Dolicocolon: ce este, ce functii are si ce afectiuni ii sunt asociate?

13. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Dolicocolon

 

Colonul, cunoscut si sub denumirea de intestin gros, face parte din tractul digestiv. La nivelul sau exista populatii generoase de bacterii care descompun resturile alimentare nedigerate. Tot in colon se relizeaza absorbtia apei, inainte ca deseurile rezultate sa ajunga in rect, de unde sunt eliminate sub foma scaunului. In medie, colonul are o lungime de 120 - 150 cm. 

In acest articol poti afla ce este dolicocolonul si ce probleme poate sa determine.

Ce este dolicocolonul?

Dolicocolonul este considerat de literatura stiintifica o varianta anatomica a colonului redundant, un colon mai lung decat normal. In cazul dolicocolonului, anomalia anatomica poate fi localizata la nivelul colonului ascendent, transvers sau ascendent sau in zona flexurilor. 

Din cauza lungimii exagerate a colonului, acesta formeaza bucle si rasuciri suplimentare, care pot determina diverse simptome si complicatii [1]. 

Care sunt cauzele dolicocolonului?

Cauzele concrete ale dolicocolonului nu sunt cunoscute; ele au legatura, cel mai probabil, cu anumite etape din dezvoltarea intrauterina. 

S-a observat, totusi, existenta unui factor genetic implicat in aparitia dolicocolonului, frecventa cazurilor fiind crescuta in interiorul familiei. Din acest motiv, se considera ca istoricul familial reprezinta un factor suplimentar de risc [2]. 

Care sunt simptomele dolicocolonului?

Multi pacienti au dolicocolon si nici macar nu stiu asta deoarece nu au experimentat niciodata simptome legate de acesta. Atunci cand apar, totusi, simptome, acestea pot fi reprezentate de:

  • balonare frecventa;
  • constipatie;
  • impactare fecala [3].

Constipatia expune pacientul unui risc crescut de aparitie al hemoroizilor, fisurilor anale sau prolapsului rectal [2]. 

Una dintre cele mai mari probleme pe care le implica dolicocolonul are legatura cu riscul de volvulus colonic - o patologie in care colonul se rasuceste in jurul axului propriu. Volvulusul colonic incetineste sau blocheaza complet tranzitul, determinand obstructia de colon, care este considerata o urgenta chirurgicala [4]. 

O varianta particulara a volvulusului colonic este volvulusul de colon sigmoid, cand modificarea anatomica este localizata la nivelul colonului sigmoid, segmentul terminal al intestinului gros, inainte de rect.

Simptomele care sugereaza existenta unui volvulus la nivelul colonului sunt:

  • absenta scaunelor pe o perioada relativ indelungata de timp;
  • un abdomen destins, plin cu gaze;
  • durere in zona abdomenului inferior;
  • greata si varsaturi [1]. 

Cand este necesara contactarea medicului?

Majoritatea pacientilor nici nu stiu ca sufera de dolicocolon; el nu este considerat o urgenta medicala si, adesea, nu impune nici un fel de masuri. Totusi, dolicocolonul este un factor de risc important pentru diverse patologii grave, care pot pune viata in pericol. 

De aceea, este important sa contactezi de urgenta medicul daca:

  • suferi de dureri abdominale intense;
  • nu ai avut scaun de mai mult de 3 zile;
  • apar varsaturi cu o substanta maronie, asemanatoare fecalelor [4].

 

Simptomele dolicocolonului

 

Diagnosticarea dolicocolonului

Diagnosticul de dolicocolonului poate fi suspectat in cazul pacientilor care sufera de constipatie cronica, dar confirmarea se obtine doar consecutiv investigatiilor imagistice:

  • clisma cu bariu permite vizualizarea intregului colon si identificarea segmentului anormal de lung;
  • colonoscopia virtuala pemite vizualizarea colonului in imagini obtinute cu ajutorul computer tomografului [2]. 

Optiuni de tratament pentru dolicocolon

Dolicocolonul nu impune intotdeauna interventie medicala, majoritatea pacientilor fiind asimptomatici. Totusi, in unele situatii, complicatiile asociate dolicocolonului pot impune interventie medicala si corectare chirurgicala [3]. 

Prevenirea complicatiilor dolicocolonului

Persoanele care sufera de dolicocolon au un intestin gros mai lung decat in mod normal, prin urmare alimentele digerate au de parcurs o distanta mai mare pana la evacuare. Din acest motiv, aceasta categorie de persoane se confrunta, adeseori, cu problema constipatiei.

O dieta cu un aport ridicat de fibre poate scadea riscul de aparitie a constipatiei. E important ca, in alimentatia pacientului, sa intre:

  • boabe: fasole, naut, linte;
  • fructe;
  • legume; 
  • cereale integrale [1]. 

Ca o regula generala, cu cat un aliment este mai putin procesat, cu atat cantitatea sa de fibre este mai mare. Cantitatea de fibre recomandata ca aport zilnic este de 30 - 38 de grame la barbati si 21 - 25 de grame la femei [4]. 

Totusi, la unii pacienti, cresterea aportului de fibre poate determina probleme suplimentare. Fibrele cresc volumul scaunului, care poate deveni mai dificil de impins prin pliurile si curburile unui colon lung, astfel ca unii pacienti raporteaza o agravare a constipatiei. Este important, din aceasta perspectiva, ca fiecare individ sa testeze si sa identifice cea mai buna formula alimentara pentru reglarea tranzitului [2].

Pentru prevenirea constipatiei, un consum adecvat de apa este esential. In cazul pacientilor care sufera de dolicocolon, hidratarea adecvata este cu atat mai importanta, cu cat lungimea mare a colonului sporeste absorbtia intestinala a apei. 

Exista suplimente alimentare impotriva constipatiei care pot contribui la reglarea tranzitului, dar este important sa discuti cu medicul inainte de a decide un tratament. 

Dolicocolonul este o anomalie a dezvoltarii colonului, in cazul careia lungimea acestuia este mai mare decat cea normala. Desi dolicocolonul poate ramane nediagnosticat si asimptomatic pe toata durata vietii pacientului, exista situatii in care el poate determina constipatie cronica si complicatiile asociate acesteia. Mai rar, dolicocolonul se poate solda cu modificari topografice de tipul volvulusului, care constituie o urgenta chirurgicala. 

Adreseaza-te unui cadru medical specilizat daca banuiesti ca te confrunti cu aceasta anomalie si urmeaza indicatiile acestuia. Medicul este singurul in masura sa puna un diagnostic si sa creeze un plan de tratament. Acest articol este informativ si nu substituie controlul medical.

Bibliografie:

  1. Raahave, Dennis. “Dolichocolon Revisited: An Inborn Anatomic Variant with Redundancies Causing Constipation and Volvulus.” World Journal of Gastrointestinal Surgery, vol. 10, no. 2, 27 Feb. 2018, pp. 6–12, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5827035/., 10.4240/wjgs.v10.i2.6, accesat la 27.01.2023;
  2. “Redundant Colon.” Healthline, 19 Feb. 2020, www.healthline.com/health/redundant-colon#at-home-care, accesat la 27.01.2023;
  3. Southwell, Bridget R. “Colon Lengthening Slows Transit: Is This the Mechanism Underlying Redundant Colon or Slow Transit Constipation?” The Journal of Physiology, vol. 588, no. Pt 18, 15 Sept. 2010, p. 3343, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2988498/, 10.1113/jphysiol.2010.196121, accesat la 27.01.2023;
  4. Vadera, Sonam. “Dolichocolon | Radiology Reference Article | Radiopaedia.org.” Radiopaedia, radiopaedia.org/articles/dolichocolon, accesat la 27.01.2023.

 

  • Produsul este un supliment alimentar ce sustine sanatatea sistemului osos, muscular si nervos, contribuie la mentinerea sanatatii dintilor, la coagularea normala a sangelui, ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii.
  • Calciul este mineralul cel mai bogat reprezentat in organismul uman. Are rol important in mineralizarea oaselor si a dintilor, functionarea sistemului nervos, contractia musculara, mentinerea ritmului normal al inimii.
  • Calciul lactic face parte din sarurile de calciu cel mai usor asimilabile.
  • Magnesium B6 Premium este un supliment alimentar ce contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si muscular, la mentinerea sanatatii psihice si la reducerea oboselii si extenuarii (vitamina B6).

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice