Infertilitate barbati: cauze, investigatii necesare, tratament
Infertilitatea la barbati este incapacitatea de a procrea, dupa incercari succesive. Medicina moderna ofera mai multe solutii, ceea ce creste sansele de a concepe un copil. Cand probleme de fertilitate nu pot fi tratate, se poate recurge la utilizarea spermei de la un alt donator sau vei fi indrumat spre adoptie.
Cand un cuplu suspecteaza infertilitate masculina, dupa un an de raporturi sexuale neprotejate, ambii parteneri trebuie sa mearga la medic pentru investigatii si tratament corespunzator.
Ce este infertilitatea la barbati?
Infertilitatea la barbati este o afectiune ce apare la nivelul aparatului reproducator masculin. Prin infertilitatea masculina se intelege incapacitatea barbatului de a face un copil cu partenera sa.
Atunci cand exista raporturi sexuale neprotejate pe durata a mai mult de un an si nu apare sarcina, poate fi vorba de o problema de fertilitate la barbat sau la femeie. Disfunctiile si tulburarile sexuale sunt responsabile de problemele de fertilitate la barbati, dar si la femei.
Procesul de conceptie al unui copil este unul complicat in care atat femeia, cat si barbatul trebuie sa fie in conditii bune de sanatate pentru ca sarcina sa apara. Nu doar spermatozoizii trebuie sa fie sanatosi, cat si ovulele, iar trompe uterine sa functioneze in bune conditii, astfel incat spermatozoizii sa ajunga la ovule. Odata fecundat ovulul de catre spermatozoizi, acesta se implanteaza in uter, iar embrionul incepe sa se dezvolte. Aceasta in conditii ideale, insa, se poate intampla ca in tot acest proces sa apara unele probleme, ceea ce poate determina infertilitate masculina. (1)
Cauze ale infertilitatii la barbati
Cauzele pentru aparitia infertilitatii la barbati sunt multiple, tin de factori de mediu, de unele modificari de la nivelul organismului, de probleme medicale, dar si de stilul de viata.
Modificari de structura si functionalitate
O sarcina apare cand sperma si spermatozoizii sunt sanatosi, transportul acestora se face fara deficiente, numarul optim de spermatozoizi este de cel putin 15 milioane de spermatozoizi per mililitru de material seminal sau peste 39 de milioane per ejaculat, iar motilitatea spermatozoizilor este optima. Orice deficienta a celor enumerate anterior duce la infertilitate masculina. (2)
Probleme de sanatate
- Infectii;
- Varicocel;
- Azoospermie - incapacitatea de a produce spermatozoizi;
- Oligospermie - productie de spermatozoizi de slaba calitate sau cantitate redusa;
- Tumori;
- Testicule necoborate;
- Dezechilibre hormonale;
- Probleme la ejaculare - ejacularea precoce;
- Anticorpi care ataca sperma;
- Traume la nivelul testiculelor;
- Afectiuni sau functionarea deficitara a tuburilor responsabile de transportul spermei;
- Anomalii sau defecte cromozomiale;
- Disfunctie erectila;
- Unele medicamente administrate;
- Interventii chirurgicale la nivelul aparatului sexual masculin realizate anterior;
- Boala celiaca;
- Boli genetice - sindromul Klinefelter, distrofie miotonica, microdeletie;
- Boli cronice - diabet, fibroza chistica. (1), (2)
Factori de mediu
- Expunere la substante chimice industriale, la metale grele, radiatii, toxine, pesticide, insecticide;
- Supraincalzirea testiculelor.
Stilul de viata
- Viciile - fumat, consum de alcool si de substante interzise;
- Obezitate;
- Carente nutritionale. (2)
Infertilitate barbati: simptome
Nu doar imposibilitatea conceperii unui copil anunta problemele de infertilitate masculina, mai sunt si alte manifestari caracteristice:
- probleme cu functia sexuala - dificultati de ejaculare, ejacularea unei cantitati scazute de lichid, dificultati de mentinere a erectiei, dorinta sexuala redusa;
- inflamatie testiculara;
- durere sau disconfort in zona testiculelor;
- prezenta ganglionilor in zona inghinala;
- ginecomastie - cresterea anormala a sanilor;
- reducerea cantitatii de par pe fata sau pe corp. (2)
Investigatii necesare in infertilitate masculina
Istoricul medical si familial sunt importante, medicul specialist trebuie informat despre orice boala cronica diagnosticata si tratamentul urmat, dar si despre produsele administrate pentru infertilitate, anterior consultului.
Examinarea fizica este insotita de teste amanuntite - analize ale spermei, teste hormonale, analiza urinei post-ejaculare, ecografie scrotala si transrectala, teste genetice, biopsie testiculara. (2), (3)
Optiuni de tratament pentru infertilitate la barbati
Tratament medicamentos
Odata cu identificarea cauzei aparitiei infertilitatii masculine, specialistul are la dispozitie mai multe variante de tratament pentru a te ajuta. Prescrierea unui tratament hormonal este o varianta de lucru pentru a stimula producerea de hormoni necesari.
Alteori poate fi vorba de administrarea unui tratament cu antibiotice pentru a vindeca infectiile si a favoriza reproducerea. (3)
Tratament chirurgical
Intervențiile chirurgicale sunt recomandate in situatia unui canal deferent obstructionat sau a prezentei varicocelului. Tot prin operatie se poate inversa si vasectomia realizata anterior. (4)
Fertilizare in vitro
Fertilizarea in vitro la barbati se refera la colectarea spermei care este mai apoi plasata intr-un incubator special. Ovulele colectate de la femeie, prin inducerea ovulatiei, sunt amestecate cu spermatozoizii, in exteriorul corpului uman, in conditii speciale. Rezultatul este tinut intr-un incubator special pentru ca ovulele fertilizate sa se transforme in embrioni. Abia in acest stadiu embrionii ajung din nou in uterul femeii. (1)
Inseminare artificiala in infertilitate la barbati
Materialul seminal este colectat, studiat, concentrat si apoi implantat in uterul partenerei pentru a spori sansele de conceptie a unei sarcini viabile. (4)
Injectare intracitoplasmatica a spermei
Cand numarul spermatozoizilor este redus este posibil ca medicul specialist sa iti indice aceasta tehnica prin care ovulele sunt indepartate din ovarele femeii si fiecare este injectat cu un singur spermatozoid. Ouale fertilizate se vor dezvolta si vor forma embrioni care pot fi introdusi in uter. (4)
Tratamente alternative si complementare
Schimbarea stilului de viata este necesara, optand pentru modificari ale dietei, vietii personale si profesionale, uneori in asociere cu administrarea unor suplimente alimentare cu vitamine si minerale, la recomandarea medicului. (1)
Alaturi de toate acestea optiuni de tratament poate fi necesar sa apelezi si la sedinte de psihoterapie pentru a putea face fata unei perioade stresante si pentru a gestiona mai bine problema.
Acest material are un rol informativ si nu ofera date suficiente pentru autodiagnosticare. Daca suspectezi ca te confrunti cu infertilitate masculina, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Male Infertility - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17201-male-infertility
2. Male infertility - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/symptoms-causes/syc-20374773
3. Male Infertility - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/male-infertility
4. Infertility in men - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/infertility-in-men