Hepatita cronica: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Se estimeaza ca, la nivel mondial, sute de milioane de persoane traiesc cu hepatita cronica, o afectiune ale carei simptome nu sunt intotdeauna vizibile si care, netratata, creste riscul dezvoltarii unor boli grave precum ciroza sau cancerul hepatic.[2] In acest articol vei afla ce este mai exact hepatita cronica, de ce apare si cum se manifesta, dar si cum se poate trata.
Ce este hepatita cronica?
Hepatita este o inflamatie a ficatului, provocata, cel mai adesea, de infectia cu un virus hepatic. Atunci cand aceasta inflamatie dureaza mai mult de 6 luni vorbim despre hepatita cronica. Mai putin comuna decat hepatita acuta, poate persista chiar si zeci de ani, fara a provoca neaparat daune majore ficatului. In unele cazuri insa, aceasta inflamatie duce la ciroza, insuficienta hepatica si uneori chiar la cancer de ficat.[6]
Exista mai multe tipuri de hepatita cronica, in functie de etiologie, intensitatea inflamatiei histologice si a necrozei, precum si a gradului de fibroza histologica. In functie de etiologie, de exemplu, se poate vorbi despre:
- hepatica cronica toxica nutritionala;
- hepatita cronica virala;
- hepatita cronica autoimuna.[7]
O alta denumire pe care ai putea-o auzi este cea de hepatita cronica nespecificata. Daca te intrebi ce este hepatita cronica nespecificata, aceasta denumire este folosita atunci cand au fost excluse cauze precum cele mentionate mai sus si nu exista inca suficiente informatii pentru a specifica o cauza.[5]
Hepatita cronica: cauze si factori de risc
Cauzele hepatitei cronice sunt numeroase si variate, de la anumite virusuri pana la medicamente sau consumul de alcool.
Cauze
Cele mai frecvente cauze ale hepatitei cronice sunt:
- Virusul hepatitei C - cauzeaza aproximativ 60 pana la 70% din cazurile de hepatita cronica; cel putin 75% dintre cazurile de hepatita C acuta se cronicizeaza;
- Virusul hepatitei B - 5 pana la 10% dintre cazuri devin cronice; in cazul copiilor, procentul este mult mai ridicat: hepatita B acuta se cronicizeaza la pana 90% dintre nou-nascutii infectati, respectiv pana la 50% dintre copiii mici;
- Steatohepatita nealcoolica - este un tip de inflamatie cronica a ficatului ce apare, de obicei, la persoanele cu obezitate, diabet si/sau niveluri anormale de colesterol sau alte grasimi in sange;
- Boala hepatica legata de alcool - apare, de regula, la persoanele care consuma alcool in exces timp de mai multe luni sau ani.
Alte posibile cauze ale hepatitei cronice sunt:
- hepatita autoimuna;
- administrarea prelungita a anumitor medicamente;
- deficitul de alfa-1 antitripsina (o tulburare ereditara);
- boala celiaca;
- hemocromatoza (o tulburare ereditara care determina organismul sa absoarba prea mult fier);
- colangita biliara primara;
- tulburarile glandei tiroide;
- boala Wilson (o afectiune ereditara rara) - la copii si adulti tineri.[6]
Factori de risc
Riscul de a dezvolta hepatita cronica este influentat de anumiti factori. Dupa cum am vazut mai sus, unul dintre ei poate fi varsta, cum se intampla in cazul hepatitei B cronice.[6] In general, riscul de a face hepatita este mai ridicat in randul celor care:
- Consuma sau folosesc in viata de zi cu zi apa nesigura;
- Intra in contact cu ace, seringi sau alte obiecte contaminate cu sange infectat cu virusuri hepatice;
- Nu se protejeaza in timpul contactelor sexuale si au mai multi parteneri;
- Sunt expusi la substante chimice toxice frecvent;
- Consuma alimente care nu au fost spalate sau pregatite corespunzator;
- Consuma cantitati mari de alcool o perioada lunga;
- Iau anumite medicamente.[4]
Cum se manifesta hepatita cronica? Simptome
De multe ori, hepatita cronica se dezvolta treptat, fara ca tu sa poti observa vreun semn. Atunci cand apar, simptomele hepatitei cronice pot include:
- stare generala proasta;
- pierderea apetitului;
- oboseala;
- febra usoara;
- disconfort abdominal.
Se intampla des ca primele simptome specifice sa apara abia atunci cand deja s-a dezvoltat ciroza. In acest caz, pot fi prezente simptome precum:
- splina marita;
- angioame paianjen (mici vase de sange vizibile la nivelul pielii);
- inrosirea palmelor;
- ascita (acumularea de lichid in abdomen);
- coagulopatie (tendinta de sangerare);
- sangerari in tractul digestiv;
- icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor);
- encefalopatie hepatica (deteriorarea functiei cerebrale);
- cancer hepatic.
Simptomele pot varia si in functie de cauza hepatitei cronice. De exemplu, hepatita autoimuna poate provoca simptome precum:
- intreruperea menstruatiei;
- dureri articulare;
- pierderea poftei de mancare;
- greata.[6]
Cum se diagnosticheaza hepatita cronica?
De obicei, procesul de diagnosticare a hepatitei cronice incepe cu analize de sange pentru masurarea nivelurilor enzimelor hepatice si ale altor substante produse de ficat. Ce analize se fac pentru hepatita cronica depinde si de cauza suspectata; de exemplu, daca nu este identificat niciun virus hepatic, vor fi necesare alte analize de sange pentru depistarea altor posibile cauze. Pentru confirmarea diagnosticului se mai pot efectua:
- biopsie hepatica;
- teste imagistice specializate (ex: elastografia cu ultrasunete, elastografia prin rezonanta magnetica).[6]
Cum se trateaza hepatita cronica?
Tratamentul hepatitei cronice se concentreaza pe tratarea cauzei si gestionarea complicatiilor.
In cazul hepatitei cronice toxice indusa de medicamente, de exemplu, se va intrerupe administrarea medicamentelor respective. Daca hepatita cronica alcoolica este cauza, medicii recomanda schimbarea stilului de viata si, bineinteles, renuntarea la consumul de alcool.
Nu exista tratament pentru hepatita B, dar se pot administra medicamente antivirale daca se agraveaza sau daca nivelurile enzimelor hepatice ori incarcatura virala sunt foarte mari. Tratamentul hepatita cronice C presupune administrarea de medicamente antivirale timp de 8 pana la 24 de saptamani.
In cazul hepatitei cronice cauzata de steatohepatita non-alcoolica, tratamentul poate include pierderea in greutate, adoptarea unei dieta sanatoase, administrarea anumitor medicamente si evitarea toxinelor.
Hepatita autoimuna se trateaza, de obicei, cu corticosteroizi si alte medicamente care pot suprima sistemul imunitar si ameliora simptomele. In general, este necesara administrarea acestora pe termen nelimitat, ceea ce poate duce la aparitia unor efecte secundare semnificative.[6]
Tratament naturist
Multe persoane sunt interesate de tratamentul naturist pentru hepatita cronica. Inainte de a vorbi despre suplimente si remedii naturiste, trebuie sa stii ca dieta joaca un rol important in gestionarea hepatitei cronice. Asta nu inseamna ca trebuie sa urmezi un regim alimentar pentru hepatita cronica strict, ci doar ca ar fi bine sa alegi cu mai mare atentie alimentele pe care le consumi. Dieta ta ar trebui sa includa:
- fructe si legume;
- cereale integrale (ex: ovaz, orz, quinoa);
- proteine slabe (ex: peste, pui, albusuri de ou);
- produse lactate cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi;
- grasimi sanatoase.
Evita insa grasimile saturate, alimentele cu continut ridicat de zahar sau sare si alcoolul!
Anumite vitamine (vitaminele B in special) pot ajuta la grabirea vindecarii, dar este de preferat sa incerci sa le obtii din alimentatie. In cazul in care acest lucru nu se intampla, poti vorbi cu medicul tau despre posibilitatea de a lua suplimente alimentare. Este foarte important sa consulti un medic inainte de a lua vitamine si minerale; unele dintre ele pot provoca leziuni hepatice.
Exista si remedii pe baza de plante (ex: cele care contin ciulin de lapte) despre care unele studii au aratat ca ar putea imbunatati functia hepatica. Ca si in cazul vitaminelor, inainte de a le incerca, cere sfatul unui medic![1]
Complicatiile hepatitei cronice
Daca nu este tratata, hepatita cronica poate duce la ciroza, insuficienta hepatica si creste riscul de cancer hepatic. Diagnosticarea si tratarea la timp la hepatitei cronice poate ajuta insa la prevenirea acestor complicatii.[3]
Cum poate fi prevenita hepatita cronica?
Cea mai buna modalitate de a reduce riscul dezvoltarii hepatitei cronice este de a lua masuri, atunci cand este posibil, pentru a preveni hepatita. Exista, de exemplu, vaccin pentru hepatita B, iar hepatita alcoolica poate fi prevenita prin evitarea consumului excesiv de alcool. Hepatita autoimuna, pe de alta parte, nu poate fi prevenita.[3]
Hepatita cronica se ia?
Raspunsul depinde de tipul de hepatita. De exemplu, hepatitele virale sunt, de obicei, contagioasa, transmitandu-se prin contacte sexuale neprotejate, transfuzii de sange, transplant de organe, folosirea in comun a unor ace contaminate etc. Hepatita toxica nu se transmite de la o persoana la alta si nici cea autoimuna.[8] Hepatita A nu se cronicizeaza.[6]
Hepatita cronica este o boala de care sufera sute de milioane de persoane din intreaga lume. In multe cazuri, simptomele lipsesc sau apar doar cand deja s-au dezvoltat complicatii.[2] Tocmai de aceea este important sa mergi la medic daca exista riscul sa fi fost expus unui virus hepatitic ori daca observi simptome ce pot fi asociate cu alte tipuri de hepatita.
Acest articol are caracter strict informativ si nu poate inlocui consultul medical de specialitate. Adreseaza-te medicului daca observi simptome ingrijoratoare ori daca vrei sa obtii informatii privind tratamentul hepatitei cronice ori al unei alte afectiuni!
Bibliografie:
- Dennis Thompson Jr. “Tips to Avoid Liver Damage from Hepatitis - Hepatitis Center - Everyday Health.” EverydayHealth.com, 7 Jan. 2010, www.everydayhealth.com/hepatitis/tips-to-avoid-liver-damage-from-hepatitis.aspx. Accessed 21 Oct. 2022.
- “Hepatitis.” Who.int, World Health Organization: WHO, 11 Mar. 2020, www.who.int/health-topics/hepatitis#tab=tab_2. Accessed 21 Oct. 2022.
- “Hepatitis.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2020, medlineplus.gov/hepatitis.html. Accessed 21 Oct. 2022.
- “Hepatitis: Causes and Risk Factors.” Verywell Health, 2019, www.verywellhealth.com/hepatitis-causes-and-risk-factors-4689127. Accessed 21 Oct. 2022.
- “ICD-10 Version:2019.” Who.int, 2019, icd.who.int/browse10/2019/en#/K70.1. Accessed 21 Oct. 2022.
- Kumar, Sonal. “Overview of Chronic Hepatitis.” MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 2 Aug. 2022, www.msdmanuals.com/home/liver-and-gallbladder-disorders/hepatitis/overview-of-chronic-hepatitis. Accessed 21 Oct. 2022.
- Kumar, Sonal. “Overview of Chronic Hepatitis.” MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 2 Aug. 2022, www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/hepatitis/overview-of-chronic-hepatitis. Accessed 21 Oct. 2022.
- Patrick, Charles. “Is Hepatitis Contagious? Transmission, Symptoms, Treatment, Cure.” MedicineNet, MedicineNet, 14 Apr. 2020, www.medicinenet.com/is_hepatitis_contagious/article.htm. Accessed 21 Oct. 2022.