Glutationul: surse si rolul acestuia in organism
Glutationul este un antioxidant produs in celule. Este compus in mare parte din trei aminoacizi: glutamina, glicina si cisteina. Nivelurile de glutation in organism pot fi reduse cu o serie de factori, inclusiv alimentatia necorespunzatoare, toxinele de mediu si stres. Nivelurile sale scad, de asemenea, odata cu varsta.
Pe langa faptul ca este produs in mod natural de organism, glutationul poate fi administrat intravenos, local sau ca inhalant. Este, de asemenea, disponibil ca un supliment oral in forma de capsule si lichide.
Beneficiile glutationului pentru sanatate
1. Poate ajuta la lupta impotriva bolilor autoimune
Inflamatia cronica cauzata de bolile autoimune poate creste stresul oxidativ. Aceste afectiuni includ artrita reumatoida, boala celiaca sau lupusul. Potrivit unui studiu [1], glutationul ajuta la reducerea stresului oxidativ prin stimularea sau reducerea raspunsului imunologic al organismului.
Bolile autoimune ataca mitocondriile din celulele specifice, iar glutationul actioneaza pentru a proteja mitocondriile celulare prin eliminarea radicalilor liberi.
2. Poate ameliora psoriazisul
Cercetarile efectuate asupra psoriazisului [2] au indicat ca proteina din zer, atunci cand este administrata pe cale orala, a imbunatatit simptomele afectiunii cu sau fara tratament suplimentar. Participantilor la studiu li s-au administrat 20 de grame ca un supliment oral zilnic, timp de trei luni.
Desi proteina din zer se dovedise si anterior ca fiind eficienta in cresterea nivelurilor de glutation, specialistii au declarat ca este nevoie de mai multe studii pe acest subiect.
3. Poate reduce deteriorarea celulelor in boala ficatului gras alcoolic si nealcoolic
Degradarerea celulelor hepatice poate fi exacerbata de o deficienta de antioxidanti, inclusiv glutation. Acest lucru poate duce la boala ficatului gras atat la cei care abuzeaza de alcool, cat si la cei care nu o fac. Glutation a fost corelat cu imbunatatirea nivelurilor de proteine, enzime si bilirubina in sangele persoanelor cu afectiuni hepatice cauzate de alcool, dar si nonalcoolice.
Un studiu [3] a raportat ca glutationul a fost cel mai eficient, atunci cand a fost administrat persoanelor cu boli de ficat gras intravenos, in doze mari. Participantii au aratat, de asemenea, reduceri ale malondialdehidei, un marker al leziunilor celulare din ficat.
O alta cercetare [4] a constatat ca glutationul administrat pe cale orala a avut efecte pozitive asupra persoanelor afectate de boala ficatului gras nonalcoolic, in urma schimbarilor proactive ale stilului de viata. In acest studiu, glutationul a fost furnizat sub forma de supliment, intr-o doza de 300 de miligrame pe zi, timp de patru luni.
4. Poate imbunatati rezistenta la insulina la persoanele in varsta
Pe masura ce oamenii imbatranesc, ei produc mai putin glutation. Cercetatorii de la Baylor School of Medicine [5] au folosit o combinatie de studii pe animale si oameni pentru a explora rolul glutationului in gestionarea greutatii si rezistenta la insulina a persoanelor in varsta. Rezultatele studiului au indicat ca nivelurile scazute de glutation au fost asociate cu arderea grasimilor intr-un ritm incetinit, dar si cu predispozitie marita de stocare a grasimii in organism.
Subiectii mai in varsta au avut cisteina si glicina adaugate la dieta lor pentru a creste nivelul de glutation [6]. In decurs de doua saptamani, imbunatatirea rezistentei la insulina si arderea grasimilor au fost primele efecte raportate.
5. Poate creste mobilitatea persoanelor care sufera de boala arteriala periferica
Boala arteriala periferica apare atunci cand arterele periferice sunt obturate. Cel mai frecvent, [7] acest lucru se intampla la nivelul picioarelor. Un studiu a raportat ca glutationul a imbunatatit circulatia si cresterea capacitatii de miscare pe distante mai lungi [8] a subiectilor din cercetare.
6. Poate reduce simptomele bolii Parkinson
Boala Parkinson afecteaza sistemul nervos central si este caracterizata de simptome precum tremorul si rigiditatea. Pana in prezent, nu are nici un leac concret, insa un studiu a documentat [8] efectele pozitive ale glutationului administrat intravenos asupra manifestarilor acestei boli.
Desi sunt necesare mai multe cercetari pe acest subiect, raportul arata ca glutationul poate ajuta la reducerea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii la persoanele care sufera de aceasta afectiune.
Surse de glutation
Glutationul se gaseste in mod natural in unele alimente, desi gatitul si pasteurizarea ii diminueaza semnificativ nivelurile. Concentratiile sale cele mai mari sunt in:
- carnea cruda sau foarte rara;
- lapte si alte produse lactate nepasteurizate;
- fructe si legume proaspat culese, cum ar fi avocado si sparanghel.
Glutationul contine molecule de sulf, motiv pentru care alimentele bogate in acest compus ajuta la cresterea productiei sale naturale in organism. Aceste alimente includ:
- legume crucifere, cum ar fi broccoli, conopida, varza de Bruxelles;
- legume allium, cum ar fi usturoiul si ceapa;
- oua;
- nuci;
- leguminoase (linte, naut, bulgur, grau);
- proteine slabe, cum ar fi peste si pui;
- zer si alge marine;
- seminte (in special cele de in).
Efecte secundare si riscuri
O dieta bogata in alimente care stimuleaza secretia de glutation nu prezinta riscuri. Cu toate acestea, administrarea de suplimente alimentare poate interfera cu anumite conditii existente. Discuta cu medicul despre glutation pentru a determina daca este nevoie de suplimentarea sa. Reactiile adverse posibile pot include:
- crampe abdominale;
- balonare;
- probleme de respiratie din cauza constrictiei bronsice;
- reactii alergice, cum ar fi eruptii cutanate.
Glutationul este un antioxidant puternic produs in mod natural chiar in celulele organismului. Nivelurile sale scad ca urmare a imbatranirii, stresului si expunerii la toxine, motiv pentru care stimularea productiei acestuia poate oferi multe beneficii pentru sanatate.
Referinte:
- Glutathione: a key player in autoimmunity - PubMed (nih.gov)
- Psoriasis Improvement in Patients Using Glutathione-enhancing, Nondenatured Whey Protein Isolate: A Pilot Study - PubMed (nih.gov)
- [Glutathione in the treatment of chronic fatty liver diseases] - PubMed (nih.gov)
- Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open-label, single-arm, multicenter, pilot study - PubMed (nih.gov)
- Correcting glutathione deficiency improves impaired mitochondrial fat burning, insulin resistance in aging (bcm.edu)
- Insulin Resistance: What It Is, Symptoms, and More (healthline.com)
- https://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/VascularHealth/PeripheralArteryDisease/About-Peripheral-Artery-Disease-PAD_UCM_301301_Article.jsp#.WgEQFmhSw2w
- Effect of Glutathione Infusion on Leg Arterial Circulation, Cutaneous Microcirculation, and Pain-Free Walking Distance in Patients With Peripheral Obstructive Arterial Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial - Mayo Clinic Proceedings