Gheara diavolului: beneficii, proprietati, utilizari

7. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Gheara diavolului

 

Gheara diavolului este o planta originara din Africa de Sud care a fost utilizata pentru a trata durerile de spate si artrita. Compusii sai pot reduce durerea si inflamatia. Din radacina sa sunt obtinuti compusi esentiali folositi in suplimente alimentare pe baza de plante. In farmacii, gheara diavolului se gaseste sub forma de extracte, balsamuri, unguente, creme, geluri, suplimente de tip capsula, ca ingredient in unele amestecuri de ceai. 

Gheara diavolului cunoscuta sub denumirea stiintifica de Harpagophytum procumbens este intrebuintata pentru actiunea ei deosebit de puternica asupra durerilor oaselor si articulatiilor. Explicam in cadrul acestui material ce este gheara diavolului, care sunt beneficiile, proprietatile si utilizarile acesteia, dar si ce efecte adverse pot sa apara uneori. 

Ce este gheara diavolului si care sunt proprietatile ei?

Gheara diavolului sau Harpagophytum procumbens este o plantă ce provine din Africa de Sud, numele se trage de la carligele care acopera fructul. Traditional, gheara diavolului a fost folosita la nivel local, pentru a trata durerea, problemele hepatice si renale, febra, unele afectiuni ale pielii, dar si ca tratament complementar pentru malarie. 

In Europa, radacinile uscate de gheara diavolului au fost intrebuintate pentru a creste pofta de mancare, a calma arsurile la stomac, dar si pentru a diminua durerea si inflamatia. Studiile recente au arata ca acest produs poate oferi alinare pentru cei ce se confrunta cu artrita, durerile de cap si cele de spate, dar si pentru reducerea inflamatiei.

Gheara diavolului contine glicozide iridoide, elemente cu efecte puternice antiinflamatorii ce amelioreaza durerea si inflamatia. (1)

Beneficii pentru sanatate oferite de gheara diavolului

Reducerea inflamatiei

Aparitia unor leziuni, rani sau patrunderea unor agenti patogeni in interiorul corpului determina generarea unui raspuns din partea organismului, inflamatia. Gheara diavolului sub forma de supliment tip capsula poate fi un remediu benefic in tratarea inflamatiei, datorita compusilor vegetali numiti glicozide iridoide, in special vorbim de harpagozida, care in studiile de laborator efectuate a redus semnificativ raspunsurile inflamatorii. 

Un alt studiu de laborator a arata ca harpagozida a reusit sa suprime actiunea citokinelor, moleculele responsabile de inflamatie, ceea ce sugereaza ca gheara diavolului ar putea fi o alternativa pentru a trata inflamatiile din organism, desi mai sunt necesare studii aprofundate in acest sens. (2)

Imbunatatirea simptomelor din osteoartrita

Osteoartrita este cea mai cunoscuta forma de artrita, ce se manifesta atunci cand cartilajul sau invelisul de protectie de la capetele oaselor se uzeaza, acestea incep sa se frece unele de altele, apare durerea, umflaturile si rigiditatea. Studiile efectuate pana in prezent au relevat faptul ca gheara diavolului are capacitatea de a reduce durerea asociata cu osteoartrita, unguentele, gelurile si balsamurile cu acest ingredient de baza au oferit alinare multor adulti cu aceasta problema de sanatate. (3)

In combinatie cu turmeric si bromelaina, gheara diavolului a redus durerea in medie cu 46% in cazul persoanelor cu osteoartrita cronica participante la studiul realizat. (2)

 Ameliorarea durerilor de spate

Pe langa efectele sale benefice antiinflamatorii, gheara diavolului are potential in ameliorarea, in special, a durerilor de spate, datorita compusului harpagozida. Intr-unul dintre studiile efectuate, acesta s-a dovedit la fel de eficient ca un medicament nesteroidian antiinflamator administrat celor cu dureri de spate, totusi, mai sunt necesare studii pentru stabilirea dozelor si a perioadei de tratament. (4)

Sanatatea digestiva si reducerea greutatii

 

Planta Gheara diavolului

 

Gheara diavolului ar putea avea efecte benefice in indigestie, dar si in suprimarea apetitului prin interactiunea cu hormonul foamei, grelina. Cu alte cuvinte, studiile pe soareci au condus la formularea ipotezei potrivit careia pulberea din radacina plantei gheara diavolului i-a determinat pe soareci sa manance mai putina hrana dupa administrarea acesteia. Pentru moment, atat tratarea indigestiei, cat si reducerea apetitului cu ajutorul ghearei diavolului nu au rezultate pe oameni. (2)

Utilizari gheara diavolului

Pe langa utilizarile pentru tratarea si ameliorarea simptomelor din osteoartrita, dureri de spate si de ceafa, gheara diavolului mai poate fi intrebuintata, potrivit fitofarmacistilor, pentru crampele stomacale, pierderea poftei de mancare, dureri de cap, alergii si febra, chiar daca nu exista dovezi stiintifice in acest sens. 

Preparatele topice ce au la baza gheara diavolului pot fi aplicate si pe piele pentru a trata rani, ulcere, furuncule si alte leziuni. (1)

Gheara diavolului se regaseste in farmacii si online sub forma de extract concentrat capsule, tablete, pulbere, unguente, creme, geluri, balsamuri la categoria remedii naturiste si chiar si ca ingredient in unele ceaiuri din plante. (2)

Dozele recomandate de producator nu trebuie depasite, iar la primele reactii adverse medicul trebuie consultat de urgenta. 

Gheara diavolului: efecte adverse, interactiuni, contraindicatii

Au fost raportate unele efecte adverse usoare precum diareea si indigestia dupa administrarea unor suplimente cu gheara diavolului. Alte reactii rar intalnite au fost cele alergice, eruptii cutanate, dureri de cap si tuse. 

Daca te confrunti cu tulburari cardiace, diabet zaharat, calculi biliari, ulcer de stomac este mai bine sa nu urmezi o cura cu gheara diavolului deoarece aceasta planta iti poate agrava starea si afectiunile. 

Unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, diluante pentru sange sau antiacide pot interactiona negativ cu gheara diavolului, de aceea trebuie sa vorbesti cu medicul curant inainte de a opta pentru acest produs.

Femeile insarcinate, cele care alapteaza, dar si copiii au contraindicatii legate de administrarea produselor cu gheara diavolului deoarece nu se cunosc efectele pe termen lung asupra acestor categorii de utilizatori. (2), (5)

Acest material prezinta informatii generale despre gheara diavolului. Daca intentionezi sa iei suplimente pe baza de gheara diavolului, intreaba medicul inainte si respecta indicatiile acestuia! Daca nu te consulti cu doctorul, citeste cu atentie prospectul, urmeaza indicatiile producatorului, iar la primele efecte adverse opreste administrarea si mergi de urgenta la medic!

Surse de informare: 

1. Devil's claw - https://www.mountsinai.org/health-library/herb/devils-claw#:~:text=Native%20to%20southern%20Africa%2C%20devil's,boils%2C%20and%20other%20skin%20problems.

2. Devil's Claw: Benefits, Side Effects and Dosage - https://www.healthline.com/nutrition/devils-claw

3. Effectiveness of devil's claw for osteoarthritis - https://academic.oup.com/rheumatology/article/41/11/1332/1788043

4. Effectiveness of Harpagophytum procumbens in treatment of acute low back pain - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23194854/

5. Devil's Claw - https://medlineplus.gov/druginfo/natural/984.html

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice