Faina de orez: beneficii, proprietati, contraindicatii
Faina de orez se obtine prin macinarea boabelor de orez in pulbere. Produsul este considerat deosebit de important in bucataria asiatica, dar in ultimii ani pentru beneficiile oferite sanatatii, faina de orez a inceput sa fie apreciata si in zona europeana, fiind folosita in amestec cu faina de grau la obtinerea painii. Cu un continut bogat de vitamine si minerale, dar fara gluten, faina de orez este saraca in calorii si grasimi fiind considerata mai sanatoasa comparativ cu alte variante de faina.
Exista mai multe sortimente de faina de orez. Cele mai cunoscute si utilizate tipuri de faina de orez sunt cele obtinute din orezul alb si din cel brun. Faina de orez se foloseste in panificatie, la prepararea deserturilor, dar si ca agent de ingrosare in supe si sosuri sau pentru a obtine unele preparate traditionale asiatice.
Compozitie si continut nutritiv pentru faina de orez
Orezul alb este procesat fiind imbogatit pe parcurs cu substante nutritive, ceea ce face ca si faina de orez alb sa fie un produs alimentar cu un continut scazut de fibre, ideala pentru cei care se confrunta cu probleme digestive. Orezul brun este considerat mult mai hranitor comparativ cu cel alb, fiind o alegere potrivita pentru cei cu diabet, boli de inima, dar si pentru cei care se lupta cu kilogramele in plus acumulate.
Diferente semnificative intre cele doua tipuri de orez determina si calitati variate ale fainei de orez. Procesarea orezului alb inseamna extragerea invelisului dur protector, a taratelor si a germenilor care sunt de fapt miezul bogat in nutrienti. Orezului brun, insa, ii este indepartata doar coaja. Faina de orez alb are astfel mai putine vitamine si minerale fata de faina de orez brun. (1)
In timp ce faina de orez alb este fina, dar fara un gust deosebit, cea provenita din orezul brun are o delicioasa aroma de nuca. S-a calculat ca o cana de faina de orez alb de 158 de grame contine:
- 578 de calorii;
- 127 g carbohidrati;
- 9,4 g proteine;
- 2,2 g grasimi;
- 3,8 g fibre;
- mangan;
- vitamina B6;
- seleniu;
- niacina sau vitamina B3;
- tiamina sau vitamina B1;
- fosfor;
- magneziu;
- acid pantotenic;
- cupru;
- zinc.
O cana de faina de orez brun din categoria dieta si nutritie existenta in farmacia online, de 158 de grame are aproximativ:
- 574 de calorii;
- 121 g carbohidrati;
- 11,4 g proteine;
- 4,4, g grasimi;
- 7,3 g fibre;
- mangan;
- vitamina B6;
- fosfor;
- niacina sau vitamina B3;
- tiamina sau vitamina B1;
- magneziu;
- zinc;
- acid pantotenic;
- cupru;
- fier;
- potasiu;
- vitamina E;
- vitamina B2 sau riboflavina;
- vitamina B12. (2)
Faina de orez: beneficii si proprietati
Promoveaza o digestie sanatoasa
Prevenirea constipatiei si mentinerea unui tranzit instestinal optim se face prin cantitatea de fibre solubile disponibila in alimentele ingerate cu rol de a oferi organismului un plus de ajutor pentru eliminarea deseurilor. Faina de orez, in special cea provenita din orez brun, cu continut mare de fibre poate imbunatati tranzitul alimentelor prin tractul digestiv. Acest lucru inseamna si risc scazut de crestere in greutate, alaturi de nivel sporit de energie.
Fibrele alimentare sunt de ajutor pentru sanatatea metabolica generala, pot contribui la scaderea colesterolului, la mentinerea unui nivel optim de zahar in sange, ceea ce determina risc scazut de boli diverticulare, boli de colon, diabet de tip 2 sau a hipertensiunii arteriale. (3)
Ofera protectie functiei hepatice
Faina de orez are colina, un compus responsabil pentru transportul colesterolului si al trigliceridelor de la nivelul ficatului pana la locul de destinatie, ceea ce inseamna ca aceasta poate mentine ficatul sanatos. Un studiu realizat recent a aratat ca o dieta deficitara in colina, dar bogata in grasimi determina fibroza rapida progresiva la animalele de laborator.
Cum faina de orez este o sursa excelenta de colina are toate sansele sa ofere suportul necesar functiei hepatice pentru ca sanatatea ficatului sa se mentina cat mai mult timp. (2), (4)
Fara gluten
Faina de orez este o alternativa sanatoasa la celelalte tipuri de faina pentru persoanele cu intoleranta la gluten sau cele care sunt diagnosticate cu boala celiaca. Chiar si persoanele care se confruntă cu sindrom de colon iritabil ar putea avea beneficii pe fondul consumului de faina de orez, problemele lor gastro-intestinale fiind astfel evitate. De asemenea, cei cu alergie la grau pot adauga in dieta lor faina de orez, un produs alimentar fara gluten, sigur si sanatos. (5)
Contribuie la ingrijirea eficienta a pielii
Pielea are nevoie de ingrijire speciala, iar din rutina zilnica nu trebuie sa lipseasca produsele special create pentru eliminarea celulelor moarte. Poate nu stii, dar faina de orez este un agent excelent de exfoliere, care iti asigura curatarea corecta, dar si stralucirea pielii, fiind un compus prezent in unele exfoliante de pe piata. (6)
Contraindicatii si precautii pentru consumul de faina de orez
Faina de orez este un produs sigur pentru consum. Au fost raportate putine cazuri in care oamenii s-au confruntat cu alergii la orez care au determinat mancarimi de nas, rinoree, dureri de stomac. Principalul factor de risc legat de faina de orez vizeaza concentratia de arsenic. Acest element este prezent in majoritatea alimentelor si bauturilor, asadar se poate regasi si in faina de orez. Ca orice produs alimentar, faina de orez in cantitati moderate este benefica, iar ca parte a unei diete diversificate poate oferi numeroase beneficii pentru sanatate.
Pentru ca orezul poate acumula mai mult arsenic comparativ cu alte plante tinand cont de modul sau de dezvoltare, consumul fainii de orez trebuie sa fie monitorizat corespunzator pentru ca arsenicul este asociat cu cancer si diverse boli de inima, fiind toxic pentru nervi, ceea ce inseamna ca poate afecta functia creierului. (1), (7)
Acest articol despre faina de orez este strict informativ. Pentru a beneficia de toate avantajele oferite de acest produs alimentar deosebit, consulta medicul si urmeaza sfaturile acestuia cu privire la cantitatile pe care ar trebui sa le introduci zilnic in dieta! Daca observi efecte adverse, mergi rapid la urgenta, pentru ajutor de specialitate!
Surse de informare:
1. Is White Rice Healthy or Bad for You? - https://www.healthline.com/nutrition/is-white-rice-bad-for-you
2. Is Rice Flour Good for You? Pros & Cons of Rice Flour Nutrition - https://draxe.com/nutrition/rice-flour/
3. Nutrition and healthy eating - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
4. 7 Potential Health Benefits of Rice Flour to Know About - https://healthwire.pk/healthcare/health-benefits-of-rice-flour/
5. Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/
6. Is Rice Flour Really Good for Your Skin? - https://www.healthline.com/health/beauty-skincare/rice-flour-for-skin
7. Brown Rice Flour Nutrition Facts And Health Benefits - https://www.verywellfit.com/brown-rice-flour-nutrition-facts-and-health-benefits-5200718#citation-8