Keratoza actinica: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

14. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
crema protectie solara

Ce este keratoza actinica?

Keratoza actinica sau keratoza solara este cel mai cunoscut precursor al cancerului de piele. Keratoza actinica se formeaza pe pielea afectata de expunerea cronica la razele ultraviolete (UV) de la soare si / sau bronzare la solar. Termenii actinic si solar provin din greaca si latina si inseamna lumina solara, iar termenul keratoza se refera la pielea cu aspect ingrosat.

Keratoza actinica se manifesta ca o suprafata cu textura dura, solzoasa pe piele. Se dezvolta de la expunerea prelungita la soare si se poate localiza pe fata, buze, urechi, antebrate, scalp, gat sau spatele mainilor. Petele pot fi de culoare rosie, albicioase sau bronz inchis, roz sau o combinatie de nuante. Datorita texturii lor aspre, sunt adesea mai usor de simtit decat de vazut. 

Afectiunea apare de obicei pentru prima data la persoanele de peste 40 de ani. Daca nu este tratata, se poate transforma intr-un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase.

Cauza si factori de risc

Keratoza actinica este cauzata de expunerea frecventa sau intensa la razele UV de la soare sau de la solar.

Factori de risc

Orice persoana poate dezvolta keratoze actinice, dar esti expus unui risc crescut daca [1], [3]:

  • ai parul roscat sau blond si ochii albastri sau de culoare deschisa;
  • te expui intens la soare sau ai suferit de arsuri solare;
  • faci pistrui daca te expui la lumina soarelui;
  • ai varsta de peste 40 de ani;
  • traiesti intr-un loc insorit;
  • lucrezi in aer liber;
  • ai un sistem imunitar slabit;
  • ai un ten deschis la culoare. 

Atentie! Persoanele care nu isi protejeaza pielea de expunerea la soare sunt mai susceptibile sa dezvolte keratoza actinica.

Simptome

Keratozele actinice variaza in ceea ce priveste aspectul. Semnele si simptomele includ [1], [2]:

  • pete dure, uscate sau solzoase de piele, de obicei mai mici de 2,5 centimetri in diametru;
  • pete plate pana la usor ridicate pe stratul superior al pielii;
  • variatii de culoare pe piele, inclusiv roz, rosu sau maro;
  • mancarime, arsura sau cruste;
  • noi pete sau umflaturi pe zonele expuse la soare – cap, gat, maini si antebrat;
  • sangerare;
  • buze uscate, solzoase;
  • pierderea culorii pe buze;
  • durere sau sensibilitate la nivelul pielii.

Complicatii

Keratozele actinice indica un risc marit de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase cutanate. Riscul de aparitie a carcinomului este de 10-15% la o persoana cu mai mult de 10 pete [4].

Deoarece sunt afectate de soare, persoanele cu keratoze actinice sunt expuse riscului de a dezvolta cheilita actinica, melanom, carcinom bazocelular si forme rare de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule Merkel [2].

Diagnosticare

Medicul specialist poate stabili un diagnostic in urma unui examen clinic, prin examinarea pielii sau prin efectuarea unor teste, cum ar fi o biopsie cutanata.

Chiar si dupa tratamentul pentru keratoza actinica, medicul poate recomanda efectuarea unor controale cel putin o data pe an pentru semne de cancer de piele [2],[4].

keratoza actinica

 

Optiuni de tratament

Keratoza actinica dispare uneori de la sine, dar poate sa reapara dupa expunerea prelungita la soare.

Tratament topic

Cremele topice, gelurile si solutiile pot fi prescrise de medic pentru persoanele care au keratoze actinice numeroase sau raspandite. Medicul aplica aceste creme si geluri direct pe zonele afectate ale pielii pentru a trata leziunile vizibile si invizibile cu risc minim de cicatrizare. 

Interventii chirurgicale si alte proceduri

Chirurgia este utilizata pe scara larga in cazurile in care o persoana prezinta una sau mai multe leziuni izolate.

Principalele metode care pot fi utilizate pentru a elimina keratoza actinica sunt [2], [4]:

  • Criochirurgie. Keratozele actinice pot fi indepartate prin inghetarea acestora cu azot lichid. Medicul aplica substanta pe pielea afectata, cu efect de curatare. Pe masura ce pielea se vindeca, toate celulele deteriorate se desprind, permitand aparitia unui nou strat de piele. Crioterapia este cel mai frecvent tratament.
  • Chiuretaj. In acest caz, medicul utilizeaza un dispozitiv pentru a curata suprafetele de piele afectate. Procedura poate fi urmata de electrochirurgie, in care medicul foloseste un instrument in forma de creion pentru a taia si distruge tesutul afectat cu un curent electric.
  • Terapia cu laser. Aceasta tehnica este din ce in ce mai utilizata pentru a trata keratoza actinica. Medicul foloseste un dispozitiv, laser ablativ, pentru a distruge petele permitand aparitia altora.
  • Terapia fotodinamica. Medicul ar putea aplica o solutie chimica sensibila la lumina pe pielea afectata si apoi sa o expuna la o lumina speciala care va distruge keratoza actinica. Terapia fotodinamica este deosebit de eficienta ca tratament pentru a distruge leziunile fara a afecta tesutul sanatos.
  • Peeling chimic. Medicul aplica o substanta chimica pe fata, determinand straturile superioare ale pielii sa se desprinda. Pielea noua se regenereaza in cateva saptamani. 

Terapii combinate

Medicii pot combina cate doua  terapii pentru tratarea afectiunii precum:

  • criochirurgie si terapie fotodinamica;
  • criochirurgie si  tratament topic;
  • tratamente topice si terapie fotodinamica. 

Atentie! Unele dintre aceste terapii combinate pot creste fotosensibilitatea.

Remedii naturiste

Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca nu inlocuiesc un tratament medical.

O dieta bogata in fructe si legume, seleniu, vitamina C, betacaroten si antioxidanti este recomandata pentru a mentine o stare buna de sanatate. Unele remedii naturiste pot contribui la ameliorarea simptomelor prin aplicare locala, precum [5]:

  • otet de mere;
  • ulei virgin de cocos;
  • ceai verde;
  • ulei de ceai verde;
  • ulei de castor (ulei de ricin);
  • argint coloidal. 

Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.

Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.

Preventie

Protectia solara este necesara pentru a ajuta la prevenirea dezvoltarii si reaparitiei petelor de keratoza actinica. Iata cateva sfaturi pentru a te proteja [1], [4]:

  • Limiteaza expunerea directa la soare. Evita expunerea la soare intre orele 10.00 si 14.00.
  • Foloseste produse de protectie solara. Inainte de a petrece timp in aer liber, chiar si in zilele noroase, aplica un produs de protectie solara cu spectru larg rezistent la apa, cu un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30.
  • Foloseste produse de protectie solara si de ingrijire de sezon pe toata pielea expusa si foloseste balsam de buze cu protectie solara. Aplica protectia solara cu minim 15 minute inainte de a iesi afara si reimprospateaza la fiecare doua ore sau mai des daca inoti sau transpiri.
    Atentie! Protectia solara nu este recomandata bebelusilor sub 6 luni. Potejeaza copilul cu palarie si piese de imbracaminte care acopera bratele si picioarele.
  • Acopera corpul de razele soarelui. Pentru o protectie suplimentara impotriva soarelui, poarta haine cu tesatura deasa care acopera bratele si picioarele. De asemenea, poarta o palarie cu boruri largi, care ofera mai multa protectie decat o sapca sau o viziera.
  • Evita bronzarea la solar. Expunerea la razele UV la solar poate provoca la fel de multe daune pielii ca statul la soare.
  • Protejeaza-te de iritatii ale pielii si de infectiile cutanate. Verifica pielea in mod regulat si mentioneaza modificarile aspectului pielii medicului, in cazul in care apar.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului.

Keratoza actinica este o afectiune a pielii cu care se pot confrunta adultii, dar si copiii, mai ales daca se expun excesiv la razele UV. Daca suferi de simptome bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.

Surse de informare:

  1. Mayo Clinic Staff. “Actinic keratosis.” Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/actinic-keratosis/diagnosis-treatment/drc-20354975  Accesat in 03.07.2022.
  2. Skin Cancer Foundation. “Actinic Keratosis”, Skin Cancer Foundation, 2022, https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/actinic-keratosis/  Accesat in 03.07.2022.
  3. Cleveland Clinic. “Actinic Keratosis”, Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14148-actinic-keratosis  Accesat in 03.07.2022.
  4. Oakley, Amanda. “Actinic Keratosis”, Dermnet, 2015,https://dermnetnz.org/topics/actinic-keratosis  Accesat in 03.07.2022.
  5. Find a Doctor. “10 Actinic Keratosis Natural Cure and Home Remedies.” Find a Doctor, 2022, https://www.findatopdoc.com/Healthy-Living/actinic-keratosis-natural-remedies Accesat in 03.07.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice