Dischinezia biliara: cauze, manifestari si optiuni de tratament

6. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Dischinezia biliara: cauze, manifestari si optiuni de tratament

Dischinezia biliara este o boala care afecteaza vezica biliara. Rolul vezicii biliare este acela de a muta bila in intestinul subtire pentru a ajuta procesul de digestie. Cand mecanismul de eliminare a bilei este afectat, apare dischinezia biliara. Nefiind eliminata la timp, bila poate determina unele simptome neplacute, dar si producerea calculilor biliari. In cazuri mai grave se poate ajunge la interventie laparoscopica pentru eliminarea in intregime a colecistului. 

Dischinezia biliara este o afectiune ce se manifesta la nivelul vezicii biliare. Aceasta din urma inmagazineaza o enzima digestiva care poarta numele de bila. La ce serveste acest compus? La descompunerea grasimilor ingerate prin alimente, pentru a favoriza absorbtia adecvata in intestinul subtire. 

Cand are loc o miscare anormala a vezicii biliare, in dischinezie biliara, muschii care ar trebui sa stranga bila din vezica biliara nu realizeaza contractie corespunzatoare. 

Dischinezia biliara la copii are simptome asemanatoare cu cele ale adultilor, spasmele si durerea fiind principalele neplaceri sesizate. Vorbim astfel de o afectiune care se manifesta la copii mai mari, dar si la adulti si de cele mai multe ori pentru tratarea ei trebuie indepartata chirurgical vezica biliara. 

Ce este dischinezia biliara?

Dischinezia biliara este o tulburare manifestata la nivelul sistemului digestiv, caracterizata de o miscare anormala a bilei. Ce inseamna acest lucru? Bila nu se poate misca in directia corecta de la ficat la vezica biliara si apoi in intestinul subtire. Practic, dischinezia biliara nu vizeaza doar tulburarea functionala a vezicii biliare, ci si a sfincterului Oddi, tocmai prin evacuarea considerata anormala a bilei in intestinul subtire. 

Desi nu se cunosc foarte multe despre aceasta boala, afectiunea este diagnosticata destul de frecvent si pe fondul unei alimentatii gresite. Tocmai de aceea apar durerile puternice in regiunea abdominala superioara dupa mese, dar si greata, varsaturile, gazele, indigestia, care pot duce in timp, la o scadere semnificativa a apetitului. 

Vezica biliara sau colecistul are rol de a depozita in perioadele dintre mese, bila produsa de ficat. In momentul in care se realizeaza digestia si alimentele ajung din stomac in duoden, vezica biliara trebuie sa se contracte si sa verse continutul in intestinul subtire. Mecanismul este unul complex, atat reflexiv, cat si hormonal. 

Tipuri de dischinezie biliara

Dischinezia biliara hipertona 

Se mai numeste si “fierea nervoasa”, ce se caracterizeaza prin contractia frecventa si puternica a vezicii biliare, dar fara ca sfincterul sa se relaxeze complet. Bila nu are cum sa se evacueze corect si apar durerile violente, intense, care pot determina in multe cazuri diaree puternica, scaunele fiind moi și de culoare galbena-verzuie. 

Dischinezie biliara hipotona

In aceasta situatie vorbim de “fierea lenesa” care are ca manifestari evacuare frecventa, dar incompleta si intarziata. Acest lucru poate duce la infectii biliare si la formarea calculilor biliari. Senzatia de greutate in hipocondrul drept, poate fi in asociere cu balonarea, aparitia gustului amar si migrenele. 

Cauzele dischineziei biliare

Cauzele principale ale aparitiei dischineziei biliare nu sunt pe deplin cunoscute. Exista, in literatura de specialitate, informatii potrivit carora stilul de viata si stresul, alaturi de modificari metabolice sunt cauze ale aparitiei dischineziei biliare. 

Dieta alimentara

Dereglarile care duc la dischinezie biliara sunt cauzate de alimentele de tip fast-food, iar persoanele care opteaza pentru un astfel de stil de viata cu ingerarea de grasimi, zaharuri si alimente procesate puternic se pot trezi in timp ca dezvolta aceasta problema de sanatate. 

Obezitatea

Persoanele supraponderale, care se confrunta cu cresteri mari de greutate se pot trezi cu dischinezie biliara. Si in cazul lor, alimentatia isi pune amprenta asupra problemelor de la nivelul vezicii biliare. 

Stresul

Efectele pe care stresul le are asupra organismului uman sunt inca necunoscute pe deplin. Stresul afecteaza puternic sistemul digestiv si influenteaza contractia vezicii biliare, cauzand aparitia acestei dischineziei biliare. 

Tulburari neurodegenerative si hormonale

Problemele hormonale sau cele pe fondul unor tulburari neurodegenerative pot sa influenteze modul in care bila se varsa in intestinul subtire, dar si tipul de dischinezie biliara. 

Bolile endocrine pot avea si ele actiuni puternice ce se vor resimti la nivelul colecistului, astfel incat sa determine productia si varsarea anormala de bila in intestinul subtire. 

Varsta si sexul

Desi sunt destul de multi copii care se pot confrunta cu probleme de bila si care sunt diagnosticati cu dischinezie biliara, pe fondul alimentatiei predominante de tip junk-food, riscul ca femeile cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani sa fie diagnosticate cu aceasta afectiune sunt foarte mari. 

Tulburari psihice

Manifestarile specifice depresiei si anxietatii, dar si atacurile de panica influenteaza modul in care au loc procesele fiziologice si metabolice in organismul uman si implicit pot avea un rol si in aparitia si problemele caracteristice dischineziei biliare. 

Dischinezia biliara: simptome

Durerea abdominala este principalul simptom al acestei boli. Si cum intensitatea acesteia este mare, senzatiile dureroase se pot resimti in zona laterala a trunchiului, atat in fata, cat si in spate. 

Vezica biliara da simptome destul de generale la inceput, unele dintre acestea putand sa duca cu gandul la alte probleme de sanatate. Medicii vorbesc de o criza biliara dupa consumul unor alimente puternic condimentate sau a unora foarte grase. 

Balonarea

Senzatia de plin si expansiune a viscerelor abdominale poate fi insotita de greata, varsaturi si flatulenta. Cu toate acestea, simptomele se pot prezenta si individual. 

Lipsa poftei de mancare

Unele persoane resimt senzatia de greata puternic si in aceasta situatie vorbim de inapetenta. Simplul gand la mancare poate intensifica senzatiile neplacute si se instaleaza lipsa interesului pentru mancare, gustul amar ce apare poate fi asociat cu scaderea nejustificata in greutate, dar acest lucru nu se intampla mereu. 

Febra sau frisoane

Uneori apare febra. Alteori sunt predominante frisoanele. Pot fi insa si situatii cu ambele tipuri de manifestari. Frigul acut resimtit pentru o perioada indelungata de timp poate fi apoi urmat de febra puternica, cu cefalee, ameteli si transpiratie puternica. 

Ingalbenirea pielii si a mucoaselor

Desi urina celor cu aceasta afectiune este destul de inchisa la culoare, iar scaunele sunt de regula deschise la culoare, pielea si mucoasele, dar si albul ochilor pot capata nuante de galben, daca afectiunea nu este tratata la timp. 

Respiratie cu probleme

Dificultatile respiratorii se instaleaza daca afectiunea este ignorata si dieta nu se schimba. In plus, crizele de fiere sunt tot mai intense si pot avea o durata cuprinsa intre cateva minute si cateva ore. 

Cum se diagnosticheaza dischinezia biliara?

Medicul va realiza un examen clinic, va consulta istoricul medical al pacientului, dar poate recomanda efectuarea unor teste de sange sau a unor analize imagistice pentru un diagnostic corect. 

Ecografia abdominala este o varianta buna de diagnosticare a dischineziei biliare, insa exista si alte metode pentru cazurile complexe. 

Colescintigrafia sau radiografia de tip HIDA cu substanta de contrast, reprezinta o modalitate buna pentru ca medicul sa obtina imagini exacte ale organelor vizate. Utilizarea acestei tehnici poate insemna si identificarea anomaliilor mult mai repede decat cu alte mijloace, insa procedura se face doar la recomandarea medicului specialist. 

Pentru eliminarea altor probleme de sanatate se pot realiza teste de sange pentru a evidentia nivelul enzimelor hepatice si a bilirubinei din organism. 

Daca durerile sunt mari si exista suspiciuni de calculi biliari, indicatia medicului va fi pentru realizarea unei ecografii si a unui CT. 

O investigatie care scoate in evidenta eventualele probleme de la nivelul ductului pancreatic si al vezicii biliare este Colangiopancreatografia Retrograda Endoscopica sau ERCP. 

Cum se diagnosticheaza dischinezia biliara?

Dischinezia biliara: optiuni de tratament

Tratamentul pentru dischinezie biliara este variat, medicul fiind cel care va poate sugera cea mai buna varianta de urmat, in functie de manifestari si de gravitatea afectiunii. 

Regim alimentar

Cu un regim alimentar, cu mese regulate, in portii mici si cu o schimbare de stil de viata se poate trata fara medicamente dischinezia biliara. Insa acest lucru nu este valabil in toate cazurile. Daca afectiunea este la inceput si interventia este rapida, simptomele pot sa dispara de la sine, fara alte interventii. 

Dischinezia biliara tratata cu regim inseamna evitarea alimentelor care declanseaza o criza dureroasa. De fapt vorbim de anumite alimente interzise in dischinezie biliara. Care sunt acestea? Raspunsul pe scurt: grasimile, prajelile, afumatura, condimentele, dulciurile concentrate. 

Sunt persoane care aleg ceaiuri pentru dischinezia biliara si observa ca simptomele se amelioreaza in timp, dar nu exista studii care sa confirme acest lucru. Pe de alta parte, lamaia pentru dischinezie biliara este un alt remediu la care apeleaza cei care vor sa scape de gustul amar. Nu este nimic care sa sustina ca acest lucru este adevarat. In dischinezia biliara ca tratament naturist pot fi utilizate mai multe plante si ceaiuri, dar rezultatele nu sunt aceleasi la fiecare persoana in parte.  

Mentinerea unei greutati normale

Persoanele care au greutate mare trebuie sa revina in limitele normale de greutate pentru a scapa de simptomele neplacute. Dischinezia biliara poate fi tratata cu o dieta adecvata, astfel incat si greutatea sa devina optima. Dieta in dischinezia biliara este extrem de importanta. 

Uneori oamenii apeleaza la suplimente alimentare pentru sistemul digestiv tocmai pentru a se asigura ca au mai multe sanse de reusita in mentinerea unei greutati optime. Consultati medicul inainte de a lua orice medicamente fara reteta, iar daca nu faceti acest lucru, cititi cu mare atentie prospectul. Daca apar reactii adverse mergeti la medic de urgenta. 

Tratament medicamentos

Dischinezia biliara are tratament medicamentos care este recomandat de medic. Daca durerile persista sau febra si frisoanele se mentin, consultati medicul. Acesta va poate prescrie un tratament bazat pe analgezice si antiinflamatoare nonsteroidiene. Medicamentele vor fi administrate in anumite conditii, pentru o perioada bine reglementata, in doze optime. In cazul in care tratamentul nu este urmat corespunzător, pot sa apara problemele cu rinichii si ficatul, iar in situatii mai grave se ajunge la hemoragie digestiva. 

Medicamentele pentru dischinezie biliara folosite pot fi si antispastice si prokinetice. 

Tratament chirurgical

Tratament chirurgical

Colecistectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a vezicii biliale si este una dintre metodele clasice in dischinezia biliara de tratament. Studiile recente au relevat faptul ca metoda este indicata daca problema si durerile se manifesta pentru mai mult de 3 luni. 

O parte a celor care au trecut prin operatia de colecistectomie raporteaza ca manifestarile neplacute continua sa fie prezente. 

Exista si o alta varianta de interventie chirurgicala care vizeaza insa sfincterul Oddi, daca dischinezia biliara se suprapune cu tulburarile de motilitate ale acestuia. Pentru aceste persoane se poate ajunge la sfinterectorie endoscopică, cu rezultate bune in cea mai mare parte din cazuri. 

Medicul specialist va poate recomanda varianta de operatie potrivita, daca este nevoie, explicand riscurile fiecareia in parte. 

Dischinezia biliara: preventie

Asa cum aminteam anterior, alimentatia sanatoasa cu mentinerea unei greutati normale este esentiala in dischinezia biliara. Ce inseamna dieta sanatoasa? Cat mai multe fructe si legume proaspete, carne slaba si lapte cu putine grasimi, peste, seminte de in, nuci, dar si ulei de masline. 

Dischinezie biliara este afectiunea caracterizata de faptul ca muschii vezicii biliare nu se pot contracta normal atunci cand trebuie sa elibereze bila, enzima digestiva ce ajuta la descompunerea grasimilor in intestinul subtire. Diagnosticarea rapida a problemei poate aduce si solutionarea potrivita. Durerile, greata, varsaturile, febra, pot sa dispara fie cu implementarea unei diete adecvate, fie cu ajutor medical. Specialistul va recomanda metoda adecvata de tratament, tinand cont de manifestari. Doar in situatii extreme se ajunge la interventie chirurgicala. 

In dischinezie biliara manifestarile sunt diferite si tratamentul acordat este variat. Specialistul va poate ajuta, identificand varianta optima de ajutor. 

Surse de informare:

  1. Gallbladder Diseases - https://my.clevelandclinic.org/departments/digestive/medical-professionals/hepatology/gallbladder-biliary-tract-disease
  2. Biliary Dyskinesia - https://www.mercy.com/health-care-services/gastroenterology/conditions/biliary-dyskinesia
  3. MANAGEMENT OF BILIARY DYSKINESIA - https://www.surgery.wisc.edu/2017/10/23/management-of-biliary-dyskinesia/#:~:text=Biliary%20dyskinesia%20is%20a%20symptomatic,motility%20of%20the%20gallbladder%20itself.
  4. An Overview of Biliary Dyskinesia - https://www.verywellhealth.com/biliary-dyskinesia-4797127
  5. Biliary Dyskinesia - https://www.westernsurgical.com/diagnoses/biliary-dyskinesia/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice