Dexametazona: ce este si ce trebuie sa stii despre ea

2. 5. 2022 · 7 minute de citit

Dexametazona este un glucocorticoid foarte puternic, cu o actiune de durata. Are efectul hormonilor naturali care sunt produsi de organism de catre glandele adrenale, situate deasupra rinichilor. Dexametazona este un medicament care se administreaza doar cu prescriptie medicala, fie copiilor, fie adultilor, intr-o gama extinsa de afectiuni.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Dexametazona: ce este si ce trebuie sa stii despre ea

Substanta poate avea efecte antiinflamatorii (reduce inflamatia) si ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor inflamatorii, artritei, astmului. De asemenea, dexametazona este recomandata in cazul afectiunilor autoimune (sunt acele boli in care sistemul imunitar produce anticorpi impotriva propriilor tesuturi, de exemplu artrita reumatoida, sau lupusul eritematos sistemic). Mai este prescrisa in alergii severe, probleme renale, afectiuni ale pielii. In cele mai multe cazuri, dexametazona este prescrisa pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor unor afectiuni. In cazurile in care este administrata pentru greata si varsaturi, dexametazona actioneaza asupra unor substante chimice din creier si reduce senzatia generala de rau. Medicamentele care contin dexametazona sunt prescrise numai in baza unei prescriptii medicale (1). Se poate administra sub forma de tablete sau solutie.

In acest articol explicam ce este dexametazona, ce este aceasta substanta activa, pentru ce este dexametazona, cat timp dureaza tratamentul cu dexametazona si cum poate fi folosita.

Ce trebuie luat in considerare inainte de inceperea tratamentului

Sunt cateva aspecte care trebuie luate in calcul inainte de inceperea unui tratament cu dexametazona:

  • medicul trebuie sa stie daca pacientul este alergic la anumite medicamente sau substante (alimente, coloranti, conservanti).
  • in cazul copiilor, trrebuie spus ca nu au fost demonstrate aspecte care ar putea indica un pericol in caz de utilizare a dexametazonei. Cu toate acestea, copiii sunt predispusi la o crestere mai lenta si la probleme osoase daca dexametazona este utilizata o perioada mai lunga de timp. Tocmai de aceea, dozele recomandate nu trebuie depasite, iar pacientul trebuie monitorizat cu atentie in timpul tratamentului. De asemenea, nu exista studii care sa determine riscul infantil atunci cand se utilizeaza aceasta substanta activa in timpul alaptarii. Medicul este cel care poate analiza beneficiile administrarii medicamentului si gestionarea riscurilor potentiale (2).
  • in ceea ce priveste seniorii, studiile de pana acum nu au demonstrat probleme specifice care ar putea necesita limitarea utilizarii dexametazonei la persoanele in varsta. Cu toate acestea, pacientii in varsta pot fi predispusi sa aiba osteoporoza si probleme hepatice, renale sau cardiace, iar acest lucru necesita prudenta si ajustarea dozei pentru seniori.
  • interactiunea cu alte medicamente: este important ca in cazul tratamentului cu dexametazona medicul sa stie ce alte tratamente urmeaza pacientul, pentru ca pot fi semnalate anumite interactiuni.  Exista cazuri de medicamente care, in asociere cu dexametazona, pot creste riscul de efecte adverse. Daca aceste medicamente trebuie folosite in asociere cu dexametazona, medicul poate sa modifice doza (aspirina, fenobarbital, ibuprofen, nifedipina) in functie de simptomele si starea de sanatate a pacientului. Multe medicamente pot interactiona cu dexametazona: antibioticele, antifungicele, anticonceptionalele, terapia de substitutie hormonala, medicamentele orale pentru diabet, medicamentele pentru tratarea dementei sau a bolii Parkinson, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, diclofenac, indometacin). 
  • alte tipuri de interactiuni: anumite medicamente nu trebuie combinate cu alimente sau cu anumite alimente, pentru ca pot aparea interactiuni. Utilizarea alcoolului sau a tutunului cu medicamente poate duce la aparitia unor efecte nedorite. Trebuie discutat cu medicul daca aceste combinatii sunt permise in cazul dexametazonei. 
  • pot aparea alte probleme medicale: sunt anumite conditii medicale care pot afecta utilizarea dexametazonei. Este necesar ca medicul sa stie daca pacientul are probleme precum: cheaguri de sange, cataracta, insuficienta cardiaca, diabet, glaucom, atac de cord recent, depresie, osteoporoza, miastenia gravis, sindromul Cushing, probleme tiroidiene, tuberculoza, herpes simplex. 

Ce trebuie evitat in timpul tratamentului cu dexametazona

  • In general, este recomandat sa nu stai in preajma persoanelor care sunt bolnave sau au infectii. Daca esti expus la unele infectii (varicela sau rujeola), suna medicul pentru a afla daca este nevoie sa urmezi un tratament preventiv. 
  • De asemenea, pe perioada tratamentului cu dexametazona este recomandat sa nu se consume alcool. 
  • Pe perioada tratamentului de dexametazona trebuie sa intrebi medicul daca poti sa te vaccinezi. Din ceea ce se cunoaste pana acum, nu sunt recomandate vaccinurile vii, pentru ca in asociere cu dexametazona aceste vaccinuri pot sa nu fie la fel de eficace, adica sa nu protejeze la fel de bine. Este vorba despre vaccinurile impotriva: rujeolei, oreionului, rubeolei, poliomielitei, rotavirusului, febrei tifoide, febrei galbene, varicelei, zona zoster (2).

Reactii adverse ale dexametazonei

Persoana care utilizeaza dexametazona trebuie sa anunte de urgenta medicul daca apar manifestari precum:

  • senzatie de schiopatat;
  • slabiciune musculara;
  • depresie/anxietate;
  • vedere incetosata;
  • tuse cu sange;
  • dificultate respiratorie;
  • convulsii;
  • ritm cardiac crescut;
  • dureri severe la nivelul stomacului;
  • greata;
    varsaturi;
  • crampe musculare;
  • constipatie;
  • cresterea tensiunii arteriale;
  • sangerari nazale

Reactiile adverse frecvente ale administrarii de dexametazona sunt (1)):

  • retentie de fluide;
  • cresterea poftei de mancare;
  • modificari ale dispozitiei; 
  • probleme cu somnul;
  • eruptii cutanate;
  • acnee/transpiratie;
  • dureri de cap;
  • modificarea perioadelor menstruale.

Aceasta lista nu este completa, reactiile pot sa difere de la un pacient la altul. Este recomandat sa se apeleze la medic atunci cand apar asemenea manifestari (3).

Utilizarea corecta a dexametazonei

Dexametazona trebuie luata in conformitate cu instructiunile medicale (doza si perioada de administrare). Cantitatea de substanta activa depinde de puterea medicamentului. Numarul de doze din fiecare zi, durata tratamentului, timpul dintre doze depind de problema medicala pentru care acest medicament a fost prescris de la bun inceput.  

Daca pacientul utilizeaza acest medicament o perioada indelungata, nu trebuie incetata brusc administrarea lui. Medicul poate spune daca este nevoie de o scadere a dozei inainte de a inceta complet administrarea. 

In cazul in care o doza a fost omisa, ea trebuie luata imediat ce este posibil. Daca momentul este mai aproape de timpul urmatoarei doze, pacientul poate sari peste doza omisa. Nu trebuie dublata doza.

Cum se depoziteaza dexametazona

Medicamentul care contine dexametazona trebuie depozitat intr-un recipient inchis la temperatura camerei, departe de caldura si lumina directa. Dexametazona nu trebuie tinuta la indemana copiilor. De asemenea, medicamentele nu trebuie pastrate dupa depasirea valabilitatii. Trebuie intrebat medicul cum poti elimina un medicament expirat. 

Ce trebuie sa retii despre dexometazona

Sunt doua aspecte care trebuie retinute daca pacientul urmeaza un tratament indelungat cu dexametazona:

Ce se intampla in organism in cazul unui tratament indelungat cu dexametazona

  • Subtierea oaselor: se poate ajunge la declansarea osteoporozei (risc crescut de fracturi): sunt necesare exercitiile fizice regulate si un aport corect de calciu prin alimentatie. Alimentele care sunt bogate in calciu sunt produsele lactate si legumele cu frunze verzi. Verificarea densitatii osoase se face la medic, printr-o investigatie radiologica, osteodensitometrie (DEXA).
  • Efecte asupra diabetului: in cazul unui tratament cu dexametazona trebuie monitorizata mai des glicemia. Diabetologul trebuie sa ajusteze tratamentul pentru diabet pe perioada tratamentului de dexametazona si dupa stoparea acestui tratament.
  • Modificari la nivelul cristalinului (cataracta), tocmai de aceea se recomanda control la oftalmolog pentru verificarea tensiunii intraoculare (glaucom).
  • Incetinirea cresterii in cazul copiilor: se recomanda ca medicul pediatru sa monitorizeze cu atentie inaltimea si greutatea copilului daca acesta urmeaza tratament cu dexametazona mai multe luni.
  • Poate sa creasca tensiunea arteriala.
  • Poate scadea nivelul de potasiu din sange.

Care sunt efectele secundare la care trebuie avut grija

Dexametazona a fost  folosita inclusiv in cazurile de COVID-19, mai ales in cazurile de insuficienta respiratorie grava. Cu toate acestea, pacientii necesita prescriptie medicala pentru ca medicul trebuie sa stie care este istoricul medical al pacientului si care sunt simptomele pe care acesta le are (4).

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Mayo Clinic, „Dexamethasone (Oral Route): https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/dexamethasone-oral-route/precautions/drg-20075207?p=1
  2. Drugs.com, „Dexamethasone”: https://www.drugs.com/dexamethasone.html
  3. MedlinePlus, „Dexamethasone”: https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682792.html
  4. WebMD „Dexamethasone - Uses, side effects, and more”: https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1027-5021/dexamethasone-oral/dexamethasone-oral/details
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice