Miere de tei: beneficii, proprietati, contraindicatii

7. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Miere de tei

 

Mierea de tei este un produs delicios, cu efecte benefice asupra sanatatii organismului. De la eficienta impotriva insomniei si a anxietatii, la lupta impotriva stresului, pana la ameliorarea problemelor respiratorii in raceala si gripa, mierea de tei este folosita frecvent, fiind considerata una dintre cele mai bune alternative naturale la indulcitorii traditionali. Acest produs este sigur pentru consum si pentru copiii mai mari de 1 an, dar cu moderatie, respectand indicatiile oferite de medicul specialist. 

Mierea de tei cruda, dar si cea pasteurizata sunt produse sanatoase, naturale, ce combina eficienta si avantajele oferite de miere, dar si de tei, o planta cu efecte calmante si relaxante asupra fizicului si psihicului.

Notiuni introductive despre mierea de tei

Mierea de tei este un produs apicol extrem de apreciat datorita gustului sau dulce. Mierea de tei provine din florile arborelui de tei, cunoscut stiintific sub denumirea de Tilia cordata, prezinta o culoare galben-aurie, textura fina si vascozitate medie. Teiul isi pune amprenta asupra gustului si mirosului mierii, dulceata si aroma florala delicata face ca aceasta sa fie distinctiva. Mierea de tei poate cristaliza destul de repede fata de un alt tip de miere, dar acest lucru nu ii afecteaza calitatile si proprietatile naturale. 

De-a lungul timpului mierea de tei a fost utilizata traditional si datorita proprietatilor sale terapeutice. Mierea este bogata in nutrienti si antioxidanti, are proprietati antibacteriene si ofera beneficii variate pentru sanatate, de la controlul zaharului din sange, buna functionare a inimii, pana la ajutor oferit in tratarea leziunilor pielii si a infectiilor respiratorii. (1)

Teiul este un sedativ natural ce ofera efect calmant, fiind utilizat cu succes in raceli si afectiuni ale cailor tractului superior respirator. (2)

Proprietati si beneficii oferite de mierea de tei

Mierea de tei este considerata una dintre cele mai bune variante de miere, datorita proprietatilor sale nutritive si antioxidante, fiind bogata in vitamine si minerale. Mierea de tei are actiuni antibacteriene si antivirale, ceea ce face ca acest produs sanatos sa poata fi utilizat ca adjuvant in tratamentul afectiunilor respiratorii, in tuse si raceala comuna, dar si pentru a diminua stresul si a oferi relaxare in vederea obtinerii unui somn odihnitor. 

Sursa bogata de antioxidanti

Mierea de tei cruda existenta in categoria dieta si nutritie in farmacia online contine vitamine si minerale diverse, in procente mai mari fata de celelalte soiuri de miere - vitaminele B si C, biotina, niacina, dar si zinc, calciu, potasiu, magneziu. Mierea de tei procesata, care trece printr-un proces minim de pasteurizare contine numerosi compusi bioactivi importanti ai plantelor si antioxidanti precum flavonoide si acizi fenolici, o parte a nutrientilor fiind pierduti in procesul prepararii. 

Cercetarile au dovedit ca soiurile de miere mai inchise la culoare au chiar mai multi antioxidanti fata de cele cu o culoare deschisa. Rolul antioxidantilor este acela de a neutraliza actiunile radicalilor liberi in organism care se pot acumula in celule si ar putea determina unele boli cronice precum diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare si pot accelera procesul de imbatranire prematura. Beneficiile mierii de tei sunt atribuite continutului mare de antioxidanti, dar acest lucru nu inseamna ca poti introduce in alimentatie o cantitatea mare de produs pentru a obtine toate aceste avantaje pentru sanatate. (1)

Actiune antibacteriana

Despre mierea de tei se crede ca are o puternica actiune antibacteriana la nivelul cailor respiratorii si anti-inflamatorii. 

 

Albina si floarea de tei

 

Floarea de tei este utilizata in tratamentul racelii si tusei, asadar, mierea de tei ar putea sa ofere ameliorarea simptomelor neplacute in infectii ce apar frecvent la copii in tractul respirator superior. Ea poate fi administrata fara a neglija sfaturile medicului si tratamentul prescris pentru problema de sanatate existenta. (3)

Efect calmant si relaxant

Mierea de tei este recomandata a fi administrata in paralele cu tratamentul prescris de medic, printre beneficiile oferite se numara si cele de lupta impotriva oboselii, stresului, cu actiune calmanta a sistemului nervos. Teiul contine acizi importanti precum p-cumaric, kaempferol, terpenoid si quercetina, uleiuri volatile care in combinatie cu antioxidantii ofera beneficii anti-anxietate. Terpenoidul din tei are efecte linistitoare, asemanatoare celor ale terpenoidului din lavanda, un motiv in plus pentru a introduce mierea de tei in dieta. (3)

Alte beneficii ale mierii de tei

Mierea a fost intrebuintata traditional pentru a grabi vindecarea leziunilor cutanate superficiale, dar si pentru diminuarea disconfortului abdominal. (1)

Mierea de tei ar putea sa ofere unele avantaje in aceste directii, dar trebuie moderatie in administrare. Tratamentul bolilor gastro-intestinale ar putea sa aiba un sprijin suplimentar oferit de mierea de tei, dar nu trebuie sa uitam ca aceasta poate sa determine si un efect diuretic. 

Contraindicatii ale consumului de miere de tei

Mierea de tei este un produs natural usor de introdus in dieta, dupa varsta de 1 an ar putea fi oferita si copiilor in doze mici. Un aspect ce trebuie avut in vedere este cel al diferentei dintre mierea de tei cruda si cea pasteurizata. Mierea de tei cruda este pura, neprocesata termic, pastreaza intacte si vii enzimele si vitaminele este extrasa la rece, fara a fi incalzita. Cu alte cuvinte este o miere fara antibiotice, adaos de glucoza sau zahar, deci poate fi un indulcitor natural excelent. 

Chiar si astfel, mierea de tei poate sa determine alergii la persoanele sensibile, asadar este contraindicata acestora. De asemenea, mierea de tei ar putea determina unele probleme suplimentare sau chiar agravarea starii de sanatate a celor diagnosticati cu diabet zaharat daca se foloseste in exces sau o marca la care adaosul de zaharuri este foarte mare. Cumpararea mierii de tei de calitate, din surse autorizate ofera siguranta, dar cantitatile trebuie ajustate pentru eficienta. In concluzie, mierea de tei este un produs natural si sanatos, cu beneficii pentru sanatatea generala, daca este consumata responsabil. 

Acest articol despre mierea de tei este strict informativ. Inainte de a introduce acest produs in dieta, consulta medicul curant care te cunoaste, iti poate oferi mai multe informatii despre cantitati si frecventa administrarii! In cazul aparitiei unor reactii adverse mergi la medic de urgenta!

Surse de informare: 

1. Everything to know about the Health Benefits of Honey - https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey

2. Linden - https://www.mountsinai.org/health-library/herb/linden#:~:text=These%20flowers%20were%20steeped%20as,help%20treat%20people%20with%20fevers.

3. The Health Benefits of Linden - https://www.verywellfit.com/linden-tea-benefits-and-side-effects-4163720

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice