Hipoxemia: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Hipoxemia implica o scadere sub nivelul firesc al nivelului de oxigen din sange, fapt ce duce la functionarea defectuoasa a organelor. Iti prezentam in acest articol cele mai importante informatii despre aceasta afectiune.
Ce este hipoxemia?
Cand este vorba despre hipoxemie, aceasta presupune existenta unor niveluri reduse a saturatiei de oxigen in sange, iar la organe si tesuturi nu ajunge o cantitate suficienta de oxigen incat sa functioneze in parametri normali. De regula, hipoxemia este o problema in legatura cu schimbul de gaze din interiorul plamanilor, desi pot exista alte cauze care o declanseaza.
Schimbul de gaze are loc in alveole, care sunt inconjurate de vase de sange numite capilare. In timpul schimbului de gaze, oxigenul din aer pe care l-ai respirat trece din alveole in sange, apoi este transportat peste tot in organism. In timp ce are loc acest lucru, dioxidul de carbon paraseste celulele si intra in alveole, de unde este eliminat cand expiri.
Atentie! Atunci cand se modifica modul in care se petrece schimbul de gaze, acest lucru poate duce la hipoxemie. Este o situatie grava ce necesita ingrijire medicala de urgenta.
Una dintre modalitatile prin care se pot determina valorile oxigenului din sange este cu ajutorul pulsoximetrului. Dispozitivul ofera informatii despre saturatia de oxigen sub forma de procentaj. Atunci cand este vorba despre hipoxemie, valorile specifice sunt cele sub 95%. [1] In cazul in care folosesti acasa pulsoximetrul si obtii o valoare sub 95%, ia legatura cu medicul de familie.
Ce o cauzeaza?
Exista mai multe cauze ce pot determina aparitia hipoxemiei. Printre acestea se afla sindromul respirator acut sever, astmul bronsic, anemia, embolism pulmonar (un cheag de sange care apare in plaman), un plaman perforat. Alte cauze posibile pentru hipoxemie sunt:
- boala pulmonara interstitiala;
- edem pulmonar;
- pneumonie;
- fibroza pulmonara:
- apnee in somn;
- emfizem pulmonar;
- unele medicamente;
- altitudinile mari;
- insuficienta respiratorie.
Cum se manifesta hipoxemia?
Saturatia de oxigen scazuta are ca simptome dificultati de respiratie sau respiratie accelerata, palpitatii, tuse sau suierit nazal. Pot aparea si alte forme de manifestare, precum:
- dureri de cap;
- senzatia de confuzie, dezorientare;
- colorarea in albastru a pielii, buzelor sau degetelor.
Important de retinut! Hipoxemia este o afectiune grava si necesita ingrijire medicala imediata. Daca observi semne ce o pot indica, suna la serviciul de urgenta 112!
Posibile complicatii
Organele si tesuturile au nevoie de o cantitate indeajuns de mare de oxigen pentru a functiona in mod corespunzator. In situatiile in care nu beneficiaza de nivelul de oxigen necesar, organele vitale, precum creierul si inima, pot fi afectate, putand chiar sa cedeze. Hipoxemia poate fi fatala daca nu este tratata la timp si in mod adecvat. [1]
Saturatia de oxigen scazuta la copii este o complicatie des intalnita a infectiilor acute ale tractului respirator inferior. [2] In tarile aflate in curs de dezvoltare, rata de mortalitate in urma pneumoniei este crescuta, deoarece metodele de identificare in timp util a hipoxemiei sunt precare sau lipsesc cu desavarsire, iar rezervele de oxigen sunt limitate.
Cand trebuie sa mergi la medic?
In situatiile in care te confrunti cu dificultati de respiratie ce apar brusc, trebuie sa te vada cat mai repede un medic. Programeaza-te la un consult de specialitate daca te confrunti cu urmatoarele simptome:
- Dificultati de respiratie care apar atunci cand depui un minimum de efort sau chiar cand te odihnesti;
- Dificultati de respiratie care au loc atunci cand faci exercitii fizice si care se inrautatesc pe parcurs;
- Atunci cand dormi si te trezesti brusc si manfiesti dificultati de respiratie.
Stabilirea diagnosticului
Pentru a stabili diagnosticul de hipoxemie, medicul va face un consult in care va examina modul de functionare a inimii si a plamanilor. Va analiza si culoarea pielii, a buzelor sau a degetelor. De asemenea, exista si unele teste pe care le poate solicita pentru a evalua nivelul de oxigen si respiratia. Printre acestea se afla:
- Pulsoximetria, in care medicul foloseste un dispozitiv (pulsoximetru) pe care il asaza pe deget pentru a masura saturatia de oxigen din sange;
- Testarea gazelor din sangele arterial, in care medicul utilizeaza un ac pentru a extrage o mostra de sange dintr-o artera pentru a masura nivelul de sange din oxigen;
- Teste pentru verificarea functionarii plamanilor;
- Teste de imagistica, precum radiografie pulmonara, cu ajutorul carora se pot identifica potentiale cauze ale hipoxemiei, precum pneumonia sau existenta unui fluid in plamani.
Optiuni de tratament pentru hipoxemie
Deoarece hipoxemia presupune nivelul scazut al oxigenului in sange, scopul tratamentului este ca saturatia oxigenului din sange sa creasca la normal. Asadar, medicul poate sa recomande terapia cu oxigen ca tratament pentru hipoxemie. Aceasta presupune utilizarea unei masti de oxigen sau un tub de dimensiuni reduse care este atasat de nas si prin care patrunde cantitatea suplimentara de oxigen.
Atunci cand hipoxemia este cauzata de o afectiune precum astmul bronsic sau pneumonie, medicul prescrie tratament pentru boala respectiva. In functie de caz, cele doua variante pot fi imbinate, pentru a creste sansele de recuperare.
Masuri de prevenire
Nu este posibil sa se previna absolut toate cazurile de hipoxemie, dar sunt unele masuri care se pot lua pentru reducerea riscurilor. Mergi la controale de rutina, iar daca te confrunti cu probleme de sanatate, gestioneaza-le dupa cum iti recomanda medicul! Cu atat mai mult cand exista o afectiune precum astmul sau apneea, trebuie sa te asiguri ca respecti indicatiile specialistului pentru a le gestiona sau trata corect.
O alta masura pe care o mai poti lua e sa renunti la fumat. Tutunul poate deteriora plamanii si este un factor de risc pentru numeroase afectiuni. Daca obisnuiesti sa fumezi, stoparea acestui viciu este un aspect deosebit de important de care trebuie sa tii cont. Discuta cu un medic despre ce poti face pentru a renunta la fumat! Iata ce mai poti face:
- Evita expunerea pe termen lung la agentii poluanti! De pilda, evita zonele in care se fumeaza si in care exista fum chimic, iar daca nu poti mentine distanta, poarta masca de protectie!
- Respecta masurile de igiena si mentine distanta fata de persoanele bolnave, pentru a preveni aparitia infectiilor care se transmit prin aer sau contact direct!
- Fa-ti vaccinurile pe care ti le recomanda medicul, in functie de caracteristicile organismului tau!
- Fa alegeri sanatoase in legatura cu stilul tau de viata! De pilda, adopta o dieta echilibrata, redu nivelul de stres, fa miscare in mod regulat, mentine-ti o greutate optima in raport cu inaltimea ta, renunta sau redu consumul de alcool!
Informatiile din acest articol au caracter pur informativ si nu inlocuiesc consultul medical. Numai un medic poate stabili corect diagnosticul de hipoxemie, pe baza unei evaluari complete. In cazul in care ai manifestari ce pot fi asociate cu hipoxemia, prezinta-te cat mai repede la medic, pentru analize si investigatii amanuntite!
Sursa de referinta:
- Seladi-Schulman, Jill. Hypoxemia (Low Blood Oxygen): Causes, Symptoms, Treatment. Healthline, Healthline Media, 27 Jan. 2022, www.healthline.com/health/hypoxemia, accesat la 13 octombrie 2022;
- M;, Usen S;Webert. Clinical Signs of Hypoxaemia in Children with Acute Lower Respiratory Infection: Indicators of Oxygen Therapy. The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease : the Official Journal of the International Union against Tuberculosis and Lung Disease, U.S. National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11409575/, accesat la 13 octombrie 2022.