Limba galbena: cauze, recomandari, afectiuni asociate

16. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Limba galbena

 

Limba galbena este o conditie medicala in care se produce o decolorare a organului vorbirii, pe fondul acumularii de bacterii pe suprafata sa sau ca urmare a unei igiene orale precare. Fumatorii, dar si cei care au anumite tratamente prescrise se pot confrunta mai des cu aceasta problema. In majoritatea cazurilor, ingrijirea corecta a cavitatii bucale duce si la imbunatatirea aspectului limbii. 

Abordam acest subiect in cadrul materialului de mai jos si explicam ce inseamna limba galbena, care sunt cauzele aparitiei acestei probleme, care sunt recomandarile si afectiunile asociate acestei conditii. 

Ce este limba galbena si ce inseamna acest lucru?

Limba galbena este de regula o decolorare temporara si inofensiva ce apare atunci cand ingrijirea orala nu se realizeaza riguros. In putine cazuri limba galbena este un semn precoce al unei afectiuni precum limba paroasa neagra sau un simptom al icterului care sa indice probleme hepatice sau ale vezicii biliare. (1)

Limba galbena poate sa apara si atunci cand celulele moarte ale pielii raman prinse de limba, se acumuleaza pe papile si se pateaza de la alimente sau tutun. Cu ingrijire corespunzatoare si atentie sporita, conditia poate sa dispara, iar limba sa isi imbunatateasca aspectul, cu redobandirea sanatatii. 

O varietate de cauze pot determina limba galbena, rare fiind cazurile in care afectiuni de sanatate pot duce la aceasta neplacere. Ceea ce trebuie sa stii este ca afectiunea poate sa se manifeste la orice persoana, indiferent de varsta si sex, cei care au anumite scheme de tratament, sunt consumatori inraiti de cafea, tutun sau alcool pot sa se confrunte mai frecvent cu aceasta neplacere estetica. (2)

Cauze si afectiuni asociate pentru limba galbena

Igiena orala precara

Cand dintii si limba nu beneficiaza de ingrijire corespunzatoare sau ritualul pentru igiena orala nu este eficient si constant, papilele sau micile umflaturi aflate pe varful limbii si pe laturile acesteia pot acumula resturile alimentare, tutunul si alte substante, care prinse la acest nivel pot ingalbeni limba. 

Inmultirea excesiva a bacteriilor din cavitatea bucala, alcoolul, mentolul din unele produse de ingrijire dentara pot, de asemenea, sa conduca la ingalbenirea limbii. 

Limba paroasa neagra

Acumularea excesiva a celulelor moarte pe suprafata limbii poate determina ingalbenirea acesteia si aparitia limbii paroase negre, caz in care bacteriile, resturile alimentare si murdaria pot transforma limba intr-un organ cu diferite culori, nu neaparat neagra.

Factorii care favorizeaza aparitia limbii paroase negre sunt legati de: fumat, exces de cafea sau alcool, uscaciunea gurii, unele medicamente si alimente din dieta. 

Limba geografica

Persoanele ce se confrunta cu limba geografica au pete lipsa pe papilele acestui organ. Limba geografica este transmisa ereditar, iar tiparul de harta de pe organul care favorizeaza vorbirea poate capata, in timp, culoare galbena. 

Afectiuni de sanatate

Bolile autoimune inseamna prezenta unui sistem imunitar slabit, incapabil sa lupte cu infectiile si inflamatiile, la care se poate adauga si limba galbena, cand bacteriile din gura se inmultesc excesiv si igiena nu este riguroasa.

 

Afectiuni de sanatate

 

Inflamatia mucoasei stomacului sau gastrita poate fi asociata si cu limba galbena mai ales atunci cand infectia a fost provocata de Helicobacter pylori

Psoriazisul, o boala manifestata prin descuamarea pielii si prezenta solzilor la nivelul epidermei poate cauza si limba galbena. Si in icter, ingalbenirea limbii poate si un simptom subiacent al acumularii de bilirubina in sange, care pot conduce la leziuni sau disfunctii hepatice cand nu se intervine rapid pentru tratarea problemei. 

Diabetul poate sa provoace aparitia limbii galbene, un studiu realizat recent a aratat ca femeile si barbatii nefumatori cu prediabet sunt predispusi si la aceasta conditie medicala. 

In acelasi timp, unele medicamente prescrise pentru a trata boli cronice pot determina ingalbenirea limbii. 

Gura uscata

Uscaciunea gurii, dar si respiratia pe gura pot creste riscul de schimbare a culorii limbii. O productie constanta si normala de saliva inseamna si eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala, alaturi de hidratarea corespunzatoare a mucoasei, prevenind astfel dezvoltarea cariilor dentare. Cand te confrunti cu uscarea gurii, bacteriile se pot inmulti anormale de mult si pot determina limba galbena. 

Gura uscata apare de regula ca efect secundar al unor medicamente, in diabet, cand esti supus radiatiilor si chimioterapiei ca parte a tratamentului impotriva cancerului, cand respiri mai mult pe gura, dar si in sindromul Sjogren. (2), (3)

Simptome asociate cu limba galbena

Recomandari pentru a preveni limba galbena

Igiena orala corespunzatoare poate trata, dar si preveni aparitia limbii galbene. Este posibil sa ai nevoie de 2 - 3 periaje dentare zilnic, cu o periuta cu dinti moi, o pasta cu fluor si o metoda corecta de ingrijire a dintilor, dar si a limbii. Ata dentara te ajuta sa previi cariile si sa elimini eficient resturile dintre dinti, alaturi de intrebuintarea apei de gura antibacteriane. 

Renuntarea la fumat, limitarea cantitatii de cafea si alcool, hidratarea optima, consultul stomatologic periodic pot contribui la prevenirea ingalbenirii limbii. (2)

Identificarea si eliminarea cauzei care a dus la aparitia decolorarii limbii sunt masuri de avut in vedere. Modificarea dietei si schimbarea tratamentului medicamentos sunt necesare in unele cazuri pentru redobandirea sanatatii si, implicit, pentru a scapa de limba galbena. (3)

Modificarea pozitiei de somn, utilizarea unui umidificator, folosirea unor spray-uri decongestionante sunt elemente pentru un somn odihnitor, fara uscarea cavitatii bucale si deci cu reducerea riscului de aparitie a limbii galbene. Dieta echilibrata, cu evitarea mancarurilor procesate, cu coloranti in exces si a sucurilor acide, dar si consumul de probiotice sunt actiuni necesare pentru mentinerea sanatatii cavitatii orale si a limbii.

Cand limba galbena este asociata unor boli acute sau cronice, medicul poate prescrie un tratament medicamentos care sa trateze problemele si sa favorizeze si disparitia petelor galbene de pe limba. (4)

Articolul despre limba galbena este strict informativ. Daca te confrunti cu aceasta problema si schimbarile stilului de viata nu au dus la rezultatele dorite, consulta medicul si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Yellow tongue - https://www.mayoclinic.org/symptoms/yellow-tongue/basics/definition/sym-20050595

2. Yellow Tongue - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21072-yellow-tongue

3. Why Is My Tongue Yellow? - https://www.healthline.com/health/yellow-tongue

4. What you should know about yellow tongue - https://www.medicalnewstoday.com/articles/320022

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice