Hepatosplenomegalie: cauze, simptome, tratament
Afectiunile medicale asociate ficatului incep adesea cu prefixul „hepato”, iar cele care se refera la splina incep cu particula „spleno”. Termenul „megalie” indica faptul ca ceva este anormal de mare. Atat splina, cat si ficatul joaca roluri esentiale in organism, prin urmare este necesar sa se identifice si sa se corecteze cauzele care stau la baza hepatosplenomegaliei (2).
In acest articol explicam care este rolul ficatului si al splinei, ce este hepatosplenomegalia, care sunt cauzele si simptomele afectiunii, dar si optiunile de tratament.
Ce rol joaca ficatul si splina in organism?
Ficatulare o varietate de roluri, cele mai importante fiind corelate cu detoxifierea sangelui, sintetizarea proteinelor si combaterea infectiilor. De asemenea, ficatul are un rol important in producerea aminoacizilor si sarurilor biliare (1).
Splina este unul dintre organele corpului care este mai putin inteles, dar se stie ca are un rol cheie in sistemul imunitar. Splina ajuta la identificarea agentilor patogeni (bacterii, virusi, microorganisme care pot provoca boli). Ulterior, sunt creati anticorpi pentru a lupta impotriva acestor agenti patogeni (1).
Ce este hepatosplenomegalia?
Hepatosplenomegalia este o boala care afecteaza ficatul si splina. Afectiunea apare atunci cand ambele organe se maresc si poate fi usoara, moderata sau severa. De asemenea, hepatosplenomegalia poate fi simptomul unor afectiuni medicale mai grave (inclusiv cancer).
Cazurile usoare de hepatosplenomegalie se pot trata cu interventie minima. Cazurile grave insa necesita tratamente indelungate. Daca se constata ca hepatosplenomegalia este cauzata de cancer, pacientul va fi tratat pentru aceasta afectiune (chirurgical, chimioterapie, radioterapie). In cele mai multe cazuri, hepatosplenomegalia se rezolva daca este tratata in mod adecvat.
Afectiunea poate afecta pe oricine (bebelusi, copii, tineri, adulti) si face parte din categoria bolilor grave. Este important ca medicii sa o poata diagnostica cu precizie. Cu cat afectiunea este diagnosticata mai repede, cu atat prognosticul pacientului este mai bun. Tratamentul pentru hepatosplenomegalie ajuta la prevenirea aparitiei complicatiilor (3).
Cauzele hepatosplenomegaliei
Sunt mai multe conditii care pot conduce la dezvoltarea hepatosplenomegaliei:
- infectie: hepatita C, sepsis;
- boala hepatica cronica;
- cancer: amiloidoza, sarcoidoza, leucemie;
- infectie HIV;
- anemie pernicioasa;
- malarie;
- acromegalie;
- lupus eritematos sistemic;
- talasemie;
- tireotoxicoza;
- traumatisme: accidente care afecteaza ficatul si splina (3).
Marirea ficatului poate, de asemenea, sa provoace marirea splinei, pentru ca cele doua organe se afla aproape unul de altul. Atunci cand ficatul creste, pune o presiune asupra splinei, iar aceasta presiune afecteaza fluxul de sange catre splina, ceea ce poate duce la inflamarea acesteia.
Din cauza faptului ca hepatosplenomegalia poate avea atat de multe cauze, medicul gastroenterolog are nevoie de timp pentru a o diagnostica. Acest lucru este insa important, pentru ca tratarea cauzei este primul pas catre gestionarea afectiunii.
Factori de risc ai hepatosplenomegaliei
Afectiunea se poate diagnostica mai rapid daca pacientul prezinta unul dintre urmatorii factori de risc:
- diabet;
- colesterol ridicat;
- abuz de alcool;
- greutate corporala excesiva.
Persoanele care prezinta acesti factori de risc ar trebui sa discute cu medicul despre modalitatile prin care pot imbunatati starea de sanatate a ficatului, reducand in acest fel riscul de hepatosplenomegalie (2).
Simptomele hepatosplenomegaliei
Cand ficatul si splina sunt marite, acestea nu pot functiona la fel de bine ca de obicei, ceea ce poate duce la simptome precum:
- urina de culoare inchisa;
- balonare;
- febra;
- icter (ingalbenirea ochilor si a pielii);
- greata;
- dureri mai ales in partea dreapta sus a abdomenului;
- oboseala accentuata si inexplicabila;
- varsaturi.
Simptomele pot varia de la usoare la severe, in functie de cauza acestora.
Complicatiile hepatosplenomegaliei
Cele mai frecvente complicatii ale hepatosplenomegaliei sunt:
- sangerare;
- sange in scaun;
- sange in varsaturi;
- insuficienta hepatica;
- encefalopatie (1).
Optiuni de tratament in cazul hepatosplenomegaliei
Dupa ce afectiunea a fost confirmata, iar cauza identificata, pacientul poate incepe tratamentul. Optiunile de tratament in cazul hepatosplenomegaliei includ:
- tratamentul cancerului: daca hepatosplenomegalia este cauzata de cancer, pacientul poate fi supus unei interventii chirurgicale pentru a stopa cresterea anormala a organelor. Ulterior, se poate incepe chimioterapia sau radioterapia. Aceste terapii sunt menite sa distruga celulele canceroase ramase, pentru a evita recurentele;
- adoptarea stilului de viata sanatos: pacientii care fumeaza sau au probleme cu abuzul de alcool sau de droguri sunt sfatuiti sa renunte cat mai curand posibil. De asemenea, sunt sfatuiti sa manance sanatos si sa devina mai activi din punct de vedere fizic;
- odihna, tratament, hidratare: unele infectii mai putin severe care duc la hepatosplenomegalie pot fi tratate cu medicamente adecvate, odihna si hidratare. Daca pacientul are o boala infectioasa, tratamentul va include medicamentele pentru ameliorarea simptomelor si medicamentele specifice pentru indepartarea microorganismului infectios;
- transplant de ficat: in cazurile cele mai severe, pacientul poate avea nevoie de un transplant de ficat. Procedura implica indepartarea ficatului bolnav si inlocuirea acestuia cu un ficat sanatos, de la un donator (3).
Rezumat hepatosplenomegalie
- Hepatosplenomegalia poate fi rezultatul mai multor afectiuni asociate ficatului si splinei.
- Medicul evalueaza simptomele pacientului si stabileste diagnosticul, pentru a determina cel mai bun tratament.
- In cazuri rare, poate fi nevoie de interventie chirurgicala sau de transplant de ficat.
Disclaimer
Informatiile din acest articol sunt menite sa sprijine, nu sa inlocuiasca discutiile cu medicul de familie sau medicul specialist. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu un cadru medical.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Healthline, „Hepatosplenomegaly: What you need to know”: https://www.healthline.com/health/hepatosplenomegaly
- Medical News Today, „Hepatosplenomegaly: Everything you need to know”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321862
- Docdoc, „Hepatosplenomegaly: Causes, Diagnosis, and Treatment”: https://www.docdoc.com/medical-information/conditions/hepatosplenomegaly