dereglarile hormonale: Simptome frecvente

4. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Dereglarile hormonale

O dereglare hormonala reprezinta un motiv de ingrijorare pentru unele persoane. Te invitam sa citesti despre ce sunt, mai exact, acestea si care sunt cauzele lor. In plus, vei afla si care sunt simptomele pe care le au atat femeile, cat si barbatii, cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament.

Ce sunt dereglarile hormonale?

Hormonii sunt importanti pentru organismul uman, mai ales in ceea ce priveste sanatatea femeilor. O dereglare hormonala reprezinta o fluctuatie a modului in care functioneaza acestia. Mai exact, cand in sange exista o cantitate prea redusa sau prea mare dintr-un hormon specific. Printre caracteristicile care sunt afectate de astfel de dereglari sunt libidoul, ovulatia, starea de spirit si fertilitatea. 

Estrogenul si progesteronul sunt hormonii specifici feminini. In fiecare luna se produc in organism, iar cand nivelurile valorilor pe care le au nu sunt echilibrate, femeia resimte urmarile. 

Hipotalamusul, glanda pitulara, dar si ovarele, uterul si trompele uterine sunt influentate de modul in care functioneaza hormonul responsabil de eliberarea gonadotropinelor.

Mai multi factori pot contribui la modul in care functioneaza glandele endocrine. Printre acestia sunt varsta, ovulatia, stilul de alimentatie, nivelul stresului, emotiile resimtite, stilul de viata.

Cauze

Dereglarea hormonala poate avea mai multe cauze. Ciclul menstrual poate fi tulburat de factori precum stresul, alimentatia dezechilibrata, consumul mare de cafea si/sau alcool, sedentarismul sau, din contra, activitatea fizica desfasurata in exces, administrarea unor medicamente. 

Alte cauze pentru dereglarile hormonale si menstruale pot fi tulburarile functionale ale glandei suprarenale, ovulatia afectata de factori precum rezistenta la insulina sau nivelul crescut de testosteron, schimbari la nivelul mucusului cervical (fapt cunoscut si drept glera cervicala), sindromul ovarului polichistic.

Pot sa apara dereglari hormonale dupa nastere. Din acest motiv, unele proaspete mame se pot confrunta cu tulburari din punct de vedere fizic si emotional, de exemplu, depresia post-partum. Tiroidita post-partum este o alta conditie medicala intalnita la unele femei care au nascut recent. 

Alte cauze ce pot duce la tulburarile hormonale pot afecta si fertilitatea femeilor: afectiuni la nivelul glandelor endocrine (tiroida, hipofiza, hipotalamusul), menopauza prematura (cunoscuta si ca insuficienta ovariana, ce se instaleaza la femeile care au sub 40 de ani). De asemenea, nivelul crescut de insulina si poluarea pot influenta in mod negativ organismul feminin si pot duce la dereglari hormonale.

Semne si simptome

Semne si simptome ale dereglarilor hormonale

Atat femeile, cat si barbatii pot avea dereglare hormonala. Iata care sunt simptomele intalnite cel mai des, potrivit specialistilor:

Femei

In cazul femeilor, dereglarea hormonala are ca simptome: schimbari de dispozitie, tulburari ale ciclului menstrual, constipatia sau diareea, bufeuri, acnee, infertilitate, durere in abdomen sau la nivelul spatelui in timpul menstruatiei. 

Se mai pot observa: apetit sexual scazut, insomnie, scadere sau crestere in greutate in mod inexplicabil, oase poroase, hirsutism (sau cresterea in exces a parului), iritatii pe piele. [1] Exista dereglari hormonale la adolescentele care abia au inceput ciclul menstrual, dar si la femeile care se afla la premenopauza, cand poate avea loc intarzierea menstruatiei.

Barbati

Exista dereglari hormonale la barbati, in special ca o consecinta a procesului de inaintare in varsta. Cu toate acestea, majoritatea simptomelor specifice imbatranirii au la baza dereglarea hormonala, care afecteaza atat nivelul testosteronului, cat si pe cel al cortizonului si al glandei tiroide (hipertiroidism). Alti factori contribuie, de asemenea, la tulburarile de natura hormonala.

Simptomele cele mai comune cu care se pot confrunta barbatii care au dereglare hormonala sunt: declinul cognitiv, disfunctia erectila, oboseala, caderea parului, pierderea masei musculare, apetit sexual scazut, pierderea memoriei, luarea in greutate. [2]

Diagnostic

Medicul ginecolog si cel endocrinolog sunt cei care pot stabili cu certitudine diagnosticul de dereglare hormonala si optiunile de tratament, in functie de caracteristicile pacientei sau pacientului, dupa caz. 

Mai exact, optiunile de tratament depind de varsta pe care o are persoana, de starea sa generala de sanatate, de glanda hormonala care produce dezechilibrul si de stadiul in care se afla problemele ce privesc fertilitatea.

Optiuni de tratament

Echilibrul hormonal contribuie la starea generala de sanatate si la buna functionare a sistemului imunitar. Medicul ginecolog sau cel endocrinolog va stabili tratamentul pentru dereglari hormonale, intrucat exista alternative in functie de particularitatile situatiei pacientei sau pacientului. 

Printre abordarile recomandate sunt combinatiile intre terapia medicamentoasa si obiceiurile caracteristice unui stil de viata sanatos. Printre acestea se afla alimentatia echilibrata, efectuarea exercitiilor fizice adecvate corpului, odihna suficienta si diminuarea nivelului stresului.

Nu se poate spune cu certitudine cat dureaza o dereglare hormonala, intrucat acest lucru depinde de fiecare persoana. In cazul femeilor, tulburarile de tip hormonal se opresc atunci cand ele intra la menopauza.

Exista schimbari ale stilului de viata pe care ai putea sa le adopti. Pierderea in greutate este una dintre ele. Medicul ar putea sa iti recomande sa pierzi in greutate pentru a iti regla ciclul menstrual si a iti mari sansele de a ramane insarcinata. 

Si in cazul barbatilor este posibil ca medicul sa vina cu sugestia de reducere a numarului de kilograme, intrucat acest fapt poate ajuta la imbunatatirea functiei erectile. Iata care sunt alte schimbari pe care atat barbatii, cat si femeile le pot adopta pentru a traversa mai usor perioadele in care se confrunta cu dereglare hormonala:

  • Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata. Un regim care cuprinde alimente din toate grupele alimentare este o parte importanta pentru sanatatea intregului organism;
  • Redu disconfortul pe care il resimti la nivelul vaginului: utilizeaza lubrifianti sau produse care hidrateaza si care sunt lipsiti de parabeni sau alte ingrediente care ti-ar putea provoca alergii;
  • Evita, pe cat posibil, factorii care iti provoaca bufeurile. Incearca sa identifici care sunt acestia, de exemplu, temperaturile crescute, mancarurile picante sau bauturile calde;
  • Inlatura parul crescut excesiv. Foloseste produse pentru epilat care sa se potriveasca tipului tau de piele sau epilatoare blande, ori mergi la salonul de cosmetica, pentru a beneficia de epilare realizata in mod profesionist.

Studiile care au fost realizate pana in prezent nu au atestat eficienta tratamentelor naturiste, astfel ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a se observa daca remediile naturiste ajuta la reglarea tulburarilor de natura hormonala.

In concluzie, o dereglare hormonala este comuna, de-a lungul vietii multe persoane trec prin asa ceva, iar medicul ginecolog sau cel endocrinolog este cel care are pregatirea necesara in vederea stabilirii unui diagnostic corect si a unui tratament adecvat. Hormonii sunt responsabili de multe dintre procesele organismului, iar cand au loc dezechilibre, simptomele pot fi extrem de variate.

Dereglarea hormonala poate duce la numeroase complicatii, astfel ca este important sa cauti cat mai rapid ajutor medical de specialitate, de indata ce observi schimbari la nivelul organismului tau sau in privinta celui de energie, intrucat sunt factori-cheie ce pot semnala astfel de tulburari.

De retinut: Acest articol nu substituie consultul medical de specialitate, ci are scop pur informativ. Doar medicul poate stabili in mod corect diagnosticul si tratamentul, in functie de caracteristicile pacientului si, dupa caz, analizele aferente.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit informatiile din urmatoarele surse:

1. “Hormonal Imbalance: Symptoms, Causes, and Treatment.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/321486, accesat la 1 iulie 2022;

2. Jag Desai, MD. “Male Hormone Imbalance: What You Should Know.” Core Medical & Wellness, 22 Aug. 2019, coremedicalwellness.com/male-hormone-imbalance-what-you-should-know/, accesat la 1 iulie 2022;

3. Osborn, Corinne O'Keefe. “Everything You Need to Know about Hormonal Imbalance.” Healthline, Healthline Media, 11 May 2022, www.healthline.com/health/hormonal-imbalance, accesat la 1 iulie 2022.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice