Hernia abdominala: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Hernia este o afectiune prin care un organ se deplaseaza (herniere) din cavitatea sa anatomica normala, iar aceasta deplasare se face printr-un punct mai vulnerabil.
Hernia poate fi de mai multe tipuri:
- hernia abdominala: aceasta poate fi, la randul ei, inghinala, ombilicala, femurala;
- hernia de disc;
- postoperatorie.
Hernia abdominala presupune ca o parte a intestinului este impinsa printr-o portiune vulnerabila a peretelui abdominal si astfel se creeaza o umflatura. Hernia poate aparea la orice varsta, atat la femei cat si la barbati. Cauzele principale ale herniei abdominale sunt efortul fizic si slabirea peretelui muscular abdominal. In multe cazuri, umflatura se reduce in cursul odihnei, dar este recomandat tratamentul adecvat pentru a nu deveni mai mare si mai dureroasa. In unele situatii, pacientul prezinta simptome precum dureri bruste, varsaturi sau constipatie. In astfel de cazuri este necesara consultarea de urgenta a medicului (1).
In acest articol explicam nu numai ce este hernia abdominala, dar iti spunem si care sunt cauzele si manifestarile acesteia, cum se poate trata si mai ales cum poate fi prevenita.
Ce este hernia abdominala?
Termenul medical de „hernie” inseamna ”ceva care trece prin”. Cel mai adesea, locul in care apare este abdomenul, pentru ca peretele abdominal, cel care mentine intregul continut abdominal la un loc, poate avea zone vulnerabile, iar presiunea din interiorul peretelui poate impinge o portiune din intestine prin deschizatura creata. Umflatura care rezulta este hernia. Umflatura poate fi la inceput mica, ulterior se poate dezvolta, ceea ce duce la un disconfort crescut (1). Hernia abdominala este destul de frecventa mai ales in cazul barbatilor, dar nici femeile nu sunt scutite de acest diagnostic.
Tipuri de hernii abdominale
Exista mai multe clasificari ale herniei abdominale, in functie de zona in care apare punctul vulnerabil (2):
- hernia inghinala: apare in apropierea zonei inghinale si se manifesta in special la barbati. Canalul inghinal permite nervilor si vaselor de sange sa treaca. Herniile de acest tip sunt cele mai frecvente.
- hernia femurala: presupune o slabiciune a canalului femural. Canalul femural contine vase limfatice si ganglioni care fac parte din sistemul imunitar. Femeile prezinta un risc mai mare de a avea hernie femurala decat barbatii.
- hernia ombilicala: acest tip de hernie este destul de frecvent la bebelusi, dar dispare inainte de implinirea varstei de 3 ani. La adulti, acest tip de hernie se manifesta la femei, in timpul si dupa sarcina, dar si la persoanele supraponderale. In cazul adultilor, acest tip de hernie necesita o interventie chirurgicala. Hernia ombilicala presupune o umflatura in zona buricului.
- hernia sportivului: aceasta nu este considerata propriu-zis o hernie, pentru ca in acest caz nu este vorba de o slabiciune la nivelul peretelui abdominal. Afectiunea consta in ruperea mai multor muschi, tendoane sau ligamente de la nivelul abdomenului inferior. Durerea apare in acelasi loc ca si in cazul herniei inghinale.
- hernia strangulata: aceasta este o complicatie a herniei, pentru ca o portiune a intestinului este blocata, ceea ce duce la o blocare a alimentarii intestinului cu sange. Aceasta strangulare este considerata o complicatie deosebit de periculoasa, pentru ca se poate dezvolta gangrena in numai cateva ore. Gangrena poate duce la o ruptura a peretelui intestinal si intr-un final la peritonita (inflamarea si infectarea cavitatii abdominale). Daca nu este tratata la timp sau corespunzator, peritonita poate duce la decesul pacientului (2).
Cauzele herniei abdominale
Este important de retinut ca oricine poate face hernie, indiferent de varsta sau sex. Cauzele producerii herniei abdominale sunt fie:
- slabirea muschilor abdominali din cauza alimentatiei necorespunzatoare;
- presiunea care se pune pe zona abdominala.
Aceasta presiune pe zona abdominala poate fi o consecinta a (4):
- tusei; (mai ales tuse cronica din cauza fumatului sau fibrozei chistice)
- stranutului;
- suflatul nasului cu putere;
- greutatii corporale crescute;
- ridicarii, transportului, impingerii unor obiecte grele;
- constipatiei;
- incordarii la urinare;
- sarcinii;
- antecedentelor de hernie in familie;
- anumitor afectiuni medicale (de exemplu sindromului Marfan).
Trebuie spus ca peretele abdominal nu este la fel de rezistent la toti oamenii. Exista persoane care au peretele abdominal mai slab, iar acest lucru le predispune la hernie (1).
Simptomele herniei abdominale
Sunt cazuri in care hernia abdominala nu se manifesta prin simptome. Daca totusi acestea exista, poate fi vorba despre (1):
- prezenta unei umflaturi la nivel abdominal sau inghinal;
- senzatie de greutate in abdomen, mai ales la aplecare;
- durere abdominala sau disconfortul dupa un efort sustinut sau dupa transportul unor obiecte grele;
- tulburari digestive (constipatie).
Umflatura dispare, cel mai adesea, in pozitie culcata. Poate disparea si in cazul in care este apasata. Reapare insa in cazul in care pacientul sta in picioare sau tuseste cu putere. Sunt persoane care isi dau seama ca este ceva in neregula abia atunci cand ridica o greutate. In acest caz este recomandat sa consulti medicul, fie medicul de familie, fie medicul specialist.
In orice caz, medicul trebuie solicitat de urgenta in urmatoarele situatii (2):
- durere abdominala care continua sa se agraveze;
- imposibilitatea de a face umflatura sa dispara;
- umflatura doare doar daca o atingi;
- pielea care acopera umflatura se inroseste;
- pacientul are o stare generala de rau.
Diagnosticarea herniei abdominale
Medicul de familie poate consulta fizic pacientul si poate recomanda efectuarea unei ecografii. Hernia abdominala poate fi diagnosticata de medicul de familie, in urma consultului si dupa ce afla care sunt simptomele pacientului. Este posibil ca medicul sa ceara pacientului sa tuseasca in timp ce tine mina pe hernie, pentru a vedea daca umflatura sufera modificari. De asemenea, poate pune intrebari despre istoricul medical al pacientului. Exista situatii in care medicul poate recomanda o tomografie computerizata sau chiar un consult la un chirurg (2).
Optiuni de tratament pentru hernia abdominala
In general, hernia nu se vindeca de la sine. Interventia chirurgicala este cea mai sigura optiune si cea mai eficienta. Medicul generalist poate indruma pacientul catre un medic chirurg. Acesta, la randul sau, evalueaza pacientul si stabileste cel mai bun plan terapeutic (medicamente de ameliorare a durerilor, sau suplimente daca este cazul, in functie de nevoile pacientului, starea de sanatate si simptomele acestuia.
Important de retinut
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc stilul de viata sanatos si regimul alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare trebuie administrate in baza indicatiilor medicale. Administrarea suplimentelor alimentare in exces sau in lipsa unei informari corecte poate fi daunatoare sanatatii.
Majoritatea herniilor pot duce la complicatii (strangularea intestinului). Acesta este motivul pentru care medicii recomanda tratament chirurgical. Herniile strangulate sunt considerate o urgenta medicala si sunt operate imediat ce sunt depistate.
Herniile ombilicale se trateaza de asemenea chirurgical. In cazul copiilor, se recomanda interventia chirurgicala numai in cazul in care hernia este mare si daca aceasta nu s-a retras pana la varsta de 4-5 ani. In cazul adultilor, interventia chirurgicala este recomandata pentru ca se presupune ca este putin probabil ca herniile ombilicale sa se vindece de la sine, iar riscul de complicatii este ridicat. Singurele hernii care se vindeca de la sine sunt herniile ombilicale care apar la sugari.
Medicul chirurg are la indemana:
- chirurgia deschisa: chirurgul face o incizie la nivelul abdomenului, in locul in care a aparut hernia. Tesutul proeminent este asezat la locul lui, iar peretele abdominal este intarit, pentru ca tesutul sa nu mai fie impins. In unele cazuri, se implanteaza un fel de plasa, pentru a oferi un sprijin suplimentar (3).
- chirurgie laparoscopica: este metoda chirurgicala preferata, pentru ca nu presupune efectuarea unei incizii mari. Chirurgul efectueaza cateva incizii mici care permit introducerea instrumentelor chirurgicale si finalizarea procedurii.
Fiecare tip de interventie chirurgicala are avantajele si dezavantajele ei. Medicul chirurg ofera pacientului toate informatiile de care acesta are nevoie. In cazul chirurgiei laparoscopice, durata de spitalizare este redusa, pacientul poate pleca acasa a doua zi. De asemenea, refacerea este mai rapida.
Dupa interventia chirurgicala, medicul ofera pacientului un set de instructiuni precum:
- tipul de dieta care trebuie urmata;
- modul in care incizia trebuie ingrijita;
- importanta evitarii efortului fizic si pe ce durata.
Prevenirea herniei abdominale
Sunt anumite lucruri care pot creste presiunea asupra peretelui abdominal, ceea ce poate duce la un risc mai mare de hernie abdominala. Am mentionat deja care sunt factorii de risc atunci cand am trecut in revista cauzele herniei abdominale. Acesti factori de risc pot fi redusi:
- tusea persistenta: poate fi stopata daca se identifica cauza acesteia. In cazul in care tusea persistenta are drept cauza fumatul, medicul poate recomanda renuntarea la fumat.
- constipatia: pentru a preveni constipatia, se recomanda un aport mai mare de fructe si legume. De asemenea constipatia poate fi prevenita printr-un aport suficient de lichide.
- mentinerea unei greutati corporale normale. In cazul excesului de greutate, acesta trebuie indepartat. Nu uita ca presiunea exercitatata pe musculatura abdomenului poate duce la alte probleme, chiar si dupa interventia chirurgicala, pentru ca oricum peretele abdominal este considerabil slabit.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele recomandate in cazul herniei abdominale pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Health Navigator, „Abdominal hernia”: https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/h/hernia-abdominal/
- Bupa, „Abdominal hernia”: https://www.bupa.co.uk/health-information/digestive-gut-health/abdominal-hernia
- St. Louis Hernia Center, „Abdominal Hernia”
- Jama Network, „Abdominal Hernia”: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/900171