Infectia cu Pseudomonas aeruginosa: cauze, manifestari si optiuni de tratament

20. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Infectia cu Pseudomonas aeruginosa

 

Pseudomonas aeruginosa este o infectie comuna, care apare in urma contactarii bacilului piocianic. Te invitam sa afli din cadrul acestui articol informatii despre cum se transmite acesta, care sunt factorii de risc, prin ce simptome se manifesta si care sunt masurile de tratament. In plus, iti oferim cateva detalii si despre cum poti preveni aceasta infectie.

Cum se transmite infectia cu Pseudomonas aeruginosa?

Bacteria Pseudomonas aeruginosa traieste, de regula, in medii precum apa si sol. Dintre toate variantele de Pseudomonas, cea care infecteaza oamenii se numeste „Pseudomonas aeruginosa” si este cunoscuta si drept „bacilul piocianic”.

Infectia cu Pseudomonas aeruginosa se transmite prin contactarea bacteriei sau a bacilului piocianic. Unele persoane sunt mai predispuse decat altele la infectia cu acesta si te invitam sa citesti in continuare pentru a afla care sunt ele, prin prisma factorilor ce cresc riscul de expunere.

Bacteria poate fi contactata si in urma expunerii la bai in cazi pentru hidromasaj sau in piscine care nu au fost igienizate in mod corespunzator cu o cantitate indeajuns de mare de clor. Printre cauze se pot afla si purtarea unor lentile de contact ce nu au fost mentinute intr-o solutie curata, ci infectata cu Pseudomonas aeruginosa.

Persoanele care sunt, de regula, sanatoase, sunt mai putin predispuse la infectia cu bacilul piocianic. Insa, cele care se afla internate in spital o pot contacta foarte usor, pe fondul sistemului imunitar slabit. Aceasta bacterie este deseori contactata din spitalele unde echipamentele medicale nu sunt igienizate suficient.

Factori de risc

Exista unii factori de risc pentru infectia cu Pseudomonas aeruginosa. Printre acestia se afla sistemul imunitar slabit. Din aceasta cauza, organismele sunt predispuse nu doar la bacilul piocianic, ci si la alte bacterii.

Pe langa persoanele care au sistemul imunitar compromis, pe fondul unor afectiuni (in special daca sunt sau au fost spitalizate), mai sunt predispuse, dupa cum urmeaza:

  • Persoanele care lucreaza in spitale sau clinici si intra des in contact cu pacientii infectati sau cu echipamente medicale ce nu au fost sterilizate sau curatate in profunzime.
  • Persoanele care au suferit arsuri si care sunt internate in spital pentru tratarea acestora;
  • Pacientii care urmeaza tratament pe baza de chimioterapie, la fel si cei care sufera de fibroza chistica sau care se afla conectati la un ventilator sau un cateter. De asemenea, si cei care au suferit interventii chirurgicale sunt expusi contactarii bacilului piocianic.

Persoanele care au sistemul imunitar puternic si care, in general, au o sanatatea generala bun, prezinta un risc scazut de a face infectia cu Pseudomonas aeruginosa. Totusi, cand acestea se infecteaza, de regula, fac forme usoare.

Simptome ale infectiei cu Pseudomonas aeruginosa

 

Simptome infectiei cu Pseudomonas aeruginosa

 

Infectia cu Pseudomonas aeruginosa este intalnita cu precadere in mediile care favorizeaza dezvoltarea infectiilor in sange, la plamani sau in alte zone ale corpului. Aceasta are un risc ridicat de aparitie dupa ce au avut loc interventii chirurgicale. Bacilul piocianic are simptome in functie de zona corporala unde a dezvoltat infectia.

Exista mai multe tipuri de infectii cu Pseudomonas aeruginosa, simptomele fiind specifice in functie de zonele care au fost afectate, pentru ca ele pot fi in orice parte a corpului, in functie de unde este zona mai sensibila. 

Unele forme ale infectiilor cu Pseudomonas aeruginosa pot fi extrem de agresive, mai ales daca au loc in sange sau in plamani, si daca sistemul imunitar este foarte slabit. In ceea ce priveste persoanele sanatoase, acestea sunt predispuse, in general, formelor usoare. [1]

Infectie a pielii

Infectia cu Pseudomonas aeruginosa se manifesta la nivelul pielii, de regula, prin prezenta foliculitei. Aceasta este insotita de aspectul inrosit al pielii, aparitia unor leziuni cutanate si a abceselor.

Infectie a sangelui

Atunci cand sangele este infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa, apar simptome precum febra, dureri la nivel muscular si articular, senzatia de oboseala si frisoanele. Pe langa acestea, mai pot aparea si valori foarte scazute ale tensiunii arteriale, proces care este cunoscut in termeni medicali drept soc hemodinamic, ce, la randul sau, poate provoca insuficienta organelor, de exemplu, a inimii, a ficatului, a rinichilor.

Infectie a urechii

La nivelul urechilor, infectia cu Pseudomonas aeruginosa are urmatoarele simptome: canalul auditiv se poate infecta si este posibil sa provoace o afectiune numita „urechea înotătorului”. Simptomele cuprind dificultati de auz, secretii care se formeaza in interiorul urechii, dureri, tumefiere.

Infectie a ochilor

Atunci cand infectia cu Pseudomonas aeruginosa este de natura oculara, se manifesta prin simptome precum prezenta rosetei, a durerii, aparitia inflamatiei ce are si puroi. De asemenea, pot aparea tulburari de vedere.

Infectie a plamanilor

In cazurile in care bacteria Pseudomonas aeruginosa provoaca inflamatie la nivelul plamanilor, aceasta poarta denumirea de pneumonie. Printre simptomele asociate cu aceasta sunt febra, prezenta tusei, care poate fi seaca sau cu productie de sputa si dificultati de respiratie.

Optiuni de tratament pentru infectiile cu Pseudomonas aeruginosa

 

Tratarea infectiilor cu Pseudomonas aeruginosa

 

Tratamentul pentru Pseudomonas aeruginosa implica administrarea de antibiotice cu prescriptie medicala ce sunt disponibile in farmacii. Cu toate acestea, bacilul piocianic poate deveni rezistent la tratament, ingreunand procesul de vindecare. Aceasta rezistenta se poate dezvolta treptat si la mai multe tipuri de antibiotice.

Este necesar sa se faca analize de laborator pentru a se putea identifica in fata caror antibiotice bacteria are o rezistenta redusa sau o sensibilitate, pentru ca medicul sa stie ce sa prescrie dupa diagnosticarea cu Pseudomonas aeruginosa. 

Astfel, va putea identifica substanța care prezintă cele mai ridicate șanse de a putea lupta contra bacteriei. Daca nu este tratata la timp, infectia poate duce la complicatii, iar in cazul persoanelor care deja sufera de alte afectiuni, poate fi fatala. [2]

Masuri de preventie 

Medicul poate recomanda persoanelor cu sistemul imunitar slabit remedii naturiste sau suplimente alimentare care au ca scop intarirea acestuia. Este important de retinut ca nu trebuie luate decat la recomandarea medicului de familie sau a unui specialist si este indicat sa citesti cu atentie prospectul, inainte de administrare.

Se pot lua si alte masuri pentru prevenirea contactarii bacteriei Pseudomonas aeruginosa. Printre acestea se afla urmatoarele:

  • Respectarea normelor de igiena este esentiala pentru a tine la distanta bacteria. Tine cont sa iti speli frecvent mainile cu apa si sapun, iar atunci cand nu ai acces la ele, utilizeaza un gel dezinfectant!
  • Este important ca igienizarea echipamentelor medicale sa se efectueze corespunzator.
  • Evita cazile pentru hidromasaj si piscinele, daca acestea nu au fost curatate si igienizate!
  • Costumele de baie si prosoapele trebuie igienizate dupa fiecare utilizare atunci cand persoana s-a expus in cazi de hidromasaj si piscine.
  • Fiecare parte a corpului trebuie uscata foarte bine dupa ce persoana a avut contact cu zonele cu apa respective.
  • Respectarea masurilor de igiena specifice in cazul pacientilor spitalizati, de pilda, schimbarea la timp a bandajelor, igienizarea tuburilor desprinse, igienizarea in cazul perfuziilor intravenoase. De asemenea, persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat trebuie sa anunte medicul inainte de a efectua teste pentru o eventuala infectie cu Pseudomonas aeruginosa.

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru infectiile cu Pseudomonas aeruginosa pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Simptomele infectarii cu aceasta bacterie difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult si tratament, in cazul in care te confrunti cu manifestari ce ar putea semnala infectii cu aceasta bacterie!

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat informatii din urmatoarele surse:

1. “Pseudomonas Aeruginosa Infection.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 13 Nov. 2019, www.cdc.gov/hai/organisms/pseudomonas.html, accesat la 16 septembrie 2022.

2. Bennington-Castro, Joseph, et al. “What Is Pseudomonas Aeruginosa? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.” EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/pseudomonas-aeruginosa/, accesat la 16 septembrie 2022.

3. L;, Bodey GP;Bolivar R;Fainstein V;Jadeja. “Infections Caused by Pseudomonas Aeruginosa.” Reviews of Infectious Diseases, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6405475/.

  • Solutia antibacteriana este ideala pentru dezinfectarea igienica a mainilor atunci cand nu este posibila spalarea lor cu apa si sapun. Este utilizata ca solutie antibacteriana pentru igiena umana.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice