Saturatia de oxigen: ce este, cum se masoara si care sunt valorile normale?

7. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
oxigen in sange

Cu ajutorul saturatiei oxigenului se pot afla informatii despre sanatatea unei persoane. In acest articol iti prezentam detalii despre ce inseamna, mai exact, saturatia de oxigen, cum se determina valorile acesteia si care sunt normale, precum si ce se intampla cand sunt scazute.

Ce este saturatia de oxigen?

Sangele este cel care transporta oxigenul in celule, pentru a contribui la sanatatea lor. Medicii pot afla informatii despre sanatatea unei persoane prin masurarea saturatiei oxigenului. 

Cand aceasta se afla in intervalul considerat sanatos, organismul functioneaza normal. Cand saturatia de oxigen scade sub valorile de referinta care sunt ideale, intervin afectiuni care afecteaza sanatatea.

Care sunt valorile optime?

Valorile care indica o saturatie de oxigen normala in sange sunt cele cuprinse intre 95% si 100%. Acest interval arata ca organele sunt oxigenate indeajuns de mult pentru a functiona in parametrii normali. 

Orice valoare care scade sub 95% presupune faptul ca gradul de sanatate a persoanei respective trebuie monitorizat de medic. Atunci cand valorile saturatiei de oxigen scad sub 90%, pacientul necesita de urgenta sprijin medical sau ventilatie mecanica. 

Cum se determina saturatia de oxigen?

pulsoximetru

Din punct de vedere medical, saturatia oxigenului din sange este cunoscuta drept „SpO2” si se determina cu ajutorul unei tehnici care poarta denumirea de „pulsoximetrie”. Aceasta implica folosirea unui senzor ce stabileste cantitatea de oxigen care se afla in sange. 

Este o procedura non-invaziva si care nu provoaca durere, ce se poate face fie ca test de rutina, fie la solicitarea medicului, alaturi de alte investigatii, cand exista suspiciunea de hipoxemie (nivel scazut al saturatiei de oxigen). In unele cazuri, medicul ii poate recomanda pacientului sa foloseasca regulat un pulsoximetru de uz casnic, pentru a monitoriza valorile o perioada.

Ce se intampla daca saturatia de oxigen este prea redusa?

In situatiile in care saturatia de oxigen este prea scazuta, pacientul poate incepe sa experimenteze unele simptome precum:

  • dificultati de respiratie (dispnee);
  • durere in zona pieptului;
  • dureri de cap;
  • confuzie;
  • batai accelerate ale inimii.

Daca saturatia de oxigen ramane scazuta o perioada indelungata, poate aparea o conditie numita „cianoza”, ce reprezinta o urgenta medicala. Aceasta se caracterizeaza prin faptul ca pielea, unghiile sau varfurile degetelor capata o nuanta albastruie. Cianoza poate duce la insuficienta respiratorie, ce poate pune viata in pericol. [1]

Masuri de prevenire a scaderii saturatiei de oxigen

Exista unele lucruri pe care le poti face pentru a preveni scaderea concentratiei de oxigen in sange sau pentru a reduce riscul de a dezvolta hipoxemie. In prima faza, mergi regulat la controalele medicale, pentru a putea depista la timp orice afectiune! Atunci cand problemele sau afectiunile se identifica in stadii incipiente, medicul te poate ajuta sa le gestionezi mult mai usor. 

Iata ce mai poti face ulterior:

  • Renunta la fumat! Tutunul contribuie la deteriorarea plamanilor si creste riscul de a dezvolta diverse afectiuni ale tractului respirator. Discuta cu un medic pentru a vedea care sunt optiunile care pot fi utile in situatia ta!
  • Asigura-te ca respecti regulile de igiena! Acestea te pot ajuta sa reduci expunerea la bacteriile care duc la infectii respiratorii si pneumonie. Spala-te des pe maini cu apa si sapun, evita contactul cu persoanele care au raceala sau gripa sau, daca nu le poti evita, poarta masca de protectie cand esti in preajma lor si cand iei contact cu factori poluanti, fa vaccinurile recomandate de medic!
  • Alege sa ai un stil de viata sanatos! Evita sau limiteaza consumul de alcool, fa alegeri sanatoase in materie de dieta si nutritie, fa miscare in conformitate cu necesitatile organismului tau si incearca, pe cat posibil, sa reduci stresul. Pentru a diminua stresul, poti incerca meditatia, petrecerea timpului impreuna cu persoanele dragi, relaxarea prin intermediul hobby-urilor, mersul in zone cu natura, precum parcurile.

Asadar, saturatia de oxigen reprezinta un indicator al gradului de sanatate. Atunci cand exista valori scazute ale saturatiei de oxigen din sange, sanatatea iti este pusa in pericol. 

Acest articol este strict informativ! Daca suferi de anumite simptome, este foarte important sa mergi la controalele de rutina, iar daca exista o problema medicala, solicita ajutor de specialitate!

Surse de informare:

  1. Holland, Kimberly. “Blood Oxygen Levels: What Is a Normal Level?” Healthline, Healthline Media, 29 Apr. 2022, www.healthline.com/health/normal-blood-oxygen-level, accesat la 30 septembrie 2022;
  2. Seladi-Schulman, Jill. “Hypoxemia (Low Blood Oxygen): Causes, Symptoms, Treatment.” Healthline, Healthline Media, 27 Jan. 2022, www.healthline.com/health/hypoxemia#causes, accesat la 30 septembrie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice