Hemosideroza: cauze, simptome, tratament

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Hemosideroza

 

Hemosiderina este un compus care rezulta din descompunerea hemoglobinei, o moleculă proteica ce contine fier. Hemosideroza este o afectiune medicala ce apartine grupului de distrofie pigmentara. Afectiunea se caracterizeaza printr-o acumulare excesiva a hemosiderinei. Boala poate avea consecinte grave asupra sanatatii. In acest articol iti spunem care sunt cauzele si factorii de risc ai hemosiderozei si de asemenea care sunt manifestarile afectiunii si optiunile de tratament. 

Pentru inceput, trebuie facuta insa diferenta intre hemosideroza si hemocromatoza:

  • hemosideroza: este procesul de acumulare intracelulara de fier, fara sa se inregistreze insa dovezi de toxicitate. Afectiunea poate afecta orice persoana, indiferent de varsta, sex. Este mai frecventa la barbati decat la femei.
  • hemocromatoza se caracterizează printr-o acumulare severa de fier, cu leziuni ale organelor interne. Deteriorarea organelor poate fi severa si poate provoca semne clinice. Cea mai frecventa forma de hemocromatoza este cea ereditara.

Cauzele hemosiderozei

Boala apare ca urmare a acumularii fierului in diferite organe si tesuturi, ca urmare a unui dezechilibru intre absorbtia si eliminarea fierului. Cei mai importanti factori de risc pentru hemosideroza primara sunt factorii genetici (afectiuni precum hemocromatoza sau talasemia).

Factorii de risc pentru hemosideroza secundara includ:

Simptomele hemosiderozei: manifestari clinice si semne de alarma

Simptomele clasice asociate cu hemosideroza pulmonara idiopatica includ hemoptizia, anemia si colectarea de substante precum fierul in plamani. Alte simptome asociate cu boala pot include tuse, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, slabiciune, oboseala. In cazul in care boala se manifesta la copii, este posibil ca acestia sa nu creasca la fel de repede cum ar fi normal.

In cazul unor persoane, semnele si simptomele hemosiderozei pulmonare idiopatice incep brusc, in timp ce in alte cazuri progresia bolii poate fi mai lenta. Pentru majoritatea pacientilor, semnele si simptomele incep intre varsta de 1-7 ani, dar manifestarile se pot declansa la orice varsta, inclusiv in perioada adulta (1).

Metode de diagnostic ale hemosiderozei

 

Diagnosticarea hemosiderozei

 

Metodele de diagnostic si investigatii pentru hemosideroza includ examinarea fizica si istoricul medical, analize de sange, teste imagistice si, in unele cazuri, biopsia. In timpul examinarii fizice, medicul va evalua simptomele pacientului si va discuta despre istoricul medical si familial, pentru a identifica posibilele cauze ale hemosiderozei. Testele de sange pot ajuta la identificarea nivelurilor anormale de fier in organism, precum si la depistarea unor posibile afectiuni asociate, cum ar fi anemia sau o inflamatie.

Tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica (RMN) pot fi utilizate pentru a vizualiza depozitele de hemosiderina in organe si tesuturi si pentru a evalua gradul de afectare al acestora. Biopsia este recomandata pentru a confirma prezenta hemosiderinei si pentru a stabili severitatea afectiunii. Prelevarea de probe de tesut de la nivelul organelor afectate, cum ar fi plamanii sau ficatul, precum si analiza lor microscopica poate fi folosita pentru a diagnostica hemosideroza (1).

Tratamentul hemosiderozei

Tratamentul hemosiderozei pulmonare vizeaza gestionarea crizelor acute si asigurarea terapiei pe termen lung:

  • suplimentarea cu oxigen;
  • transfuzie de sange pentru a corecta anemia;
  • terapie de sustinere in caz de secretii excesive si bronhospasm;
  • ventilatie mecanica in caz de insuficienta respiratorie;
  • terapie imunosupresoare: corticosteroizi. Terapia cu imunosupresoare pe termen lung este insa controversata.

Unii pacienti cu hemosideroza pulmonara pot avea, de asemenea, boala celiaca, iar in aceste cazuri se recomanda dieta fara gluten (1).

Terapia cu chelator de fier

Hemoglobina din globulele rosii este o proteina bogata in fier. Transfuziile regulate de sange pot duce la o acumulare de fier in sange si astfel se poate ajunge la hemosideroza. Pentru a preveni acest lucru, medicul poate recomanda terapia cu chelator de fier, pentru a elimina excesul de fier din organism. Medicamentele folosite pot avea insa efecte secundare, medicul trebuie sa informeze pacientul despre acestea. 

In concluzie, exista mai multe optiuni terapeutice si abordari medicale pentru tratamentul hemosiderozei, inclusiv terapia cu fier, chelarea fierului, flebotomia terapeutica (extragerea periodica a unei cantitati de sange) si tratamentul afectiunilor asociate. Este important sa se consulte un medic specialist inainte de a incepe orice forma de tratament si sa se urmeze indeaproape recomandarile medicului.

Cum se poate preveni hemosideroza

Exista cateva modalitati prin care se poate preveni hemosideroza:

  • controleaza afectiunile medicale asociate: anemia hemolitica, talasemia;
  • adopta o alimentatie echilibrata si sanatoasa: consumul unei diete bogate in nutrienti esentiali, dar cu un continut moderat de fier, contribuie la mentinerea unui echilibru adecvat al fierului in organism. Evitarea alimentelor si suplimentelor cu un continut ridicat de fier poate fi, de asemenea, benefica.
  • monitorizarea nivelului de fier din sange: efectuarea regulata a analizelor de sange pentru a verifica nivelul de fier poate ajuta la depistarea precoce a eventualelor probleme legate de acumularea de fier si la aplicarea unui tratament adecvat, inainte ca situatia sa devina grava.
  • comunicarea cu medicul: consultarea medicului in cazul aparitiei simptomelor suspecte de hemosideroza sau in cazul in care exista antecedente familiale ale acestei afectiuni permite stabilirea unui plan de preventie si tratament personalizat.

Este important sa ne amintim ca preventia este mai usoara decat tratarea unei afectiuni, asadar luarea masurilor de precautie poate ajuta la mentinerea sanatatii si prevenirea aparitiei hemosiderozei.

Complicatiile hemosiderozei: impactul asupra sanatatii si calitatii vietii

Hemosideroza poate avea numeroase complicatii care pot afecta in mod semnificativ sanatatea si calitatea vietii unei persoane. Depunerea de fier in inima si plamani poate duce la insuficienta cardiaca congestiva sau insuficienta respiratorie, iar acumularea de fier in organe precum ficatul, pancreasul si glandele endocrine poate provoca fibroza si afectarea functionarii acestora, putand duce la complicatii (ciroza hepatica, diabet zaharat sau insuficienta endocrina).

Hemosideroza poate duce, de asemenea, la anemie hemolitica, o scadere a numarului de globule rosii din sange datorita distrugerii premature a acestora. Aceasta poate provoca simptome precum oboseala, slabiciune si paloare. In plus, complicatiile asociate cu hemosideroza pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii unei persoane, din cauza limitarilor fizice, oboselii cronice si necesitatii unui tratament medical constant.

In concluzie, hemosideroza este o afectiune complexa, ale carei cauze, simptome si tratamente au fost discutate in acest articol. Este esential sa fim constienti de factorii de risc, manifestarile clinice si semnele de alarma pentru a recunoaste si aborda, in mod eficient, aceasta afectiune. Prin urmare, este important sa apelam la metode de diagnostic adecvate si sa adoptam optiuni terapeutice potrivite, precum si sa urmam sfaturi pentru prevenirea hemosiderozei si reducerea complicatiilor (2). 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse: 

(1) Health Jade, „Hemosiderosis”, accesat in data de 25.05.2023: https://healthjade.net/hemosiderosis/

(2) Very Well Health, The symptoms and Treatment of hemosiderosis”, accesat in data de 25.05.2023: https://www.verywellhealth.com/hemosiderosis-2860347

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice