Diabet insipid: Forme, cauze, simptome si tratament
Dupa nume, diabetul insipid poate fi confundat usor cu o forma a diabetului zaharat, insa aceste afectiuni se aseamana doar prin manifestari, si anume, sete si urinare excesiva. Ele sunt insa doua boli complet diferite. In acest articol va prezentam informatii legate de diabetul insipid, formele de manifestare, cauze, simptome si metode de tratament.
Continutul articolului
Ce este diabetul insipid ?
Diabetul insipid este o afectiune rara in care organismul produce cantitati excesive de urina provocand un risc semnificativ de deshidratare, sete excesiva persoanei afectate, precum si o serie de alte boli. Afectiunea nu are nicio legatura cu nivelul glicemiei in sange, care determina declansarea diabetului zaharat.
Diabetul insipid este cauzat de functionarea defectuoasa a rinichilor, pe fondul unor probleme medicale legate de hormonul antidiuretic ADH – vasopresina, secretat de hipotalamus, o regiune a creierului si stocat in glanda pituitara - hipofiza. In cazul in care hormonul antidiuretic ADH - vasopresina nu functioneaza adecvat sau lipseste complet din organism, se declanseaza nevoia de a urina frecvent cantitati mari si diluate de urina.
Diabetul insipid afecteaza in general persoane aflate la varste adulte, dar poate afecta si copii si unele femei in timpul sarcinii.
Diabetul insipid se manifesta in special in randul persoanelor care:
- sufera de anumite afectiuni ale rinichilor - sindrom nefrotic, insuficienta renala, pielonefrita,
- manifesta exces de calciu in sange,
- urmeaza o dieta care nu include suficiente proteine,
- urmeaza un regim alimentar fara sare pe termen lung.
Diabetul insipid nu cauzeaza insuficienta renala cronica si nici nu presupune efectuarea dializei.
In cazul in care afectiunea nu este tratata, poate genera o serie de complicatii si probleme de sanatate.
Printre complicatiile frecvente ale diabetului insipid se pot numara:
- deshidratarea,
- dezechilibru de minerale - sodiu, potasiu si calciu,
- senzatie de gura uscata,
- scadere in greutate,
- dureri de cap,
- tensiune arteriala scazuta,
- dureri musculare,
- oboseala si letargie,
- modificari ale elasticitatii pielii,
- febra,
- batai rapide ale inimii,
- greata,
- pierderea apetitului,
- confuzie.
Care sunt formele de manifestare ale diabetului insipid?
Diabetul insipid poate fi de mai multe tipuri, in functie de cauzele care declanseaza boala si anume:
- Diabet insipid central sau neurogen – adulti: o deteriorare la nivelul hipofizei sau a hipotalamusului care intrerupe productia normala, stocarea si eliberarea de ADH- vasopresina; copii: boala genetica.
- Diabet insipid nefrogenic - un defect in anumite structuri ale rinichilor care determina rinichii sa nu raspunda corect la hormonul antidiuretic ADH - vasopresina.
- Diabet insipid gestational - apare doar in timpul sarcinii, atunci cand o enzima produsa de placenta distruge hormonul antidiuretic ADH - vasopresina din organismul mamei.
- Diabet insipid dipsogenic sau polidipsia primara psihogena - poate determina excretia unor volume mari de urina diluata, cauza principala a bolii fiind insa consumul de lichide in exces si nu o problema propriu-zisa a hormonului antidiuretic ADH - vasopresina.
Din ce cauze poate aparea diabetul insipid?
Diabetul insipid central sau neurogen este o forma frecventa, cauzata de un deficit de hormon antidiuretic ADH - vasopresina:
- Diabet insipid primar – posibil ereditar sau independent de alte boli si se manifesta fara leziuni evidente la nivelul hipofizei sau hipotalamusului;
- Diabetul insipid secundar – forma datorata unor encefalopatii (ex. meningita), traumatisme, infectii, tumori, metastaze hipofizare si afecteaza hipotalamusul sau tija hipofizara.
Diabetul insipid nefrogenic este adesea o forma genetica sau apare ca efect al consumului unor medicamente (ex. litiu, corticoterapii), se datoreaza insensibilitatii rinichilor la hormonul antidiuretic ADH - vasopresina si afecteaza reabsorbtia apei.
Diabetul insipid nefrogenic prezent la nastere sau la scurt timp dupa ce femeia naste are, de obicei, o cauza genetica ce altereaza permanent capacitatea rinichilor de a concentra urina. Diabetul insipid nefrogenic afecteaza, de obicei, persoanele de sex masculin, desi femeile pot transmite gena copiiilor lor.
Diabetul insipid gestational indus de vasopresina reprezinta o forma rara, care apare la femei, in ultimul trimestru de sarcina, fiind legat de preeclampsie.
Diabetul insipid dipsogenic este o forma datorata unui aport excesiv de apa care poate afecta rinichii si poate suprima hormonul antidiuretic ADH - vasopresina si poate fi cauzat de deteriorarea mecanismului de reglare a setei, situat in hipotalamus sau de anumite boli psihice, precum schizofrenia.
Ce simptome sunt caracteristice diabetului insipid?
Printre cele mai importante simptome ale diabetului insipid se numara:
- urinarea frecventa -Poliuria (5-8 pana la 20L/zi),
- sete excesiva -Polidipsia,
- densitate urinara scazuta – urina de culoare deschisa,
- nevoia stringenta de a urina in timpul noptii,
- nevoia de a bea lichide in special reci,
- sodiu seric crescut - hipernatremie, uneori deshidratare,
- ingestie crescuta de lichide,
- oboseala,
- crampe musculare,
- iritabilitate.
Un copil sau un bebelus bolnav de diabet insipid poate avea urmatoarele semne si simptome:
- scutece umede,
- iritabilitate inexplicabila,
- udarea patului,
- probleme cu somnul,
- febra,
- varsaturi,
- constipatie,
- intarzieri de crestere,
- scadere in greutate.
Cum se trateaza diabetul insipid?
Pentru diagnosticarea afectiunii o persoana trebuie sa se prezinte la un consult medical de specialitate, sa faca o serie de teste precum sumar de urina, analize de sange, specifice pentru a testa functia renala, pentru masurarea nivelului de sare in sange, nivelul hormonului antidiuretic ADH - vasopresina in sange si investigatii complexe de imagistica medicala.
Evolutia bolii depinde de cauza care sta la baza diabetului insipid. Daca este tratata corespunzator, boala nu provoaca complicatii pe termen lung.
Tratamentul bolii difera in functie de forma dezvoltata de o persoana.
- Diabetul insipid central sau neurogen este datorat unei secretii scazute a hormonului antidiuretic ADH - vasopresina si se trateaza prin administrarea de medicamente care contin desmopresina, un hormon de sinteza care inlocuieste functiile vasopresinei. Medicamentul se poate administra sub forma de spray nazal, tablete cu administrare orala, sau sub forma de injectie.
Atentie! In cazul in care boala este cauzata de o anomalie de la nivelul hipofizei sau a hipotalamusului, se trateaza medical mai intai aceasta problema.
- Diabetul insipid nefrogenic este complicat de tratat, deoarece afectiunea determina rinichii sa nu raspunda corespunzator la hormonul antidiuretic ADH, terapia focalizandu-se pe adoptarea unui regim alimentar sarac in sare, un aport substrantial de lichide si ameliorarea simptomelor cu ajutorul unor diuretice (ex. Nefrix) sau medicamente cu rol antiinflamator (ex. Remsima). Administrarea de hidroclorotiazida, care este un diuretic, poate ameliora simptomele.
- Diabetul insipid gestational se trateaza pe durata sarcinii si la 2-3 saptamani dupa nastere cu ajutorul hormonului sintetic numit desmopresina. Atentie! In cazuri rare, aceasta forma a bolii este cauzata de o anomalie la mecanismul responsabil de senzatia de sete. In aceste cazuri rare, medicii nu prescriu desmopresina.
- Diabetul insipid dipsogenic sau polidipsia primara/ psihogena nu se poate trata prin administrarea unor medicamente specifice. Regimul alimentar presupune scaderea cantitatii de lichide consumate de persoana afectata. Atentie! Daca diabetul apare pe fondul unei boli psihice, precum schizofrenia, tratarea cauzei primare poate diminua simptomele.
Reguli pentru un management corect al bolii:
- Prevenirea deshidratarii – Pe durata perioadei de administrare a medicamentelor prescrise este recomandabil accesul permanent la surse de apa, mai ales atunci cand efectul pastilelor trece. Este recomandabil ca persoanele care sufera de diabet insipid sa aiba pregatita o sticla cu apa ori de cate ori calatoresc, indiferent de distante.
- Purtarea unui semn distinct de alerta medicala - bratara medicala la mana sau un card medical special in portofel care sa indice existenta bolii in caz de urgente medicale. In acest fel, persoanei bolnave i se poate acorda prompt asistenta medicala si tratamentul specific de care are nevoie.
Atentie! Informatiile cu privire al tratamentul medical sunt prezentate cu caracter informativ. Tratamentul medical poate fi prescris de un medic specialist in urma unui diagnostic concret al formei de boala de care sufera o persoana.
Concluzii
Diabetul insipid este o boala care poate capata mai multe forme in functie de cauza primara, declansatoare. In cazul in care manifestati simptome caracteristice diabetului insipid, consultati un medic specialist pentru a va oferi varianta de tratament potrivita formei de care suferiti. In cazul in care persoane apropiate sufera de aceasta boala, acordati-le sprijinul de care au nevoie.
Surse suplimentare de informare:
Felman, Adam. “What's to know about diabetes insipidus?”, 2018,
https://www.medicalnewstoday.com/articles/183251 Accesat in 18.03.2021.
Khatri, Minesh. “Diabetes Insipidus.” Webmd, 2020,
https://www.webmd.com/diabetes/guide/what-is-diabetes-insipidus, Accesat in 18.03.2021.
Mayo Clinic. “Diabetes insipidus.” Mayo Clinic, 2021,
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes-insipidus/symptoms-causes/syc-20351269 Accesat in 18.03.2021.
National Health Site UK. “Diabetes insipidus.” NHS, 2020
https://www.nhs.uk/conditions/diabetes-insipidus/ Accesat in 18.03.2021.