Intoleranta la gluten: Manifestari si sugestii pentru a o gestiona
Dieta fara gluten este considerata de multe persoane o solutie pentru pastrarea sanatatii si pentru a pierde in greutate, dar este si o solutie pentru a controla reactia alergica a corpului la gluten. Dieteticienii nu cunosc cauza exacta a intolerantei la gluten, din ceea ce se stie pana acum se crede ca poate fi vorba si despre un aspect ereditar. Persoanele care au intoleranta la gluten trebuie sa-si revizuiasca dieta si sa elimine glutenul din meniul zilnic.
In acest articol explicam ce se cunoaste despre intoleranta la gluten: ce este, care sunt simptomele, cum se stabileste diagnosticul, ce alimente pot intra in dieta zilnica si ce alimente trebuie evitate sau consumate cu prudenta.
Ce este glutenul
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, ovaz si secara. Dieta fara gluten inseamna eliminarea alimentelor nesanatoase si procesate din dieta. Este vorba despre paine, paste, pizza, biscuiti, deserturi (de felul prajiturilor, placintelor, brioselor) (1).
Ce inseamna intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten este o afectiune digestiva in care mucoasa interioara a intestinului subtire este afectata de reactia alergica a organismului la alimentele consumate care contin gluten (1). Intoleranta la gluten poate provoca un disconfort considerabil, tocmai de aceea pacientii sunt sfatuiti sa recurga la schimbari ale stilului de viata, pentru a gestiona mai usor simptomele afectiunii.
Intoleranta la gluten este diferita de boala celiaca si este mai putin severa decat aceasta. Boala celiaca este o boala autoimuna genetica severa. In cazul acesteia, intervin doi factori care declanseaza afectiunea, pe de o parte intoleranta la gluten, de cealalta parte factorul genetic. Boala celiaca se poate diagnostica fie la copii, fie la persoanele adulte si afecteaza sistemul digestiv. Simptomele pot sa nu se manifeste, in cazul bolii celiace, astfel incat pacientul poate trai multi ani fara sa stie ca este bolnav. Boala celiaca se poate manifesta in cazul unor evenimente stresante sau majore (sarcina, interventie chirurgicala) (6).
Spre deosebire de boala celiaca, nu este clar de ce simptomele intolerantei la gluten se intampla, dar nu pare sa implice sistemul imunitar, sau sa deterioreze tractul gastro-intestinal.
Intoleranta la gluten poate fi confundata cu alergia la grau. Alergia la grau poate pune viata in pericol, pentru ca unele simptome ale alergiei pot afecta respiratia, sau pot provoca pierderea constiintei. Nu acelasi lucru se intampla in cazul bolii celiace, sau intolerantei la gluten. Simptomele intolerantei la gluten sunt mai putin severe decat boala celiaca sau alergia la grau (6).
Simptomele intolerantei la gluten
Care sunt semnele ca ai putea avea intoleranta la gluten? Acestea sunt numeroase. Manifestarile intolerantei la gluten variaza de la usoara la grava. Cele mai frecvente simptome sunt (1):
- diaree: cei care raporteaza intoleranta la gluten spun ca diareea si constipatia sunt simptome comune.
- balonare: un alt simptom foarte frecvent in cazurile de intoleranta la gluten este balonarea.
- dureri abdominale: in cazuri de intoleranta la gluten, pot aparea dureri abdominale frecvente si fara vreun motiv evident.
- oboseala: este un alt simptom care apare in cazuri de intoleranta la gluten. Persoanele cu intoleranta la gluten pot avea sentimente persistente de oboseala care afecteaza indeplinirea activitatilor zilnice.
- rata lenta de crestere, in cazul copiilor.
- greata: persoanele cu intoleranta la gluten pot experimenta greata, mai ales dupa consumarea unei mese care contine gluten. Greata poate avea mai multe cauze, dar daca apare dupa consumul de gluten poate fi un semn de intoleranta la gluten.
- dureri de cap: este un simptom care poate aparea la persoanele cu intoleranta la gluten.
Pot aparea si alte simptome (5):
- pierdere in greutate.
- slabiciune.
- dureri articulare.
- dureri musculare.
- confuzie.
- dureri abdominale severe.
- indigestie.
- anemie.
Cauzele intolerantei la gluten
Nu este foarte clar care sunt cauzele intolerantei la gluten, asta in ciuda faptului ca literatura de specialitate indica glutenul ca fiind factorul declansator al bolii.
Cum se stabileste diagnosticul intolerantei la gluten
Pentru a se stabili diagnosticul de intoleranta la gluten trebuie eliminate alte afectiuni cu simptome asemanatoare, cum ar fi boala celiaca sau alergia la grau.
Pentru a se stabili diagnosticul, se preleveaza proba de sange. Aceasta este analizata, pentru a se confirma boala celiaca, sau alergia la grau. Pentru a avea un diagnostic confirmat, este posibil ca medicul sa recomande si alte teste. Ceea ce trebuie retinut este faptul ca nu exista teste foarte clare pentru aceasta afectiune. Singura modalitate prin care se poate determina daca pacientul prezinta intoleranta la gluten este reducerea sau eliminarea glutenului din dieta si monitorizarea modificarilor simptomelor. Acesta este motivul pentru care se recomanda pacientilor sa tina un jurnal alimentar, pentru a inregistra ce alimente consuma si care sunt simptomele care apar. De asemenea, medicul este cel care recomanda un test pentru a determina daca pacientul este alergic la gluten.
Tratamentul pentru intoleranta la gluten
Se poate vindeca intoleranta la gluten? Asa cum nu exista o modalitate clara de diagnosticare in cazul intolerantei la gluten, nu exista nici un anume tratament care sa poata fi recomandat tuturor pacientilor. La fel se intampla si in cazul bolii celiace. Singurul remediu adecvat este dieta fara gluten. Dieteticianul este singurul in masura sa stabileasca o dieta fara gluten si fara a efectua o evaluare nutritionala (1).
Tratamentul necesar pentru gestionarea intolerantei la gluten consta in respectarea unei diete adecvate, lipsita de gluten, dar care sa asigure pacientului aportul de nutrienti alimentari. In cazul in care suferi de intoleranta la gluten, daca consumi un aliment care contine gluten este posibil sa nu absorbi corect nutrientii din alimente. De asemenea, trebuie sa revii periodic la medic pentru a monitoriza manifestarile afectiunii si pentru a tine sub control eventualele complicatii (4).
Complicatiile intolerantei la gluten
Pacientii care sufera de intoleranta la gluten pot suferi de complicatii precum (1):
- malnutritie;
- ulcer;
- cancer gastro-intestinal;
- anemie;
- pierdere in greutate;
- dureri abdominale.
Ce alimente trebuie evitate in cazul intolerantei la gluten
Cel mai important, persoanele care sufera de intoleranta la gluten trebuie sa evite alimentele care contin gluten (graul, secara si pastele, printre altele) (3). Cu alte cuvinte, trebuie sa fie eliminate din alimentatie:
- paine;
- biscuiti;
- prajituri;
- placinta;
- paste;
- pizza;
- cereale;
- alimente din grau, secara, ovaz;
- alimente procesate care contin grau, gluten;
- supe;
- branza procesata;
- mezeluri;
- pateuri de carne;
- carne sau peste preparat prin faina;
- snacksuri;
- chipsuri;
- mustar;
- maioneza;
- bere/whisky (sunt preparate din cereale);
- inghetata;
- iaurt cu fructe;
- suc de rosii;
- unt de arahide;
- multe sortimente de bomboane.
Care sunt alimentele fara gluten (3):
- orez;
- crackers;
- spaghetti;
- faina de porumb;
- faina de soia;
- tortillas de porumb;
- cereale din porumb;
- fructe;
- legume;
- porumb;
- nuci;
- alune;
- cartofi;
- carne proaspata;
- peste;
- carne de pui;
- oua;
- produse lactate.
Cum poate fi gestionata intoleranta la gluten
Exista cateva masuri cu ajutorul carora se poate gestiona intoleranta la gluten (2):
- persoanele care suspecteaza ca au intoleranta la gluten ar trebui sa solicite asistenta medicala inainte de a face modificari in dieta.
- cel mai bun mod de a te bucura de alimentele preferate (paine, paste, biscuiti) este sa treci la alternative fara gluten a acelui aliment: biscuiti fara gluten, paste fara gluten, fursecuri fara gluten, caju fara gluten, paine fara gluten.
- faptul ca ai fost diagnosticat cu intoleranta la gluten nu inseamna ca nu mai ai voie sa consumi cereale. Exista numeroase cereale fara gluten care pot fi introduse in dieta ta. Tot ce trebuie sa faci este sa citesti cu atentie etichetele produselor (quinoa alba fara gluten).
- evita intotdeauna sosurile pe baza de gluten.
- bazeaza-ti dieta pe fructele proaspete, legume si leguminoase, carne, peste, oua, branza. Ideea de baza este aceea de a include in dieta ta zilnica alimente sanatoase.
- evita alcoolul.
- lactatele nu pun probleme (exceptie fac branzeturile tartinabile si unele tipuri de smantana). Iaurturile de fructe trebuie de asemenea evitate.
- mezelurile sunt interzise.
- carnea si pestele proaspat pot fi consumate, dar numai daca nu sunt gatite cu faina sau cu sosuri care contin faina.
- evita produsele care contin grau, secara, orz;
- evita alimentele de patiserie (placinte, prajituri, biscuiti);
- citeste cu atentie tichetele produselor alimentare;
- evita alimentele care contin dextrina, emulgatori, amidon de porumb, stabilizatori, malt, amidon;
- verifica lista de condimente, aditivi alimentari.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentul in cazul intolerantei la gluten poate fi urmat numai la recomandarea unui medic specialist sau nutritionist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- HealthXchange, „8 dietary tips for gluten intolerance”: https://www.healthxchange.sg/food-nutrition/food-tips/eight-dietary-tips-gluten-intolerance
- Everyday dishes, „Tips to dealing with gluten intolerance”: https://everydaydishes.com/blog/tips-to-dealing-with-gluten-intolerance/
- Medical News Today, „What are the first signs of gluten intolerance”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322050
- Cleveland Clinic, „Gluten Intolerance”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21622-gluten-intolerance
- Healthline, „The most common signs of gluten intolerance”: https://www.healthline.com/nutrition/signs-you-are-gluten-intolerant
- Imaware, „Understanding gluten intolerance & sensitivity”: https://www.imaware.health/blog/understanding-gluten-intolerance