Granulom: tipuri, cauze, simptome, tratament

21. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Granulom

Granulomul este o mica umflatura sau un nodul, adica un conglomerat de celule imune sau de globule albe. Granuloamele pot face parte din raspunsul sistemului imunitar la:

  • infectie;
  • inflamatie;
  • substante iritante;
  • obiecte straine.

Atunci cand celulele se aglomereaza, ele protejeaza organismul de potentiale amenintari in doua moduri. Primul consta in mentinerea unei infectii intr-un singur loc, pentru a o impiedica sa se raspandeasca in alte parti ale corpului. Al doilea mod presupune izolarea unei substante iritante sau obiect strain, astfel incat acesta sa nu poata provoca alte daune organismului. Uneori, afectiunile pe termen lung (boala Crohn, sarcoidoza) pot provoca granuloame. 

Cat de grave sunt granuloamele?

Granuloamele in sine nu sunt de obicei grave. Ele reprezinta un raspuns imunitar si nu sunt canceroase. Dar, uneori, sunt un simptom al unei afectiuni subiacente (1).

Care sunt simptomele granuloamelor?

De multe ori, granuloamele nu provoaca simptome de la sine. Pentru cei care au simptome, acestea depind de locul din corp in care se formeaza granulomul. De asemenea, este posibil ca pacientul sa aiba simptome ale unei infectii care provoaca granuloame. Simptomele pot include:

  • febra;
  • dificultati de respiratie (dispnee);
  • tuse;
  • noduli limfatici umflati;
  • transpiratii nocturne;
  • inrosirea sau durerea ochilor;
  • probleme de vedere;
  • umflaturi dureroase pe piele;
  • dureri de cap.

Cum arata un granulom?

Granuloamele de pe piele sunt noduli care pot fi mai deschisi sau mai inchisi decat pielea din jur, adesea in nuante de roz sau violet. Pot fi dureroase la atingere. La microscop, granuloamele contin celule care sunt facute ghem, astfel incat poate fi greu de spus unde se termina marginile unei celule si unde incepe alta (1).

Tipuri de granuloame

Exista diferite tipuri de granuloame. Acestea includ:

  • granuloame cu corp strain: atunci cand ceva patrunde in piele, in ochi sau in alte parti ale corpului, poate duce la aparitia unui granulom cu corp strain. Acesta arata ca o mica umflatura la locul afectiunii. Lucrurile care pot duce la granuloame cu corp strain includ: aschii, intepaturile de albine, muscaturi de paianjen, substante iritante (siliciul sau unele cerneluri de tatuaj), injectii (steroizii, colagenul sau vaccinurile).
  • granulomul anular: este o afectiune a pielii care provoaca umflaturi sub piele. Umflaturile sunt, de obicei, de culoare roz, galbena sau de culoarea pielii. Ele apar de obicei sub forma unui inel. Granulomul anular poate afecta orice parte a corpului. Apare de obicei pe: degete, maini, picioare, coate. Umflaturile pot aparea pe o singura parte a corpului. Medicii numesc acest lucru granulom inelar localizat. Unele persoane pot avea noduli pe mai multe parti ale corpului in acelasi timp. Medicii numesc acest lucru granulom anular generalizat sau diseminat.
  • granuloame interne: uneori, granuloamele se pot dezvolta in interiorul corpului. Acestea pot afecta plamanii, intestinul sau vasele de sange. Bolile autoimune, sau afectiunile de sanatate legate de sistemul imunitar, sunt cele mai frecvente cauze ale granuloamelor interne (2).

Cauzele granuloamelor

Cele mai frecvente cauze ale granuloamelor sunt:

Raspunsul imunitar

Granuloamele se formeaza atunci cand organismul incearca sa se protejeze de:

  • infectie;
  • inflamatie;
  • iritatie;
  • corpuri straine.

Globulele albe din sange se aglomereaza in zona leziunii pentru a izola amenintarea. Acest lucru se poate intampla pe piele sau in interiorul corpului.

Sarcoidoza

Sarcoidoza este o afectiune autoimuna. Asta inseamna ca apare din cauza unei defectiuni a sistemului imunitar. Sarcoidoza face ca granuloamele sa se formeze in interiorul organelor, fara niciun motiv. La aproximativ 90% dintre persoanele cu aceasta afectiune, nodulii se dezvolta in plamani. Medicii nu stiu care sunt cauzele sarcoidozei. Dar exista unele lucruri care o pot face mai probabila. Expertii le numesc factori de risc. Acestia includ:

  • varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani;
  • sa fii afro-american;
  • sa fii de origine europeana, in special scandinava.

Boala Crohn

Boala Crohn este, de asemenea, o afectiune autoimuna. Aceasta provoaca inflamatii in tractul gastrointestinal, ceea ce duce la o varietate de simptome, printre care:

  • durere;
  • diaree si crampe;
  • senzatie si stare de rau;
  • sangerare rectala.

Unele persoane cu boala Crohn vor dezvolta granuloame in intestin. Oamenii de stiinta nu stiu care sunt cauzele bolii Crohn. Printre factorii de risc se numara faptul de a avea un parinte, un copil sau un frate sau o sora cu aceasta afectiune si de a fi de origine est-europeana.

Granulomatoza cu poliangeita

Granulomatoza cu poliangeita este o boala rara. Este un tip de vasculita sau o inflamatie la nivelul vaselor de sange. Medicii obisnuiau sa o numeasca granulomatoza lui Wegener. Granuloamele se dezvolta in vasele de sange, ingreunand accesul sangelui la organele vitale. Simptomele comune includ:

  • dureri articulare;
  • slabiciune si oboseala (lipsa de energie);
  • simptome permanente de raceala, cum ar fi nasul care curge (2).

Cum se diagnosticheaza un granulom?

Cum se diagnosticheaza un granulom

In functie de locul in care se afla in corp, medicul poate crede ca pacientul are un granulom pe baza unui examen fizic sau a unui test imagistic (cum ar fi o radiografie, o ecografie sau o tomografie computerizata). Singurul mod de a sti cu siguranta daca este vorba de un granulom este ca furnizorul sa ia o mostra de tesut (biopsie). Un patolog se uita la esantion la microscop pentru a diagnostica granulomul. Deoarece majoritatea granuloamelor sunt inofensive, este posibil ca medicul sa nu faca o biopsie imediat. Acesta poate astepta sa vada daca granulomul ramane de aceeasi dimensiune sau dispare de la sine.

Cum se trateaza granuloamele?

Medicii nu trateaza intotdeauna granuloamele. Daca pacientul are o afectiune subiacenta care cauzeaza formarea granuloamelor, medicul va trata acea afectiune.

Ce medicamente sunt folosite pentru a trata granuloamele?

In functie de cauza, posibilele tratamente pentru granuloame includ:

  • corticosteroizi pentru a reduce inflamatia;
  • imunosupresoare daca pacientul are afectiune autoimuna care cauzeaza granuloame;
  • medicamente antibiotice, antifungice sau antiparazitare pentru a trata infectiile (1).

Ce trebuie sa retii despre granuloame

Granuloamele sunt o colectie stransa de macrofage, adesea inconjurate de celule T ajutatoare. Granuloamele se formeaza atunci cand sistemul imunitar raspunde la un agent cauzal, conducand in cele din urma la transformarea macrofagelor in celule epitelioide, care se pot lega strans intre ele, formand granulomul. Granuloamele sunt diagnosticate de obicei printr-o evaluare medicala, imagistica, biopsie si teste de sange. In general, granuloamele sunt tratate cu medicamente care diminueaza inflamatia. Tratamentul consta, de asemenea, in tratarea cauzei subiacente. Granuloamele pot disparea de la sine sau pot necesita tratament, in functie de cauza care sta la baza lor (3).

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Osmosis, „Granulomas: What is it, types, causes, and more”, accesat in data de 21.07.2023: https://www.osmosis.org/answers/granulomas

(2) Medical News Today, „What to know about granuloma”, accesat in data de 21.07.2023: https://www.medicalnewstoday.com/articles/granuloma

(3) Cleveland Clinic, „Granuloma”, accesat in data de 21.07.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24597-granuloma

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor