Dimensiuni normale ficat: ce trebuie sa stii?
Ficatul este unul dintre cele mai mari si mai importante organe interne. Acesta este localizat in partea dreapta a corpului, in spatele coastelor inferioare, indeplinind numeroase functii. Atunci cand marimea sa se modifica, poate fi vorba de o problema. Afla care sunt dimensiunile normale ale ficatului si ce inseamna atunci cand acestea este marit!
Dimensiunile normale ale ficatului
Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman. Acesta creste odata ce corpul se dezvolta, masurand in jur de 5 centimetri la varsta de 5 ani si atingand dimensiunea sa adulta la 15 ani. Marimea ficatului depinde de o serie de factori: varsta, sex, forma corpului, dar si de modul de examinare prin care se stabilesc acesti parametri (palpare, investigatii imagistice etc).
In medie, dimensiunile normale ale ficatului sunt de 7 centimetri la femei si 10.5 centimetri la barbati. O valoare cu 2-3 centimetri mai mare sau mai mica decat acestea este considerata anormala. Ficatul cantareste intre 1200 si 1400 de grade la femeile adulte si intre 1400 si 1500 g la barbatii adulti.
Anatomia ficatului
Cu o usoara forma de con, ficatul este un organ de culoare maro inchis, rosiatic, aflat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, sub diafragma, deasupra stomacului, rinichiului drept si a intestinelor.
Acesta adaposteste aproximativ 13% din cantitatea totala de sange din corp in orice moment. Este compus din doi lobi, compusi la randul lor din 8 segmente formate din aproximativ 1000 de lobuli. Lobulii sunt conectati de mici canale care formeaza un „tub” mai mare, canalul hepatic. Acest canal este responsabil cu transportul bilei produse de celulele hepatice catre canalul biliar, ajungand la vezica biliara si la duoden.
Functiile ficatului
Au fost identificate mai mult de 500 de functii vitale ale ficatului. Printre cele mai cunoscute, putem mentiona:
- productia de bila, care ajuta la excretia toxinelor si la sinteza grasimilor in intestinul subtire, in timpul digestiei;
- productia unor proteine pentru plasma sanguina;
- productia de colesterol si de alte proteine necesare pentru transportul grasimilor prin organism;
- conversia glucozei in exces sub forma de glicogen pentru depozitare;
- procesarea hemoglobinei pentru utilizarea depozitelor de fier din acestea;
- conversia substantelor toxice in uree;
- curatarea sangelui de substante toxice;
- reglarea coagularii sangelui;
- rezistenta la infectii prin productia de factori imuni si prin indepartarea bacteriilor din sange.
Ficatul marit
Atunci cand dimensiunile normale ale ficatului sunt depasite, vorbim despre o marire a organului. Acest lucru nu reprezinta o afectiune in sine, ci este un semn al unor alte probleme. Ficatul marit nu este asociat intotdeauna cu simptome, insa pot aparea dureri, greturi, oboseala si icter (ingalbenirea pielii si a ochilor) daca este vorba despre afectiuni hepatice.
Cauze
Putem vorbi despre dimensiuni anormale ale ficatului din mai multe cauze. Acestea pot include:
- boli hepatice (ciroza, hepatita A, B, C, boala ficatului gras alcoolic sau non-alcoolic, chisturi hepatice, hemangiom, adenom sau alte tumori hepatice necanceroase etc.);
- cancer (tipuri de cancer care incep in alte regiuni ale corpului dar se extind catre ficat, leucemie, cancer hepatic, limfom);
- probleme cardiace sau ale vaselor de sange (insuficienta cardiaca, inflamarea tesutului din jurul inimii - pericardita, blocaje in venele din jurul ficatului).
Factori de risc
Sansele de a suferi de afectiuni hepatice si de a avea ficatul marit cresc in cazul persoanelor care consuma alcool in exces, a persoanelor supraponderale si care urmeaza o dieta nesanatoasa, dar si in cazul consumului de medicamente in exces. Si infectiile pot creste acest risc.
Diagnostic
Dimensiunile normale sau anormale ale ficatului pot fi depistate prin palpare, insa se recomanda si investigatii imagistice pentru o mai mare exactitate. Pentru a se putea stabili un diagnostic, ar putea fi necesare si o serie de analize de sange sau preluarea de tesut hepatic pentru realizarea unei biopsii.
Tratament si prevenire
Odata stabilit un diagnostic, medicul va recomanda un tratament in functie de afectiunea depistata, deci de cauza aparitiei ficatului marit. Pentru a preveni afectiunile hepatice si a scadea riscul de a depasi dimensiunile normale ale ficatului, poti tine cont de cateva sfaturi:
- adopta o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe, legume si cereale integrale;
- consuma alcool cu moderatie;
- respecta intotdeauna dozele de medicamente recomandate de medic sau cele inscrise pe prospect;
- evita pe cat posibil contactul cu substantele toxice;
- mentine o greutate sanatoasa si evita consumul de alimente bogate in zahar si grasimi. Daca ai probleme cu greutatea, ia legatura cu un medic nutritionist pentru a stabili o dieta potritiva si a gasi metodele cele mai bune de a scapa de kilogramele in plus;
- renunta la fumat!
Dimensiunile normale ale ficatului variaza in functie de varsta si sex, insa se situeaza intre 7 si 10.5 centimetri. Mergi periodic la medic pentru a vedea care este starea ta de sanatate si ia masuri atunci cand ai de-a face cu simptome ingrijoratoare.
Atentie! Acest articol are doar rol informativ si nu inlocuieste sfaturile medicale avizate. Mergi la medic pentru un diagnostic corect si urmeaza doar tratamentul recomandat de acesta!
Surse:
1. “What Is the Liver?” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/hepatitis/theliver.htm. Published May 31, 2015. Accessed January 29, 2023.
2. Evaluation of the Size, Shape, and Consistency of the Liver. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK421/. Accessed January 29, 2023.
3. “Liver: Anatomy and Functions.” Liver: Anatomy and Functions | Johns Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/liver-anatomy-and-functions. Published November 19, 2019. Accessed January 29, 2023.
4. “Enlarged Liver.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-liver/symptoms-causes/syc-20372167. Published March 5, 2022. Accessed January 29, 2023.
5. “Enlarged Liver.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-liver/diagnosis-treatment/drc-20372171. Published March 5, 2022. Accessed January 29, 2023.