Hiperprolactinemia: cauze, manifestari si optiuni de tratament

21. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Hiperprolactinemia

 

Hiperprolactinemia este o afectiune in care nivelul de prolactina creste foarte mult. Pot fi mai multe cauze pentru aceasta, de la medicamente si disfunctii ale glandei pituitare, pana la boli ale ficatului. Stabilirea unui diagnostic corect determina si tratarea cauzei de aparitie, in mod eficient. 

Hiperprolactinemia poate fi idiopatica, cauza ramanand necunoscuta, in ciuda investigatiilor realizate. In cele mai multe situatii, identificarea cauzei pentru aparitia hiperprolactinemiei duce si la tratarea problemei eficient. Lasata netratata, afectiunea poate duce la infertilitate si diminuarea calitatii vietii. Atat femeile, cat si barbatii pot suferi de hiperprolactinemie, totusi, sexul feminin este mai predispus la aparitia acestei situatii. 

Ce este hiperprolactinemia?

Hiperprolactinemia este o problema de sanatate care duce la cresterea nivelului de prolactina in sange. Prolactina sau lactrotropina este un hormon responsabil pentru dezvoltarea glandelor mamare, productia de lapte si lactatie. Acestea sunt doar rolurile principale, dar prolactina mai este implicata si in alte procese ale organismului. Preponderent, glanda pituitara sau glanda hipofiza este raspunzatoare de producerea prolactinei (1). 

Glanda pituitara este de marimea unui bob de mazare, localizata la baza creierului, cu rol de productie si a altor hormoni - oxitocina, hormonul de crestere, hormonul responsabil de stimularea tiroidei, dar si hormonii sexuali. 

Femeile insarcinate si cele care alapteaza au nivel crescut de prolactina. Hiperprolactinemia apare des la persoanele, femei sau barbati, cu varsta sub 40 de ani. Copiii nu sunt ocoliti de hiperprolactinemie, dar cazurile descrise in literatura de specialitate sunt foarte rare (1). 

Ce este un prolactinom? O tumoare necanceroasa, formata in glanda pituitara. Ea va provoca excesul de prolactina, ceea ce duce la aparitia hiperprolactinemiei, dar nu este singura cauza pentru aparitia acestei afectiuni. 

Cauze pentru aparitia hiperprolactinemiei

  • Tumori benigne ale glandei pituitare - prolactinom;
  • Unele medicamente cu prescriptie medicala - blocante ale receptorilor de histamina, antihipertensive, estrogeni pentru menopauza, antidepresive, contraceptive orale, pastile utilizate pentru a elimina greata, analgezice opiacee;
  • Ciroza hepatica sau alte boli ale ficatului care au lasat cicatrici pe acest organ;
  • Sindromul Cushing care poate sa apara ca urmare a concentratiei crescute de hormon cortizol;
  • Infectii, tumori, traumatiste ale hipotalamusului (1), (2). 

Manifestari ale hiperprolactinemiei

Simptome generale ale hiperprolactinemiei la ambele sexe (3):

  • actatie anormala - galactoree;
  • libido scazut;
  • dureri de cap sau migrene;
  • deficiente oftalmologice si chiar pierderea vederii;
  • pierdere osoasa - osteoporoza;
  • nivel scazut al hormonilor hipofizari;
  • infertilitate. 

Simptome ale hiperprolactinemiei la femei (3):

  • lactatie;
  • uscaciune vaginala;
  • durere pe durata actului sexual;
  • ciclul menstrual neregulat sau lipsa menstruatiei - amenoree cu anovulatie si infertilitate;
  • acnee;
  • cresterea excesiva a parului corporal si facial;
  • complicatii pe parcursul sarcinii.

 

Hiperprolactinemia la femei

 

Simptome ale hiperprolactinemiei la barbati (3):

  • lactatie;
  • marirea sanilor - ginecomastie;
  • scaderea masei musculare;
  • reducerea parului corporal;
  • nivel redus de testosteron;
  • dificultati in obtinerea sau mentinerea erectiei, cu infertilitate. 

Cum este diagnosticata hiperprolactinemia?

Medicul ca dori sa stie istoricul medical al fiecarui pacient in parte, va face o examinare fizica si trebuie sa afle care sunt simptomele sesizate, dar si momentul aparitiei acestora. 

Specialistul poate recomanda analize amanuntite de laborator, teste de sange care sa detecteze nivelul crescut de prolactina. Uneori este nevoie si de teste imagistice - RMN - pentru a vedea daca in interiorul corpului a aparut o tumoare si ecografie de san pentru a exclude posibilele mastoze fibrochistice.  

La femei, medicul specialist poate decide realizarea unei ecografii transvaginale pentru a se vedea daca exista sindromul ovarelor micropolichistice. 

Optiuni de tratament pentru hiperprolactinemie

Asa cum precizam anterior, identificarea cauzei care a dus la hiperprolactinemie vizeaza si acordarea unui tratament specific. 

Metoda observatiei

Sunt cazuri in care lipsa simptomelor, in ciuda nivelului crescut de prolactina, determina medicul specialist doar sa urmareasca pacientul, fara sa ii prescrie un tratament (3). Interventia va fi necesara numai daca apar modificari sau complicatii. 

Tratament medicamentos

Medicul specialist poate decide tratarea hiperprolactinemiei cu medicamente care sa controloze si sa reduca eficient nivelul de prolactina sau cu ajutorul carora sa reduca tumorile prolactinom - antagonistii dopaminei (1). 

Schema de tratament se poate schimba si ajusta in functie de raspunsurile venite din partea organismului fiecarui pacient (2). 

Daca anumite medicamente prescrise pentru boli cronice au determinat aparitia hiperprolactinemiei, medicul poate identifica si prescrie alte produse cu efecte asemanatoare, astfel incat nivelul de prolactina sa revina la normal, iar simptomele neplacute sa dispara. 

Tratament chirurgical

Daca medicamentele prescrise nu reusesc sa provoace micsorarea tumorii, medicul poate decide sa intervina chirurgical (1) pentru a indeparta tesutul tumoral. 

Radioterapie

Foarte rar se intampla ca medicul sa sugereze radioterapie, atunci cand medicamentele sau interventia chirurgicala nu sunt optiuni viabile (1). Tinta acestei proceduri este micsorarea tumorii (4). 

Tratament cu hormon tiroidian sintetic

Daca hiperprolactinemia este asociata cu hipotiroidism, recomandarea medicala poate fi cea de administrare a hormonului tiroidian sintetic (1), (3). 

Complicatiile hiperprolactinemiei

Hiperprolactinemia aparuta pe fondul unei tumori poate duce la complicatii grave pentru organism: pierderea osoasa sau a vederii, complicatii in sarcina - atat pe parcursul ei, cat si in obtinerea unei sarcini viabile (4). 

Cum se poate preveni hiperprolactinemia?

Afectiunea nu poate fi prevenita. Pentru ca exista riscul de a fi transmisa in familie, poti face teste genetice (1) pentru a identifica prezenta acesteia, beneficiind astfel de tratament, inca din fazele incipiente ale prolactinomului. 

Desi nu este o afectiune care sa puna viata in pericol, hiperprolactinemia poate cauza infertilitate, probleme in sarcina si chiar pierderea vederii. Diagnosticul corect, cu identificarea cauzei si tratarea acesteia, duce la vindecare si la restabilirea nivelului normal de prolactina in organism. Dar acesta este un articol informativ, deci iti recomandam sa te adresezi unui medic daca prezinti anumite simptome.

Surse de informare:

1. Hyperprolactinemia - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22284-hyperprolactinemia#:~:text=Hyperprolactinemia%20means%20you%20have%20higher,Appointments%20216.444.6568

2. What Is Hyperprolactinemia? - https://www.healthline.com/health/hyperprolactinemia

3. What Is Hyperprolactinemia? - https://www.endocrineweb.com/conditions/hyperprolactinemia

4. What Is Hyperprolactinemia? - https://www.webmd.com/women/what-is-hyperprolactinemia

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice